Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Zeespiegel stijgt sneller aan noordkust van São Paulo

RIO DE JANEIRO — Het zeeniveau aan de noordkust van de Braziliaanse deelstaat São Paulo is de laatste twintig jaar sneller gaan stijgen. Dat blijkt uit een studie van de plaatselijke universiteit.
donderdag 19 januari 2012

Volgens onderzoekers van de Universiteit van São Paulo stijgt het niveau van de Atlantische Oceaan elke dag sneller aan de noordkust van de deelstaat São Paulo. São Paulo ligt in het zuiden van Brazilië.

"We stellen een stijging van 74 centimeter per eeuw vast, maar de laatste twee decennia was de stijging meer uitgesproken", zegt hoogleraar Paolo Alfredini, onderzoekscoördinator van de afdeling voor Hydraulische en Milieu-ingenieurkunde.
De onderzoekers baseerden zich op metingen van 1944 tot 2007 van de havenautoriteiten van São Paulo.

Ze wijten de stijging van de zeespiegel aan de klimaatwijziging. "We schatten dat de zeespiegel bijna 1 meter zal stijgen deze eeuw, wat een verlies van 100 meter strand betekent in gebieden met weinig niveauverschil", zegt Alfredini.

Dit fenomeen betekent niet alleen een gevaar voor bebouwde zones langs de kust. Ook de drinkwatervoorziening van sommige kuststeden kan in het gedrang komen als gevolg van de toenemende verzilting van de rivieren, waarschuwt de studie.

Het VN-klimaatrapport van 2007 voorspelde een stijging van de zeespiegel met 19 tot 59 centimeter tegen 2100. Sindsdien hebben verscheidene wetenschappers gewaarschuwd dat dit te optimistisch was. Zo verwacht het Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP) een stijging van 0,9 tot 1,6 meter omdat het smelten van het Noordpoolijs versnelt.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door the dominator op donderdag 19 januari 2012

  dit fenomeen is ook te zien in Suriname ...... de weinige "stranden" worden er met rasse schreden uitgehold en als het zo verder gaat hoef je niet meer naar schildpadden opzoek te gaan in galibi waar nu reeds de kleinste soort niet meer komt om eieren te leggen door idd dit fenomeen

 • door K op donderdag 19 januari 2012

  ""Zo verwacht het Arctic Monitoring and Assessment Programme (AMAP) een stijging van 0,9 tot 1,6 meter omdat het smelten van het Noordpoolijs versnelt."" Smelten van het Noordpoolijs zal niet echt een stijging van de zeespiegel teweeg brengen. Wèl het smelten van het landijs op Groenland en de Canadese eilanden in dat gebied. Ook de temperatuurstijging van het zeewater geeft een stijging van de zeespiegel : opwarmen water = uitzetten water.

  Iets nauwkeuriger, aub, IPS. Zo ga je HLN achterna...

 • door Piet van Noort Petten aan Zee op donderdag 26 januari 2012

  Gelukkig hebben wij de Zandmotor en houdt Rijkswaterstaat de bassiskustlijn met voldoende los zand op hoogte. Hierdoor worden de golven verzwakt zodat we geen last hebben van een steigende zeespiegel.

  Kustvisie: http://hardekustverdediging.blogspot.com

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties