Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Wist je dat alles in gereedheid is gebracht voor een oorlog tegen Iran?

Het scenario ligt klaar en de legers van Israël, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Saoedi-Arabië zijn in staat van paraatheid gebracht. Maar een militair ingrijpen is contraproductief en kan serieuze gevolgen hebben.
zaterdag 3 maart 2012

- Er is heel veel te doen rond het nucleair programma van Iran. Maar wist je dat dit programma niet gelanceerd werd door de Islamitische regering, maar reeds door de Westers gezinde sjah?

- Je weet wellicht dat de volgende drie naburige landen van Iran over kernwapens beschikken: Israël, Pakistan en India. Maar wist je dat dit uitgerekend de drie enige landen zijn die het Non Proliferatie Verdrag niet hebben ondertekend? Noord Korea heeft zich uit dit verdrag teruggetrokken in 2003.

- Wist je dat Iran sinds het begin van de negentiende eeuw geen enkel land meer is binnen gevallen en dat Israël sinds zijn ontstaan nooit volledig vrede heeft gekend?

- Wist je dat er de afgelopen weken duizenden soldaten van de VS geland zijn op twee strategische eilanden in de buurt van Iran? Eén ervan is grondgebied van Jemen. De voormalige en zieke president van Jemen verleende hiervoor zijn toestemming in ruil voor hospitalisatie in de VS.

- Wist je dat ook de Britten zich volop klaarmaken voor een oorlog? Zij zijn nu aan het bekijken waar hun oorlogsschepen en duikboten met Tomahawk raketten het best kunnen gepositioneerd worden.

- En uiteraard kunnen de Saoedi’s niet achterblijven. Zij hebben belangrijke militaire eenheden bij strategische plekken opgesteld. Maar wist je dat er Britse, Franse en VS straaljagers op het schiereiland geland zijn om de hoofdstad Riyad te beschermen?

- Wist je dat men bij een eventuele oorlog niet alleen denkt aan luchtbombardementen, maar ook aan speciale grondtroepen? http://www.guardian.co.uk/world/2011/nov/02/uk-military-iran-attack-nuclear

- Wist je dat Leon Panetta, de minister van defensie van de VS een aanval van Israël verwacht tijdens de lente?
Andere bronnen verwachten eerder dat Israël de aanloop van de verkiezingen in de VS zal afwachten. Op dat moment kan Obama het zich niet veroorloven om zwak over te komen en zal dus niet veel anders kunnen dan mee op de oorlogskar te springen.[1]

- Wist je dat Israël weinig schrik heeft voor eventuele vergeldingsacties van Iran? De defensieminister heeft berekend dat bij zo’n vergelding niet meer dan 500 slachtoffers zouden vallen.[2]

- Wist je dat een bommencampagne tegen Iran de eventuele aanmaak van een atoomwapen wel kan vertragen maar niet kan stoppen? The Economist rekende voor dat Israëlische bombardementen het programma met 3 à 4 jaar kunnen vertragen. VS-bombardementen zouden voor 5 tot 10 jaar uitstel zorgen.[3]

- Zo’n bommencampagne zou volgens datzelfde invloedrijke tijdschrift wel eens het omgekeerde effect kunnen hebben: Iran zal dan proberen zo snel mogelijk over atoomwapens te beschikken en zal wellicht uit het Non Proliferatieverdrag stappen.[4]

- Zo’n militaire aanval zou ook serieuze gevolgen kunnen hebben voor de nu al wankele wereldeconomie. Zo waarschuwt het IMF voor stijgende olieprijzen, die nu al boven de 120 dollar per vat uitkomen. 


Citaat van de week:

“Wij zijn de sterkste macht binnen een straal van 1500 km. Wij zouden moeten spreken als een mogendheid, handelen als een mogendheid en de vruchten daarvan plukken.”
Efraim Halevy, voormalig hoofd van Mossad, de inlichtingendienst van Israël.[5]


Leestip:

Brzezinski Z., Strategic Vision. America and the Crisis of Global Power, New York 2012.
Brzezinski is een topadviseur van de Democraten. Zijn boeken zijn belangrijke referentiewerken op het vlak van geopolitiek.

Bronnen

[1] The Economist, 25 februari 2012, p. 9.
[2] “The defence minister has repeatedly dismissed the chances of heavy Israeli casualties, saying there was ‘no chance’ that an Iranian military response would kill more than 500 Israelis.” Financial Times, 28 februari 2012, p. 6.
[3] “Even a successful Israeli strike might thus delay Iran’s progress by only three or four years, while strengthening its resolve. An American attack might gain five years or even ten.” The Economist, 25 februari 2012, p. 22.
[4] “Such an attack would give it ample excuse to do so, taking its entire programme underground and focusing it on making bombs as soon as possible.” The Economist, 25 februari 2012, p. 22.
[5] “We are the strongest power within a 1,500-km radius. We should talk like a power, act like a power and win the fruits of being a power.” The Economist, 11 februari 2012, p. 36.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

13 reacties

 • door Samuel Onraedt op maandag 5 maart 2012

  Wist je dat het gegeven 'dat Israël sinds zijn ontstaan nooit volledig vrede heeft gekend', zoals dat hier zo fraai wordt geformuleerd, wel eens iets zou kunnen te maken hebben met het ideeëngoed dat leidt tot cartoons die gebruik maken van kaartjes waarop het land niet eens voorkomt?

  • door catteeuw op maandag 5 maart 2012

   Dus Het-Amerika-in-het-Midden-Oosten voert oorlogen niet vanwege illegale kolonisatie met als doel de strategische controle vd OLIE velden, maar vanwege het gebrek aan respect dat het krijgt van de tekenaars van politieke spot prentjes. En ik dacht dat Israëlies slimme mensen waren maar blijkbaar worden de activiteiten van hun structuren bepaald door een hysterische reactie op twee jaar oude satirische tekeningetjes ipv geostrategische realiteiten. Wanneer Vlaamse en Wallonistische separatisten geniepig hun 'wens kaarten' publiceren limiteren de reacties zich tot verbale politieke relletjes ipv militaire acties.

   Israël daartegenover bewapend zich met atoom bommen. We zouden beter geen alliancies aangaan met zo'n losgeslagen religieus extremistisch regime.

   Misschien kan iemand vd oorlogs advocaten eens specifiek reageren op de inhoud van deze berichten ipv vage, hypocriete, en ironische verwijzingen naar racistische en moordzuchtige ideeëngoederen. Het ontkennen van de genocide in het Midden Oosten, als gevolg van illegale economisch-strategische oorlogen, door de alliancies vh westen, is actief negationisme in de zin dat het de slachtpartij mede mogelijk maakt.

   OLIEEEEEE, olie - olie - olie, we are the champions, we are the champions,...

   • door Jan keek door de bomen op maandag 5 maart 2012

    Israël wil geen oorlog. Israël wil wél blijven voortbestaan en geen risico hoeven lopen.

    Israël wil een herhaling van de jaren dertig van de vorige eeuw voorkomen. Kent u Chamberlain nog?

    • door Le grand guignol op maandag 5 maart 2012

     Israël wil wel degelijk een oorlog en Israël wil volledige hegemonie over het Midden-Oosten: “Wij zijn de sterkste macht binnen een straal van 1500 km. Wij zouden moeten spreken als een mogendheid, handelen als een mogendheid en de vruchten daarvan plukken” (Halevy, Mossad). Uw verwijzing naar de jaren '30 raakt kant nog wal, temeer omdat Israël de Palestijnen en moslims verdrukt en niet omgekeerd.

    • door Marc Vandepitte op maandag 5 maart 2012

     Israël is niet alleen een oorlogstoker in de eigen regio. Het land heeft voor de VS al heel wat vuile werkjes opgeknapt, voornamelijk in Afrika en Latijns-Amerika. Zie voor dat laatste continent http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/06/03/isra-l-staatsterrorisme-en-latijns-amerika.

 • door B V op maandag 5 maart 2012

  In ´Confessions of an economic hitman´ verneem je hoe het er aan toegaat om olie en andere grondstoffen te ontginnen in (afhankelijk gemaakte) landen De korte versie: http://www.youtube.com/watch?v=yQpSq8dkzfg&feature=related De lange versie: http://www.youtube.com/watch?v=yTbdnNgqfs8

 • door Lili op maandag 5 maart 2012

  Wat een belachelijke 'landkaart'... Israël alvast van de kaart geveegd ??

  • door Jan keek door de bomen op maandag 5 maart 2012

   Beste Lillie, dit is me niet eerder opgevallen. Maar toch goed van dewereldmorgen om nu eens duidelijk te laten zien dat ze Israël geen bestaansrecht gunnen.

   Vlug een screenshotje nemen

   • door MM op dinsdag 6 maart 2012

    Beste Israel apologeten/Zionistische spitsbroeders en zusters,

    Het is u misschien niet opgevallen maar het gebied die nu Israel noemt wordt op het kaartje benoemd zoals het historisch noemde: Palestina. U weet wel het land die door Europese kolonisten van de kaart werd geveegd omdat deze kolonisten oordeelden dat dit land hen toebehoorde op basis van een religieus voorrecht nml het zich tot het Jodendom erkennen. U herinnert zich dan waarschijnlijk ook niet de oorspronkelijke bevolking van dat stukje land. Ik zal u even helpen...ze noemen 'Palestijnen' U weet wel die mensen die nu opeengepakt in openluchtgevangenissen in de Westbank en Gaza leven en waarvan het grootste deel verdreven is geweest naar de omringende landen door diezelfde Europese kolonisten die u zo bewonderd. Ik vermoed dat u dan ook niet gehoord heeft van de 100den Palestijnse dorpen die 'van de kaart werden geveegd' tijdens de oprichting van Israel? Begrijpelijk dat u dan niet klaagt over het bestaansrecht van Palestina.

    • door drwilly op dinsdag 6 maart 2012

     Om Uw logica verder te ontwikkelen zou op Uw kaart Jordanië ook Palestina moeten heten. Maar dat doe je niet omdat dit geen voordeel heeft in de delegitimatie van het 3000 jaar oude land van Israel. De resolutie 181 van de VN heeft wat er overbleef van het Joods nationaal tehuis verdeeld in een Joods en een Arabisch deel. Het Joodse deel werd prompt israel genoemd, naar de oorspronkelijke hebreeuwse naam van de regio. Enkel kristenen noemen deze regio Palestina. Voor Arabieren is die naam onuitspreekbaar daar de "P" niet bestaat in het Arabisch. Zelfs in de koran wordt het land israel genoemd (hoofdstuk Bani israel). En wat de Palestijnse vluchtelingen betreft, deze werden door de Arabische landen in kampen gestoken als kannonnenvlees tegen Israel. In Israel hebben alle bevolkingsgroepen gelijke rechten en plichten.

 • door drwilly op maandag 5 maart 2012

  Wist je dat de oorzaak van de oorlog in het midden Oosten te wijten is aan het chiitische revanchisme tegenover de eeuwenoude sunnitische dominantie. Het is komiek te zien in de propaganda van de pro Assad (chiiten (Iran) gegenover de anti Assad (sunnieten (Al khaida, islamisten) wie de ander het meest voor Jood kan uitschelden. Jullie kijken naar het midden Oosten met een veroouderde communistische bril

  • door catteeuw op dinsdag 6 maart 2012

   Dus de neoliberale overheden vh westen spenderen miljarden aan een decenia lange humanitaire campagne die bestaat uit gewapend conflict subsidiëren en erin participeren om de vrije markt open te forceren en zo de wereld te redden. Een philantropische missie die reeds miljoenen MENSEN terug naar de crisistijden vd middeleeuwen en de industrialisatie heeft gekatapulteert.

   En dat vanwege een "chiitische revanchisme tegenover de eeuwenoude sunnitische dominantie"? Welkeen was Sadam? Wie gaf Sadam zijn middelen? Waar zijn die WMDs? Wie schoot er op de pro Ghadaffi rallies toen hij nog aan de macht was. Waarom werden die beelden door de media als een aanval van Ghadaffi op anti-Ghadaffi protesteerders voorgestelt?

   En aan welke kant, dus Chiities of Soenies, vechten we in Irak - Lybië - Afghanistan - Syrië - ... volgens uw verklaring dan? Voor welkeen van deze religieuze meningsverschillen strijden wij als we een kant kiezen om te bewapenen en te trainen? Waarom is het Midden Oosten zoveel waard voor ons terwijl miljarden in armoede leven?

   Het verhaal voor deze oorlogen zijn absurd en jullie argumenten zijn absurd. Zodra je begin op te letten, zodra je het verhaal probeert te volgen in de staatsmedia en de gesubsideerde privé media kartels, valt het uit elkaar. Je hoeft geen enkele komplot theorie gehoort te hebben. Vorige week ging Iran nog een bom op ons gooien (oliebourse van Iran omzeilt het petro-dollar monopolie), nu is het Asaad, een leider die nog als een westerse koning werd ingekaderd op de VRT, die plots in vredestijd een massamoordenaar als Ghadaffi is geworden. Een gruwelijke barbaar in een strategisch buurland van Iran. En wij zijn daar toevallig weer in de buurt nadat Irak en nu Afghanistan deels werden geavacueerd. Alsjeblieft zeg. We weten wel wat er in het hoofd van een politicus zit en dat zijn cijfertjes. En we weten waarop het geld is gebaseerd en dat is grondstof (olie) en energie (= arbeid, olie). En we weten wat er onder al die landen zit en we weten dat wij geen humanitaire cultuur zijn. Geld = Olie = hetWesten. Religie = BLAblaBlablAbla.

   Dus spaar uw religieuze theorieën en westerse zelfglorificatie voor een andere website. Ik stel voor: clint.be. Ik wil een zever vrije zone.

   vriendelijke groeten,

   Vuile Communist (doorgaans een atheïst maar grote fan van Kubrick en Woody Allen) Melle

 • door Bob op dinsdag 6 maart 2012

  De speech die Obama afstak bij AIPAC (de joods-israelische lobby in de VS) over hoe Iran geïsoleerd zou staan en wat telkens wordt herhaald door onze media was bij momenten lachwekkend maar doet vermoeden dat het niet de VS is die aanstuurt op een oorlog maar Israel. En hoewel de rhetoriek anders zou doen vermoeden zijn de GCC-landen beste maatjes, vooral dan inzake Syrië en Iran. http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/NC06Ak03.html

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties