Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Israël weert pro-Palestijnse reizigers (met foto's)

De Israëlische autoriteiten proberen er alles aan te doen om te vermijden dat pro-Palestijnse activisten vanuit Europa naar Israël afreizen. Enkele honderden activisten waaronder 60 Belgen waren van plan om deel te nemen aan de internationale missie 'Welcome to Palestine'. Luchtvaartmaatschappijen kregen de opdracht om activisten te weren.
zondag 15 april 2012
doc Israël heeft verschillende luchtvaartmaatschappijen een lijst gestuurd met 1200 namen van activisten die niet naar Tel Aviv mochten afreizen. En dreigde met sancties als de luchtvaartmaatschappijen niet meewerkten. O.a. Luchtvaartmaatschappijen Lufthansa, Air France, Swiss Air en Brussels Airlines hebben de vraag ingewilligd en de reizigers verwittigd dat ze niet mochten afreizen.

De actievoerders lieten in een persbericht weten dat minstens één Belgische passagier te horen kreeg dat het een richtlijn was van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat zij zich gemengd hebben.

In een aantal luchthavens waren er acties, ook in Zaventem om te protesteren tegen deze weigering. Verschillende demonstranten werden opgepakt.

Met de campagne "Welcome in Palestine” die vorig jaar al begon, willen de betogers het recht opeisen om vrij te kunnen reizen in de Palestijnse gebieden.

Ook in de luchthavens in Israël is naar verluidt extra politie ingezet. Zo zou er op de luchthaven Ben Goerion in Tel Aviv 650 extra veiligheidsmensen zijn ingezet. Er zouden al vier activisten zijn tegengehouden.

ACTIE LUCHTHAVEN ZAVENTEM

ACTIE LUCHTHAVEN MANCHESTER

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

15 reacties

 • door froels op zondag 15 april 2012

  Op het RTBF nieuws zondagavond werd na een uitgebreide film de vraag gesteld: in wiens dienst staat de Belgische politie hier: de luchtvaartmaatschappijen, de Israëlische regering, of het internationaal recht? Een advokaat van een luchtvaarmaatschappij legt uit dat Israël het recht heeft gelijk wie terug te sturen, en dan moeten de maatschappijen dat betalen. Dus liever de mensen hier tegenhouden. Israël volgt dus duidelijk de Europese regels niet van vrij verkeer van personen; bovnedien hebben al deze reizigers een visum voor Israël, toch?

  • door Daniel Deblaere op maandag 16 april 2012

   is er ten dienste van de medemens! (zelf op een luchthaven).

 • door Robrecht Vanderbeeken op zondag 15 april 2012

  In Israël zouden er ook meer journalisten in de gevangenis zitten dan in Iran. Israël staat op nummer twee, na Eritrea, op de lijst landen met de meeste journalisten in de gevangenis.

  http://www.eurasiareview.com/04042012-israel-ranks-2nd-per-capita-in-imprisoned-journalists-oped/

  • door Khaled Barouh op maandag 16 april 2012

   Volslagen onzin.

   Hoe het met de vrije meningsuiting en persvrijheid zit, daarvoor kan u beter poolshoogte nemen in de omringende landen en gebieden van de staat Israël. Kijk bv in Gaza waar de doodstraf wordt uitgesproken en uitgevoerd tegen opposanten van Hamas. Zo heeft Hamas op 7 april ’12 drie Palestijnen geëxecuteerd waarvan minstens één schudlig werd bevonden aan collaboratie met Israël.

   Of kijk naar de Westbank waar Abbas de vrije meningsuiting en burgerrechten aan flarden scheurt. Enkele dagen geleden liet Abbas de kantoren sluiten van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Palestinian Human Rights Foundation (Monitor). Zo werd bijvoorbeeld onlangs de Palestijnse journalist Youssef Al-Shayeb, een journalist van de Jordaanse krant Al Ghad, opgesloten omdat hij een minister van de PA had bekritiseert omwille van het feit dat die weigerde Palestijnse vluchtelingenkampen te bezoeken toen hij onlangs in Jordanië was.

   • door B op maandag 16 april 2012

    Abbas, is dat niet de man die met Amerikaanse en Israëlische hulp een coup heeft gepleegd na de Palestijnse verkiezingen? Is dat niet dezelfde die dankzij zijn met Amerikaanse adviseurs getrainde veiligheidsdiensten aan de macht kan blijven? Dezelfde veiligheidsdiensten die nauw samenwerken met het IDF. Abbas, dat is toch gewoon de stropop van Israël en het Westen? Hij had wikileaks nodig om zich te herrineren dat hij in theorie voor het Palestijnse volk werkt. Je hebt gelijk : weg met die man!

 • door Marc Bosmans op maandag 16 april 2012

  Voor de israëlische politici zijn al die activisten toch antiselitische nazi's - juist zoals Gunther Grass ?

 • door Khaled Barouh op maandag 16 april 2012

  Me dunkt dat Israël net zoals elk ander land het recht heeft om ongewenste bezoekers tot zijn land te weigeren. Dat doen Westerse landen eveneens. Elke dag stuurt België illegalen terug naar hun land van origine.

  Bovendien ging het hier niet om een pro-Palestijnse actie maar om een actie met als enige doel Israël te beschadigen door chaos te willen veroorzaken op de internationale luchthaven van Ben Goerion.

  Als ze de Westbank willen bezoeken doen ze dat maar via Jordanië of Gaza via Egypte ter hoogte van Rafah.

  Bovendien vraag ik me af wie dat grapje bekostigt. Een retourticket Israël kost algauw 500 euro.

  • door froels op maandag 16 april 2012

   Beste Barouh: heeft u dat al eens geprobeerd, langs Jordanië naar Bethlehem te gaan, en langs Rafah naar Gaza? Misschien heeft u een Israëlisch paspoort?

   • door Khaled Barouh op maandag 16 april 2012

    Om van Egypte naar Rafah (Gaza) te reizen heb je geen Israëlisch paspoort nodig. Maar je moet inderdaad je kanon wel thuis laten liggen. Inge Neefs reist zonder problemen naar Gaza in en uit, dat zou voor Palestijnen nog veel gemakkelijker zijn. Tenzij Egypte een blokkade van de Gazastrook handhaaft. Tiens, waarom horen we dat nooit? Er staat zelfs een muur van 10 à 12 meter hoog tussen Egypte en Gaza, gebouwd door Egypte. Waarom? Om het Hamaskrapuul en Co buiten (Egypte) te houden. Voor wanneer een Flytilla of Flotilla tegen Egypte?

 • door Daniel Deblaere op maandag 16 april 2012

  & amokmakers kunnen maar best geweerd worden, op plaatsen waar men voor rust en vrede kiest!

  • door svdl op maandag 16 april 2012

   Oei, ik hoor u al moord en brand schreeuwen als sommige van uw trollerige reacties onder deze pretext die u zelf aanbrengt, zouden geweerd worden. Trollen zijn een soort amokmakers, niet soms?

  • door LVE op dinsdag 17 april 2012

   Israël, Gaza, ... rust en vrede? Prietpraat beste man, wakker worden.

 • door Mario Bergen op maandag 16 april 2012

  Een actie als deze kent het voorspelbare resultaat: een beperkte media-aandacht, maar een ontzettend grote inspanning op materieel vlak aan mensen en kapitaal (500-600 euro voor een vliegtuigticket). Het zou beter zijn om deze mensen en middelen op een andere manier aan te wenden die wél degelijk het Palestijnse volk ten goede komen door een project ginds te steunen en niet het risico te nemen dat deze middelen stranden op de luchthaven hier of in Tel Aviv. De Palestina-beweging moet zich ernstig bezinnen of de inzet van al deze mensen en financiële middelen niet op andere manier beter tot zijn recht waren gekomen. Leve een vrij Palestina!

  • door rossaert denise op dinsdag 17 april 2012

   volledig akkoord ; want die mensen leven daar werkelijk in een 5e wereld!!! wij waren er een 15tal jaar geleden en we reden op een 5 stroken rijbaan, en plots was er geen "baan" "weg" meer ; we waren in GAZA !!!-en toen al was het constant "controle" van onze papieren- maar toen hadden de boerkes nog drinkwater want de waterbronnen lagen onder hun velden, maar nu zijn die al allemaal ingepikt door die "Israeliers" die gewoon gesteund zijn door de VS !!! en waar zijn de rijke joden naartoe gevlucht voor W0II - dus daarom ook hebben zij nu al een atoomarsenaal practisch zo groot als dat van de VS!!! begrijpe wie dat kan? wanneer gaat de westerse wereld eens in opstandig komen en al dat onrecht "ongedaan" maken - 't wordt elke dag maar erger en erger!!!

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties