about
Toon menu

Polen voert Europees verzet tegen antipiraterijverdrag aan

WARSCHAU — Tienduizenden Europeanen kwamen afgelopen weekend op straat om te protesteren tegen ACTA, een omstreden handelsverdrag tegen piraterij en namaakproducten. Na Polen aarzelen nu ook andere Centraal-Europese landen en zelfs Duitsland om het verdrag te ratificeren.
dinsdag 14 februari 2012

Zaterdag kwamen enkele honderden Polen hun ongenoegen uiten voor het presidentieel paleis in Warschau. Dat was niets in vergelijking met de hevige straatprotesten die twee weken geleden duizenden mensen op de been brachten in de grote Poolse steden. Maar nu was de buit eigenlijk al binnen: de Poolse regering heeft de ondertekening van ACTA uitgesteld en wil eerst een publiek debat voeren.

Vrije meningsuiting

ACTA is ontworpen als internationale wetgeving voor namaakgoederen, generieke geneesmiddelen en online inbreuken op het auteursrecht. Het verdrag laat de Europeanen duidelijk niet koud. Zaterdag waren er demonstraties in bijna elke EU-lidstaat: vijftienduizend betogers in München, tienduizend in Berlijn, vierduizend in Sofia, tweeduizend in Praag en honderden in andere Europese steden.

Tegenstanders van het verdrag vrezen dat de vrije meningsuiting op het internet aan banden zal worden gelegd. "Het zal internetproviders dwingen om alle online communicatie in de gaten te houden en te censureren. In naam van trademarks en patenten zal ACTA ook de toegang tot generieke geneesmiddelen in arme landen bemoeilijken.", meent La Quadrature du Net, een organisatie die opkomt voor de rechten en vrijheden van burgers op het internet.

Werkloosheid

Het verzet tegen ACTA kwam in een stroomversnelling terecht toen de Europese Unie en 22 van haar lidstaten op 26 januari in Japan hun handtekening zetten onder het verdrag. Acht andere landen wereldwijd hadden hen dat al voorgedaan. Die week barstte in Polen de bom.

"Vooral de hoogopgeleide jeugd nam het de centrumrechtse regering van Donald Tusk kwalijk dat ze getekend had", zegt socioloog Gavin Rae van de Kozminski-universiteit in Warschau. "Voor hen is het internet geen hobby, maar een levenswijze. Ze gebruiken het om te communiceren, contacten te leggen, informatie te delen en het belangrijkste: om te werken."

Volgens Rae voelden de Poolse jongeren zich al verraden door de politieke elite van hun land, en was de ratificatie van ACTA de druppel die de emmer deed overlopen. "De werkloosheid in Polen is hoog en een op de drie werkt met een tijdelijk contract, om van de vele zelfstandigen nog maar te zwijgen. Vooral de jeugd is hier het slachtoffer van."

Duitsland

Elke EU-lidstaat moet het verdrag ratificeren voor de implementatie van de straffen die buiten de Europese wetgeving vallen. Als gevolg van de massale mobilisatie eind januari, schortte Tusk het ratificatieproces tijdelijk op en organiseerde hij op 7 februari een debat met artiesten, beleidsmakers en het brede publiek. Intussen ronselen activisten handtekeningen voor een referendum over ACTA. In Polen zijn daar 500.000 stemmen voor nodig. 

Tijdens de eerste twee weken van februari volgden regeringen in Centraal- en Oost-Europa het voorbeeld van Tusk, onder druk van het verzet tegen ACTA in hun eigen land. Opvallend: eind vorige week maakte ook Duitsland als eerste West-Europese land bekend dat het zal wachten op de beslissing van het Europese parlement, gepland in juni dit jaar.

Sommige EU-parlementsleden steunen de activisten al in hun protest. Ze zijn van plan om naar het Europese Hof van Justitie te trekken om ACTA te laten toetsen aan de Europese wetgeving. Deze procedure kan twee jaar aanslepen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

6 reacties

 • door Geert Puype op woensdag 15 februari 2012

  Ik begrijp niet wat illegaal op het internet plaatsen van auteursrechterlijk beschermde teksten, muziek, films of beelden met vrijheid van meningsuiting te maken heeft. Je kunt je ook manifesteren zonder te parasiteren op de creratieve arbeid van anderen. Overigens kan het gebruik van internet (en e-mail) voor de overheden geen lucratieve bron van nieuwe inkomsten worden. Een belasting van een eurocent of minder voor iedere website die aangeklikt wordt of iedere e-mail die verzonden wordt, kan voor de overheid grote inkomsten genereren.

  • door Jo vissers op woensdag 15 februari 2012

   lees of kijk eens verder dan "downloaden" dan valt het frankske miscchien nog..

   • door Geert Puype op woensdag 15 februari 2012

    Mijn frank valt helaas niet. Graag wat meer uitleg.

 • door Jvm op woensdag 15 februari 2012

  Zoals steeds niet te fel van stapel lopen met dit soort protesten: http://www.nrcnext.nl/blog/2012/02/02/next-checkt-vier-beweringen-over-de-acta/

  • door radoveden op donderdag 16 februari 2012

   Dit is slechts een irrelevante interpretatie van ACTA. Er is maar één interpretatie die wel relevant is en dat is deze die in de onderhandelingsdocumenten zelf staat en die documenten zijn nog steeds geheim. De Nederlandse minister Verhagen heeft zelfs ronduit geweigerd ze vrij te geven toen de kamer hierom vroeg: “Furthermore, disclosure of the negotiating documents is not possible, because of a confidentiality agreement and because all ACTA members have agreed only to disclose those documents when decided unanimously.” Dit is erg relevant omdat “Article 32 of the Vienna Convention says that if any part of a treaty is ambiguous it must be interpreted based on documents produced during the drafting and negotiations phase of the agreement. For ACTA these documents are classified and have never been made available to the public through official sources. Such secrecy has never surrounded any other global treaty in modern times.” Dit is volgens mij de kern van de zaak en het feit dat de tekst van het ACTA verdrag zelf uitmunt in vaagheid zou voor ons allen een teken aan de wand moeten zijn.

 • door Joseph Meyer op donderdag 16 februari 2012

  Juist, het internet moet vrij blijven! De parlamentsleden lezen de texten van decreten die ze gaan goedkoeren alleen maar, als de bevolking tegen die decreten op straat gaat!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties