Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Amerikaanse gezondheidszorg kost burgers minder dan Belgische, aldus Itinera. Klopt dat?

De Belgische patiënt betaalt 20 procent van de zorgkosten uit eigen zak. Daarmee doet ons land het slechter dan de VS. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de denktank Itinera Institute. Ons land doet het dus volgens Itinera slechter dan het land dat in alle ranglijsten over gezondheidszorg onderaan bengelt. Kloppen de cijfers van Itinera?
vrijdag 20 april 2012

De nieuwe studie van Itinera haalde donderdagmorgen de voorpagina van Metro. “Belg betaalt een vijfde van zorgkosten uit eigen zak”. Itinera haalt dat cijfer bij Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeraars en de Oeso. In het persbericht van Itinera staat dat het aandeel in de VS 12,3 procent bedraagt.

De oorsprong van het cijfer van de VS is niet duidelijk. Het Amerikaanse departement van gezondheidszorg beweert in haar meest recente rapport dat de Amerikanen 14,2 procent van de zorgkosten uit eigen zak betalen.

“Het deel dat de patiënt zelf moet betalen ligt vrij hoog in België, maar het cijfer moet wel gerelativeerd worden. De Oeso telt bijvoorbeeld ook alle parafarmacie mee: vitamines of tandpasta die je in de apotheek kan kopen”, zegt Michiel Callens, arts en departementsdirecteur onderzoek en ontwikkeling bij de CM.

Op het eerste zicht doet de VS het dus beter dan België. Maar die cijfers zeggen weinig over de werkelijke situatie. Als het over gezondheidszorg in de VS gaat, moet je er altijd bij zeggen dat de Verenigde Staten 17,3 procent van hun nationaal inkomen aan gezondheidszorg besteden. Geen enkel geïndustrialiseerd land doet het slechter. België doet het met 10 procent een stuk goedkoper.

In 2007 besteedde elke Amerikaan gemiddeld 7439 dollar aan gezondheidszorg. In België is dat een pak minder. In reëel betaald geld uitgedrukt moeten Amerikaanse patiënten dus veel meer ophoesten dan Belgische patiënten.

Gezondheidszorg in de VS

Dat blijkt ook uit andere cijfers. Zo zouden bijna de helft van alle persoonlijke faillissementen te maken hebben met medische schulden.

Volgens de Amerikaanse overheid besteden arme gezinnen tot 60 procent van hun inkomen aan gezondheidszorg. Zelfs bij de gezinnen met een middeninkomen is dat nog altijd 21 procent. De kost van de verzekeringen zit daar dan nog niet bij.

Nog een cijfer dat altijd moet vermeld worden als het over de gezondheidszorg in de VS gaat, is dat 50 miljoen Amerikanen helemaal niet verzekerd zijn. Zij moeten dus in principe alles uit eigen zak betalen, wat er op neer komt dat zij verzaken aan medische zorgen.

Op 27 juni stelt Itinera een vervolgrapport voor met concrete aanbevelingen om de zorg in België te hervormen. Onderzoeker Piet Calcoen die de analyse maakte in opdracht van Itinera lichtte op een studiedag van de denktank al een tip van de sluier op. Calcoen vergelijkt ons land met Frankrijk waar de bijkomende privéverzekeringen al goed zijn voor bijna 15 procent van de totale zorgkosten.

Kosten besparen

Bij de ziekenfondsen zijn ze niet echt te vinden voor die weg. “Bij private verzekeraars liggen de administratiekosten rond de 20 procent, bij de verplichte verzekering is dat 5 procent. Dat komt onder meer doordat privéverzekeraars winst moeten maken en veel uitgeven aan reclame”, zegt Michiel Callens.

“Bovendien bestaat bij privéverzekeraars veel meer het gevaar op overconsumptie. Ziekenhuizen maximaliseren hun factuur als ze zien dat er een privéverzekering is”, zegt Callens.

Volgens Michiel Callens van de CM zijn er nog veel mogelijkheden op vlak van kostenefficiëntie. In België maken de goedkopere generische geneesmiddelen 12 procent uit, in Duitsland 60 procent. Sommige ziekenhuizen rekenen 100 procent aan, andere 300 of zelfs 400 procent aan. Daar zitten dus nog heel wat besparingsmogelijkheden”, aldus Callens.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

16 reacties

 • door Robrecht Vanderbeeken op vrijdag 20 april 2012

  Itinera, van Marc De Vos die overal in de media analyses komt brengen, dat was die 'onafhankelijke' denktank?

  Niet dus, zo bleek uit een onderzoek van Apache: het is een neoliberaal breekijzer betaald met Amerikaans geld.

  http://www.apache.be/24212/itinera-2/

 • door J. Blommaert op vrijdag 20 april 2012

  De haat van Itinera tegen wat ze onze 'verwen-staat' noemen kent gewoon geen grenzen en wordt met deze vergelijking simpelweg belachelijk. Probeer in de VS eens een degelijke ziekteverzekering te krijgen met een modaal loon. Toen ik als gastprof in Chicago werkte kreeg ik daar wat ze 'de Rolls-Royce van de ziekteverzekeringen' noemden. Een prachtig ding. Het kostte zo'n 2000 dollar per maand, en ik moest als opleg voor geneesmiddelen 'slechts' 50 dollar per stuk betalen. Kijk eens, 50 dollar opleg voor een pijnstiller tegen rugklachten - DA'S TOCH GEEN GELD?

  Aan de universiteit van Chicago - een blanke middenklasse enclave in de wanhopig arme South Side - stonden regelmatig bedelaars, onveranderlijk zwarte Amerikanen. Op een dag passeerde ik een vrouw; ze achtervolgde mij met een papier. Ik stopte en bekeek het papier. Het was een diagnose van borstkanker. de vrouw was alleenstaande moeder en had geld nodig voor de behandeling die haar leven kon redden en haar vier kinderen hun moeder zou laten houden. Dus moest ze bedelen.

  Ik geloof dat die mensen bij Itinera gewoon alle contact met de echte wereld van de echte mensen verloren zijn. Die 'denktank' zou soms ook eens een 'kijk- en luistertank' mogen zijn. Kom eens uit jullie zetel, bollebozen van Itinera, en leer die wereld eerst kennen vooraleer je ze denkt te kunnen verbeteren.

  • door Karel op vrijdag 20 april 2012

   Zo, met die anecdote hebt u mooi een studie weerlegt die u wellicht niet eens gelezen heeft.

   U verwart de feiten met de ideologische analyse daarvan. Ik wil best geloven dat we in Belgie meer betalen voor gezondheidszorg dan in de VS. Maar dat op zich is nog geen pleidooi voor het Amerikaanse systeem. We krijgen misschien meer waar voor ons geld. Of het blijkt misschien dat zowel de VS als wij het slecht doen.

   • door MM op vrijdag 20 april 2012

    Beste Karel,

    Als u gebrand bent op de feiten dan zou ik dan ook eens de bronnen van Christophs artikel doornemen als ik u was. Daaruit blijkt dat wat Dhr Blommaert hier vermeld niet zo anekdotisch is als u suggereert.

    • door J. Blommaert op zaterdag 21 april 2012

     ...de studie van Itinera wel degelijk heeft gelezen. Ik doe dat met zowat elk van hun studies die de media haalt, en beveel het eenieder aan. Bekijk vooral met de nodige aandacht de bronnen die ze citeren, en google die bronnen eens. Je merkt zeer snel vanuit welke hoek de analyses aangestuurd worden. Ik ben zelf academicus en weet verdomd goed hoe je met selectieve bronnenbehandeling de meest onwaarschijnlijke waarheden kan construeren.

 • door cindyV op zaterdag 21 april 2012

  veel Amerikanen moeten beroep doen op liefdadigheid voor basisgezondheidszorg zoals tandverzorging enz. Dat zijn geen "patiënten", en die geven wss officieel ook niets uit aan gezondheidszorg (omdat ze gewoonweg niet kunnen). Zij blijven wel ver uit de buurt van ziekenhuizen, zelfs als het levensnoodzakelijk is, uit schrik om alles te verliezen. Onlangs nog een reportage gezien op Canvas :"Armoede in de VS". Artsen zonder grenzen zou er een inzameling voor moeten organiseren, zo schandalig erg is het er!

  • door dana op zaterdag 21 april 2012

   In 98 ontmoette ik in Mexico city een dame uit de US, we logeerde in hetzelfde hotel. Ze was typisch middenklasse, kunstenares en zeer politiek bewust. Gedurende 3 dagen verkende we samen de stad, ze was een uitstekende "guide to modern art". We bleven contact houden via internet, middels een regelmatige chat op messenger. Begin 2003 probeer ik meermaals contact te krijgen, tot haar dochter regageert via een email. M'n vriendin is dood. Het verhaal : ze kreeg een hartaanval op een vrijdagavond, werd opgenomen en van ballonetjes voorzien, de volgende dag al naar huis. In het ziekenhuis blijven kon ze niet betalen, haar verzekering was beperkt en enkele dagen hospitalisatie waren te duur. Diezelfde avond krijgt ze in haar badkamer terug een aanval, haar zoon vindt haar de volgende dag. Dood, ze was 47 jaar. Gestorven omdat ziekenhuisopname te duur is.

 • door De Witte Bernard op zaterdag 21 april 2012

  Ik geeft S Blommaert volkomen gelijk. Ik heb zelf een jaar in de States verbleven, van het Zuidoosten (Georgia) tot het Zuidswesten (Californië). Ik heb er heel veel armoede gezien (de rijken zie je veel minder, die verschuilen zich in herenhuizen ver van de gewone woonwijken). Praktisch iedereen die ik er gesproken heb (meestal wel min of meer beter gegoeden, met de echt armen kom je veel moeilijker in contact) benijdden ons Belgisch systeem, ze moeten inderdaad veel meer uit eigen zak betalen, en de privatisering van vele takken van de gezondheidszorg maakt het nog duurder. Itinera zou er goed aan eens een jaar in de VS te verblijven onder de doorsnee bevolking, ipv van hier platte leugens te verkopen.

 • door ron op zaterdag 21 april 2012

  Met cijfers is alles te bewijzen! Waarom is USA goedkoper. De verzekerden zijn enkel deze die het zich kunnen permiteren de rest mag voor hun part onder de brug verotten of verekken. Veel Amerikanen hebben nog nooit een dokter gezien en zijn bijgevolg niet in de statistieken opgenomen. Het zijn altijd priveverzekeraars die met zulke leugens en dubbelzinnigheden afkomen. Het is precies een woordvoerder van electrabel die met zijn tentakels die reiken tot in de parlementen komt vertellen dat zij de goedkoopste zijn. Liefst vergeten ze diegene die het allang niet meer kunnen betalen of ze zuigen ze nog eens extra uit.Dat zijn de geliberaliseerde denkbeelden.

  • door J. Blommaert op zaterdag 21 april 2012

   De kwestie is dat je naar de prijs van ziekteverzekeringen moet kijken. Ondanks Obamas poging is er nog altijd niet zoiets als de verplichte ziekteverzekering die vanuit lonen gefinancierd wordt. Dat houdt in dat elke vorm van verzekering op de vrije markt moet aangekocht worden, en daarbij worden de meest ongelooflijke bedragen betaald - tienduizenden dollars - voor dingen die bij ons een handvol honderden Euros kosten. De reden is dat de privé verzekeringsmarkt winstgevend moet zijn (en uiterst winstgevend is), terwijl een systeem van mutualiteiten zoals bij ons kostendekkend moet zijn en dus geen winstmarges moet inbouwen. Mensen betalen derhalve astronomische bedragen voor ziekteverzekeringen, die bovendien nog zeer exclusief zijn (dus heel veel uitsluitingsclausules hebben) en ook vaak éénzijdig opzegbaar door de verzekeringsmaatschappijen (je ligt in de kliniek met een gecompliceerde breuk, en je verzekering laat koudweg weten dat ze je van haar polis afgooit voor één of andere obscure reden). En als je een mager salaris hebt, of geen vaste baan, dan raak je simpelweg niet aan een ziekteverzekering. Ziekteverzekering is één van de eerste dingen waarop mensen besnoeien als ze geld tekort hebben: het is zodanig duur dat het enkel te veroorloven is wanneer men uitstekend verdient. Vijftig miljoen Amerikanen zijn dus niet verzekerd.

   Artsen passen zich aan deze astronomische bedragen aan. In Fairbanks Alaska betaalt men voor een simpele 'plombage' van een tand zo'n 5000 dollar. De bedragen zijn simpelweg grotesk. Mensen in de US zijn inderdaad doodsbang om in de kliniek te geraken, want niet zelden leidt dit tot persoonlijk bankroet. Ze verliezen hun huis, hun studie-spaarpot voor de kinderen enz. Ziekenhuizen zijn daarenboven niet gelijk: de meeste zijn ondergefinancierd en eigenlijk heel erg slecht. Uitstekende gezondheidszorg krijg je in exclusieve privé-ziekenhuizen, waar je uiteraard fortuinen (échte fortuinen) betaalt.

   Dat is nog niet alles. Teveel ziektedagen per jaar kosten je in heel veel gevallen je job. Mensen zijn ziek, maar gaan toch aan het werk. Ze doen uitbundig aan zelfmedicatie, en in elke buurtwinkel heb je rekken vol met producten die bij ons enkel op voorschrift te krijgen zijn - straffe bocht. Mensen slikken dat bij bergen om op de been te blijven, want ziek worden EN je job verliezen, dat is echt het einde.

   Toen ik in 2003 in de VS was hoorde ik George Bush zijn State of the Union uitspreken. Hij zei allerhande vreselijke dingen dat jaar - hij kondigde bijvoorbeeld de invasie van Irak aan. Maar het meest ongelooflijke was dat hij een lofrede afstak op de Amerikaanse gezondheidszorg, en onomwonden uitriep dat de VS de beste gezondheidszorg ter wereld heeft. Hij kreeg een donderend applaus. Er was geen spoor te bekennen van de bezorgdheid die de American Medical Association ieder jaar weer uitspreekt over de gezondheidszorg in de VS. Zie bijvoorbeeld http://www.lacythompson.net/AMA%20Journal%20Article.pdf

 • door Jan Servaes op zaterdag 21 april 2012

  Belgie/Vlaanderen begint alsmaar meer op de VSA te lijken, ook op de wijze waarop het maatschappelijk debat tot geroep en getier verwaterd is. Alleen de namen van de 'nutters and fruitcakes' zijn anders, tenminste op het nationale, regionale en lokale niveau ;) Ik woon nu al weer een tijdje in de VSA en zou mijn persoonlijke ervaringen kunnen toevoegen aan de reeds gepubliceerde reacties. Maar als een meer 'onderbouwde mening' gezocht wordt, surf dan naar de educatieve website van de Kaiser Family Foundation: http://www.kaiseredu.org/Topics/Costs-and-Spending.aspx Of -- als lezen niet je ding is -- bekijk de PBS-Frontline reportage 'Sick around the world' waarin het Amerikaanse gezondheidssysteem vergeleken wordt met dat in andere landen: http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/sickaroundtheworld/ Het 'onafhankelijke' rapport van Itinera kan dan snel naar de vuilnismand verwezen worden.

 • door Dib op zaterdag 21 april 2012

  Los van dit artikel valt het mij op dat de arrogantie van het neo-liberalisme stilaan bij iedereen gekend is. Tevens krijgen ook alle spelers stilaan een gezicht. Laat ons hopen dat we met z'n allen niet zoveel geduld en luiheid aan de dag leggen als de klanten van electrabel.

 • door De Witte Bernard op zondag 22 april 2012

  en misschien ook eens 'Sicko' van Michael Moore bekijken... Het zal je ook veel leren over die 'goede' gezondheidszorg in de VS.

 • door gezond en wel op maandag 23 april 2012

  ik betaal 150 euro per jaar voor een degelijke basis ziekteverzekering in Belgie, ben aangesloten bij het onafhankelijk ziekenfonds, met 4 miljoen abonnees een van de grootste in belgie.

  Een tandarts bezoek kost me meestal weinig, laat zeggen beneden de 100 euro.

  Een US collega diende 5000 US dollar te spenderen voor een tandingreep dat me in Belgie 200 euro zou gekost hebben. Hij deed een reisje naar Panama, om deze ingreep tegen een fractie van de US kost uit te laten voeren.

  Zijn familie van 4 betaald rond 10 000 euro per jaar voor een basis ziekteverzekering, met een ellenlange lijst uitsluitingen.

  Geen wonder dat ze pissed off zijn, wanneer ze horen hoe het in Belgie op dat vlak aan toe gaat.

 • door Robrecht Vanderbeeken op maandag 23 april 2012

  Tja, maar tegenwoordig profileren de liberalen bij ons zich als 'slachtoffers', als de zondebok, die het 'geweld' van dogmatisch links over zich heen krijgen...

  http://www.liberales.be/essays/schuldlib

  Maar als de liberalen van de derde weg, nu ook zo kwaad zijn op het neoliberalisme, dan stemt de liberaal met gezond verstand, die van de open samenleving, toch gewoon extreem links om zo wat tegengas te kunnen bieden? Politiek was toch een spel van compromis, en die derde weg liep toch dood? Hoe gaat die andere denktank, liberales, dit proberen recht(s) te praten?

 • door danny Gijselings op dinsdag 24 april 2012

  Itinera een 'denktank'??? Ik denk het niet, eerder een kwaak-kwaak tank. En intelligente mensen ga je daar ook niet vinden hoor. Een verstandig mens zal toch nooit zoveel van dergelijke onzin uitkramen hé? Itineramensen zijn de HOEREN van het kapitalisme!!!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties