Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Interview

"Basisgroepen moeten onderlinge banden versterken", zegt bevrijdingstheoloog Marcelo Barros

“Op het ogenblik dat de geglobaliseerde wereld spreekt, niet alleen van een economische, maar van een samenlevingscrisis, is het belangrijk dat basisgroepen hun onderlinge banden versterken”, zegt Marcelo Barros. De Braziliaanse bevrijdingstheoloog was op 15 oktober uitgenodigd op een solidariteitsdag in Brussel, georganiseerd door de Europese vrienden van MST. DeWereldMorgen.be had een gesprek.
donderdag 3 november 2011

“Op het ogenblik dat de geglobaliseerde wereld spreekt, niet alleen van een economische, maar van een samenlevingscrisis, is het belangrijk dat basisgroepen, wereldwijd, hun onderlinge banden versterken”, zegt Marcelo Barros.

Onderlinge samenhang

“Ik onderstreep in dat verband graag de onderlinge samenhang tussen Brazilië en Europa. Het kapitalistische, individualistische Noorden heeft nood aan contacten en inspiratie vanuit het Zuiden. De animatie van een wederkerig proces tussen actie- en discussiegroepen.”

Marcelo Barros heeft het ook over MST, de Braziliaanse Beweging van Landloze Boeren. “MST is een beweging die weerstand biedt, en die de maatschappij wijst op het onrecht dat de industriële landbouw en de agro-industrie aanrichten. Het is noodzakelijk dat ook de milieubeweging MST ondersteunt om een gezamenlijke strijd te voeren voor een ander landbouwbeleid”.

“En dit gericht tegen de multinationale ondernemingen die werken met giftige producten en genetisch gewijzigde zaden, en daarmee natuur, gezondheid en toekomst van de aarde in gevaar brengen. Zij eisen steeds meer en meer gronden op in Brazilië, wat leidt tot toenemende armoede”.

“In mijn boek 'Hemel en aarde huwen' zeg ik dat niet het terrorisme, maar de ecologische vernietiging van onze planeet vandaag het grootste probleem is. Een probleem dat niet kan worden opgelost door politieke of economische veranderingen alleen. Wij hebben een culturele volksrevolutie nodig, een eco-spiritualiteit”.

“Het milieu vraagt een sociale ecologie. Zonder deze sociale rechtvaardigheid vinden wij nooit een evenwicht. Immers de minst ecologische steden zijn ook de meest arme. Ecologisch evenwicht uitbouwen, is onmogelijk in Bangladesh, in Haïti, in de favelas van Rio de Janeiro”.

Europalia.brasil

Marcelo Barros heeft het in zijn boek ook meermaals over zijn compagnon de route Leonardo Boff, een van de stichters van de Latijns-Amerikaanse bevrijdingstheologie, samen met Gustavo Gutierrez. Boff is een Braziliaanse theoloog, filosoof en schrijver die bekend is vanwege zijn actieve steun voor de rechten van de armen en voor de mensenrechten.

De kritiek van Boff op de onderdrukkende rol van de rooms-katholieke kerk, en het voornemen van Rome om hem in 1992 eens te meer zwijgplicht op te leggen bij zijn deelname aan ECO-92 (de zogenoemde 'aardetop') in Rio de Janeiro, deed hem uiteindelijk besluiten zijn priesterschap op te geven. Boff schreef meer dan 60 boeken, die vertaald zijn in de belangrijkste wereldtalen.

In het zoeken naar nieuwe vormen om in deze wereld terug te keren naar een natuurlijk evenwicht is het voor Leonardo Boff "belangrijk om de moed te hebben zich op te stellen tegen de overheersende cultuur die ons dwingt steeds meer concurrerend en doeltreffend te zijn. We moeten samen met de aarde ademhalen, en met haar samen te zweren voor de vrede".

Marcelo Barros wijst in het gesprek ten slotte ook op de kansen van uitwisseling en dialoog die een organisatie als het lopende cultuurfestival Europalia.brasil kan inhouden. “Deze uitwisseling van culturen kan niet anders dan positief zijn. Een ontmoeting tussen de Braziliaanse en de Belgische samenleving. Het is niet alleen op politiek of diplomatiek niveau dat wij deze contacten nodig hebben”, besluit Barros.

***

De eerste vijf geïnteresseerde lezers van DeWereldMorgen.be kunnen het boek van Marcelo Barros, 'De spiritualiteit van water', (uitgeverij Averbode, winkelwaarde 18 euro), gratis krijgen en betalen alleen 3 euro portokosten. Uitsluitend reageren per e-mail aan: lucvankrunkelsven@scarlet.be met vermelding 'boek Barros'.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

 • door Ingrid Weverbergh op zaterdag 5 november 2011

  In Ekeren zijn we begonnen met een transitiegroep Permacultuur.(Je kent de slogan Think global, act local) We zagen een film over Cuba, waar de mensen zo arm werden dat ze 10 kilo vermagerden en ook de artsen met fietsen naar het werk togen.Het kwam erop aan vernuftig te zijn.Van vrachtwagens bouwden ze schoolbussen.Ze begonnen op daken, op balkons , in elk stukje groen in stad en platteland biogroenten en fruit te kweken.Het werd een gigantisch succes. We zien wel waar we uitkomen en het is fijn om met de groep vanalles uit te vinden en te voelen, zien ontstaan, tuinruimte , medewerking en bijval te krijgen van allerlei mensen en een bejaardenhuis . Wereldwijd regeren op basis van 'De universele rechten van de mens ' zou de politieke basiswet kunnen zijn.Vanuit het hart. Op naar vrijheid , gelijkheid , vrede , eten , onderwijs en water voor iedereen.Daar hoort zeker ook bij dat men op onze universiteiten objectief onafhankelijk onderzoek dient te voeren naar de gevolgen die de genetisch gemanipuleerde voeding op mensen kan hebben , ipv enkel een gevaarlijke commerciele houding aan te nemen en vandaaruit hun wetten pogen te stemmen.Groeihormonen in vlees zorgen ervoor dat meisjes eerder borstjes krijgen.Je zou van minder vegetarisch worden. Ik ben van mening dat het onaangetaste gezonde eiland in ieder van ons sterker kan worden en de natuur zich kan herstellen.Als je die zijn gang laat gaan,wordt de hele aarde bvb vanzelf weer bosrijk.We creeëren best de meest optimale omstandigheden. Als een kind de straat wil oversteken terwijl het licht op rood staan grijp je in tot het veilig is.De vervuiling hier is zo enorm ,dat de 16-jarige zoon met astma van een vriendin momenteel in een gastgezin in Frankrijk woont. De politiek hier steekt over door het rood.Het is blijkbaar niet doorgedrongen dat bomen onze lucht zuiveren, gezien hun plannen voor een kale Keyserlei ,vol , met wat een vriend zei: computerboompjes.

  Ja, we hebben elkaar nodig.Niet door uiteen te vallen in fragmenten, maar onze samenhang te ervaren.Niets staat op zichzelf, alles is dynamisch met elkaar verbonden, de aarde, de dieren, de sterren, de planeten, de mensen, de geschiedenissen, de gedachten,de kunst , wolken... Samen staan we sterker. Ik wil met de feestdagen graag samba dansen, maar liefst met een fairtrade jurkje.Hoe kan je feesten als je weet dat je in kinderarbeid en zware metalen bent gehuld, in productieprocessen die onze rivieren vervuilen.We drinken van dat water. Ik hoorde eens een reporter die over het prachtige Amazonewoud vloog zeggen : Als de rijke Brazilianen,die liggen te bakken op het strand ,en Westerlingen nu eens de houthakkers in het Regenwoud betaalden voor het conserveren van onze Longen van de wereld, dan hadden die geen reden meer om uit gedwongen zelfbehoud het woud te kappen of actievoerders van Greenpeace aan te vallen. Bevrijdingstheologen zetten ons net als Stéphane Hessel die 'Indignez vous' schreef aan tot actieve betrokkenheid .Iets wat ik ook terugvind in het Lappersfortpoëziebos.Kunst als actie.En immer bedankt Neruda.

  Blij dat ik het boek van Marcelo Barros toegestuurd krijg. Bedankt !

  Prettig weekend,

  Ingrid

  Bedankt voor het boek van Marcelo Barros.

  • door Lappersfort Poets Society op zondag 6 november 2011

   zie www.poeziebos.be

 • door Tinne Grolus op woensdag 16 november 2011

  [title]Dank voor deze bijdrage! Het[/title]Dank voor deze bijdrage! Het is al lang duidelijk, maar het kan nooit te vaak gezegd worden, dat er geen economie is zonder ecologie en dat alle crisissen verbonden zijn met elkaar. Het gaat inderdaad om een sociale ecologie, een sociaal verantwoorde economie en een ecologisch verantwoorde economie.... Dank ook aan Ingrid om er nog eens op te wijzen dat het veel creativiteit zal vragen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties