Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Grieks parlementslid versluisde 1 miljoen naar een Zwitserse bankrekening

De kop hierboven is nieuws in Europa. De Griek staat er niet meer van te kijken. "Slechts 1 parlementslid?", denkt hij, "en slechts 1 miljoen?".
zondag 26 februari 2012

Het nieuws sloeg in als een bom in Europa: een Grieks parlementslid had in mei 2011 de som van 1 miljoen versast naar een Zwitserse bankrekening. Daarmee wordt eigenlijk enkel bevestigd wat de Grieken al lang weten: dat hun parlementsleden bijzonder rijk zijn en dat ze er rekeningen in Zwitserland en in belastingsvrije paradijzen op nahouden.

Geen alleenstaand geval

Het is niet duidelijk om welk parlementslid het precies gaat, maar het nieuws kon op geen slechter ogenblik komen. Nadat er op de Eurotop afgelopen week was beslist dat de fondsen ter waarde van 30 miljard euro zullen worden vrijgemaakt voor Griekenland, verklaarde minister van Financiën Venizelos dat er terug stabiliteit was voor het Griekse banksysteem en hij riep alle Grieken op om het geld dat ze naar het buitenland hadden gebracht, terug naar Griekenland te brengen. In een klimaat van financiële onzekerheid over het feit of Griekenland nog in de euro zou blijven, hadden heel wat gewone Grieken de laatste euro's afgehaald die ze nog op Griekse bankrekeningen hadden staan. Sommigen bewaarden dat geld gewoon in een sok onder de matras, anderen probeerden het geld naar het buitenland te krijgen.

Maar als drie dagen later blijkt dat een politicus zijn geld naar het buitenland heeft versast, dan ga je je toch wel vragen stellen bij die oproep van Venizelos. En diezelfde Venizelos liet dezelfde dag nog verstaan dat dat ene parlementslid geen alleenstaand geval was. Nee, Venizelos heeft weet van nog andere parlementsleden die sommen van meer dan 100.000 euro uit Griekenland weg hadden gehaald in 2009 en 2010. De minister van Financiën wil de namen echter niet bekend maken, omdat het ook om legale commerciële transfers zou kunnen gaan, of omdat sommige transfers te maken zouden kunnen hebben met "gezondheidstoestanden". Het is niet duidelijk wat hij daar mee bedoelt.

Parlementaire Commissie

Venizelos gaat de namen wel doorgeven aan een parlementaire commissie die de transfers moet gaan bekijken. Daarmee zal hij zeker de publieke opinie niet paaien, want de parlementariërs gaan dus nu zichzelf controleren. Je hebt geen kristallen bol nodig om te weten dat het resultaat van het onderzoek van deze parlementaire commissie er zal op uitdraaien dat er niets illegaals is gebeurd. Van een stroper maak je geen boswachter die zijn eigen vallen gaat saboteren. Een dergelijke parlementaire commissie zal trouwens enkel veel geld kosten, want elk parlementslid dat in een parlementaire commissie zetelt in Griekenland, krijgt daarvoor een onkostenvergoeding van om en bij de 250 euro. Per uur. Niet belastbaar.

Pothen esches

Nochtans hebben de Griekse parlementsleden geprobeerd om te laten zien dat ze eerbaar zijn en dat ze zeker niet schatrijk zijn geworden sinds ze in de politiek zijn gestapt, zoals algemeen wordt gedacht. Daartoe hebben ze midden december de oorsprong van hun bezit (πόθεν έσχες - pothen esches - in het Grieks) op de site van het Griekse parlement gezet. Daarmee zou worden aangetoond dat ze hun officieel aangegeven inkomen op volkomen legale manier hadden verworven.

Saillant detail: de πόθεν έσχες was voor het jaar 2009 en de parlementsleden hadden het document zelf opgesteld. Ze hadden dus twee jaar de tijd gehad om mogelijke sporen van onregelmatigheden in de boekhouding te laten verdwijnen. Niemand heeft de cijfers ook daadwerkelijk gecontroleerd. De resultaten waren overigens maar voor zeer korte duur beschikbaar op de website en konden niet worden gedownload. Deze geavanceerde technologie verklaart wellicht waarom het aanmaken van de site van het Griekse Parlement 1.059.516,27 euro heeft gekost.

Uit de korte tijd dat de πόθεν έσχες op de website beschikbaar was, bleek dat de meeste politici een inkomen hadden in 2009 van tussen de 100.000 en de 200.000 euro. Zeker geen peulschil voor een land waar de crisis reeds had toegeslagen. Ook bleek dat ze zichzelf allemaal een verhoging hadden gegeven in verhouding met het jaar voordien (jammer genoeg zijn de cijfers niet meer beschikbaar om het te verifiëren). Geen enkele politicus had een spaarrekening in Zwitserland in 2009 (maar in 2011 dus blijkbaar wel).

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

9 reacties

 • door Koen Thomas op maandag 27 februari 2012

  Iedereen weet dat de ambitie van die Europese parlementsleden erop neer komt om de eigen zakken te vullen. Als je in die elite binnen geraakt, kun je lekker 'graaien' en (als je je verveelt) eens vergaderen over 'hoe anderen moeten besparen'. En indien iemand op je kritiek levert, dan kun je antwoorden wat je wilt (wie controleert het Europees Parlement?) en wijzen naar al die andere postjespakkers & poenscheppers rondom je. 't Verbaast me dat er nog mensen zijn die met 'n vlagje gaan wuiven, als zulk volk eraan komt.

 • door Lode Vanoost op maandag 27 februari 2012

  Gaat het in deze over een Grieks lid van het Europees parlement of over een lid van het Griekse parlement zelf? Dat is niet helemaal duidelijk. Als het over het eerste gaat, gelden deze verwijten evengoed voor alle andere lidstaten.

  • door BrunoT op maandag 27 februari 2012

   Lode, voor zover we weten (want er worden geen namen genoemd), gaat het om een lid van het Griekse Parlement en NIET om een Europees parlementslid.

 • door André op maandag 27 februari 2012

  Voor een commissielid 250, € per uur. Laat ons hopen dat onze Vlaamse parlementsleden, onder leiding van hun voorzitter Peumans, die een internationale studie uitvoeren over de financiële positie van de parlementsleden, zich niet gaan informeren in Griekenland. Dan is in elk geval een eventuele vermindering van de parlementaire vergoeding vooraf reeds afgeschoten...

  • door Lode Vanoost op maandag 27 februari 2012

   Het 'loon' van parlementsleden mag gerust kritisch bekeken worden, ook in België. Maar voor alle duidelijkheid, zitpenningen (het betalen van een premie voor het bijwonen van vergaderingen) bestaan niet in het Belgische parlementaire systeem. Dat zal ook zo blijven.

 • door catteeuw op maandag 27 februari 2012

  Misschien moeten we het eens vragen aan onze vice premier en minister van economie, consumenten en de Noord Zee:

  http://www.dewereldmorgen.be/blogs/catteeuw/2012/02/05/dsv-3i-de-belgische-staat-de-grootste-treinroof-ooit

  • door BrunoT op dinsdag 28 februari 2012

   En wie is het bewuste parlementslid? Het zou gaan om Dora Bakoyianni, zij die zich nu voordoet als de meeste propere politicus van Griekenland, omdat ze nu haar eigen partij heeft gesticht. De dochter van één van de drie Griekse politieke dynastieën, die van Mitsotakis. Zelf beweert ze dat haar man dat geld in Zwitserland heeft geparkeerd.

 • door Paulus op woensdag 29 februari 2012

  Voor alle duidlijkheid: het ging hier niet om een parlementslid maar om de partner van het parlementslid Dora Bakoyannis. Deze man, Isidoros Kouvelos, is een ondernemer en heeft zoals zoveel ondernemers, Grieks of niet, geld op een buitenlandse bankrekening gezet waar hij zaken mee wilde gaan doen. Dat hij had kunnen weten dat hij in the schijnwerpers staat op dit moment is een ander verhaal. Het voorval is hier in Griekenland tot op de bodem uitgezocht en tot vervelens toe op de televisie geweest. Feit is dat hij in ieder geval helemaal niets verkeerd heeft gedaan. Ook het parlementslid Dora Bakoyannis pikt de aantijgingen niet en is naar de rechter gestapt.

  • door BrunoT op donderdag 1 maart 2012

   Inderdaad Paulus, het is duidelijk geworden dat het NIET om een parlementslid ging en NIET om een rekening in Zwitserland. Het ging om de steenrijke man van een parlementslid, zoals je schrijft. Ik heb er een blogstukje aan gewijd: http://www.dewereldmorgen.be/blogs/brunot/2012/02/29/zand-in-de-ogen

   Je vraagt je af waarom zoiets in het nieuws komt, net op de dag dat de zwaarste besparingsmaatregelen worden gestemd in het Griekse parlement.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties