Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Politiebrutaliteit blaast nieuw leven in Occupy Wall Street

Met de lente lijkt Occupy Wall Street, zes maanden na de eerst Occupy-acties, een nieuwe adem te hebben gevonden. De actie van enkele honderden activisten in Zucotti Park had ongemerkt kunnen verlopen. Maar ook dit keer geraakt Occupy Wall Street door het agressief optreden van de politie in de mainstream media - zie ook de video. En zorgt het voor een hernieuwde mobilisatie.
woensdag 21 maart 2012

Enkele tientallen activisten van Occupy Wall Street zakten zaterdagavond 17 maart af naar Zucotti Park, nabij Wall Street, de plek waar de allereerste bezetting plaatsvond op 17 september vorig jaar. Ze wilden daar het halfjarig bestaan van de Occupy-beweging vieren. De politie bestormde het park en pakte de activisten zaterdagavond hardhandig aan.

Een 70-tal activisten werd gearresteerd en de toegang tot het Zucotti park werd door de politie geblokkeerd.  De beelden van het agressieve politie-optreden die rondgingen op sociale netwerksites zetten kwaad bloed. Zo is te zien hoe een vrouwelijke activiste hardhandig werd aangepakt. De dag daarop kwamen enkele honderden mensen op straat om te protesteren tegen het politiegeweld.

Dinsdag 20 maart werd er een betoging gehouden met verschillende organisaties naar de hoofdzetel van de New Yorkse politie in Manhatten om te protesteren tegen politiebrutaliteit in de stad. Niet enkel tegen de Occupiers maar ook tegenover verschillende minderheidsgroepen in de stad. De betogers eisten het ontslag van Ray Kelly, de hoofdcommissaris van de New Yorkse politie. De betoging verliep rustig.

Dezelfde nacht nog bestormde de politie een nieuwe bezetting in Union Square Park en verdreven hardhandig de 300 activisten uit het park dat ze sinds zaterdag bezetten na de ontruiming van Zucotti Park. Tijdens de raid werden zes activisten gearresteerd en raakte een vrouw zwaargewond. Volgens de activisten heeft de politie ook de boeken vernietigd van de opgezette bibliotheek. Het park werd dinsdagnacht afgesloten. 

"Zucotti Park everywhere", zongen de activisten die nacht aan het gebarricadeerde park en "Wake up NYPD: six months of beating and we are still here! We are not going anywhere!".  Uit Twitterberichten blijkt dat het park woensdagmorgen opnieuw open was en de activisten zijn het park opnieuw gaan bezetten.

Sinds de ontruiming van de bezettingen in november is de Occupy-beweging in verschillende richtingen gegaan. Van samenwerkingen met vakbonden, onderwijsacties, acties tegen inbeslagname van huizen, en zelfs het oprichten van coöperaties. Maar de politiebrutaliteit van 17 maart heeft de woede en verontwaardiging opnieuw geactiveerd. Occupy Wall Street focust zich met hernieuwde energie op bezettingen.

De activisten roepen op om single days of action te houden. Ze plannen alvast een volgende actie op zaterdag 24 maart, de #24m. En mobiliseren voor een nationale staking op 1 mei.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

  • door Veerle VV op donderdag 22 maart 2012

    Kreeg kippevel van het bekijken van het filmpje, vooral toen een meisje een aanval kreeg (epilepsie?) terwijl ze geboeid op de grond lag, tien agenten ernaast die duidelijk niet wisten hoe ze de situatie moesten aanpakken... Geen ambulances in de buurt. Onder de medebetogers en pers waren paramedici maar zij mochten niet in de buurt van het meisje komen. Schandalig hoe ze haar niet hielpen, maar zich zorgen maakten om wie dit voorval aan het filmen was...

  • door danny Gijselings op donderdag 22 maart 2012

    Ik heb van heel dit gebeuren weeral niets op onze nieuwsuitzendingen gezien. Dit is al lang geen nieuws meer? Of is men misschien selectief in hetgene dat bekend gemaakt mag worden. Objectieve berichtgeving noemt men dit. Door dergelijke nieuwsitems NIET uit te zenden kan men lekker objectief blijven zeker?? Arme media..

  • door Tom VL op zaterdag 31 maart 2012

    Ik ben in december zelf naar OWS geweest. De brutale machtsvertoning was degoutant ! Denk maar niet dat deze beweging vroeg of laat zal stoppen. Jammer dat Obama zijn ware (vage) gelaat laat zien rond dit thema.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties