about
Toon menu

UZ Leuven stelt zelf hoofddoeken ter beschikking

Naar aanleiding van het proces tegen de winkelketen Hema, staat de hoofddoek weer volop in de belangstelling. Toch zorgt die niet overal voor problemen. Zo stelt het UZ Leuven zelf hoofddoeken ter beschikking van het personeel. Ook H&M en IKEA zijn hoofddoekvriendelijk.
zaterdag 10 maart 2012

De facilitaire dienst van het universitaire ziekenhuis Leuven biedt sinds enige tijd hoofddoeken aan. “Onze hoofdbekommernis is dat de patiëntveiligheid niet in het gedrang komt”, zegt hoofdarts Frank Rademakers. “Hygiëne is zeer belangrijk voor onze patiënten.”

“Het ziekenhuis staat er wel op dat personeelsleden geen religieuze boodschap opdringen aan anderen. Maar een gewone hoofddoek kan voor ons wel. Wij hebben hier ook nog nooit klachten over gehad. We proberen de mensen uit te leggen waarom wij het zo doen. En dat heeft niets met levensbeschouwelijke redenen te maken.”

Weinig vraag

“Ook herkenbaarheid is belangrijk in het ziekenhuis. Ieder personeelslid moet bijvoorbeeld een badge dragen. Ook daarom voorzien we zelf hoofddoeken. Zo ontstaat er geen verwarring. Gezichtsbedekkende sjaals daarentegen zijn wel verboden.”

Slechts enkele personeelsleden maken gebruik van de hoofddoeken die het ziekenhuis aanbiedt. “Het initiatief kwam er ook niet omwille van een probleem op de werkvloer. Ook merken we niet speciaal meer sollicitaties op van moslima’s. Wij voeren een actief rekruteringsbeleid, omwille van het tekort aan verplegers. Maar zo’n trend hebben we niet opgemerkt”, besluit Rademakers.

Individualiteit en waarden

Bij kledingketen H&M mag het personeel ook een hoofddoek dragen. “Wij leggen geen kledingvoorschriften op aan ons personeel”, zegt woordvoerster Marianne Nerinckx van H&M België. “Wij benadrukken het individu en verplichten ons personeel bijvoorbeeld niet om kleren uit onze winkel te dragen. Hoofddoeken zijn dus toegestaan, maar hetzelfde geldt voor petjes. H&M vindt het belangrijk dat het personeel zichzelf kan zijn. Dat beleid passen we wereldwijd in al onze winkels toe.”

Ook bij meubelgigant IKEA zie je personeel met een hoofddoek. Toch hebben zij hier een andere motivatie voor dan H&M. “Deze beleidskeuze is gebaseerd op onze humanresourceswaarden. Openheid, diversiteit en respect zijn zeer belangrijk voor ons bedrijf”, zegt woordvoerster Nele Bouchier. “Bovendien moeten we rekening houden met de maatschappij rondom ons. Het toelaten van hoofddoeken hoort daar zeker bij. Iedereen in ons bedrijf wordt gelijk behandeld.” Het personeel van de Zweedse keten draagt een blauw-geel uniform. “Wij vragen dat de hoofddoek uit dezelfde kleuren bestaat. Daar moet het personeel wel zelf voor zorgen.”

© 2012 – StampMedia – Paul Eyben

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

9 reacties

 • door mieke matthijs op maandag 12 maart 2012

  Heb in Museum M in Leuven een beeld gezien van Constantien Meunier over een moeder die haar zoon moet herkennen na een mijnramp, deze moeder droeg ook een hoofddoek en dat in de 19de eeuw

  • door Manu op maandag 12 maart 2012

   In Groot-Brittannië waar reeds sharia-rechtbanken bestaan voor familiezaken, is een eerste fase van de discriminatie van christenen reeds ingezet: bij Britisch Arirways en andere bedrijven werden reeds een aantal werknemers ontslagen omdat ze een onopvallend kruisje droegen, terwijl opvallende hoofddoeken WEL er overal worden toegelaten. Wederkerigheid en geloofsvrijheid zijn onbestaande in de islam, elke toegeving is een (onomkeerbare) eerste stap naar het ontnemen van rechten en vrijheden van anderen.

   • door Manu op maandag 12 maart 2012

    Het is niet omdat proletariaatsvrouwen hier 100 jaar geleden sjaals (geen hoofddoeken, die werden gedragen in de middeleeuwen) droegen, dat we hier onder het mom van 'diversiteit', gewoonten moeten invoeren die dateren uit een ver verleden, trouwens, vrouwen uit de burgerij droegen toen hoeden.

    In Groot-Brittannië waar reeds sharia-rechtbanken bestaan voor familiezaken, is een eerste fase van de discriminatie van christenen reeds ingezet: bij Britisch Arirways en andere bedrijven werden reeds een aantal werknemers ontslagen omdat ze een onopvallend kruisje droegen, terwijl opvallende hoofddoeken er WEL overal worden toegelaten. Wederkerigheid en geloofsvrijheid zijn onbestaande in de islam, elke toegeving is een (onomkeerbare) eerste stap naar het ontnemen van rechten en vrijheden van anderen. .

    • door LVE op maandag 12 maart 2012

     Bronnen?

     • door Manu op maandag 12 maart 2012

      Deze berichten halen nutuurlijk onze pers en media niet, maar wie gericht zoekt, vindt genoeg informatie. Ga je desnoods zelf eens informeren bij discriminerende bedrijven zoals Britisch Airways.

    • door Alicia op vrijdag 16 maart 2012

     wederkerigheid en geloofsvrijheid zijn onbestaande in de islam. Exact. http://www.meforum.org/3191/saudi-church-destruction

 • door Alicia op vrijdag 16 maart 2012

  De dhimmitude wordt de nieuwe mode.

 • door Alicia op vrijdag 16 maart 2012

  even het geheugen opfrissen misschien...

 • door Alicia op vrijdag 16 maart 2012

  even het geheugen opfissen misschien: http://www.africanmanager.com/138590.html

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties