Bent u al steungever van DeWereldMorgen.be?

In september lanceerden we een noodcampagne omdat we dreigden dit jaar niet rond te komen. Jullie massale reacties waren hartverwarmend en moedigden ons aan om door te gaan. We haalden zo'n 22.000 euro op en kregen er heel wat steungevers bij die maandelijks aan ons storten.

Daarmee zijn we helaas niet definitief uit de rode cijfers. Eén derde van onze inkomsten komt van subsidies en die staan onder druk. Een ander derde komt van partnerorganisaties uit het brede middenveld, en bijna allemaal moeten ook zij besparen. Onze hoop is dus op onze lezers gevestigd. Maandelijks zijn dat 300.000 mensen en van hen stort 1% een bijdrage.

Wij hebben geen hartverscheurende beelden om onze campagne kracht bij te zetten. Onze belangrijkste kost is namelijk de loonkost. De wereldhonger kunnen we niet oplossen en ook de zeehondjes gaan we niet redden. Wel beloven we met jullie steun ons uiterste best te doen om maatschappelijk relevant nieuws te brengen vanuit een progressief, sociaal en ecologisch standpunt.

Onze maandelijkse loonkost bedraagt afgerond 22.000 euro (netto verdient een voltijdse kracht bij ons een bescheiden 1500 euro per maand). Help je mee om onze job te vrijwaren om zo DeWereldMorgen in de ether te houden?

Steun via paypal

Steun via homebanking

Geef een permanente opdracht ten gunste van DeWereldMorgen.be
op nummer BE20 5230 4277 5156 (BIC: TRIOBEBB)
met vermelding "steun DeWereldMorgen.be"

Giften vanaf 40€ per jaar zijn fiscaal aftrekbaar.

about
Toon menu

Gaza gaat massaal olijfbomen planten

GAZA-STAD — Het ministerie van Landbouw in Gaza gaat massaal olijfbomen planten. Die moeten de bomen vervangen die door Israëlische militaire operaties zijn vernietigd.
zondag 8 januari 2012

"We hebben een olijfboomarboretum opgezet dat ons in staat moet stellen om een miljoen olijfbomen te planten in de Gazastrook, vooral in de bufferzone die zo zwaar is vernietigd", zegt Ahmad Fatayar van het ministerie van Landbouw.

De olijfbomen kunnen overleven in moeilijke omstandigheden en kunnen in straten, op schoolpleinen en voor huizen geplant worden, zegt Fatayar. Voor een gemiddelde Palestijnse familie van acht personen "volstaan twee of drie olijfbomen om in de olie en olijven te voorzien die men jaarlijks consumeert."

De olijfboom heeft niet alleen praktisch nut, "Palestijnen beschouwen hem ook als een symbool voor hun land, een symbool van onafhankelijkheid, vrede en waardigheid", zegt Ahmed Sourani van het Palestijnse Landbouwhulpcomité (PARC).

Intifada

"De moeilijke tijden hebben we overleefd dankzij olijfolie", zegt Sourani. "Tijdens de laatste oorlog konden veel mensen hun huis niet uit, ze hadden alleen maar brood en olijfolie om die langere periodes door te komen."

Zelfs tijdens de eerste intifada (Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting) waren olijven en olijfolie van vitaal belang. "Vele duizenden zeer arme Palestijnse families konden erdoor overleven", herinnert Sourani zich. "Wanneer het Israëlische leger een uitgangsverbod oplegt, is het onze belangrijkste voedselbron. De meeste leerlingen nemen broodjes met za’atar (wilde tijm) en olijfolie mee naar school."

112.000 olijfbomen vernietigd

Israël heeft het al jaren op deze voedselbron gemunt. In november 2008 meldde Oxfam dat sinds 2000 al 112.000 olijfbomen waren vernietigd in de Gazastrook.

"Volgens de Israëlische autoriteiten is de bufferzone, een door Israël opgelegde zone waar Palestijnen niet mogen komen, 300 meter breed vanaf de Groene Lijn tussen Gaza en Israël", zegt Sourani. "Maar in werkelijkheid is ze meer dan 600 meter breed en beslaat ze 30 procent van Gaza's landbouwoppervlakte."

De VN ontdekten zones met grensstroken die over een breedte van 2 kilometer ontoegankelijk zijn omdat Israël ze beschiet, met granaten bestookt of er binnendringt.

Volgens het PARC is meer dan 42 procent van de landbouwgebied in de Gazastrook vernield door Israëlische militaire operaties. Alleen al de laatste oorlog vernietigde tot 60 procent van Gaza's landbouwindustrie, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Westelijke Jordaanoever

In de Gazastrook wonen 1,6 miljoen mensen op 365 vierkante kilometer. Vroeger kwamen veel olijven en olijfolie van de Westelijke Jordaanoever. Maar volgens een rapport dat Oxfam in 2010 publiceerde, heeft "de Israëlische blokkade van de Gazastrook de invoer van olijven en olijfolie uit de Westelijke Jordaanoever aanzienlijk geraakt." Het signaleerde dat steeds meer goedkope olie werd ingevoerd waarvan de vervaldatum was bereikt.

"De hoeveelheid die van de Westelijke Jordaanoever komt, is klein", zegt Sourani. "De rest komt van Libanon, Egypte en Spanje. Maar we geven nog steeds de voorkeur aan olijfolie uit Palestina, aan Soeri, de favoriete olijfboom en olijfolie, die nog uit de Romeinse tijden stamt."

Dadelpalmen

Het ministerie van Landbouw gaat niet alleen olijfbomen planten. Het heeft gelijkaardige plannen met dadelpalmen. "Een kiemplant brengt na ongeveer zeven jaar een vruchtdragende palmboom en tien andere kiemplanten voort", zegt Fatayar. "Tien kiemplanten brengen zeven jaar later tien productieve palmen en honderd kiemplanten voort."

Tegen 2020 wil het ministerie de kaap van drie miljoenen kiemplanten ronden. Dadelpalmen zijn nuttig voor voedsel-, textiel- en papierproductie en voor de veeteelt (veevoeder).


- - - - - - - -
Auteur: Eva Bartlett

reageer

2 reacties

 • door froels op maandag 9 januari 2012

  Vormen die olijfbomen geen bedreiging voor Israël? Zoals in de film "Lemon tree": Palestijnse bomen kunnen terroristen verbergen, dus worden ze afgezaagd tot even boven de grond: uitspraak van een rechtbank. Bovendien: alles was Hamas kan helpen, is slecht voor Israë!, toch?

  • door svdl op maandag 9 januari 2012

   Wacht maar! Je moet je niet verschieten als Olijfbomen in gaza nog worden bestempeld als Antisemitische Olijfbomen... Ja wadde! pffff... Crazy

   Hiervoor moeten we nog even wachten op Amsterdam Post, Jaap Mollema, Sam Van Rooy, Martien Pennings, Guido Joris, Likoed Nederland

Lees alle reacties