Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Analyse

Het gaat niet goed met het bos in Vlaanderen

Het gaat niet goed met het bos in Vlaanderen. Volgens de Bosbarometer verdwijnt in Vlaanderen jaarlijks immers nog steeds meer bos dan er bij komt; en dat terwijl de rest van West-Europa elk jaar groener wordt. Dat schrijven Liselot Ledene en Bert De Somviele in het nieuwe nummer van Oikos.
donderdag 15 maart 2012

Met de jaarlijkse Bosbarometer houdt de Vereniging voor Bos in Vlaanderen, aan de hand van een aantal meetbare indicatoren, de vinger aan de pols van het Vlaamse bosbeleid. De belangrijkste trends van de afgelopen jaren worden in detail opgevolgd en gebeurtenissen en beleidsbeslissingen die de voorbije tijd het bos en de bomen beïnvloed hebben, worden in detail beschreven. Hieronder vindt u een samenvatting van Bosbarometer 2011; het volledige dossier valt te raadplegen op www.vbv.be/bosbarometer.

2011, het Internationaal Jaar van de Bossen: draagvlak voor bos hoger dan ooit

2011 werd door de VN uitgeroepen tot het   Internationaal Jaar van de Bossen.   Zowel in Vlaanderen als wereldwijd werd het bos massaal in de kijker gezet. Volkomen terecht, want het enorme maatschappelijk belang van onze nog steeds sterk bedreigde bossen, verdient zeker extra aandacht.

Ook in Vlaanderen was het draagvlak voor bos groter dan ooit. Het aantal bos-initiatieven van burgers, grote en kleine middenveldorganisaties, politici en overheden, bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen,  was nauwelijks bij te houden.

Naast de opmerkelijke en spontane initiatieven van een aantal grote middenveldorganisaties, kon worden vastgesteld dat ook meer en meer bedrijven de boskaart trekken, zich actief engageren ten behoeve van bosuitbreiding en meer aandacht eisen voor het bos. Ook de academische wereld mengde zich in het publieke debat: een multi-disciplinaire werkgroep van de KU-Leuven1 nam het Vlaamse en Europese bosbeleid -en beheer- onder de loep en besloot dat het belang van bossen wordt onderschat en dat er nood is aan een beter, coherent en verantwoordelijk bosbeleid.

Ook particulieren engageren zich voor bos en bomen. Dat bewijst de veelheid aan lokale groepen, actiecomités, wakkere burgers, die hun bezorgdheid voor een groene omgeving actief uiten en bedreigde lokale bossen, of een dierbare bomenrij in de buurt, heel betrokken en met zeer veel vuur verdedigen. Veel vroeger dan gepland werd dan ook de miljoenste boom van de campagne '1 Miljoen Bomen' voor Vlaanderen geplant.

Lees het volledige artikel in bijlage.

Liselot Ledene en Bert De Somviele

Liselot Ledene en Bert De Somviele zijn medewerkers van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen vzw.

Lezers van DeWereldMorgen.be kunnen een gratis proefnummer bestellen met een eenvoudige mail naar info@oikos.be.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

11 reacties

 • door Regine Masson op donderdag 15 maart 2012

  JA in Evergem moet hier ook alles wijken voor beton honderden bomen zijn er hier al verdwenen in een paar jaar tijd .De eigenaars moeten dan geld in het groenfonds steken van de gemeente en dat zijn behoorlijk hoge bedragen alleen word er niets gedaan met het geld .Zeker geen bos aangeplant,je zou er moedeloos van worden en parteculieren vinden dan maar dat ze ook maar hun bomen kunnen omdoen als ze ze beu zijn .Betonnen voortuinen met in het beste geval wat buxus is normaal,ja als je eigen gemeentebestuur niet eens optreed is het niet moeilijk he .Ben van Evergem

 • door Robrecht Vanderbeeken op vrijdag 16 maart 2012

  In het Gentse natuurgebied Bourgoyen moet het enige bos dat er staat ook tegen de vlakte, want het past niet in het 'concept'. Laat het toch gewoon staan? Er gingen daar al zoveel bomen tegen de vlakte omdat ze niet 'inheems' waren. Maar voor dit bos klopt dat praatje niet want het is een dennenbos.

  Misschien moeten we dat bos vanaf nu het 'Tom Balthazar bos' noemen, naar de Gentse schepen voor milieu? En Freya van den Bossche uitroepen tot de beschermende bosnimf? Aangezien zij zo intens met hun groen imago bezig zijn, is de kans heel groot dat dit bos dan eens niet gekapt wordt. Alle beetjes helpen...

  • door Regine Masson op vrijdag 16 maart 2012

   Eigenlijk mag een bos alleen maar gekapt worden als de zelfde hoeveelheid bomen op een andere beschermde plaats opnieuw aangeplant zijn dus vooraf.Bosgronden moeten de zelfde waarde krijgen als industrie en bouwgrond.

  • door Johan Pieters op vrijdag 16 maart 2012

   [title]@Robrecht. Ter informatie. In[/title]@Robrecht. Ter informatie. In de Bourgoyen wordt er meer bos aangeplant dan er zal geveld worden. Het Valkenhuisbos dat gekapt zal worden is een naaldboombos, dus helemaal geen inheems bos en soortenarm. Op die plaats komt er een wastine, een zandige woeste plaats als het ware, die heel wat meer typische planten en dieren, zoals heide, zal herbergen dan het natuurarme bos dat er nu staat. Op andere plaatsen, vooral aan de rand van de Bourgoyen, wordt er meer inheems bos aangeplant dan er verdwijnt. In het verlengde van het Valkenhuisbos is een populierenaanplant, nauwelijks de naam bos waard, reeds tientallen jaren bezig zichzelf om te vormen tot een authentiek moerasbos met onder meer wilg en els. Ook een meerwaarde, door de beheersopties die er genomen zijn. Dat er in Vlaanderen schandalig omgegaan wordt met het bosbestand is wel een feit, daar heb je gelijk in, en de politieke wil om het roer echt om te gooien ontbreekt. In dezelfde omgeving, ten Zuiden van Gent, is er al vele jaren sprake van het inrichten van een parkbos met een gevarieerd landschap. Meerdere honderden hectaren. Vlak in de buurt van een grote stad, naar Vlaamse normen toch, in één van de meest bosarme streken in ons land. Iets waar Natuurpunt Gent en de voorgangers ervan reeds decennia voor ijveren. Pas zeer recent zou er beweging komen in dit dossier. Eerst zien en dan geloven.

   • door Robrecht Vanderbeeken op vrijdag 16 maart 2012

    Bedankt voor de rechtzetting, goed nieuws dat het moerasbos aan de wandelbrug blijft want het is een knappe plek. Er loopt soms ook een vos rond. (Leek toch zo...) Hopelijk komt dat parkbos er.

 • door aronjaco op vrijdag 16 maart 2012

  Arm Vlaams " beleid". We hebben met ons allen schuld aan het feit dat die politiekers wegkomen met al hun draaien en keren naargelang vanwaar de wind komt. Onze stem moet veel en veel duidelijker klinken. Politiekers die hun " verkiezingspropaganda - beloften" niet invullen met concrete uitvoeringsplannen , moeten naar de prullenbak worden verwezen( die politiekers). Groen , bos , is meer dan dringend nodig, dat weet inmiddels iedereen, en wat doet “ de politiek “: bos rooien om industrie in te planten. Wie is daar mede gebaat , met uitzondering van de politieker zelf en de heren die hij of zij dient. Het is tijd dat heel dat bosbeheer in handen komt van een coöperatieve , natuur onder bescherming van het volk, en met … voldoende macht binnen de bestaande machtstructuren.

  • door jan peeters op zaterdag 17 maart 2012

   We leven in Vlaanderen met meer dan 6.250.000 mensen op een kleine oppervlakte. (Rond 1850 waren er dat nog geen 2,5 miljoen) Gemiddeld leven hier nu al 460 mensen per km², en de bevolking stijgt nog steeds. Die bevolkingstoename zet een enorme druk op de beperkte ruimte. Meer mensen is ook meer industrie, meer landbouw, meer wegen, meer huizen, meer scholen, meer klinieken en nog meer van dit alles. Men kan kiezen, geen bos meer rooien voor industrie en een hoop werklozen als gevolg, of werk voor de alsmaar toenemende bevolking in nieuwe industrieparken. We kunnen niet iedereen tewerk stellen als boswachter. De bevolkingsexplosie is de grote oorzaak voor roofbouw op open ruimte en bos, en niet alleen in Vlaanderen, dat bijna één grote stad is geworden.

   • door aronjaco op zondag 18 maart 2012

    Jan , U bent er dus mede akkoord dat er roofbouw gepleegd wordt op open ruimte en bos. Anderzijds lijkt u dat fenomeen te verdedigen omdat " het nu eenmaal niet anders kan". Zo'n verhaaltjes hebben we al heel veel gehoord : als 't niet anders kan , dan moet ge ook niets doen , zelfs niet even nadenken , niet ?? Pontius Pilatus aan het werk onder het motto van " wij hebben er geen schuld aan". Als ik rondrijd , veelal met de fiets , dan zie ik overal zeer grote open ruimten , ook in Vlaanderen . Maar ja , de koeien moeten daar grazen om ons alle dagen allemaal dikke biefstukken te laten eten niet ! En dan , de" Vlaamse Graspleincultuur" , wat kunnen we bereiken als dat aangepakt wordt. Rijen bomen bv. i.p.v. grassprietjes en voorjaarsbloemetjes . Mooi , ja dat wel , maar heeft dat ook voldoende nut ecologisch ??? Laat ons eens nadenken , bedoel ik , er zijn mogelijkheden te over, ook binnen het kader van de zgn. overbevolking. Ik spreek liever over overconsumptie en overgrote ecologische voetafdruk omdat die begrippen heel veel meer vatten wat er verkeerd loopt.

 • door Alfons Vanwetswinkel op vrijdag 16 maart 2012

  Natuurpunt doet heel slecht werk . In heel Vlaanderen worden duizenden bomen gekapt . Buiten Amerikaanse eik,vogelkersen den ook inlandse eik en berk en dit alles uit zuiver geldgewin. De meeste bomen die aangeplant worden is op kosten van andere verenigingen. In Antwerpen en Limburg moeten de bomen wijken voor heide .Wat brengt dit bij aan het zuiveren lucht. Overal in de bossen verschijnen open plekken met vermelding hier komt paarse heide. Het begin van kaalkap ! In Antwerpen op een plaats al tientallen hectare´s(maanlandschap met uitkijktoren). Stop deze groene fundamentalisten . Het is hoogtijd dat de wetten van éénmalige groene deelname aan de regering worden verandert . Het zijn onze bossen en niet die van de groenen.

 • door diFILM op zaterdag 17 maart 2012

  En wat doen ze in Brugge: verminken het veltem (bos???) om een fit-o-piste aan te leggen

 • door Hanzestadcoalitie op woensdag 21 maart 2012

  Dankzij de strijd om een stukje Lappersfortbos is de problematiek van de zonevreemde bossen http://www.vbv.be/bedreigdebossen/ in heel Vlaanderen op de kaart gezet. Vlaams bosminister Joke Schauvliege (CD&V) stelt een plan op voor inventarisering & behoud van de zonevreemde bossen. Eind 2012 zal het klaar zijn. We kijken er constructief & hoopvol naar uit. http://www.jokeschauvliege.be/content/plan-van-aanpak-klaar-voor-zonevreemde-bossen

  Het grootste deel van het Lappersfortbos (13 ha ) is eind 2008 door Brugge en de Vlaamse gemeenschap aangekocht én gered. Een aangekocht stuk bos dat nog als KMO-zone was ingekleurd, krijgt binnenkort officieel een groene inkleuring. Het Lappersfortbos is van zonsopgang tot zonsondergang toegankelijk voor mensen die rust, stilte en zuurstof zoeken http://www.uitinwestvlaanderen.be/10235/het-hugo-clauspad-voor-poetische-wandelaars http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Lappersfortbos.aspx www.poeziebos.be

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties