Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"Schaliegas kan klimaatverandering verergeren"

Er komen grote hoeveelheden methaan in de atmosfeer terecht bij het 'fraccen' van schaliegasbronnen in de Verenigde Staten en Canada. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Cornell University in de staat New York. Methaan is een zeer schadelijk broeikasgas.
woensdag 25 januari 2012

Schaliegas produceert 40 tot 60 procent meer schadelijke uitstoot dan conventioneel aardgas, zegt Robert Howarth, medeauteur van de studie Venting and Leaking of Methane from Shale Gas Development die binnenkort gepubliceerd wordt in het tijdschrift Climatic Change. "Schaliegas laat qua uitstoot op de korte termijn ook een grotere voetafdruk achter dan olie of steenkool."

Het onderzoek volgt op een controversieel onderzoek van Howarth en zijn collega's dat in april 2011 werd gepubliceerd. Dat was de eerste omvangrijke analyse van de uitstoot van broeikasgassen bij fraccen (het hydraulisch 'kraken' van brongesteente). Uit die studie bleek dat bij het fraccen grote hoeveelheden methaan lekken, wat kan bijdragen aan de opwarming van de aarde.
"We staan nog steeds achter de conclusie van ons onderzoek in 2011", zegt Howarth.

Nieuwe bronnen

Het onderzoek uit 2011 ondergraaft de logica van de energiesector, die beweert dat schaliegas "een brug" kan zijn naar een koolstofarme energievoorziening in de toekomst. Die claims zijn gebaseerd op het feit dat aardgas (dat grotendeels bestaat uit methaan) maar de helft van de koolstof bevat van steenkool. Bij verbranding voor elektriciteit is gas milieuvriendelijker dan steenkool.

De voordelen vallen echter weg door de methaanlekken die ontstaan tijdens het fraccen en het gasverlies tijdens de distributie. Howarth en zijn collega's schatten dat tussen 3,6 en 7,9 procent van al het geproduceerde schaliegas weglekt in de atmosfeer.
Methaan heeft over een periode van twintig jaar 105 keer meer verwarmingspotentie dan CO2. Na twintig jaar neemt die potentie snel af. Als er in de komende twintig jaar grote hoeveelheden methaan in de atmosfeer komen door fraccen, wat te verwachten is met alle nieuwe bronnen die ontdekt worden, kan de temperatuur op aarde veel sneller stijgen dan nu wordt voorspeld, zegt Howarth.

In een studie van het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research (NCAR) werd in september vorig jaar ook geconcludeerd dat schaliegas vanwege de methaanlekken weinig voordelen biedt boven steenkool. Zelfs als er maar 1 of 2 procent van het gas zou weglekken, veel minder dan de schatting van Howarth, zou schaliegas maar een heel klein milieuvoordeel bieden boven kolen, stelt de studie Coal to gas: the influence of methane leakage.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

 • door velorutionair op donderdag 26 januari 2012

  Ook in Nederland nabij de grens met België!!!!

  http://www.groenfront.nl/

  GroenFront! plakt posters tegen Schaliegas in Boxtel boxtel_wil_geen_schaliegas.jpg "Boxtel wil geen boringen" en "Schaliegas, de slechte ideeen springen als boortorens uit de grond".

  300 Posters met die slogans zijn sinds 18 oktober door heel Boxtel en Lennisheuvel te vinden. Activisten van GroenFront! hebben ze verspreid. "Maar ze staan ook op de website van GroenFront! voor wie ze uit wil printen en achter het raam wil hangen" alsdus Jochem Akkerman van GroenFront! Er is steeds meer weerstand tegen het proefboren naar Schaliegas in Boxtel. Ook tijdens het Tweede Kamerdebat op 27 oktober zal de publieke tribune vol zitten met verontruste inwoners uit deze plaats.

  "Wij rekenen op brede steun voor blokkade acties, mochten het boorbedrijf Cuadrilla en Maxime Verhagen (CDA-Minister) de proefboring doorzetten." Aldus Jochem Akkerman. In de olie,- en gasindustrie heeft het achter gesloten deuren al over een 'Barendrecht-scenario'.Het CO2 opslag project van Shell onder Barendrecht die na veel buurtprotest sneuvelde.

  GroenFront! is een netwerk van radicale milieu-activisten. In 2006 slaagde zij er in Schinveld (Limburg)in om de NAVO in het stof te laten bijten. Die wilde 20 hectare bos kappen naast een luchtmachtbasis. Met forse steun vanuit de Schinveldse bevolking werd het bos bezet. De NAVO slaagde er in om de eerste 6 hectare gekapt te laten krijgen durfde de overige 14 hectare niet meer aan te raken. Achteraf bleek ook de kap van de eerste 6 hectare illegaal. Wed 19-10-11 11:02 - Laatste Nieuws - No comments

  Schaliegas en Steenkoolgas horen onder de grond Het verzet tegen schaliegas en steenkoolgas bloeit op. Er zijn steeds meer gemeenteraden die zeggen niet mee te werken aan proefboringen, en buurtgroepen in Boxtel, Haaren en Twente, Achterhoek en Salland krijgen steeds meer steun. Verzet wat wij van harte ondersteunen, waar we maar kunnen.

  Waarom is het cruciaal om schaliegas en steenkoolgas tegen te houden?

  # Nog meer fossiele brandstof. Niet wat we nodig hebben, de atmosfeer bevindt zich vlak bij het omslagpunt voor een klimaatcatastrofe. Schaliegas en Steenkoolgas kunnen er niet bij.

  # Nog meer fossiele brandstof betekend nog meer vertraging bij de omslag naar duurzame energie, zeker omdat elke boorput nu een subsidie krijgt van maar liefst 6 miljoen euro van het staatsbedrijf EBN. We hebben niet nog meer fossiele brandstoffen nodig, er is een alternatief.

  # Schaliegas en Steenkoolgas winning betekend om de paar kilometer een boorput. En bij een boorput horen een half jaar boorwerkzaamheden, pijpleidingen, bouwverkeer en gesleep met water en chemisch afval. Dat betekend een gigantische aanslag op het landschap, de luchtkwaliteit en de rust in gebieden waar geboord gaat worden.

  # De waterbedrijven in Nederland verzetten zich tegen schaliegas en steenkoolgas, omdat als er iets fout gaat onze drinkwaterbronnen vervuild kunnen worden met methaan en/of de chemicaliën die gebruikt worden bij het boren.

  Hoewel er een eerste vergunning is afgegeven aan het Britse bedrijf Cuadrilla, en er opsporingsconsessies zijn weggegeven aan een aantal andere bedrijven is deze strijd nog te winnen. De proefboring in Boxtel staat nu voor februari 2012 gepland, maar het is onwaarschijnlijk dat Cuadrilla dat gaat halen. Onder andere doordat de vergunning voor de boorinstallatie juridisch aangevochten word. En ondanks het inhuren van PR&Lobby firma Van Luken zijn de oliebedrijven de slag om de punblieke opinie aan het verliezen. Iedereen die de documentaire Gasland heeft gezien wil geen boortoren in zijn voortuin. De publieke opinie in Nederland is aan het kantelen.

  Maar dat gaat niet genoeg zijn, en daarom bereiden wij ons voor op directe acties. We gaan als het nodig is de boor blokkeren en het de bedrijven achter deze plannen zo lastig mogelijk maken. En daar kunnen we alle steun voor gebruiken. Dus help mee, houd Nederland vrij van steenkoolgas en Schaliegas.

  Neem contact op en doe mee aan acties! Organiseer een informatie/benefiet avond! Vertoon de film Gasland! Plak een poster achter je raam!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties