Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Wist je dat Duitsland een lageloonland geworden is?

Dat één op zes werknemers in Duitsland slechts 4 tot 6 euro per uur verdient? Dat 35% van de aangeboden jobs op de arbeidsmarkt interimjobs zijn en dat in West-Duitsland slechts de helft van de werknemers werken onder een CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst)? Dat uitgerekend dit land de wet wil opleggen aan de rest van Europa?[1]
zaterdag 26 november 2011

Dat Merkel toegegeven heeft dat we leven onder de dictatuur van de financiële markten en dat de politici naar hen luisteren i.p.v. naar hun kiezers?[2]

Dat Duitse politici eerder al gesuggereerd hebben dat Griekenland een deel van zijn patrimonium en een aantal van zijn eilanden zou verkopen om zijn schulden af te betalen?[3]

De 1% rijksten van de VS hun inkomen de laatste dertig jaar zag stijgen met 275%, terwijl de middeninkomens stegen met 37% en de lage inkomens met amper 18%?[4]

Dat de Occupy beweging in New York kan rekenen op ruime steun bij de bevolking (tweederde) terwijl meer dan de helft van de VS burgers geen vertrouwen heeft in Wall street en het Congres nog slechts kan rekenen op 9% steun van de bevolking?[5]

Dat Obama zwicht voor voedselmultinationals? Een wetsvoorstel om kinderreclame voor ongezond eten (frisdranken ed.) te verbieden is door toedoen van machtige lobby’s ongedaan gemaakt. Ze slaagden er ook in om een wet tegen te houden die het eten op school gezonder moest maken d.m.v. meer groenten en fruit. In de VS is meer dan 40% van de bevolking zwaarlijvig (bmi groter dan 30) en kampt tweederde met overgewicht (bmi groter dan 25).[6] 

De VS de militarisering volop aan het opdrijven zijn? In Australië wordt een militaire basis geïnstalleerd met 2.500 mariniers. Met de Golfstaten wordt de militaire samenwerking opgedreven en naar Koeweit worden volgend jaar 4.000 soldaten gezonden. Die laatste beslissing werd genomen op het moment dat het in Koeweit bijzonder onrustig is en dat het parlement door een menigte werd bestormd, met de bedoeling de premier tot aftreden te dwingen. Occupy Nobelprijs?[7]

Het laatste rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap over Iran meer dan twijfelachtig is? Maar ook dat de voorzitter ervan allesbehalve objectief en neutraal zou zijn? Israël en de VS hebben er alles aan gedaan om de Japanner Amano aan het hoofd te krijgen van het agentschap. Zijn verkiezing liep verdeeld over Noord-Zuid lijnen. Volgens uitgelekte berichten in Wikileaks, maar ook uit andere verklaringen, blijkt dat de man vrolijk naar de pijpen danst van de VS.[8] 

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

Bronnen

[1] MO*, mei 2011, p. 28 & 30; ‘Immer mehr miese Jobs’, Junge Welt, 24 november 2011, http://www.jungewelt.de/2011/11-24/059.php; The Economist, 5 november 2011, p. 38.

[2] “Ein Stück weit ist das ein Kampf der Politik gegen die Märkte. Wir müssen das Primat über die Märkte zurück gewinnen”, http://www.bundesregierung.de/Content/DE/Artikel/2010/05/2010-05-06-wdr-forum.html. “Wir haben über Finanzmärkte gesprochen, über die Tatsache, dass die Politik schon die Kraft haben sollte, für die Menschen zu gestalten und nicht getrieben zu sein, und dass das eine sehr große Aufgabe in der heutigen Zeit der Globalisierung ist.” http://www.dradio.de/dlf/sendungen/hintergrundpolitik/1565932/.

[3] Frank Schäffler expert financiën van FDP: “Die Kanzlerin darf keinen Rechtsbruch begehen, darf Griechenland keine Hilfen versprechen. Der griechische Staat muss sich radikal von Beteiligungen an Firmen trennen und auch Grundbesitz, z. B. unbewohnte Inseln, verkaufen.” Josef Schlarmann van CDU: “Ein Bankrotteur muss alles, was er hat, zu Geld machen – um seine Gläubiger zu bedienen. Griechenland besitzt Gebäude, Firmen und unbewohnte Inseln, die für die Schuldentilgung eingesetzt werden können.”, http://www.bild.de/politik/wirtschaft/griechenland-krise/regierung-athen-sparen-verkauft-inseln-pleite-akropolis-11692338.bild.html#%23.

[4] De middeninkomens: 21 tot 80% van de percentielen; lage inkomens: laagste 20% percentielen. http://www.cbo.gov/ftpdocs/124xx/doc12485/10-25-HouseholdIncome.pdf, p. 3.

[5] Financial Times, 18 oktober 2011, p. 7; The Economist, 29 oktober 2011, p. 70; The Economist, 5 november 2011, p. 16.

[6] Financial Times, 28 oktober 2011, p. 9; http://www.nytimes.com/2011/11/16/us/politics/congress-blocks-new-rules-on-school-lunches.html?_r=1&scp=9&sq=obesity&st=cse; http://health.nytimes.com/health/guides/symptoms/obesity/overview.html?scp=1-spot&sq=obesity&st=cse.

[7] ‘A U.S. Marine Base for Australia Irritates China’, 16 november 2011, http://www.nytimes.com/2011/11/17/world/asia/obama-and-gillard-expand-us-australia-military-ties.html?pagewanted=all; ‘US to bolster GCC military presence’, 31 oktober 2011, http://www.emirates247.com/news/world/us-to-bolster-gcc-military-presence-2011-10-31-1.426248; ‘US weighs options for containing a nuclear Iran’, Financial Times, 11 november 2011, p. 6; ‘Kuwaiti emir calls for crackdown on protests’, Financial Times, 18 november 2011, p. 3.

[8] ‘Voormalig IAEA-inspecteur uit twijfel over Iran-rapport’, 20 november 2011, http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/11/20/voormalig-iaea-inspecteur-uit-twijfel-over-iran-rapport; ‘New IAEA Report on Iran a ‘Colossal Non-Event’’, 9 november 2001, http://www.tomwoods.com/blog/new-iaea-report-on-iran-a-colossal-non-event/; ‘Pulling the IAEA into the “Attack Iran” debate will backfire’, 8 november 2011, http://www.raceforiran.com/pulling-the-iaea-into-the-%E2%80%9Cattack-iran%E2%80%9D-debate-will-backfire; http://carnegieendowment.org/2011/06/05/syria-s-nuclear-transgressions/1hc; http://carnegie-mec.org/publications/?fa=41682.

‘Amano reminded Ambassador on several occasions that he would need to make concessions to the G-77, which correctly required him to be fair-minded and independent, but that he was solidly in the U.S. court on every key strategic decision, from high-level personnel appointments to the handling of Iran's alleged nuclear weapons program.’ http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/230076. ‘This meeting, Amano's first bilateral review since his election, illustrates the very high degree of convergence between his priorities and our own agenda at the IAEA. The coming transition period provides a further window for us to shape Amano's thinking before his agenda collides with the IAEA Secretariat bureaucracy.’http://www.guardian.co.uk/world/us-embassy-cables-documents/216128; http://www.guardian.co.uk/world/julian-borger-global-security-blog/2010/nov/30/iaea-wikileaks; http://www.csmonitor.com/World/Middle-East/2010/1202/WikiLeaks-cable-portrays-IAEA-chief-as-in-US-court-on-Iran-nuclear-program. ‘Can Amano intensify pressure on Iran if the Board of Governors does not take action? Yes. In advance of the next board meeting or in early 2012, the IAEA could prepare and submit a new report to the board that could serve as the basis for a new non-compliance resolution. Amano’s role is key in this.’ http://carnegieendowment.org/2011/09/09/amano-s-influence-and-iaea-fall-meetings/52gz.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

14 reacties

 • door Le grand guignol op zaterdag 26 november 2011

  Ook in België gaat het, zelfs zonder een asociaal regeerakkoord, alsmaar bergaf: "Steeds meer Belgen kunnen basisbehoeften niet betalen" (cf. http://www.knack.be/nieuws/belgie/steeds-meer-belgen-kunnen-basisbehoeften-niet-betalen/article-4000010391487.htm ):

  "De Nationale Bank telde eind oktober 93.884 dossiers in collectieve schuldbemiddeling. Dat is 9,4 procent meer dan in oktober vorig jaar [...]".

  Met het huidige regeerakkoord, dat het duidelijk gemunt heeft op de zwakste schouders, gaat die ellende nog meer toenemen. En dan te weten dat een miljonairstaks €8 miljard per jaar opbrengt en slechts 80.000 kapitaalvermogende gezinnen treft. Treffen is niet het juiste woord want het gaat telkens over 1% per schijf van een miljoen, met een vrijstelling van €500000 voor de eigen woning. De afschaffing van de notionele interest bespaart voor ons land jaarlijks €5,4 miljard. Dat is een totaal van €13,4 miljard zonder de mensen in de armoede te duwen, zonder sociale dumping te creëren en zonder de sociale welvaartsstaat onderuit te halen.

  In de VS en Duitsland heeft de neoliberale overheid de armoede georganiseerd (VS: 46 miljoen die onder de armoedegrens leeft) ten voordele van de grote vermogens en de financiële en zakenwereld. In België gaat men hetzelfde pad op (cf. regeerakkoord). Daarbij komt ook nog dat er geen enkel bewijs is dat "minder overheid", i.e., stringente besparingsmaatregelen en het inperken van sociale verworvenheden, meer jobs zou creëren (cf. http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=7636 ):

  "There is no evidence that austerity and cuts to social programs creates jobs" (Bob Polin)

  We stevenen af op een beleid dat de gepensioneerden treft; een beleid dat werkzoekenden achter hun veren zit, terwijl er hoogstwaarschijnlijk geen jobs bijkomen. Daarenboven staat er opnieuw een recessie voor de deur met het risico dat vele bedrijven nu de besparings- en ontslagronde gaan doorvoeren die ze in 2009 hebben overwogen maar niet doorvoerden in de hoop dat er sprake zou zijn van economische heropleving. Er liggen perverse tijden in het verschiet, met als doel het kapitalisme te redden ten koste van de bevolking (cf. George, 1999).

  VAKBONDEN VOER HARDE ACTIES!! (ook voor en na 2 december)

  In Knack probeert men de vakbonden te discrediteren (cf. "Hebben de vakbonden nog recht van spreken? Knack, 23/11/2011. http://www.knack.be/weekblad/knack-be-voor-abonnees/ ). Wel vakbonden: SPREEK en VOER HARDE ACTIE, het recht zal volgen! Indien u nu een lafhartige houding aan neemt zal u uw recht van spreken daadwerkelijk verlezen; maak alsjeblief niet de fout die de vakbeweging in de jaren '30 begaan heeft!? (Mandel, 1969; Guérin, 1973)

  Trouwens, in het regeerakkoord wordt er weliswaar niet aan het indexmechanisme geraakt, maar men plant wel een of meerdere indexsprongen. Op die manier wordt het indexmechanisme alsnog buitenspel gezet!

  * George, S. (1999). The Lugano report: On preserving capitalism in the 21st century. London, UK: Pluto Press. * Guérin, D. (1973). Fascism and big business (2nd edition). London, UK: Pathfinder. * Mandel, E. (1969). Over het fascisme (transcriptie door Adrien Verlee). Marxistisch Internet Archief, maart 2007, s.f. Retrieved from http://www.marxists.org/nederlands/mandel/1969/1969fascisme.htm

  • door K.S. op zaterdag 26 november 2011

   Er wordt stilaan een grens overschreden. Allicht de grens waar ook Jan Blommaert de laatste tijd herhaaldelijk voor heeft gewaarschuwd. We gaan naar een maatschappij waar de mens enkel nog maar waarde heeft als arbeidskracht, als willoos onderdeel van een machtig apparaat. Wanneer werkloosheidsvergoedingen worden zwaar worden beperkt of afgeschaft voor langdurig werklozen dan komen in één klap tienduizenden in een uiterst miserabele situatie terecht. De Croo wil deze mensen uit de miserie halen door hen naar eigen zeggen ‘te doen werken’. Hoe dat dan wel moet gebeuren vertelt hij er niet bij. Want veel jobs zijn er nog altijd niet en er zullen er mogelijk (door de voortschrijdende automatisering en technologische innovatie) nooit meer veel bijkomen. Bovendien worden de eisen aan werknemers altijd maar hoger gelegd zodat er steeds weer een grote groep ‘afvallers’ achterblijft. Tenslotte blijft nu al decennia lang de wanverhouding tussen het aantal openstaande jobs en het aantal werklozen bestaan. Een samenleving waar gemiddeld voor één vacature vijf à tien werklozen beschikbaar zijn, drijft op een discours van negatieve concurrentie, angst en naijver. Nooit op solidariteit, liefde en geluk.

   Werklozen worden afgeschilderd als profiteurs. Dat kan toch maar voor een klein deel waar zijn. Bestaan daar wel ernstige studies over? Net zoals er in alle andere lagen en geledingen individuen zijn die de boel belazeren. Niet in het minst in de rijkere bovenlaag. Automatisch gaat een deel na verloop van tijd zich daarin schikken; zeker als de lat in de prestatiemaatschappij steeds hoger wordt gelegd. Nogal wat werklozen gaan hun uitkering beschouwen als een soort basisinkomen, iets waar ze ‘recht op hebben’. Maar het wordt hen niet gegund, want ze moeten zonodig ‘geactiveerd’ worden. Door de VDAB bijvoorbeeld. De wachttijden om een opleiding aan te vatten zijn dikwijls lang; de slaagkansen om achteraf werk te vinden laag. Tegenover inspanningen van de werkloze staan ook dikwijls desillusies. De VDAB wordt ook steeds meer en meer een doorgeefluik van vacatures, een controlesysteem als verlengstuk van de RVA. Er wordt dikwijls geschermd met het begrip persoonlijke begeleiding, maar ten gevolge van de steeds aan hoger tempo draaiende activeringsmachine, blijft daar geen tijd meer over en is dit in veruit de meeste gevallen slechts een lege doos. Iedereen draait mee: de werklozen evenals het VDAB-personeel. Is er eigenlijk wel behoefte aan een VDAB? Is dat eigenlijk geen overbodig bureaucratisch systeem dat eerder zichzelf in stand houdt? Kortom in de uiteenlopende waaier van de populatie van werklozen vindt men mensen van allerlei slag. Zogenaamde profiteurs, misschien, maar even goed mensen die wanhopig naar een job betrachten. En waarschijnlijk een grote meerderheid die zich noodgedwongen schikt in een vrijwel uitzichtloze situatie. Is er iets op tegen wanneer werklozen hun uitkering als een basisinkomen gaan beschouwen. Noodgedwongen zetten zij de tering naar de nering, hebben sociaal contact en proberen zich in hun omgeving nuttig te maken. Zij nemen hun tijd, proberen zelf wat wijzer te worden, en proberen vanuit hun eigen zelfredzaamheid op eigen kracht verder te komen. Misschien slagen ze er toch nog in een job te bemachtigen.

   Voor Alexander De Croo zijn de goeden de werkenden en de slechten de werklozen. Hij zal het zo niet benoemen, maar het komt er wel op neer; ‘want een werkloze draagt niet bij aan de samenleving’. Maar is dat wel altijd zo? Is werklozen op die manier stigmatiseren niet moreel verwerpelijk? Dan komt de hardwerkende Vlaming weer in beeld. Die veel meer verdient en bijgevolg veel meer consumeert, maar misschien alleen belang hecht aan zijn eigen wereldje van klatergoud. Theodore Dalrymple denkt er allicht zo over. Rik Torfs had hem er in ‘Reyers laat’ vorige week nog over aangepakt. Misschien gaan we inderdaad naar een samenleving bevolkt met enkel nog maar kleine Dalrymples. Rudy De Leeuw van het ABVV verwoordt het zo als het gaat om werklozen te dwingen werk te vinden: ‘Zet mensen zonder brood. Tja,ze zullen wel brood vinden. Maar is dat de samenleving die we willen?’ Als men er nu al decennialang niet in slaagt de beschikbare arbeid onder de bevolking te herverdelen, moet er dan niet eens gedacht worden aan een basisinkomen voor iedereen. Zodat iedereen naar eigen kunnen en vermogen een leven kan uitbouwen; waarbij in tegenstelling tot arbeid, geluk centraal staat.

   Utopisch? Met de razendsnelle ontwikkelingen die zich afspelen in de wereld, denk ik dat het tijd wordt dat ook daar eens over nagedacht wordt.

   P.S. In Vlaanderen (België) bestaat geen ‘drukkingsgroep van werklozen’ die een vuist kan maken, ook niet bij de vakbonden. Gelukkig bestaat er in Frankrijk wel het uitstekende www.actuchomage.org Een goudmijn aan informatie!

   • door Le grand guignol op zaterdag 26 november 2011

    Er bestaan inderdaad ernstige studies over het activeringsbeleid. Nicaise (2001) onderzocht het activeringsbeleid in 13 Europese landen. Het activeringsbeleid situeert zich binnen twee polen: (1) een 'workfare-benadering': uitkeringen onder de armoedegrens, beperkt in de tijd en degressief; (2) een 'integratie-benadering': het toekennen van extra sociale rechten bovenop de uitkering in combinatie met een gedegen begeleiding in de zoektocht naar werk en/of opleiding.

    Eigenlijk komen we, in België, van een 'integratie-benadering' (geeft het meeste kans op werk en minder sociale uitsluiting en armoede) en gaan we naar een 'workfare-benadering' (vergroot de armoede en sociale uitsluiting en creëert geen extra jobs, afgezien van een stijging in precaire arbeid; bv. Duitsland, Hartz-IV).

    Persoonlijk deel ik de mening van Nicaise dat we eigenlijk een ontzettend goed arbeidsmarktbeleid hadden, maar dat het probleem ligt bij het aantal vacatures dat veel te laag is alsook een groot aantal vacatures met slechte arbeidsomstandigheden. Eigenlijk ligt het probleem bij de werkgevers die het systeem misbruiken en te weinig extra (menswaardige) jobs creëren. Door met behulp van politici en de media de schuld en het probleem te verschuiven naar de werkzoekenden, slagen werkgevers erin het beleid zodanig bij te sturen richting een 'workfare-benadering', waardoor in eerste instantie de arbeidsvoorwaarden voor werkzoekenden dalen (precaire arbeid: lage lonen, interimarbeid, tijdelijk werk) en vervolgens komen ook de lonen van de andere werknemers onder druk door de werknemers onderling met elkaar te laten concurreren en door tegelijkertijd te dreigen met ontslagen.

    Een voorbeeld: In de Duitse automobielindustrie plaats een interim de linker deur van een auto voor een loon dat 30% lager ligt dan dat van een vaste werknemer die de rechter deur plaatst. Bijgevolg dreigt de werkgever met een ontslagronde en zijn de vaste werknemers geneigd om in te boeten op vlak van arbeidsvoorwaarden. Temeer omdat ze zien met welke omstandigheden werkzoekenden te maken krijgen.

    Dat is het perfide Duitse uitbuitingsmodel: mensen met elkaar laten concurreren onder alsmaar slechtere arbeidsomstandigheden in functie van winstmaximalisatie en economische groei. Vanzelfsprekend leidt dat tot perverse uitwassen en mensonwaardige omstandigheden.

    De studie van Nicaise werd / wordt nergens in de reguliere media aangehaald!

    * Nicaise, I. (2001). De actieve welvaartsstaat en de werkers van het elfde uur. Arbeid als antwoord op sociale uitsluiting. Antwerpen, B: Standaard Uitgeverij. (isbn: 9034112977) http://hiva.kuleuven.be/nl/publicaties/publicatie_detail.php?id=1802 * Nicaise, I. (2001). De actieve welvaartsstaat en de werkers van het elfde uur. Een internationale vergelijking van grootschalige herintegratieprogramma’s voor langdurig werklozen en bijstandscliënten. Over.Werk, Tijdschrift van het Steunpunt Werkgelegenheid-Arbeid-Vorming, (1-2),19-28. https://perswww.kuleuven.be/~u0014508/articles/Actieve_welvaartsstaat_el...

    • door K.S. op zaterdag 26 november 2011

     Inderdaad. Zeg nu zelf. Studies uit 2001 die geen aandacht in de media hebben gekregen. Zelf ga ik voort op (ondertussen ook al oudere) teksten van o.a. Roger Jacobs. Die krijgen ook geen aandacht meer. Spijtig. Net nu de situatie (hier) volledig aan het kantelen is. Dat de vakbonden het laten afweten als het op het verdedigen van werklozen aankomt is misschien wat kort door de bocht; maar van mijnentwege ook wel wat provocerend bedoeld. Ik heb een hekel aan ludieke acties zoals een soepbedeling e.d. Kan een werkloze nog zieliger voorgesteld worden? Als je dan ziet dat de vakbonden dan ook nog fungeren als uitbetalinginstelling, en daardoor nogal wat werkingsmiddelen genereren, mag men wel wat meer verwachten. Een congres over werkloosheid, een standpunt over basisinkomen, wat uitleg over de NAIRU (Non-Accelerating Inflation Rate of Unemployment). Je moet het allemaal zelf maar uitzoeken… Een werklozenwebsite met links naar het buitenland zou ook niet slecht zijn. Dan kan achteraf niemand zeggen dat we het niet konden weten… Het is in België nog niet te laat. Als je ziet hoe het er inderdaad in Duitsland aan toe gaat, of in Nederland… Ik lees hier nog net dat daar mogelijk een jacht komt op werklozen met een uitkering in de Occupy-beweging… En dan is er ook nog Engeland natuurlijk: zie filmpje http://www.dailymotion.com/video/x3oj6w_la-traque-des-chomeurs-en-gb_news

     http://www.yabasta.be/De-actieve-welvaartsstaat

     • door Le grand guignol op zaterdag 26 november 2011

      Ik zie aan de bronnen die u gebruikt dat we eenzelfde visie hebben (cf. Roger Jacobs, ya basta). En inderdaad, we zouden kunnen zeggen dat het nog niet te laat is, maar in wezen zijn we schromelijk te laat. Een vertraging die we niet volledig op ons conto moeten schrijven, we hebben de reguliere media niet mee en o.m. daardoor is de bevolking slecht geïnformeerd. Maar er is meer: de geschiedenis heeft uitgewezen dat de vakbeweging binnen de huidige context (cf. crisis), indien ze niet krachtdadig optreedt, al haar legitimiteit verliest met alle gevolgen van dien. Daarom tracht men ook om de vakbonden via verschillende kanalen te discrediteren en de mensen tegen de vakbonden op te zetten. Het neoliberalisme is een aanval op de democratie;

      "De neoliberale doctrine is […] in wezen extreemrechts, en het wordt tijd dat we dit ook zo zeggen. Het is niet zomaar een theorie waarmee men de economie organiseert, het is veel ruimer dan dat: het is een samenlevingsmodel. Als economische theorie is ze waardeloos en zelfs behoorlijk rechtse economen bevestigen dat. Als samenlevingsmodel is ze, zoals het fascisme, een aanval op alle waarden die we tot het wezen van onze samenleving rekenen” (Blommaert, 2011: 100).

      De maatregelen in het regeerakkoord zijn ontzettend neoliberaal en de bevolking moet de zwaarste lasten dragen. Nu doen die politieke schoften precies alsof ze het opnemen voor de werkende mensen, maar in wezen creëren ze een concurrentie tussen die werkende mensen. Voor de duidelijkheid: de uitkeringen zijn reeds degressief en liggen ruimschoots onder de Europese armoedegrens. De politiek gaat de armoede organiseren. Hoe pervers kan men zijn? Zelf hebben ze een inkomen van €12000 netto / maand, de rest (99%) gaat het voelen. Ze noemen hun maatregelen niet populistisch. Dat klopt, ze zijn elitair!

      Ik stel dan ook voor dat iedereen die meedeed aan het protest van de Indignados en Occupy de komende vrijdag (2 december) te Brussel mee protesteert met de vakbonden. We moeten de krachten bundelen, we delen immers dezelfde belangen: 99% vs. 1%!

      * Blommaert, J. (2011). De heruitvinding van de samenleving. Berchem, B: EPO.

 • door bernard marc op zaterdag 26 november 2011

  Oproep aan alle duitsers..........bij de volgende verkiezingen.....stem DIE LINKE! en u krijgt loon naar werken!

  • door Le grand guignol op zaterdag 26 november 2011

   Ok, maar tot de volgende verkiezingen staan ongeveer 4,6 miljoen Duitsers, i.e., de werkende armen, letterlijk en figuurlijk in de kou! Het gaat in België dezelfde richting uit: er worden geen jobs bij gecreëerd (er gaan zelfs nog ontslagen vallen met de nakende recessie), maar men voert de heksenjacht op werkzoekenden op en laat hun uitkering nog meer dalen in de tijd terwijl de werkloosheidsuitkering reeds degressief is en ruimschoots onder de Europese armoedegrens ligt. Die politici die zichzelf 'volksvertegenwoordiger' noemen zijn arrogante en kortzichtige schoften die een deel van de bevolking, in tijden van crisis, dieper in de armoede duwen. 'Business comes first'!

   In Europa worden financiële gangsters beloond en de bevolking mag het gelag betalen. Een mens zou van minder razend worden!

   • door Richard op zondag 27 november 2011

    Spijtig genoeg is de bevolking al zodanig gehersenspoeld door de commerciële media dat zij volledig akkoord gaan met het neoliberale discours. Banken en ratingbureaus speculeren onze economie kapot, onze politici zijn liever bezig met achterhoedegevechten te leveren dan met effectief te regeren en de grote vermogens (en bedrijven) zijn liverbezig met belastingontduiking dan hun burgerplicht te voldoen. Maar toch is het volgens de gemiddelde Vlaming altijd de schuld van de werkloze, de immigrant, de ambtenaar of de Waal en die moeten we dan navenant gaan aanpakken. Ze zijn te dom om te beseffen dat dit alleen maar zondebokken zijn, en dat zij vroeg of laat ook zullen geofferd worden op het altaar van de financiële markten. Soms vraag ik mij wel af wat Europa zal doen als het zonder zondebokken komt te zitten: je kunt maar zolang over luie grieken of criminele immigranten praten hé.

   • door bernard marc op zondag 27 november 2011

    VERZET U kom op straat begin al 2.12 2011 ik ben er ook !!!!!

 • door aronjaco op zaterdag 26 november 2011

  We lijken te leven binnen wat " De lof der zotheid" kan genoemd De.menselijke dwaasheden stapelen zich op. Tijd voor reformatie van onze zgn. democratie. De democratie lijdt aan lepra en steeds meer lichaamsdelen worden geamputeerd, maar ziek blijft het beestje , ja , zwaar ziek.Hoe meer amputatie , hoe minder functionaliteit. Een daadwerkelijke medicatie bestaat er nog steeds niet blijkbaar. En toch , binnen minder dan lange tijd zal die remedie er komen. De vraag is maar : " ten koste van wat" ?

 • door Lieven Van Holm op dinsdag 29 november 2011

  Er wordt niet ingegaan op het onderwerp in de titel ?

  • door Jvm op dinsdag 29 november 2011

   eigenlijk grappig dat "de gewone mens" altijd als dom, gehersenspoeld, slaafs...wordt omschreven op deze site:)

   • door Sarah op donderdag 1 december 2011

    Het is mij inderdaad al vaak opgevallen dat "de gewone mens" als dom, gehersenspoeld en slaafs wordt omschreven (expliciet of impliciet). Ik zal niet zeggen dat dit altijd gebeurt, maar het gebeurt wel, en niet enkel hier. Ook in "linkse" discours zie je deze visie vaak terugkomen, volgens mij een zeer belangrijke factor in het verlies van achterban voor onze Vlaamse "socialistische" beweging. Ik zeg hier Vlaams omdat ik de indruk heb dat deze tendens in Wallonië veel meer beperkt blijft. Hoe dan ook ben ik van mening dat dit NIET grappig is, dat dit absoluut niet kan en dat dit voor problemen zorgt!!! Leer de mensen is in hun waarde te laten, dan heb ik het dus over alle mensen, ook de zogenaamde "gewone mensen". Het lijkt mij niet meer dan normaal dat velen zich in ons huidige systeem laten vangen aan rechtse/ neoliberale en schadelijke discours. Dit is logisch! De mensen worden inderdaad niet goed geïnformeerd, belaagd met standpunten van bedrijfsleiders, politiekers, denktanks, en de (misschien niet zo vrije) media. Verwachten dat iedereen lustig op zoek gaat naar meer kritische opinies, naar objectievere informatie via alternatieve media en wetenschappelijk onderbouwde studies en boeken is niet realistisch! De meesten onder ons willen na een zware werkdag vooral bekomen en bezig zijn met hun kids en/of vrijetijdsbesteding, dat is niet meer dan normaal! Het is misschien een idee om meer te focussen op een oplossing in dit verband dan op het probleem (dat al zeker niet bij "de gewone mensen" mag geplaats worden, en dit om verschillende redenen). Misschien is het tijd dat er beweging komt in onze informatie-stromen, dat de minder bekende media hun plaats opeisen binnen de samenleving, dat wetenschappers allerhande die nu niet aan bod komen, zichzelf opdringen en dat geld ook voor de veellezers en geïnformeerden onder ons! Als een leerling in een klas niet bij de les is en niet op de hoogte van het aangesneden onderwerp is, is dat de verantwoordelijkheid van de lesgever, niet van "de luie leerling"! Een ander punt waarmee ik het in dit opzicht zeer moeilijk heb; Wanneer er gesproken wordt over "de gewone mensen" gebeurt dit meestal vanuit een zij-denken. Men rekent zichzelf niet tot "de gewone mensen", want "zij" zijn niet geïnformeerd, en "wij" zijn dat wel. En nu zou ik het persoonlijk willen maken... Als jij spreekt over "de gewone mensen" zonder dat je jezelf daarbij rekent, wie denk je dan dat je zelf bent?? een "verlichte mens"? Het is overbodig te stellen dat dit problematisch is. Het is evengoed een elitaire visie, die raakt aan de waardigheid van velen. Hoe kan je gelijkwaardigheid en solidariteit prediken als je zélf die differentiatie maakt??? Denk daar maar eens over na!

 • door Ron op maandag 5 maart 2012

  Luister aandachtig wat de politiekers zeggen. Onze levensstandaard is te hoog daarom moeten we zorgen dat we de sociale verworvenheden naar beneden halen.We moeten de mensen doen geloven dat alles teveel kost aan uitkeringen lonen enz. In Duitsland geloven ze dit al en zorgen ze ervoor dat 2 derde van de bevolking werkt voor 1derde goede verdieners. Deze laatste categorie kan zich alles permiteren en priveverzekeringen afsluiten tegenover de kleintjes die dikwijls nog eens niet het minimum verdienen.Ik raad de mensen aan eens goed te luisteren naar het intervieuw gegeven door mr Van Rompuy op NED2 BUITENHOF en goed te luisteren t(ussen de regels. Ze willen ons omvormen tot chineesjes uitgebuit en zonder visie. Liefst volledig uitgeblust en zonder verzet.Daarom als ze staken geef geen duimbreed toe en leg alle schuld bij EUR.Als men naar de EU unie gaat om te betogen verwijzen ze ons naar de federale regeringen. Tot wie moet men zich richten?Weet jij het?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties