Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Primeur: vakbonden voeren gelijktijdig actie in 27 Europese lidstaten

Voor het eerst werd in 27 Europese landen tegelijk actie gevoerd tegen de Europese besparingspolitiek. In België waren er acties voor het gebouw van de Europese Commissie in Brussel en verschillende vestigingen van de Nationale Bank.
woensdag 29 februari 2012

“Die saneringen werken niet. We hebben economische groei nodig om hier uit te geraken. Bij ons bezoek aan Barroso en Van Rompuy hebben we hen proberen duidelijk te maken dat Europa niet langer ondersteund zal worden door de werknemers als ze zo doordoen”, zegt Bernadette Ségol, algemeen secretaris van de Europese vakbondskoepel EVV.

“Vandaag wordt er simultaan actie gevoerd in 27 landen door meer dan 80 vakbonden”, aldus Ségol. In Brussel trokken de vakbonden eerst naar het Schumanplein voor het gebouw van de Europese Commissie.

In de namiddag gingen ze ook langs bij de Nationale Bank van België in de hoop dat gouverneur Luc Coene hun boodschap zou overbrengen aan zijn collega's binnen de Europese Centrale Bank (ECB). “Draghi, de voorzitter van de ECB, verklaart ons Europese sociale model dood. Het is in gevaar, ja, maar daarom komen we juist op straat”, zegt Anne Demelenne van het ABVV.

“Het neoliberale beleid in Europa wurgt ons sociaal model. In naam van de competitiviteit zet men de Europese burgers tegen elkaar op, wordt een dodelijke concurrentie gevoerd, ten koste van onze levensstandaard”, zegt Eddy Van Lancker van het ABVV.

ACLVB-voorzitter Jan Vercamst stelt voor om de inspanningen over een langere periode te spreiden. “Waarom niet het miljardentekort wegwerken in 2020, in plaats van 2015? Dat zou ook logischer zijn. In 2020 heeft Europa zich tot doel gesteld om 20 miljoen mensen minder in armoede en sociale uitsluiting te laten leven. De banken krijgen wel die tijd en ruimte. Waarom dan de werknemers en uitkeringsgerechtigden niet?”, aldus Vercamst.

ACV-voorzitter Marc Leemans hoopt dat de regering bij de zoektocht naar extra miljarden tijdens de begrotingscontrole niet opnieuw in de richting van de werknemers kijkt. “Wij zorgen er voor dat er geld binnenkomt. Andere groepen verstoppen zich. Ze plukken wel de vruchten, maar weigeren de boom water te geven. Denk aan de bedrijven die amper 11,8 procent belastingen betalen en de notionele interestaftrek als een melkkoe gebruiken”, zegt Leemans.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door KevinVdP op woensdag 29 februari 2012

  De acties in Brussel zijn toch allerminst historisch te noemen.. En wat bedoelt de ACLVB-voorzitter nu eigenlijk; dat de genomen maatregelen op zich "ok" zijn, maar dat men ze gewoon maar meer in de tijd moet verspreiden zodat ze draaglijker voor de bevolking zijn?

  • door aronjaco op donderdag 1 maart 2012

   Ja Kevin , zo lees ik dat ook . Vet punt . Al met al , wat betreft de vakbonden , toch een goed begin, die solidariteit bedoel ik. Inhoudelijk wat die vakbonden nu zeggen , dat lijkt me allemaal een beetje ver van mijn bed show. Graag concreet blijven , punten aanduiden die niet bespreekbaar zijn voor de werknemers en ..ultimate daaraan verbinden. Momenteel beperkt het respect voor de vakbonden , van onze regering uit , zich tot het beslissen van maatregelen en daarna de vakbonden uitnodigen voor gesprek. Moto, leidraad : " dat is toch democratisch". Laat me niet lachen. Blijven de vakbonden daarin trappen ??? Zo ja , dan spelen ze gewoon de politieke spelletjes mee ; ik hoop dat ik me vergis.

 • door petrel41 op woensdag 29 februari 2012
 • door Huysmans A. op donderdag 1 maart 2012

  Het feit zelf dat de Europese Vakbond, als zondanig, actie voert, vind ik verheugend. De nationale vakbonden zouden deze gezamenlijke actie ten zeerste moeten appreciëren en steunen. Want de problemen zijn niet (in eerste plaats) nationaal meer maar internationaal. In die zin kijk ik overigens al lang uit naar de eerste actie van de Wereldvakbond. Waar nu in Europa voor of tegen betoogd wordt is zelfs in Europa niet meer op te lossen : het is een wereldprobleem. Dat ze vaag zijn in hun eisen... Ze zijn algemeen, ok, geen louter neo-liberale besparingsmethodes, geen afbraak van de sociale zekerheid, Maar dat is wel concreet. Ik kijk gespannen uit naar de weerslag van deze actie.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties