Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Minister van Pensioenen nodigt 3.000 ambtenaren uit op 'Q's tuinfeest'

Vice-eersteminister en minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) nodigt alle ambtenaren van de pensioenadministraties uit op Q’s tuinfeest. “Van Quickenborne doet dat als blijk van waardering voor hun harde werk”, zegt zijn woordvoerder. De vakbond vindt dat ongepast.
donderdag 12 april 2012

“Door de pensioenhervorming is de werkdruk al een tijdje hoog, vooral in de gewestelijke kantoren”, aldus woordvoerder Tom Meulenbergs.

“Mensen zijn ongerust door alles wat zij horen en lezen”, staat te lezen in de officiële uitnodiging. “Ze willen snel weten waar zij aan toe zijn. In de fase waar nog niet alle informatie beschikbaar is, betekent dit extra werk om al deze burgers en organisaties te woord te staan.”

Het mag dan wel goed bedoeld zijn, toch vindt Guido Rasschaert van de socialistische overheidsvakbond ACOD het ongepast dat de minister ambtenaren uitnodigt op een privéfeest. “De integriteit van de ambtenaren moet worden bewaard. Het is deontologisch onverantwoord om als minister geschenken aan te bieden aan ambtenaren”, aldus Rasschaert.

In Omzendbrief nr. 573 met betrekking tot het deontologisch kader voor de ambtenaren van het federaal administratief openbaar ambt (*) staat dat ambtenaren hun ambt neutraal moeten uitoefenen. “Zij zorgen ervoor, met inachtneming van hun grondwettelijke rechten, dat hun deelname aan of betrokkenheid bij politieke of levensbeschouwelijke activiteiten, het vertrouwen van de gebruiker in de onpartijdige, neutrale en loyale uitoefening van hun ambt, niet schaadt.”

Is dat geen verzuurd gemopper van een vakbondsman? “Door mij af te schilderen als een feestverpester wordt voorbijgegaan aan de kern van de zaak”, aldus Rasschaert. “Als we toestaan dat ambtenaren privéfeestjes van politici afschuimen, gaan we de Italiaanse toer op.”

Vraag is volgens Rasschaert ook of er eigenlijk wel reden is tot feesten. Inderdaad, minister Van Quickenborne hield belofte. In twee weken tijd werd de pensioenhervorming erdoor gejaagd. Maar is dat wel grondig gebeurd? Volgens de vakbonden is het plan van de minister namelijk onuitvoerbaar en moet de hervorming herbekeken worden.

“Voor de volgende maanden en jaren liggen nog een aantal andere pensioenhervormingen op tafel die afgesproken zijn in het regeerakkoord”, aldus de woordvoerder van Van Quickenborne. “Zo moet er bijvoorbeeld tegen begin volgend jaar een regeling zijn die mensen toelaat om na hun 65ste onbeperkt bij te verdienen. De minister gaat ook werk maken van het dossier van vrouwen en pensioen. Vandaag gaapt er tussen mannen en vrouwen namelijk een pensioenkloof van 23 procent.”

Feit is dat de hervorming nog steeds niet rond is, en dat dit aan de oorzaak ligt van heel wat problemen bij de overheidsdienst. “Ik vind het flauw dat Van Quickenborne de door hem veroorzaakte chaos op de overheidsdienst probeert te compenseren door de ambtenaren te trakteren op een feestje”, aldus Rasschaert.

De socialistische vakbond stelt zich bovendien vragen bij de kostprijs van een dergelijke stunt. Bij de overheidsdienst PDOS werken namelijk 477 ambtenaren en bij de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) zelfs 2.098. Geen probleem, klinkt het bij de minister van Pensioenen. “De andere bezoekers van het tuinfeest betalen 5 euro”, zegt woordvoerder Tom Meulenbergs. “Met de inkomsten uit hapjes en drankjes worden de kosten betaald. De bedoeling is om een feest te organiseren dat voor iedereen toegankelijk is. Een beetje zoals een bal van de burgemeester, maar dan iets moderner.”


(*) De omzendbrief is de toepassing van artikel 14 van het koninklijk besluit van 14 juni 2007 (Belgisch Staatsblad van 22 juni 2007, tweede editie).


Bronnen:
• Deontologisch kader. Opgeroepen op 11 april 2012, van Fedweb: http://www.fedweb.belgium.be/nl/over_de_organisatie/over_de_federale_overheid/missie_visie_waarden/deontologisch_kader/
• Peeters, T. (7 april 2012) Feestje. De Morgen, p. 10.
• N.N. (7 april 2012) Gratis feest. De Standaard, p. 17.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

11 reacties

 • door Liliane op donderdag 12 april 2012

  Vrijdag 06 april 2012, 12u29 dus geen prilgrap. Terwijl werknemers langer moeten gaan werken geeft dhr. Van Quickenborne een tuinfeest wegens de geslaagde pensioenhervormingen ! Ik vind dit echt de draak steken met de werkmens ! Dit is een regelrechte belediging.

  Op zich is een tuinfeest vieren omdat men is geslaagd in een voornemen niet verkeerd. Men mag zich belonen voor wat men heeft gepresteerd. Maar de rede waarom is hier wraakroepend, enorm laag bij de grond, en totaal respectloos tegenover het werkvolk dat straks langer moeten blijven werken.

  Is het echt zo plezierig en een tuinfeest waardig, omdat men er in geslaagd is, op basis van onwaarheden en chantage, de mensen hun maatschappelijke weerstand te hebben doorbroken en hen te verplichten nog langer te gaan werken ? Is het echt zo plezierig en een tuinfeest waardig, wetende dat diezelfde mensen na 40 a 45 jaar waarschijnlijk niet meer in staat zullen zijn nog lang van hun pensioen te genieten ?

  Mss kort door de bocht maar, zullen we vervolgens ook maar een tuinfeest vieren als mensen sterven. De aanleiding is, "Daar zijn we van af! Hieraan hoeven we geen pensioengeld te besteden!" Men zou beter een feest organiseren om het werkvolk te bedanken dat zij zo goedgelovig en gewillig zijn.

 • door "rooie" Frank Van den Bossche op donderdag 12 april 2012

  1) Ambtenaren die giften van een politieker aannemen? Dit is deontologisch niet verantwoord. 2) Het enige wat Quicki wil bereiken is jongere ambtenaren tegen oudere ambtenaren opzetten!

 • door Polle1976 op vrijdag 13 april 2012

  De modale werkmens mag als beloning voor zijn harde werk enkele jaartjes extra aan de slag blijven. Ambtenaren krijgen een feestje voor hun hard labeur... de ambtenarij staat dan ook bekend om zijn snelle en efficiënte werking.

  • door Frans op vrijdag 13 april 2012

   Ambtenaren werken inderdaad even snel en efficiënt als andere werknemers. De sneer van Polle is dan ook volstrekt naast de kwestie; dergelijke opmerkingen verstevigen alleen de tweespalt tussen verschillende "soorten" werknemers. Hij zou beter de reacties van Frank en Liliane 's goed lezen. Inderdaad, Quickie gaat hier zijn boekje te buiten op een onfatsoenlijke manier.

   • door Polle1976 op vrijdag 13 april 2012

    Elk z'n mening, maar mijn ervaringen met overheidsdiensten geeft mij een ander beeld. De tweespalt tussen verschillende soorten werknemers wordt misschien meer verstevigd door de verschillen in behandeling op gebied van bijvoorbeeld pensioenregeling?

   • door Jmo op zaterdag 14 april 2012

    Efficiënt...waarom hebben we er dan zoveel nodig?

    • door Frans op maandag 16 april 2012

     JMO, wat bedoelt u met "ZOVEEL"? Mocht u TEveel bedoelen, dan vermoed ik dat u die bewering kan staven met een ernstige berekening van het benodigde aantal, anders is "zoveel" een nogal vaag bedrag. Waarom zijn er "zoveel" politieagenten, "zoveel" verpleegsters, "zoveel" notarissen, enz... nodig. (Voor de goede orde, zelf ben ik geen ambtenaar)

 • door danny Gijselings op vrijdag 13 april 2012

  Frans, De quicki is dan ook een onfatsoenlijke mens, nietwaar?

  • door Frans op maandag 16 april 2012

   Danny, of Quick al dan niet een onfatsoenlijke mens is weet ik niet en beweer ik ook niet, ik laak alleen zijn ongepaste houding als politieker n.a.v. zijn gepland tuinfeestje.

 • door aronjaco op vrijdag 13 april 2012

  Hoe belachelijk kan men zichzelf eigenlijk maken ?? Den Quicken kent het antwoord. Respect voor waarden , voor deontologie bv.. wat is dat " deontologie"? Nog nooit van gehoord.

 • door TDW op maandag 16 april 2012

  Dus bedrijfsfeestjes in de privé die door de baas worden betaald zijn nu ook deontologisch verkeerd, alsnog sinterklaas, kerstmis en paas geschenken op het werk. Hup vakbond, vecht tegen deze onrecht. Toch belangerijker dan de gelijkstelling tussen arbeiders, bediende en ambtenaren, dat laatste is maar iets onbelangerijk.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties