Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Analyse

Recept voor regimewissels van de toekomst, Syrië eerst

Op basis van de militaire interventies in Libië en Ivoorkust werkt Paul Collier, voormalig topman bij de Wereldbank en voormalig topadviseur van Brits eerste minister Tony Blair, een recept uit voor een regimewissel in Syrië. Dat 'recept' is ontluisterend eerlijk in al zijn brutaliteit en de grote media zijn er een essentieel onderdeel van.
woensdag 25 april 2012

Eén miljard achterblijvers

Paul Collier is een voormalig topman bij de Wereldbank. Hij is o.a. bekend van zijn bestseller ‘Eén miljard achterblijvers’. Achter deze notoire ontwikkelingseconoom schuilt echter een doorgewinterd militair strateeg. De man is auteur van diverse boeken over gewapende conflicten en hij was ook een topadviseur van Tony Blair. Blair was de Britse eerste minister die in 1999 de nieuwe doctrine van 'een rechtvaardige oorlog' lanceerde, de zogenaamde ‘doctrine of the international community’. Eind jaren negentig waren de westerse mogendheden immers op zoek naar een nieuwe legitimering voor wereldwijde militaire interventies.

Dat scheen vlot te lukken, maar toen kwam Irak (2003) en die interventie liet een grote kater na. “Na Irak is het moeilijk om veel steun te krijgen voor militaire interventie” zuchtte Collier.[1] Maar niet getreurd. De militaire interventies van afgelopen jaar in Libië en Ivoorkust hebben ons van het ‘Iraksyndroom’ verlost. Het licht staat nu opnieuw op groen voor de gendarmes van het Westen. Op basis van deze interventies heeft Collier nu een recept uitgewerkt voor een regimewissel in Syrië. Het kan perfect dienen voor toekomstige zogenaamde ‘humanitaire’ (lees militaire) interventies.

Het recept

1. Zorg dat het protest in het betreffende land dusdanige vormen aanneemt dat de regering of het leger een morele grens overschrijdt die voor de publieke opinie in het buitenland ontoelaatbaar is. Zorg er m.a.w. voor dat de oppositie voldoende agressie uitlokt en hoop dat het leger overeenkomstig of nog meer geweld gebruikt.
[Om dat deel van het recept te doen slagen is een ‘voordelige’ verslaggeving van de internationale media onontbeerlijk. Een door het Westen gecontroleerde of geallieerde ‘onafhankelijke’ humanitaire organisatie die over het aantal slachtoffers bericht, is daarbij zeer handig. Nvda.]

2. Leg het land financieel droog zodat legerofficieren niet meer zeker zijn dat ze in de toekomst nog zullen betaald worden.

3. Creëer bij de oppositie een stevig leiderschap. [Voorzie daarvoor voldoende dollars, nvda.] Dat kan sleutelfiguren uit het leger en de regering uitnodigen om over te lopen en na de regimewissel een topfunctie in te nemen.

4. Versterk de militaire capaciteit van de oppositie met wapens, logistieke steun. Ivoorkust en Libië hebben aangetoond dat een rebellenleger dat op papier zwak is, met een beetje steun toch een eindoverwinning kan behalen.
[Wat de man hier vergeet te melden is de rechtstreekse militaire steun van het Westen, die nodig was om het recept uiteindelijk te doen slagen. Het ging om huurlingen en ook speciale grondtroepen die undercover werkten in Libië. Daarnaast waren er ook luchtbombardementen in beide landen. In Syrië zijn speciale grondtroepen en huurlingen al volop actief en wordt eraan gedacht om drones in te zetten. Nvda.]

Collier ziet wel een probleem bij dat vierde punt, met name in de militaristische strategie. Om de publieke opinie te winnen wordt de aanpak van het Westen steevast verpakt in een humanitair discours en worden de zaken voorgesteld als een conflict waarbij onschuldige en ongewapende burgers het slachtoffer zijn van blind geweld door de overheid.

Wanneer je de oppositie begint te bewapenen dan verandert het karakter van het conflict. Het gaat dan niet langer over onschuldige en weerloze burgers. Het conflict zal dan ook gemakkelijk als een banale burgeroorlog aanzien worden, waarbij het Westen een van de strijdende partijen militair ondersteunt. Dit zal “ongetwijfeld op een genante wijze voor verwarring zorgen en huichelachtig overkomen”, aldus Collier.

Noten

[1] Collier P., ‘Één miljard achterblijvers. Waarom de armste landen steeds verder achterop raken en wat wij daaraan kunnen doen, Houten 2009, p. 163.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

16 reacties

 • door catteeuw op woensdag 25 april 2012

  Stap 1: liegen Stap 2: moord en plunder - outsourcen Stap 3: villa in het Zuiden

  Geniaal ! Je ziet hoe in het kapitalisme de witste etter het bovenaan de puist maakt.

  Het feit dat ze moeten liegen is misschien omdat ze hun eigen wetten overtreden en dus hun eigen bestaansreden teniet doen - misschien omdat de werknemers van de naties scrupules hebben - en minder te verliezen als het petro-dollar monopolie valt.

  Het lijkt een natuurwet te zijn dat eikels komen boven drijven in hierarchische systemen. Daarvoor vond men de scheiding der machten uit - dacht ik. Misschien moeten we ook eens aan de minimalisatie der machten doen om de impact van megalomanen te reduceren.

 • door jantje op donderdag 26 april 2012

  marc vandepitte leert het nooit:

  als lid van zeer 'intalligent' links blijft hij 'het westen' zien als de grote boosdoener van de syrische moordpartijen. hij beschrijft hierboven de opzet van 'het westen' inzake de opstand in syrië: een 'spelletje stratego' waarin 'het westen' haar pionnetjes over een bord schuift en zo syrië in een bloederig slagveld verandert. het westen heeft immers altijd 'honger' en laat geen kans onbenut om te 'eten'.

  wist je overigens -dat marc vandepitte er weer in slaagt om de rol en de verantwoordelijkheid van dictator assad en de zijnen helemaal te verzwijgen, zijn regime is blijkbaar helemaal onschuldig in deze. -dat marc en website http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/ steeds erg goed geïnformeerd zijn over de invasieplannen en de ontwikkelingen van grondtroepen, huurlingen en drones tegen syrië. zou hij en journalist michel collon, fundamentalistische pvda-militant en initiatiefnemer van de website mediawerkgroep syrië, misschien zelf drones zijn? maar wie zit er dan aan hun knoppen? -dat voormalig wereldbank-topman paul collier eigenlijk een belg is, en zelfs een (half)broer van de schijnlinkse journalisten swa en rudy collier, die hun sporen hebben verdiend in de belgische schijnlinkse pers (resp. vtm en de morgen, geen wonder!)

  maar zo kan het ook: http://www.youtube.com/watch?v=COLvx5zAOTM&list=PLFC068715C22D002C&index=13&feature=plpp_video

  jan van reusel eisden-maasmechelen

  • door catteeuw op donderdag 26 april 2012

   Ik heb jaren geleden nog op de VRT gezien hoe Asaad werd voorgesteld als een zachtaardige westerse koning. Blijkbaar was hij al heel die tijd de Hitler vh midden oosten. En ze hebben er daar nogal veel - de laatste tijd. Aan ons - de kinderen van Jezus -om die sukkeltjes te redden van hun Axes of Eeeeeevil toestanden.

   Plots is Asaad een dictator - plots is er gewapend conflict in zijn land - geïmpoteerd uit Lybia-Iraq-Turkije - gefinancieerd door "het" westen - weken nadat de bankiers-kranten beweerden dat Iran het westen zou bombarderen met hypothetische WMDs - dezelfde die Sadam niet had waarschijnlijk. Oooooh wat ben ik bang van Islamieten zeg - zo bruinachtig en vreemd en al. En wij zijn de moraal ridders vd planeet - natuurlijk - niets met economie en grondstoffen te maken. Brave blanke katholieken - geen gevaarlijke extremisten zoals Iranezen-Irakezen-Chinezen-Russen-... en iedereen die "wij" niet zijn.

   Even serieus - als je dat nu nog blijft geloven - dan ben je echt wel dom. Niet recht of links - gewoon verbijsterend achterlijk.

   http://www.informationclearinghouse.info/

   Er zijn reeds talrijke wissle blowers van de CIA, het leger en de regering die de ware toedracht van de oorlog beschrijven en de leugens van de fictieve dreiging van terrorisme-dictators-communisten-islamieten-kinderlegers-blablabla eenvoudig doorprikken. Sommigen hebben hele boeken geschreven. Er zit olie in het zand en het bankiers kartel dat zich het westen noemt wil er zo veel mogelijk van en er zo weinig mogelijk voor betalen. Waarover zou het anders gaan dan geld? Democratie? hahahaha

   Het truckje om alles links te noemen begint ook al wat slijt te vertonen. Is het niet links om ons leger te gebruiken om arme zand(negertjes) te gaan helpen? Kunnen ze hun eigen boontjes niet doppen? Moeten wij sterven voor solidariteit met mensen die geen solidariteit willen? Wat is er precies zo rechts aan genocides financieren in olie-rijke gebieden - sorry democratie-solidariteit opdringen aan de bruinen die blijkbaar niet kunnen renderen zonder onze hulp?

   Wat is er zo links of rechts aan een persoon - wat is er meer voetbal aan een Club supporter? Mag je ambidexter zijn? Of zou dat de freudiaanse marketing bureaus verwarren?

   Waarom bewapenen wij niet de arme mensen die bvb gedood worden bij protesten tegen de aristocratische F1-wedstrijden in de geweldadige dictaturen die wel hun poot gezet hebben onder het petro-dollar monopolie contract? Wat is het verschil tussen Asaad en de dictators van Saudi Arabia, Qatar,... die wij bewapenen ipv bevechten? Waarom spreken we niet van de Indische slaven arbeid die Abu Dhabi uit het zand hebben doen verrijzen?

   Als jij zo rechts bent - koop je dan geen producten uit extreme linkse communistische economieën? Stem je dan met uw geld tegen handel met China? Ben jij dan geen dikke hypocriet als je teert op de communistische slaven terwijl je oorlogen tegen dictaturen predikt?

   Ik heb altijd "rechts" gestemt - en dit maal word het PVDA. Want deze economie en deze democratie zijn dikke zever.

  • door Helene P op donderdag 26 april 2012

   U vergeet nog de franse superdrone: Thierry Meyssan, zijn Voltaire netwerk en eigenaardige vrienden, volgens enkele bronnen zelfs van het Front national... Meyssan, de grote complottenbaron hetgeen hem geen windeieren legt dankzij het goedgelovige 'volk'. Maar wist je dat Meyssan het leven in gevaar brengt van journalisten van wie hij zonder meer beweert dat ze werken voor Westerse inlichtingendiensten? O.a. van de vermoorde Amerikaanse Marie Colvin en de jonge franse fotograaf Remy Ochlik van wie hij bovendien beweert dat ze gekleed waren in 'gevechtsuniform' hetgeen door de foto's wordt tegengesproken. http://www.lesgrandesoreilles.com/comment-thierry-meyssan-met-en-danger-la-vie-des-reporters-97058 (met referentie naar een nachtmerrie-achtig artikel van complotbaron Meyssan)

   Meyssan, Collon en de mediawerkgroep Syrië gaan ook prat op hun christelijke informanten in Syrië, het grote pro-Assad front van priesters en nonnen daar. Dat werkt nog steeds goed vooral in Vlaanderen! Maar weet je dat de rol van nonneke Agnès-Marie door het gerecht in Parijs wordt onderzocht ? Zij had visa's versierd voor journalisten van tv France 2 (Gilles Jacquier, vermoord), de Libre Belgique en RTBF (gelukkig levend eraf gekomen) die zo vriendelijk waren om de zaken eens van de regeringszijde te gaan bezien. .De officiële escorte van Jacquier van Fance 2 verdween als sneeuw voor de zon in Homs net voordat een obus op hem werd afgevuurd. Maar de visa procedure was al vreemd. (Zie archief Le Monde ''Une religieuse au service de Bachar al-Assad, http://abonnes.lemonde.fr/cgi-bin/ACHATS/ARCHIVES/archives.cgi?ID=295a1562d62242da0a15283518beb6c4cebf9c272b59e169 en France2 archief Envoyé Spécial). Deze 'Moeder Agnes' is ook geliefd bij de mediawerkgroep Syrië http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/04/05/nieuws-uit-homs-van-moeder-agnes-mariam-op-palmzondag-31032012/ Op het Voltaire netwerk kun je nog veel meer van haar lezen.

   Zoals u zegt: dictatoren treft geen schuld... De wereld bestaat uit twee kampen, een goed en een slecht. Die dictatoren horen niet bij 'het Westen', dus zitten ze in het 'goede' kamp. En al wie met twee ogen wil kijken in plaats van met één, hoort ipso facto bij het 'slechte' kamp. Zo gemakkelijk is dat.

   • door jantje op donderdag 26 april 2012

    helene,

    de wereld bestaat volgens deze zeer eigenaardige 'linksen', waaronder marc vandepitte, uit slechts twee kampen die elkaar in elk land weer tegenkomen en bestrijden. dat is wat ik hierboven trachtte te illustreren.

    marc vandepitte schrijft over syrië, maar de 'logica' in zijn stuk wijst -zoals steeds- naar opvattingen van ook anderen in de 'mediawerkgroep syrië'. werkgroep waar 'amada'-intal journalist michel collon ( http://fr.wikipedia.org/wiki/Michel_Collon ) achter de schermen dirigeert.

    bekend is die rechtlijnigheid-qua-denken (denken?) van de partij van wijlen ludo martens. ondanks de recente openheid, waarvan het boek van peter mertens de laatste uiting moet zijn, zie ik aan 'de gestaalde kaders' dat het mogelijk slechts 'window dressing' zal zijn. verder denk ik dat bovenstaande een welkome aanvulling kan zijn voor de informatie die jij hierboven geeft.

    hoogachtend,

    jan van reusel eisden-maasmechelen

   • door Mario Bergen op woensdag 30 mei 2012

    Geachte mevrouw Helene P

    Hiermede wensen wij met de Mediawerkgroep Syrië te reageren op de reacties van Jan Van Reusel en Helene P onder het artikel 'Recept voor regimewissels van de toekomst, Syrië eerst' van Marc Vandepitte op woensdag 25 april 2012. Het betreft de link: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/04/25/recept-voor-regimewisse...

    Wij zijn voorstander van persvrijheid en hebben totaal geen probleem met andere meningen.

    Waar het hier echter om gaat zijn praktijken van laster en eerroof aan zowel onze feitelijke organisatie Mediawerkgroep Syrië als aan personen als Zuster Marie-Agnès en de heren Michel Collon en Marc Vandepitte op uw medium. Bovenstaande beweringen door Jan Van Reusel en Helene P stroken op geen enkel ogenblik met de waarheid en hebben enkel als doel om kwaadwillig schade te berokkenen aan onze organisatie en deze individuen.

    Wij vinden het project van De Wereld Morgen te bijzonder om het te laten bekladden door deze individuen die zich schudlg maken aan alle normen van fatsoen en de wetgeving op laster en eerroof.

    Mario Bergen --

    Met vriendelijke groeten, namens Mediawerkgroep Syrië

    Email: werkgroepsyrie@gmail.com Blog: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com Facebook: http://www.facebook.com/MWSyria Twitter: @MWSyria

   • door Mario Bergen op woensdag 30 mei 2012

    Geachte mevrouw Helene P

    Hiermede wensen wij met de Mediawerkgroep Syrië te reageren op de reacties van Jan Van Reusel en Helene P onder het artikel 'Recept voor regimewissels van de toekomst, Syrië eerst' van Marc Vandepitte op woensdag 25 april 2012. Het betreft de link: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/04/25/recept-voor-regimewisse...

    Wij zijn voorstander van persvrijheid en hebben totaal geen probleem met andere meningen.

    Waar het hier echter om gaat zijn praktijken van laster en eerroof aan zowel onze feitelijke organisatie Mediawerkgroep Syrië als aan personen als Zuster Marie-Agnès en de heren Michel Collon en Marc Vandepitte op uw medium. Bovenstaande beweringen door Jan Van Reusel en Helene P stroken op geen enkel ogenblik met de waarheid en hebben enkel als doel om kwaadwillig schade te berokkenen aan onze organisatie en deze individuen.

    Wij vinden het project van De Wereld Morgen te bijzonder om het te laten bekladden door deze individuen die zich schudlg maken aan alle normen van fatsoen en de wetgeving op laster en eerroof.

    Mario Bergen --

    Met vriendelijke groeten, namens Mediawerkgroep Syrië

    Email: werkgroepsyrie@gmail.com Blog: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com Facebook: http://www.facebook.com/MWSyria Twitter: @MWSyria

 • door dan op donderdag 26 april 2012

  Het gaat er niet om wie Marc Vandeputte of Paul Collier is, M’n grote desillusie is dat er zo weinig solidariteit is met een volk dat zich verzet tegen z’n onderdrukking. Dat dit nu gewapend gebeurd ligt niet aan het volk maar aan de militaire repressie van de machthebbers. “Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable." was al iets dat decennia geleden doorgedrongen was tot ene zekere John F. Kennedy….

  Als Syrië zelf een brug te ver is, kan je mogelijks nog altijd de vrijlating vragen van een Palestijns/Syrische Marxist, die overigens nagels met koppen slaat als hij het heeft over het falen van de kommunistische partij in z’n land. Zelf geen kommunist, Marxist, socialist of anderen tist? Overigens was het een “liek” die ooit zei: “First they came for the Communists, but I was not a Communist so I did not speak out. Then they came for the Socialists and the Trade Unionists, but I was neither, so I did not speak out. Then they came for the Jews, but I was not a Jew so I did not speak out. And when they came for me, there was no one left to speak out for me.” Als de lezers van DWM niet tekenen, wie dan wel? Ik ben alvast blij bij de paar Belgen te horen die dit wel gedaan hebben…. http://syria.jadaliyya.com/

  • door MM op donderdag 26 april 2012

   Merkwaardig hoe jullie tussenkomsten uitblinken in karaktermoord zonder maar enigszins iets inhoudelijks in te brengen tegen wat Marc schrijft. Waarschijnlijk denk je 'laten we de boodschapper discrediteren, dan hoeven we ook niet meer over zijn boodschap spreken'. En dat zijn dan de mensen die hier gretig iedereen die hun 'analyse' over Syrië (die 'per toeval' geen millimeter afwijkt van wat we dag in dag uit via de mainstream media te horen krijgen en keurig binnen de geo-strategische agenda van 'onze' regeringen past) niet deelt voor 'extreem-rechts' beschuldigt...

   • door jantje op vrijdag 27 april 2012

    mm,

    je beschuldigt jan, dan en helene van op de man te spelen ipv op de bal.

    misschien moet je hun reacties op het stuk van marc vandepitte over syrië er nog eens bijnemen.

    het is precies omdat marc zijn stuk ook nu weer het regime dictator assad helemaal onbesproken laat, dat het heilzaam & nuttig is om de 'achtergrond' naar voor te halen,

    en die vind ik (jan) hoe langer hoe meer het vermelden waard,

    jan van reusel eisden-maasmechelen

  • door Jenny op vrijdag 27 april 2012

   Dit is een Dan Alert System (D.A.S). Dan heeft een goede neus voor de betere en belangrijke artikels op deze site. Dan reageert meestal als een artikel in de roos zit. En, hoe beter het artikel hoe langer zijn reactie. Waarvoor dank. Inhoudelijk raakt hij wel niet veel verder dan wat de massamedia vertellen en vuurt zoals gewoonlijk een hele batterij aan valse en ongegronde beschuldigingen af. Dus zijn reactie zelf kan je skippen. Maar het feit dat hij het nodig acht om te reageren, betekent dat het om een must read artikel gaat. Grondig lezen dus.

 • door Marc Vandepitte op vrijdag 27 april 2012

  Ik herhaal hier wat ik elders al schreef en vul wat aan.

  In tegenstelling tot heel wat andere media laat De Wereld Morgen een open discussie toe. Iedereen kan vrij reageren. Dat is een goede zaak. Kritiek en tegenspraak versterken de argumentatie. Ik ga zelf heel vaak spreken en leer zeer veel uit discussies tijdens en n.a.v. die lezingen. Die discussies zijn onvervangbaar en meer dan welkom.

  Er is echter een voorwaarde: dat het op een eerlijke manier gebeurt en dus constructief gebeurt. Dat is hierboven niet het geval. Een aantal mensen, steeds dezelfde, lanceren valse beschuldigingen, poneren om het even wat, leggen intentieverklaringen bij de auteur die er niet zijn, ze spelen op de man i.p.v. op de bal en ze sleuren er van alles bij om toch maar hun gelijk te halen. Dat dit één keer gebeurt, tot daar aan toe. Maar dat dit herhaaldelijk en systematisch bij diverse auteurs gebeurt is op zijn minst merkwaardig en doet vragen rijzen.

  We leven in een periode waarbij het eenheidsdenken geperfectioneerd is en er bijna geen afwijkende stem in het publiek debat meer te horen is. Als het over oorlog en militaire interventie gaat heerst er een ijzeren censuur. De dissidente stemmen in het debat over Syrië bvb. zijn zeer uitzonderlijk. Jef Lambrecht is er zo een, de man is niet toevallig op pensioen…

  Mensen hierboven, de diehards zeg maar, zijn verblind door hun overtuiging en denken in versimpelde schema’s. Ze laten zich leiden door de massamedia (eenheidsdenken), zijn niet in staat om genuanceerd te denken en vooral ze laten geen andere zienswijze toe. Ze delen de wereld op in twee kampen, de enen zijn tegen interventie en dus vóór Assad; dat zijn de amorele slechteriken. De anderen zijn tegen Assad en dus vóór interventie; dat zijn humane goeie zielen. Alsof het zo eenvoudig is. Heel wat Syriërs, zowel inwoners van het land als expats, hebben geen hoge hoed op van Assad maar zijn mordicus tegen interventie. Ze zijn niet vergeten wat in Irak is gebeurd. Zij vinden de huidige situatie alles behalve goed, maar willen absoluut een Irak-scenario vermijden. Ik ook trouwens. Saddam Hoessein was in mijn ogen een schoft, maar dat belette me niet om aan een vredeskamp aan de grens met Saoedi-Arabië en Bagdad deel te nemen enkele dagen vóór het land werd gebombardeerd in 1991. We zijn nu enkele honderdduizenden doden verder en Irak is een complete falende staat geworden.

  In mijn vorige bijdrage vermeldde ik reeds dat ik Assad niet moet en dat hij zich schuldig maakt aan schendingen van mensenrechten. (http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/04/21/wist-je-dat-de-militaire-interventie-in-syrie-vermoedelijk-wordt-uitgesteld-tot-) Toch krijg ik steevast het verwijt pro-Assad te zijn. Blindheid of kwade wil, de lezer kan oordelen. Mijn standpunt over de repressie: 1. Het overdreven en onnodig geweld van het Syrische leger bij het begin van de Arabische lente in het land heeft mee bijgedragen tot de huidige situatie. 2. Zonder grondige democratische hervormingen (met inbegrip van het aan banden leggen van onnodig geweld en schendingen van mensenrechten) zal de regering van Syrië op termijn niet standhouden.

  Dit gezegd zijn, heb ik wel niet het minste vertrouwen in de berichtgeving van de Westerse media (o.a. in verband met de slachtoffers en wie die veroorzaakt). Toen de Franse journalist, die er samen was met Rudi Vranckx, werd neergeschoten werd dit automatisch en direct in de schoenen van het Syrische leger geschoten. Achteraf bleek (o.a. door de waarnemers bevestigd van de Arabische Liga) dat hij gedood was door de rebellen. (http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/02/26/wist-je-dat-het-scenario-voor-de-oorlog-tegen-syrie-uitgetekend) Oorverdovende stilte in de media, terwijl het een van hun eigen mensen was. Bij oorlogen is de grootste waakzaamheid op zijn plaats in verband met de verslaggeving.

  DWM is een van de zeldzame vrijplaatsen waar andere stemmen aan bod kunnen komen. Als men nu systematisch dergelijke stemmen tracht te discrediteren – want dat is wat gepoogd wordt door mensen als Dan & Co – , dan komt dat in wezen neer op een vorm van censuur. De censuur is dan verdubbeld (mainstream én alternatieven) en de cirkel is dan gesloten.

  Naarmate DWM verder uitgroeit en sterker wordt, zullen deze pogingen ongetwijfeld toenemen. Meteen een oproep aan de lezer om zijn of haar stem ook meer te laten horen. Want dat is precies de kracht van dit medium: we zijn met veel, overtuigde mensen die het eenheidsdenken van de mainstream media beu zijn, ‘het nieuws’ zelf willen maken en niet laten afhangen van commerciële belangen. Die kracht moeten we inzetten en efficiënt gebruiken.

 • door christophe op vrijdag 27 april 2012

  @Jan en @Helene,

  Ik stoor mij enorm aan jullie commentaren omdat jullie de commentaarfunctie zelf in diskrediet brengen. Discussies op DeWereldMorgen.be zijn vaak van hoog niveau en leerrijk. Dat willen we graag zo houden ondanks de vele provocaties en het getrol waar we last van hebben.

  Maar jullie doen is ontoelaatbaar. Noch Collon, noch Vandepitte hebben iets te maken met de Werkgroep Syrië. Op geen enkele manier, dus ook niet achter de schermen. Als jullie dat insinueren, dan moet je dat kunnen hard maken. Het is al te makkelijk om mensen aan anderen te linken. Dat kan ook met jullie standpunten. Jullie zijn voor militaire interventie in Syrië, Sarkozy is dat ook, dus jullie zijn even xenofoob en rechts als Sarkozy.

  Hou daar dus mee op. De commentaarfunctie dient niet voor persoonlijke afrekeningen, kleinlinks gekwebbel of verdachtmakingen. Als dat niet kan en als u toch perse de openheid wil misbruiken, dwingt u de redactie om toch in te grijpen en dit medium iets minder open te maken.

 • door André DP op vrijdag 27 april 2012

  Zeer ontluisterend artikel van Marc Vandepitte. Het doorprikt de hele humanitaire mythe, u weet wel, de mythe dat het Westen overal tussenbeide zou komen omwille van humanitaire belangen, mensenrechten, democratie, … terwijl die de platte geopolitieke belangen van het Westen moeten maskeren. We horen het hier eens uit de mond zelf van een voormalig topfiguur van de Wereldbank. Geen wonder dat dit felle reacties oproept. Mensen koesteren zich graag in die humanitaire mythe: oh wat zijn we (in het Westen) toch goed en we worden niet graag geconfronteerd met de rauwe realiteit. Dan valt heel dat superioriteitsdenken en gevoel aan diggelen. Mensen vinden het niet leuk dat hun wereldbeeld overhoop wordt gehaald. Ik ben zelf absoluut geen aanhanger van Assad, net zoals ik dat niet ben van Obama of andere grote leiders van het ‘beschaafde’ Westen, maar de reacties hierboven vind ik er wel over. Sitevervuiling noem ik dat.

 • door jantje op zaterdag 28 april 2012

  marc vandepitte wijdt in bovenstaand stuk geen gebenedijd woord aan dictator assad en zijn (mis)daden. marc beschrijft wel steeds 'met zekerheid' dat het westen wil 'binnenvallen' en daarvoor zijn 'recept' aan het klaarzetten is: "Staakt het vuren of niet, het Witte Huis heeft besloten tot een regimewissel. Maar omwille van de presidentsverkiezingen wordt nu wat getemporiseerd. Intussen gaan de oorlogsvoorbereidingen onverminderd verder."

  marc zegt in zijn verweer dat hij al eerder heeft aangegeven dat assad 'overdreven en onnodig geweld heeft gebruikt'. ik beweer dat hij (en met hem al die andere 'eigenaardige linksen') hiermee de gewelddadige rol van het syrische regime ernstig minimaliseert.

  ik heb van marc vandepitte ook nog niet echt iets gelezen over het 'gedrag' van de 'elite' rond assad (zijn broer-militair, zijn 'londense' schoonvader, ...), over zijn gebroken beloften, over het manifeste gebrek aan persvrijheid in syrië, over het jarenlange gemis aan vrijheid voor de 'gewone' syriërs om te kunnen zeggen wat ze denken, laat staan om iemand weg te kunnen stemmen uit zijn overheidsfunctie.

  de syrische opstandelingen laten nu al ruim een jaar horen dat assad moet opstappen, ze hebben daarmee de jarenlange zware druk van het syrische regime doorbroken. maar marc vandepitte vindt nog steeds dat "Zonder grondige democratische hervormingen (met inbegrip van het aan banden leggen van onnodig geweld en schendingen van mensenrechten) zal de regering van Syrië op termijn niet standhouden." marc vandepitte minimaliseert de (eisen van de) opstand en stelt hier dat de regering van assad 'moet kunnen blijven standhouden'.

  waarom schrijven mensen als marc vandepitte steeds maar dat achter de syrische en libische opstanden steevast de 'regie' zit van 'het westen'? omdat zij de wil en de rol van de arabische burgers in de opstand minimaliseren en de lezers van hun stukken willen doen geloven dat het westen zo machtig is dat een opstand kan 'in scène zetten'. omdat marc vandepitte cum suis nooit zullen toegeven dat 'onderdanen' hun dictator zodanig zat kunnen zijn dat ze hem met alle (beschikbare) middelen willen verdrijven.

  waarom zullen marc vandepitte en de zijnen nooit toegeven dat burgers kunnen opstaan tegen 'hun' dictator? omdat ze vinden dat assad en khadafi eigenlijk geen dictators zijn. het gaat volgens hen hoogstens om 'regeringsleiders die onnodige en overdreven fouten hebben begaan'.

  is het mij daarom -afgaand op wat marc vandepitte en zijn kompanen voortdurend schrijven, en vooral voortdurend niet schrijven- veroorloofd om op zoek te gaan naar en bekend te maken wat hen 'drijft'?

  neen, zeggen zij in koor, dat is op de man spelen. ja, zeg ik zelf daarentegen, want ik wil graag de touwtjes zien die de poppetjes doen bewegen.

  een eerste vaststelling is dat 'alles' wat marc vandepitte schrijft over syrië meteen en zonder commentaar gepubliceerd wordt op de website http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/ , de 'applausclub' (de echte vrienden) van dictator assad en de zijnen.

  deze website van de (belgische) mediawerkgroep syrië ismet hulp van de syrische overheid opgezet door de -zeer omstreden- journalist michel collon, die daar in 2011 voor werd aangezocht..

  met dank aan helene p.: collon's franse collega, eveneens omstreden journalist thierry meyssan, lanceerde omstreeks dezelfde tijd, in dezelfde toonzetting en met dezelfde argumenten een gelijkaardige website in frankrijk ( http://www.infosyrie.fr/ )

  jan van reusel eisden-maasmechelen

  • door Mario Bergen op woensdag 30 mei 2012

   Geachte redactie Geachte lezers

   Hiermede wensen wij met de Mediawerkgroep Syrië te reageren op de reacties van Jan Van Reusel en Helene P onder het artikel 'Recept voor regimewissels van de toekomst, Syrië eerst' van Marc Vandepitte op woensdag 25 april 2012. Het betreft de link: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/04/25/recept-voor-regimewissels-van-de-toekomst-syrie-eerst

   Wij zijn voorstander van persvrijheid en hebben totaal geen probleem met andere meningen.

   Waar het hier echter om gaat zijn praktijken van laster en eerroof aan zowel onze feitelijke organisatie Mediawerkgroep Syrië als aan personen als Zuster Marie-Agnès en de heren Michel Collon en Marc Vandepitte op uw medium. Bovenstaande beweringen door Jan Van Reusel en Helene P stroken op geen enkel ogenblik met de waarheid en hebben enkel als doel om kwaadwillig schade te berokkenen aan onze organisatie en deze individuen.

   Wij vinden het project van De Wereld Morgen te bijzonder om het te laten bekladden door deze individuen die zich schudlg maken aan alle normen van fatsoen en de wetgeving op laster en eerroof.

   Mario Bergen --

   Met vriendelijke groeten, namens Mediawerkgroep Syrië Email: werkgroepsyrie@gmail.com Blog: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com Facebook: http://www.facebook.com/MWSyria Twitter: @MWSyria

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties