Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Rusland is sleutel van conflict in Syrië"

WASHINGTON — De Amerikanen en hun bondgenoten raken het maar niet eens over hoe ze de Syrische president Bashar Al Assad van de macht kunnen verdrijven. De rol van de Russen kan wel eens cruciaal zijn, maar Rusland blijft voorlopig net als China aan de kant staan.
dinsdag 6 maart 2012

Washington heeft het geweld van het Syrische regime tegen opposanten scherp veroordeeld. Volgens Human Rights Watch kwamen daarbij de voorbije maand alleen al meer dan zevenhonderd mensen om. Maar de Amerikaanse beleidsmakers blijven verdeeld over de volgende stap en de coördinatie van humanitaire hulp aan Syrië.

In de VS gaan veel stemmen op voor militaire interventie of minstens de bevoorrading van het Vrije Syrische Leger dat de wapens heeft opgenomen tegen het regime van Assad.

Maandag pleitte John McCain als eerste Amerikaanse senator openlijk voor door de VS geleide luchtaanvallen op de troepen van Assad "om in het noorden van Syrië veilige gebieden te creëren die de oppositie kan gebruiken om haar politieke en militaire activiteiten tegen het regime te plannen". Ook James Smith, oprichter van de beveiligingsfirma Blackwater, denkt aan een zone zoals Benghazi in Libië vorig jaar van waaruit het verzet wordt geleid.

Anderen die aanvankelijk niet happig waren om in Syrië tussenbeide te komen, hebben hun mening al herzien. In een opiniestuk in The Washington Post verdedigde Anne-Marie Slaughter, een gewezen directeur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, militaire interventie als "de beste hoop om een eind te maken aan een bloedige burgeroorlog."

Radicale moslims

Toch wil Washington eerst meer zekerheid dat Amerikaanse betrokkenheid de opkomst van radicale moslimgroepen niet in de hand werkt. In een vergadering van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Relaties noemde diplomaat Jeffrey Feltman het plan van de Syrische Nationale Raad "duidelijk en geloofwaardig". Maar hij gaf ook toe dat de oppositiebeweging af te rekenen heeft met "concurrerende afdelingen, waaronder een islamistische component".

Veel analisten counteren de oproep tot Westerse interventie met het voorbeeld van Libië. Hoewel de burgeroorlog er afgelopen is, leiden de beschikbaarheid van wapens en talrijke interne conflicten nu tot een toename van het geweld. De nieuwe regering heeft de verschillende milities die het vorige regime ten val hielpen brengen, niet in de hand.

"Zomaar wapens dumpen zal het conflict bloediger en langduriger maken", waarschuwde Michael Hanna, onderzoeker van de Century Foundation vorige week. Hij omschrijft het Vrije Syrische Leger als een "verzamelnaam voor lokale rebellie".

Rusland en China

Dezelfde verdeeldheid was vorige week merkbaar op een bijeenkomst van de "Vrienden van Syrië" in Tunis. Vertegenwoordigers van ongeveer zeventig landen en internationale organisaties bespraken daar manieren om het regime van Assad omver te werpen. Ze raakten het niet eens over welke stappen er nodig zijn na de diplomatieke en economische sancties. De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken zou woedend de vergadering hebben verlaten omdat de leden militaire interventie niet zagen zitten.

Rusland en China stuurden hun kat naar Tunis. Veel beleidsmakers gaven schoorvoetend toe dat Rusland een belangrijke rol kan spelen voor de uitkomst van het conflict, ondanks zijn onbuigzame opstelling.

"De Russen hebben de sleutel in handen", zei de gewezen Amerikaanse ambassadeur voor Turkije, Morton Abramowitz, aan de Century Foundation. Hij oppert dat premier Poetin na zijn overwinning bij de Russische presidentsverkiezingen van zondag mogelijk meer open staat voor een compromis.

Chaos

In een nieuw rapport benadrukt ook de International Crisis Group dat Russische medewerking cruciaal is voor een goede transitie in Syrië. "Als Moskou ervan overtuigd kan worden dat zijn huidige koers de kans op totale chaos groter maakt, zal het Syrische regime de keuze krijgen tussen onderhandelen of bijna volledig geïsoleerd raken omdat het met Rusland een belangrijke bondgenoot verliest."

Diplomaat Jeffrey Feltman is net terug van een reis naar Rusland om de Syrische kwestie te bespreken. Hij bevestigt dat er nog altijd op alle niveaus contacten zijn. Aangezien het Kremlin zoveel moeite heeft gedaan om Assad in de voorbije jaren een hand boven het hoofd te houden, zal het volgens hem aartsmoeilijk worden om tot een vergelijk te komen met Rusland.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

9 reacties

 • door catteeuw op dinsdag 6 maart 2012

  According to Webster Tarpley and Anton Chaitkin, the Pol Pot Regime was "a demonstration model of the NSSM 200 policy". The Khmer Rouge could not have made the gains it did in Cambodia without the aid of Kissinger and Nixon. It was the Nixon Administration's bombing of Cambodia that aided the Khmer Rouge in their takeover of Cambodia. Tarpley and Chaitkin elaborate: "The most important single ingredient in the rise of the Khmer Rouge was provided by Kissinger and Nixon, through their systematic campaign of terror-bombing against Cambodian territory during 1973. This was called Arclight, and began shortly after the January 1973 Paris Accords on Vietnam. With the pretext of halting a Khmer Rouge attack on Phnom Penh, U.S. forces carried out 79,959 officially confirmed sorties with B-52 and F-111 bombers against targets inside Cambodia, dropping 539,129 tons of explosives. Many of these bombs fell upon the most densely populated sections of Cambodia, including the countryside around Phnom Penh. The number of deaths caused by this genocidal campaign has been estimated at between 30,000 and 500,000. Accounts of the devastating impact of this mass terror-bombing leave no doubt that it shattered most of what remained of Cambodian society and provided ideal preconditions for the further expansion of the Khmer Rouge insurgency, in much the same way that the catastrophe of World War I weakened European society so as to open the door for the mass irrationalist movements of fascism and Bolshevism." The ruin visited upon Cambodia by the Nixon Administration paved the way for Pol Pot and his murderous insurgents. The Khmer Rouge forced the Cambodian people out of the cities and into brutal agrarian slave labor. The end result was the death of some two million Cambodians. [2007] The Cambodian Memory Hole by Paul David Collins http://www.whale.to/b/pol_pot.html

  ------------------------------------------

  Thirteen French officers have been captured by the Syrian Army, according to Lebanon’s Daily Star newspaper. It claims it received the information from a pro-Syrian Palestinian in Damascus.

  ­According to the source, the officers were taken captive in the city of Homs – the heart of the internal conflict between forces loyal to President Bashar al-Assad, and insurrectionists – and are being held in a field hospital there. The source claims the French and Syrian governments are locked in negotiations over the fate of the men.

  If confirmed, it would be an embarrassment to France. However the French Foreign Ministry has categorically stated that there are no French soldiers in Syria. Perhaps more intriguingly, the Ministry of Defense has not issued an outright denial, saying instead that it has no knowledge of the situation.

  Official Damascus has similarly refused to comment.

  Despite imposing ever-tougher sanctions on Syria, the West has consistently denied that it has troops on the ground, although there have been occasional rumors. There have also been several reports of NATO powers supplying arms to the rebels.

  If the information is proven to be correct, however, it will give rise to speculation over what exactly the French officers were doing in the war-torn country.

  The most obvious assumption is their involvement in the rescue of French journalists last week. Reporter Edith Bouvier and three other Westerners were holed up in a journalists’ compound in Homs which came under heavy fire before a special operation rescued them. But in an interview earlier today, one of the journalists, photographer William Daniels, denied this: “I never saw any French troops during this operation. We were only with Syrians from the rebel army. We owe our escape to them.”

  More speculatively, the French troops could have been giving military guidance to the rebels, who floundered when fighting the better-organized army forces. While this is not unprecedented, the French officers have no international mandate to participate in this internal conflict. http://rt.com/news/french-army-officers-syria-893/

  ---------------------------------------------------------------------------------------------

  Chief Justice of the United States Supreme Court Harlan Fiske Stone called the Nuremberg trials a fraud. "(Chief U.S. prosecutor) Jackson is away conducting his high-grade lynching party in Nuremberg," he wrote. "I don't mind what he does to the Nazis, but I hate to see the pretense that he is running a court and proceeding according to common law. This is a little too sanctimonious a fraud to meet my old-fashioned ideas."[61]

  Jackson, in a letter discussing the weaknesses of the trial, in October 1945 told U.S. President Harry S. Truman that the Allies themselves "have done or are doing some of the very things we are prosecuting the Germans for. The French are so violating the Geneva Convention in the treatment of prisoners of war that our command is taking back prisoners sent to them. We are prosecuting plunder and our Allies are practicing it. We say aggressive war is a crime and one of our allies asserts sovereignty over the Baltic States based on no title except conquest."[62][63] http://en.wikipedia.org/wiki/Nuremberg_Trials#Criticism

 • door MM op dinsdag 6 maart 2012

  Welke landen zijn actief aan het aansturen op het uitbreiden van het gewapend conflict in Syrie? Welke landen tropederen elke diplomatieke oplossing voor het conflict? Rusland? China? Neen, de EU en de VS samen met hun autocratische trawanten van de Gulf council. Bizar dat men hier Rusland als sleutelfiguur aanduidt, terwijl dit land initiatieven heeft genomen om overleg op te starten tussen de Assad regering en de patriotische oppositie (maw de politieke krachten die Assad bekritiseren maar niet bereid zijn om als voetvolk te dienen voor buitenlandse belangen zoals het Syrisch Nationaal Congres of het Vrij Syrisch leger). 2 interssante links mbt het verhaal:

  http://www.infowars.com/syria-danny-caught-staging-cnn-war-propaganda-stunt/ of hoe de populaire (althans voor de Westerse media) Syrische activist Danny de 'beschietingen door het bloeddorstige assad regime' ensceneert tijdens een interview met CNN.

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=29596 inzicht in de 'cables' van William Roebuck voormalig deputy chief of mission van de VS ambassade in Damas over de destabiliseringsstrategie van de VS regering tegen de Assad regering.

  • door jantje op woensdag 7 maart 2012

   mm en anderen proberen al bijna een jaar om de rollen in syrië konsekwent om te draaien:

   niet assads' regime maar vooral de opstandelingen schieten, moorden en vernielen, en dit al vanaf het begin van de opstand. ze zwijgen over slachtpartijen zoals in homs, geen woord over zware beschietingen door het syrische leger, verontwaardiging hierover in het buitenland: negeren. assad en de zijnen blijven eigen onderdanen ombrengen, niemand kan ze stoppen. diplomatie vòòr en àchter de schermen, noch de arabische liga, zeker niet de veiligheidsraad.

   in de veiligheidsraad zetten rusland en china de voet dwars voor een veroordeling van syrië. andere landen -waaronder arabische- zijn voor verdere isolering van de syrische dictatuur. hoe langer de moordpartijen door het regime aanhouden, hoe openlijker landen zich afvragen hoe ze het bloedvergieten kunnen stoppen. haviken pleitten regelmatig voor een 'simplistische' militaire interventie. afgaande op ervaringen in irak, afghanistan en libië is dit antwoord niet zo simpel voor de meeste regeringsleiders, om diverse redenen.

   ondertussen stellen mm en gelijkgestemden steeds opnieuw dat 'het westen' en 'rijke conservatieve arabische landen' stemming maken tegen syrië en alle feiten verdraaien.

   600 libiërs zouden vechten in het noorden van syrië tegen het syrische leger: bewijzen? sporen van libische strijders? wapens voor syrische 'terroristen' afkomstig uit vliegtuigen-zonder-kentekens geland in het zuiden van turkije: bewijzen? cijfers van syrische doden zouden afkomstig zijn van één -onbetrouwbare- bron, gelieerd aan de britse geheime dienst. waar baseert de uno haar -officiële- cijfers op? beelden afkomstig van moderne communicatiemiddelen tonen zware aanslagen en vernielingen: allemaal vervalst? syrische opstandelingen zijn islamisten die 'misleid/gebruikt/opgehitst' worden door buitenlandse belangen-verdedigers tegen het 'vrijzinnige' assad-regime. de grote meerderheid van de syriërs staat nog steeds vierkant achter hun -verkozen!- president.

   journalisten zijn niet gewenst en worden geviseerd, syrië zelf kent geen vrije pers, buitenlanders kunnen in syrië niet aan vrije nieuwsgaring doen. westerse journalisten en nieuwsmedia zijn onbetrouwbaar, want gefinancierd door belangengroepen (wapenlobby!) die tegen syrië zijn en een pro-westers regime promoten. voorstanders van het syrische regime posten hun opinie vooral in de 'alternatieve' westerse pers en in kleinere media.

   toch wordt duidelijker wie onder meer achter vele pro-assad postings zit: een dwm-collega verwees naar een artikel in dagblad 'liberation' waarin melding wordt gemaakt van een 'voyage de presse' naar syrië in augustus 2011. één van de deelnemers aan die reis was michel collon, franstalige blogger, belgisch journalist afkomstig uit pvda/ptb-hoek. hij reisde daar samen met extreemrechtse front national-figuren uit frankrijk en russische, chinese en libanese journalisten. de maand daarop, op 8 september 2011, werd de 'mediawerkgroep syrië' opgericht. deze werkgroep beheert een pro-assad webside: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2011/09/16/visietekst-mediawerkgroep-syrie/

   jan van reusel eisden-maasmechelen

 • door Gerd op dinsdag 6 maart 2012

  "Aangezien het Kremlin zoveel moeite heeft gedaan om Assad in de voorbije jaren een hand boven het hoofd te houden, zal het volgens hem aartsmoeilijk worden om tot een vergelijk te komen met Rusland." Dit is geen reden of verklaring maar een betekenisloze aaneenreiging van letters.

  De reden dat Rusland Syrië beschermt is omdat ze daar de enige haven in de Middellandse zee hebben waar hun militaire schepen kunnen aanmeren. De andere reden is de leugenachtige en achterbakse manier waarop Libië, welliswaar verwoest, aan de westerse hegemonie werd toegevoegd. Als een no-fly zone wordt uitgeroken tot een volledige grond- en luchtoorlog weet je dat er aan de onderhandelingstafel in Tunis enkel onbetrouwbare oorlogzuchtige partijen zitten. Ik vind het overigens huiveringwekkend hoe radicale islamisten (salafisten) gesteund door Saoedi Arabië, Qatar en de VAE in het zadel worden geholpen in het midden oosten en noord Afrika. In Afghanistan is het al enkele decenia even erg en laten we niet vergeten dat dit een rechtstreeks gevolg is van gelijkaardige Amerikaanse militaire en financiële acties in de jaren 80 om de toenmalige door Soviets gesteunde Afgaanse regering omver te werpen.

 • door FrankWillems op woensdag 7 maart 2012

  Tocdh even verwijzen naar het stuk op mijn blog over China en Syrië: http://www.dewereldmorgen.be/blogs/frankwillems/2012/03/07/china-neemt-initiatief-in-syrie

 • door Ludo Keersmaekers op woensdag 7 maart 2012

  De titel zegt , 'Rusland en China' blijven aan de kant staan. Dus als je tegen een NATO interventie zijt , dan sta je aan de kant. Wil de auteur soms een nog veel bloederige burgeroorlog met als uiteindelijk resultaat de vernietiging van nog maar eens een land , na Irak, Afghanistan en Libië . Er is afgelopen zondag een referendum gehouden over hervormingen , waar een meerderheid heeft aan deelgenomen. Dat is me dunkt toch een begin van politieke oplossing . Het strekt Rusland en China tot eer dat ze de oorlogsmachine van VS, FR en GB , gepaard gaande met groffe beledigingen van Clinton en Sarkozy ,weerstaan . Ik vraag me af hoe dat iemand in de goede bedoelingen van Sarkozy kan geloven als je ziet hoe hij binnenlands de racisme kaart trekt om te hopen op een herverkiezing

  • door jantje op woensdag 7 maart 2012

   tegenover de zienswijze van ludo staat dat het regime van assad steeds blijft doorgaan met belegeren, zwaar beschieten en moorden. er zijn in het verleden zelfs 'persoonlijke' beloften gemaakt door assad himself over het stoppen van militair geweld, die gewoonweg nooit zijn nagekomen. tel daarbij de keiharde ontkenningen en verdraaiingen van feiten door het regime over de aard en de grootte van de opstand (en van de antwoorden van het regime daarop). daarbij komt de 'steun' die het regime krijgt van rusland en china, waardoor er voorlopig geen uitzicht is op het einde van het bloedvergieten. (en -last but not least- steeds maar weer die 'goedpratende' uitleg en steun voor het syrische regime door zich links noemende mensen in ons land.)

   op het terrein zelf vormen de gewapende opstandelingen nauwelijks een partij tegen het goed uitgeruste syrische leger. een militaire overwinning van de opstandelingen zit er voorlopig zeker niet in, net zo min als een definitieve verplettering van de tegenkrachten door het regime. de verschillen tussen 'hama 1971' en 'homs 2012' zijn de wereldwijde aandacht dankzij nieuwe media, het aandeel van jongeren in de opstand en 'meerkleurigheid' van de oppositie. het regime rond de familie assad is nu aan zet: stoppen met moorden of een verdere escalatie van het conflict.

   jan van reusel eisden-maasmechelen

   • door Manu op woensdag 7 maart 2012

    Gisteren waren in Terzake gruwelijke beelden te zien van slachtpartijen aangericht door de 'opstandelingen'. Sympathisanten van Assad worden onverbiddelijk vermoord, zelfs vrouwen en kinderen worden afgeslacht door de 'opstandelingen'. Het volstaat om een chauffeur te zijn geweest van iemand van het regime van Assad om koudweg afgemaakt te worden door deze terroristen. Verder was er een getuigenis van een Syriër die wel Assad steunt, net zoals de meeste mensen in Syrië...

    • door Manu op donderdag 8 maart 2012

     UIt een eerdere getuigenis van een Vlaamse pater (onlangs op bezoek in de abdij van Postel) die in Syrië werkt en woont, blijkt ook dat deze terroristen zich vermommen of een uniform aantrekken van Syrische soldaten (die ze hebben verslagen?), dan een slachtpartij aanrichten, dit filmen en de wereld insturen met de leugen dat deze wreedheden, zouden zijn begaan door het Syrische leger....

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties