Dankzij uw steun zien we de toekomst weer even door een roze bril. DeWereldMorgen.be is voor een groot stuk afhankelijk van lezers die uit sympathie of uit overtuiging maandelijks of regelmatig een som op onze rekening storten.

U was de afgelopen weken met velen om dat te doen. We haalden ruim 22.000€ op. Het helpt om dit jaar niet in het rood te eindigen. Waarvoor dank. En mocht u dat nog niet gedaan hebben, dan kan u nog altijd uw overschrijving maken.

De komende maanden beloven onrustig te worden. De regering-Michel en ook de Vlaamse regering kondigden besparingsplannen aan waartegen de vakbonden storm lopen. De culturele wereld en sociale organisaties verenigden zich in Hart boven Hard.

DeWereldMorgen.be staat klaar om alle facetten van dit protest in beeld en woord te vatten. Er blijft nood aan kritische en onafhankelijke media. Wij gaan er tegenaan en hopelijk zullen we u de komende weken wel ergens – op straat, aan een stakerspost of op een debatavond – tegen het lijf lopen.

Steun via paypal

Steun via homebanking

Geef een permanente opdracht ten gunste van DeWereldMorgen.be
op nummer BE20 5230 4277 5156 (BIC: TRIOBEBB)
met vermelding "steun DeWereldMorgen.be"

Giften vanaf 40€ per jaar zijn fiscaal aftrekbaar.

about
Toon menu

Foto's: Spanjaarden betogen en staken tegen besparingen

Een algemene staking legt het openbaar vervoer en de industrie in Spanje lam. De Spaanse vakbonden en studenten trekken de straat op tegen de hervormingen van de arbeidsmarkt en nieuwe snoeiharde besparingen. Er waren meer dan 100 betogingen in verschillende steden. In Madrid alleen al kwamen 900.000 mensen op straat. Met foto's uit Madrid en Bilbao.
vrijdag 30 maart 2012

De Spaanse economie zinkt weg in een depressie. Verwacht wordt dat de economie met 1,7 procent krimpt in 2012. Ook de werkloosheid zou nog toenemen. Nu zit 23 procent van de Spanjaarden (of 5,3 miljoen) zonder werk. Bij de jongeren (- 24) bedraagt de werkloosheid nu al meer dan 50 procent.

De nieuwe regering onder premier Mariano Rajoy beweert dat de werkloosheid kan dalen door het ontslagrecht te versoepelen. Zo wordt het voor bedrijven makkelijker om werknemers te ontslaan.

Ignacio Fernandez Toxo, de leider van één van de twee grote vakbonden CCOO, noemt die hervormingen “brutaal”.

Vrijdag maakt de Spaanse regering ook een reeks nieuwe besparingen bekend die het overheidstekort onder grote druk van Europa onder controle moeten houden. De regering zou maar liefst 20 miljard euro moeten besparen.

De staking lijkt een succes te zijn. The Guardian meldt dat de elektriciteitsconsumptie 20 procent lager ligt dan op een normale werkdag.

Er waren meer dan 100 betogingen in verschillende steden. In Madrid alleen al kwamen 900.000 mensen op straat.

reageer

Lees alle reacties