Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

GAS-boetes voor 14-jarigen? Vlaamse Jeugdraad is tegen

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet wil de leeftijd voor gemeentelijke administratieve sancties (GAS) verlagen tot 14 jaar. De Vlaamse Jeugdraad bracht donderdag advies uit. Zij pleiten voor een aanpassing van het system en vragen dat minderjarigen niet langer onder de GAS-wetgeving vallen.
donderdag 5 april 2012

In het regeerakkoord van Di Rupo I staat dat gemeentes de mogelijkheid moeten krijgen om overlastboetes op te leggen aan minderjarigen tot 14 jaar. Momenteel is die minimumleeftijd nog 16 jaar. Volgens burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens (SP.A) zijn sancties voor 14-jarigen een goed idee, maar voor hem mag de leeftijd zelfs nog omlaag, tot 12 jaar.

In een persbericht vraagt de Vlaamse Jeugdraad een aanpassing van de wetgeving rond Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) en pleiten zij voor meer betrokkenheid van jongeren bij de aanpak van gedrag dat als overlast beschouwd wordt.

Volgens coördinator van de Vlaamse jeugdraad Barbara Poppe is niet duidelijk wie beslist wat overlast is, waarom bepaald gedrag gesanctioneerd wordt en welke plaats jongeren hebben in dit beleid. "Normaal jongerengedrag wordt steeds meer bestempeld door politiereglementen als overlast. De huidige wetgeving respecteert de wettelijke garanties voor kinderen en jongeren niet", aldus Poppe.

"Wij willen een aanpassing van de GAS-wetgeving op federaal vlak. Wij vragen dat minderjarigen niet langer onder de GAS-wetgeving vallen en wij willen de leeftijd optrekken naar 18 jaar. Daarnaast willen we een onafhankelijke studie over de toepassing van de GAS op lokaal en federaal niveau. Verder pleiten we ook voor een integraal jeugdbeleid met een jeugrechtssysteem dat de wettelijke garanties van kinderen en jongeren volledig respecteert," vertelt Poppe.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door aronjaco op vrijdag 6 april 2012

    Wat is dat hier. Jeugdsanktierecht met als wetgever en uitvoerder en als rechtsmacht de Gemeente .De strafrechtelijke meerderjarigheid ligt tussen de 16 en de 18 jaar. Wie ik nier hoor in dat ganse verhaal , dat is de gerechtelijke overheid. Wanneer gaan die nu een keer uit hun kot komen?? Vrouwe justitia vraagt erom. Straks moeten al die jongeren , gelabeld als delinquenten in peloton marcheren ten behoeve van de regeluriere macht. Voorwaar een schrikbeeld . Of nog , hoe onmondig kan en bestuur zijn . Sancties , sancties , . en dan de mond vol over preventie .Gasten die zoiets verdedigen moeten gesanctioneerd worden wegens discriminatie van leefbaarheid binnen de eigen sociale omgeving.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties