Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Hoe vrij is het academisch onderzoek? 'Ongehoord' lezing

De controverse rond ggo's brengt fundamentele vragen mee: hoe onafhankelijk is de wetenschap nog? Hoe vrij is het universitaire onderzoek echt? Daarover gaan rector Mark Waer van de KU Leuven en professor Erik Swyngedouw, hoogleraar aan de Universiteit van Manchester, in gesprek nu maandag in Leuven. ONGEHOORD is een initiatief van STUK in samenwerking met DeWereldMorgen.be.
vrijdag 25 november 2011

Al vele jaren is het, voor wie het oor te luisteren legt bij academici, zonneklaar dat de relatie tussen de universiteit en het bedrijfsleven of andere opdrachtgevers problematisch is. De oplaaiende controverse rond genetisch gewijzigde organismen of ggo's en de betrokkenheid van vele academici confronteert ons met cruciale kwesties: wat is de exacte impact van contractonderzoek? Blijft de wetenschap nog wel onafhankelijk? Hoe vrij blijft het onderzoek? Hoe publiek is de vergaarde kennis, of gaat ze achter slot en grendel? Kortom, hoe houdt de universiteit contact met economie, overheid en samenleving zonder haar academische waarden in te leveren?

Erik Swyngedouw, alumnus van de K.U.Leuven en hoogleraar aan de Universiteit van Manchester, zal een uiteenzetting van ongeveer 30 minuten geven over de omvang van contractonderzoek aan de universiteiten en de gevolgen ervan voor de vrijheid en de onafhankelijkheid van het betrokken universitair onderzoek, en het al dan niet publieke karakter van de vergaarde kennis.

Mark Waer, rector van de K.U.Leuven, geeft verdere duiding over de uitdagingen, voordelen en gevaren die contractonderzoek met zich meebrengen. In het bijzonder zal hij ingaan op de vraag hoe de universiteit haar academische waarden kan behouden als het om contractonderzoek gaat.

Na de twee lezingen gaan de twee sprekers in gesprek met elkaar. Het duo-interview zal worden geleid door Dirk Barrez, een van de hoofdredacteuren van dewereldmorgen.be. Na afloop van het gesprek kan het publiek vragen stellen.

Toegang gratis, reserveren verplicht: stuur een mail naar ticket@stuk.be of bel naar 016-320 320


maandag 28 nov 2011 -  20.00 uur - STUK Auditorium
 

Ongehoord is een nieuwe samenwerking van STUK en DeWereldMorgen.be. Actualiteitsgebonden lezingen of gesprekken over onderwerpen die er toe doen in de wereld van vandaag, met als uitdrukkelijke ambitie dat de aanwezigen op het einde echt meer weten dan bij het begin. In een media-maatschappij waar soundbites en oneliners het discours domineren is er meer dan ooit nood aan een onderbouwd betoog gevoed door kennis en onderzoek. Ongehoord wil informeren, niet polariseren. In de eerste editie wordt de praktijk van academisch contractonderzoek onder de loep genomen

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door De Buck Pat op zondag 27 november 2011

    Beste In naam van de wetenschap worden veel stellingen, opinies maar helaas ook beleidsbeslissingen goedgekeurd. Zowel formeel (het beleid) als informeel (de publieke opinie) worden de onderwerpen bepampeld. Indien universiteiten voor dit werk gesponsord worden door economische belangengroepen dan is het evident dat deze afhankelijkheidspositie een rol speelt in de wetenschappelijke verantwoording en of resultaten. Immers hoe wetenschappelijk je ook bent een onderwerp kan langs verschillende kanten benaderd worden zonder de wetenschappelijke waarde en of evidentie in twijfel te trekken. Maar verschillende kanten geven verschillende stellingen waarbij de ene al meer aanleunend bij de door politiekers bepaalde stelling dan de andere. Dit is dan onderdeel van wat men democratie noemt. Maar het leunt meer op manipulatie dan op democratie. Het siert DWM om het debat daarover scherp te stellen en te wijzen op de gevaren van verstrengeling van universiteiten en business. Het debat is meer dan zinvol en kan leiden tot meer voorzichtigheid vanwege de universiteiten. We zouden kunnen pleiten voor een charter waaraan sponsoring aan universiteiten zich aan te houden hebben. Een soort ethisch label die universiteiten al dan niet onderschrijven. Een kleine stap maar toch een differentiëring tussen gelabelde en net gelabelde universiteiten net zoals het bio label voor landbouwbedrijven garanties biedt ! Dit zal dan op zichzelf leiden tot het besef dat wetenschappelijkheid geen objectief karakter heeft waar de wetenschapsmolochs zo graag mee uitpakken... ad majorem deum (eigenbelang) gloriam

    Gefeliciteerd en succes op 28 november ! Pat De Buck Granada 25.11.2011

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties