Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Wist je dat oorlog in Syrië (en mogelijk Iran) dichterbij komt en dat democratie in Israël in gevaar is?

Glijden we af naar een langgerekt Libië-scenario voor Syrië (en Iran)? Het begint er meer en meer op te gelijken. Stilaan is de regio aan het gisten en stuurt het Westen aan op oorlog. Enkele markante feiten.
vrijdag 9 december 2011

Wist je dat?

- De door het Westen gesteunde rebellen in Syrië resoluut kiezen voor de militaire confrontatie met het leger, nu blijkt dat de volksopstand niet in staat is de regering omver te werpen? Zij sturen m.a.w. aan op een grootschalige burgeroorlog. [1]

- Frankrijk, dat op dit moment Syrische rebellen volop traint, pleit voor een ‘humanitaire’ corridor en wellicht wacht op een gelegenheid om militair tussenbeide te kunnen komen? [2]

- Turkije, een ander NAVO-land, ondertussen al een militaire optie in overweging neemt? [3]

- Dezelfde sjeik die een fatwa uitsprak over Khaddafi nu pleit voor een militaire interventie in Syrië? Het gaat om Youssef al-Qaradawi, een belangrijke spirituele leider en sterjournalist bij … Al Jazeera. [4]

- Rusland een vliegdekschip gestuurd heeft naar de kust van Syrië en er ook een luchtverdedigingssysteem geïnstalleerd heeft te vergelijken met Patriot-raketten? Dat het vliegdekschip USS George HW Bush daar een week eerder is afgedropen? [5] 

- De BRICS-landen zich openlijk uitspreken tegen elke vorm van buitenlandse inmenging of interventie in Syrië? BRICS-landen: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. [6]

- Buurlanden Irak en Libanon een tegengewicht willen vormen voor het embargo tegen Syrië en hun economische banden met het land verstevigen? [7]

- Er volop een clandestiene oorlog woedt tegen Iran? Op 12 november ontplofte een site waar langeafstandsraketten opgesteld staan. Kort nadien was er een andere ontploffing nabij Isfahan, mogelijk een nucleaire installatie. Op 4 december werd een drone van de VS uit het Iraanse luchtruim gehaald. In het verleden waren verschillende Iraanse wetenschappers uit de nucleaire industrie het slachtoffer van dodelijke aanslagen. De Israëlische aanval op de Iraakse reactor in 1981 werd ook voorafgegaan door moordaanslagen op Iraakse wetenschappers. [8]

- In het noorden van Irak een grote machtsstrijd aan de gang is en de provincieraad van Salahaddin de autonomie heeft uit geroepen? [9]

- In Turkije, het land dat Syrië de les spelt i.v.m. mensenrechten, niet minder dan 76 journalisten achter de tralies zitten en nog eens 47 advocaten? [10]

- Israël ook op intern vlak meer en meer extremistische kanten laat zien? Dat is het gevolg van de ruk naar rechts. Een aantal voorbeelden: gesubsidieerde instellingen, waaronder scholen en theaters, mogen bij wet niet langer de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 herdenken.

Op elke oproep tot boycot van Israël (cultureel, academisch of economisch) of van de nederzettingenpolitiek, staan voortaan grote straffen. Gemeenten kunnen in de toekomst weigeren dat een Israëlische ‘Arabier’ daar komt wonen. Buitenlandse giften aan NGO’s die het leger of de regering bekritiseren, worden beperkt tot een belachelijk minimum (5.400 dollar per jaar). Er zijn nog plannen om het Arabisch als officiële taal te weren en de status van Israël als een Joodse staat voorrang te laten geven op het streven naar democratie. [11]

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

Bronnen

[1] Hokayem E., ‘Revolutionary road: Among the Syrian opposition’, 15 november 2011.

[2] ‘French forces said to be training Syria rebels’, 28 november 2011; ‘West moves closer to Syrian intervention as France calls for humanitarian corridor through country’, 25 november 2011; Eyre P., ‘Syria is fast becoming another Libyan style US – UK – France “False Flag”’, 27 november 2011.

[3] ‘Turkey raises Syria military optionn Russia urges caution’, 29 november 2011.

[4] ‘Spiritual guide steers Arabs to moderation’, Financial Times, 9 december 2011, p. 6.

[5] ‘Russia sent a aircraft carrier Admiral Kuznetsov to the military bases in Syria, 28 november 2011.

[6] ‘Any external interference in Syria's affairs, not in accordance with the U.N. charter, should be excluded.’ IPS, ‘Syrian Leader Survives on Unrelenting Russian-Chinese Support’, 30 november 2011.

[7] ‘Sanctions-hit Syria eyes Lebanon, Iraq corridors’, 5 december 2011.

[8] ‘Attack on UK embassy fails to rally support for Iran regime’, Financial Times, 7 december 2011, p. 3; Hirsh M., ‘Has a War With Iran Already Begun?’, 5 december 2011.

[9] ‘Machtkampf in Bagdad’, Junge Welt, 3 december 2011, p. 3; ‘Iraq's provincial autonomy risks sectarian rift’, 24 november 2011.

[10] The Economist, 26 november 2011, p. 40.

[11] ‘Clinton warns of Israel's eroding democratic valuese', 9 december 2011;  ‘Israel's eroding democracy’, 3 augustus 2011; ‘A shadow is cast. Israel’s eroding democracy’, 'Anti-Democratic Knesset Bills'; Financial Times, 9 december 2011, p. 7; ‘Israeli rights groups rail against planned law’, Financial Times, 14 november 2011, p. 5.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

7 reacties

 • door TDW op zaterdag 10 december 2011

  Rusland heeft een maritieme basis in Syrië.

 • door john op zaterdag 10 december 2011

  Begin december 2010. * Achter de linie oefening in Leopoldsburg * Duitsland internet aanvals met verdedigings oefening * Oostenrijk oefening achtervolging vijandig vliegtuig

  van andere "toevalstreffers" heb ik nu geen weet.

 • door froels op zaterdag 10 december 2011

  The Wall Street Journal bracht een interview met een Parijse professor, Burhan Ghalioun, die de voorzitter is van een zelfbenoemde Syrian National Council. Enkele passages uit het lange interview volgen hieronder. Er blijkt dat er wel degelijk gewapende groepen aanslagen plegen op regeringsgebouwen (“Syrian Free Army”), en dat Ghalioun tracht deze beter te controleren. Hij is bereid hen financiële hulp te geven ‘om henzelf te beschermen’. Hij krijgt politieke steun van de VS, en financiële steun van rijke Syrische zakenmensen; hij hoopt o.m. op geld uit Libië en Arabische landen. Ghalioun had ook contacten met Israël. In tegenstelling tot onze media zegt hij dat er niet gevochten wordt in Homs, maar dat er gedemonstreerd wordt tegen sectarisme. The SNC's chief visited the Turkish border this week to meet the commanders of the Free Syrian Army, which is made up of defectors from the mostly Sunni mid-ranks of the Syrian military. The FSA has claimed responsibility in recent weeks of at least one attack on a state security building. But Mr. Ghalioun said he had reached agreement with the FSA's commanders that their military operations would focus solely on protecting Syrian civilians and not on offensive operations. "We don't want, after the fall of the regime in Syria, armed militias outside the control of the state," Mr. Ghalioun said. "They assured us they will implement our agreement and abide by requests not to launch any offensive operations." Up until now, the council has been funded by donations from generous Syrian businessmen. We have been promised help from several Arab states. We are open to receiving donations. Among them are the Libyans for example. They don't have the liquidity now but they have pledged. Even counting donations inside Syria, around 90% are from businessmen. WSJ: You met this week with the leadership of the Free Syrian Army. Have you decided to endorse the dissident army and what is cooperation like between the groups? Mr. Ghalioun: We went there for two objectives; to coordinate its plans with the council to fulfill the council's strategy and the strategy of the peaceful revolution. We told them we want them to focus their operations on the protection of civilians and not to perform offensive attacks on the military. We told them offensive operations can lead to two armies in the country and push us to civil war. But defending innocent civilians is a duty of these defected soldiers. Our second objective was to help the army to organize all the forces carrying arms in cities and neighborhoods to avert the potential of armed elements that we don't have control over. We do not want, after the fall of the regime in Syria, armed militias outside the control of the state. They assured us that they will implement our agreement and abide by our request not to launch any offensive operation. They also assured us what happened recently [alleged attacks on state forces] may have been different groups. We will investigate this. Let us be clear: there are no Salafist armed groups in Syria. Those carrying arms are mostly members of the dissident army. The armed groups are defected soldiers. WSJ: Would you help finance or arm the Free Syrian Army? Mr. Ghalioun: There has been no arming of the Free Syrian Army, they are defecting with their light weapons. If they want arms, and if it is to protect themselves, then yes. WSJ: You're a native of Homs. Do you see Homs as already having slipped into civil war? Mr. Ghalioun: There is no civil war in Homs and there will be no civil war in Syria. There are some negative reactions, there is great tension, but there is a huge will on behalf all parties not to slip into sectarian conflict. Despite all the sectarian policies the regime used, Homs still maintains some kind of coexistence. The coordination committees inside keep raising banners 'no to sectarianism.' http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203833104577071960384240668.html?KEYWORDS=Burhan+ http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203833104577071960384240668.html http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204397704577070850124861954.html

  • door Rudy op maandag 12 december 2011

   Zo erg is het dat hij al met hallucinaties te maken heeft "Ghalioun had ook contacten met Israël." dat saat dus nergens in de artikelen van de WSJ! En blijkbaar kunnen de meer dan 3500 syrische burgerdoden hem maar een worst wezen want er zijn geen Joden, pardon Israelis, bij betrokken, dus tellen die doden voor veel minder.

 • door Kim op zondag 11 december 2011

  Democratie in Israel is in gevaar. Misleidende en niet correcte titel. Sinds wanneer is Israel een democratie? En heeft Israel ooit de intentie getoond hierin geïnteresseerd te zijn? Israel is altijd heel erg duidelijk geweest dat het "de status van Israël als een Joodse staat voorrang geeft op het streven naar democratie".

 • door Jan keek door de bomen op maandag 12 december 2011

  De oorlog van 1948 herinneren is wat anders dan Al Nakbah of Naksah vieren zoals dat tans gevierd wordt.

 • door Jan keek door de bomen op maandag 12 december 2011

  De oorlog van 1948 herinneren is wat anders dan Al Nakbah of Naksah vieren zoals dat tans gevierd wordt.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties