Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Het 'nee' van de Grieken

Op 28 oktober 1940 zeiden de Grieken 'nee' tegen een ultimatum van Mussolini om het Italiaanse leger vrije doorgang te bieden op Grieks grondgebied. Het was het moment waarop Griekenland mee in de Tweede Wereldoorlog werd gesleurd. Jaarlijks wordt dit in Griekenland herdacht met militaire optochten en scholieren die in uniform paraderen voor de politieke leiders.
zaterdag 29 oktober 2011

28 oktober 2011 zal de geschiedenis in gaan als de dag waarop de Grieken 'nee' hebben gezegd tegen de besparingspolitiek van premier Papandreou en tegen de politieke instituties die het land sinds val van de militaire junta regeren.

Van Rhodos tot Xanthi, van Patras tot Alexandroupoli: overal werden de optochten verstoord en vaak gingen ze gewoon niet door. Afgevaardigden van de regering werden weggehoond, weggejoeld, bekogeld met eieren, sinaasappelen of met verbaal geweld bedreigd. Dat dit massaal protest er een dag na de haircut kwam, is natuurlijk ook niet toevallig

Thessaloniki

In Thessaloniki zou een grote militaire optocht worden gehouden onder het toezicht van de Griekse president Karolos Papoulias. De reactie van de bevolking op zijn aanwezigheid was er één van agressie. Hij werd door een groepje actievoerders uitgemaakt voor verrader. Dat kwam hard aan voor de man, Karolos Papoulias heeft zelf nog gevochten tegen de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een 500-tal actievoerders blokkeerden de grote kustlaan waarlangs de parade moest, en de politie sloot op een bepaald moment de eretribune af om conflicten te vermijden.

Aan de zijde van Papoulias stond Panos Beglitis, de minister van Defensie. Die overlegde met het hoofd van de veiligheid en er werd besloten om de president weg te leiden. Na een telefonisch onderhoud met premier Papandreou werd verder ook besloten om de optocht af te gelasten. De actievoerders zelf, vooral jongeren, namen plaats op de eretribune en een gedeelte van de militaire parade ging toch nog door. Het leek anarchie, maar het was een zeer symbolisch gebaar: de oudstrijders die marcheerden voor de ogen van de jonge generatie Grieken, die geen toekomst meer ziet, en die op een eretribune heeft plaatsgenomen, in plaats van het staatshoofd.

Athene

In Athene stond minister van Onderwijs en Religieuze Zaken moederziel alleen op een podiummetje voor het Parlementsgebouw, omgeven door een indrukwekkende politiemacht de marcherende scholieren te overschouwen. Ze was wellicht bang voor de reactie van de bevolking die op het Syntagmaplein slogans scandeerden tegen de regering. "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία" (brood, onderwijs, vrijheid) klonk het - niet toevallig de slogan die ook tegen de junta werd gescandeerd in 1973. Tijdens een normale optocht draaien de leerlingen altijd hun hoofd naar de eretribune. Dit jaar draaiden de meeste leerlingen hun hoofd van Diamantopoulou weg. Sommigen staken hun vuist in de lucht met daarin een rouwband. De fanfare van de stad Athene had eveneens rouwbanden om de instrumenten gebonden als protest tegen de zware besparingen, ondanks de dreiging van de burgemeester van Athene dat diegenen die dat zouden doen, zouden worden ontslagen

Andere steden van Griekenland

In Patras kwam het tot ongeregeldheden, maar ook in allerlei kleinere steden en dorpen. In Heraklion, op Kreta, werden de politici bekogeld met eieren. Ze dropen af en de optocht werd gehouden voor de eretribune waarop enkel nog de aartsbisschop van Kreta zat, omringd door jongeren.

In Trikala kreeg een parlementslid van PASOK een vuistslag in het gezicht van een actievoerder. Velen dachten dat het misschien ging om een tegenstander van PASOK, maar het bleek om een ingeschreven lid van de partij te gaan.

Einde van de metapolitefsi

Overal keerden de mensen hun rug naar de politici, en kwamen de "ΟΧΙ"-spandoeken naar boven. 'Οχι - nee; tegen dit beleid. Weg met de junta van PASOK. Het politieke systeem van na het Kolonelsregime, de μεταπολίτευση (metapolitefsi), een regime dat voornamelijk steunt op 2 partijen en 3 politieke families en drijft op cliëntelisme, lijkt stilaan op zijn laatste benen te lopen.

Opvallend was de reactie van Manolis Glezos, een politicus van de linkse partij SYRIZA, die vooral de geschiedenis zal in gaan omdat hij de swastika van de Akropolis naar beneden haalde in 1940 en daarvoor in de gevangenis door de nazi's werd gemarteld. Glezos vindt dat de protesten van 28 oktober 2011 opnieuw de echte betekenis van 'Όχι' (nee) hebben getoond. 'Nee' aan het opleggen van regels van bovenaf, nee aan de instituties die tegen het volk werken, nee tegen politieke figuren die nauwelijks wat hebben gedaan voor het vaderland, in tegenstelling tot de Griekse strijders die in de Tweede Wereldoorlog hebben gestreden.

Tegen het 4de Reich

In de Vlaamse pers werd voornamelijk gewag gemaakt van een algemeen negatief klimaat tegen Duitsland, maar dat is niet het volledige plaatje. We mogen niet vergeten dat 28 oktober een feestdag is waarin het begin van de Tweede Wereldoorlog voor Griekenland wordt herdacht. De Duitse bezetter heeft in Griekenland lelijk huis gehouden. Hele dorpen zijn hier uitgemoord, de nazi's hebben de hele goudvoorraad van het land gestolen en valse geldbiljetten in omloop gebracht (de zogenaamde oorlogslening - de Duitse bezetter legde de Griekse staat op om een lening af te sluiten van 3.500.000.000 Duitse Marken - waarvoor de Duitsers in ruil valse biljetten gaven die geen enkele waarde hadden). De huidige besparingspolitiek die wordt opgelegd door Duitsland en die op de rug van de gemiddelde Griek terecht komt, brengt dit in herinnering.

En verder zijn de Grieken nog niet vergeten dat de Duitsers twee jaar geleden nog hebben gesuggereerd in hun pers om Griekse eilanden of de Akropolis te koop te zetten. Een afbeelding van de Venus van Milos met opgestoken middelvinger zit ook nog vers in het Griekse geheugen.

Bovendien hebben de Grieken ook op 27 oktober te horen gekregen dat Angela Merkel had aangedrongen op het installeren van een permanente controlecommissie hier in Athene, die er op zou toezien hoe het geld dat aan Griekenland wordt geleend, wordt besteed. Het geeft toch wel de indruk dat het land onder Duitse curatele komt te staan en dat het zijn soevereiniteit kwijt is.

Dit komt nog bovenop de EU Taks Force die in het land al aanwezig is en onder leiding staat van de Duitser Horst Reichenbach, die door de populistische pers al als 'Gauleiter' is bestempeld.

Het is dan wel begrijpelijk dat je een nationalistische reflex krijgt op een nationale feestdag en dat die zich vooral richt tegen Duitsland.

Papandreou - een tragisch figuur

En waar zit premier Papandreou in dit hele gebeuren? Na de Europese top waar de haircut van Griekenland werd beslist, kwam hij de uitkomst als een groot succes voor Griekenland voorstellen. En dat terwijl hij in april 2010 nog had gezegd dat een haircut het ergste was wat Griekenland kon overkomen. 

Tijdens de nationale Griekse feestdag was hij overigens niet te zien: hij had andere verplichtingen als voorzitter van de Socialistische Internationale die een congres hield over de toekomst van de democratie in de Arabische Wereld in een hotel in Agios Nikolaos op Kreta. Wat moet je daar uit besluiten? Dat hij vond dat de problemen van Griekenland waren opgelost? Is dat het gedrag van iemand die een regering moet leiden in tijden van zware crisis? Zijn afwezigheid vertaalde zich in een zeker ongemakkelijkheid in het opvangen van de protesten afgelopen vrijdag. Er zat geen lijn in.

Het enige wat we nadien hoorden, is dat de actievoerders door de politici in de hoek van extreem-links werden gesitueerd. Maar ondertussen lijkt dat ook al lang niet meer te kloppen. Afgelopen vrijdag kwamen namelijk mensen uit alle lagen van de bevolking op de straat, mensen ook die tot alle politieke families behoorden. De overheid had de reactie flink onderschat. Is het daarom niet opvallend dat er dit keer geen rellen met gemaskerden waren?

In ieder geval zorgen de reacties van vrijdag voor heel wat ongemakkelijke gevoelens. Dit doet veel meer pijn aan de politieke klasse dan de dood van drie bankbedienden tijdens een betoging of het feit dat een PAME-vakbondsleider zijn leven laat op het Syntagmaplein.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

15 reacties

 • door Le grand guignol op zondag 30 oktober 2011

  Het wordt tijd dat de bevolking in de andere Europese lidstaten zijn solidariteit betuigt met de Griekse bevolking - niet enkel met woorden, maar ook met daden. Immers, die bevolking gaat evenmin de dans van het besparingsspook ontspringen alsmede de daarbij horende, neerwaartse welzijnsspiraal. 'Onze' politici zijn niet de 'onze'; ze zijn enkel bezig met zichzelf en de Euro te redden en daarbij kijken ze op geen... Euro; de bevolking kan daarentegen, althans voor diezelfde politici, de boom in. (EU-)politici zijn de lakeien van het grootkapitaal, maar ze omfloersen zich met de onfeilbaarheid van een Zonnekoning - a rato van € 15000 netto/maand. Desalniettemin zijn het naakte keizers en daar moet / mag niemand achter lopen. Dat moeten de mensen dringend (gaan) beseffen!

  Steek uw middelvinger op naar 'onze' politici, ze verdienen het!

  • door Makara op maandag 31 oktober 2011

   ... via een even irrelevant als kleinburgerlijk links en met van die wollige indignado-jamborees. Systeem verandering zal enkel lopen via zware turbulentie en chaos, waarna het van moeten zal zijn. En naast de ontaarde politieke kaste en de roofzuchtige financiëel-economische 'elites' is er nog een andere grote schuldige: de consumenten die zich een levensstandaard hebben laten aansmeren die ze niet aankonden. De grote jan willen uithangen hé... Tja. Dan is het zoals Josef Goebbels in Der Untergang zegt: 'Das Volk hat dieses Schicksal selbst gewählt. ... Jetzt wird ihnen eben das Hälschen durchgeschnitten.' Er zal pas een uitweg uit de crisis komen als de politiek-economische elites, de yups en de neoliberale ideologen zelf écht bang worden eens ze PERSOONLIJK en RECHTSTREEKS geconfronteerd worden met de sociale gevolgen van het systeem dat ze belichamen, en zelfs in hun kantoortorens, villa's en lofts niet meer veilig zijn. Indien ze zèlf meer verliezen gaan incasseren gaan de yups elkaar beginnen verscheuren als de psychopatische hyena's die ze in essentie zijn. Tegelijkertijd mogen we ons in Europa verwachten aan meer uitbarstingen à la Londen maar dan uitbarstingen die niet meer beperkt gaan blijven tot de verloederde onderklassen en de volksbuurten maar gaan uitdeinen naar andere sociale en geografische sectoren. En dan gaan louche advocaten, corrupte magistraten en privé-bewakingsdiensten hen niet meer kunnen redden. Dat heet: oogsten wat men gezaaid heeft.

   • door Le grand guignol op maandag 31 oktober 2011

    Persoonlijk vind ik uw referentie naar Goebbels ongepast en tegelijkertijd treffend, temeer omdat het de kern vormt van datgene wat er zich aan de vooravond van W.O. II heeft afgespeeld. In de jaren '30 vermeed groot links inderdaad elke vorm van strijd, enkel de KP streed met hart en ziel - terecht - tegen de opkomst van het fascisme. Doordat groot links een gebrek had aan een evenwichtig en strategisch (politiek) strijdplan, en sterk verdeeld was, hebben ze in wezen geholpen aan de opkomst van extreemrechts. Immers, ten gevolge van de beursval en crisis kreeg de bevolking het ontzettend zwaar te verduren. Zo steeg bijvoorbeeld de prijs van een brood, op twee dagen tijd, naar 4,6 miljoen Duitse Mark als een gevolg van de devaluatie. De haat die hierdoor bij de bevolking ontstond keerde zich uiteindelijk tegen links; de kleine burgerij keerde zich tegen de onderklasse (in Nazi propaganda: de 'luie' armen) en de vakbonden (in Nazi propaganda: 'werkonwilligen' en 'verraders'). Hierdoor werd de vorming van een sterke linkse beweging in de kiem gesmoord, waardoor de mensen naar extreemrechts gedreven werden.

    Er moet wel een kanttekening bij gemaakt worden: het gros van de bevolking heeft de Nazi's nooit gesteund, maar uit angst - en wegens een gebrek aan een sterke linkse tegenbeweging - durfde de bevolking hun afgunst ten overstaan van het fascisme niet in het openbaar laten blijken; de woorden van Goebbels gaan bijgevolg geenszins op omdat de bevolking overmeesterd werd door angst voor het geweld en de perverse praktijken van het nazisme. Het citaat van Goebbels is dus propaganda - 'propaganda Abteilung' - en mag niet gebruikt worden als argument. Temeer omdat Goebbels zichzelf met behulp van de desbetreffende uitspraak wil ontschuldigen en de schuld op de bevolking wil afschuiven. Zoiets is verwerpelijk. Men kan het nog het beste vergelijken met de opkomst van populistisch rechts. Wilders, De Wever, Haider,... cultiveren de onvrede die bij de bevolking leeft op een zodanige wijze dat die bevolking - o.a. wegens een gebrek aan een links alternatief in de (regulier) media (cf. propaganda Abteilung) - massaal tegen haar eigen belangen in gaat stemmen. Bijvoorbeeld: het gros van N-VA kiezers wil niet dat België splitst, wil geen afbraak van de sociale verworvenheden,... terwijl ze wel kiest voor een neoliberaal programma van de N-VA; de bevolking doet het zich, wat dat betreft, voor een groot deel zelf aan. Evenwel is de bevolking niet verantwoordelijk voor het beleid dat door politici gevoerd wordt; de kiezer is enkel verantwoordelijk voor het uitbrengen van zijn stem en daar stopt het.

    Daarom is het, naar mijn mening, foutief om de persoonlijke haatgevoelens - mochten die aanwezig zijn - op een destructieve wijze tegen links te keren. Het zou beter zijn om ons als linkse krachten te verenigen in plaats van ons te laten verdelen. Dit kan enkel op voorwaarde dat links kiest voor een krachtdadig socialisme en niet voor de sociaal-democratische 'Derde Weg' die zijn kiezers en achterban verloochent. Tegelijkertijd moeten de verantwoordelijken voor de crisis - ook politici - hiervoor gerechtelijk vervolgd worden; de verantwoordelijken moeten hun daden verantwoorden en indien ze fouten gemaakt hebben (bv. de-regulering van 'de markten') dan moeten ze gestraft worden.

    * Trotsky, L. (1971). The struggle against fascism in Germany. London, UK: Pathfinder. (isbn: 9780873481366) * Mandel, E. (1969). Over het fascisme (vertaling uit het Duits door Adrien Verlee). Marxistisch Internet Archief. Retrieved from http://www.marxists.org/nederlands/mandel/1969/1969fascisme.htm

    • door Makara op maandag 31 oktober 2011

     Voor de rest, betr. "Dit kan enkel op voorwaarde dat links kiest voor een krachtdadig socialisme en niet voor de sociaal-democratische 'Derde Weg' die zijn kiezers en achterban verloochent."

     Dat zal niet meer gebeuren omdat het socialisme als ideologie dood is, en de basis van links verschrompeld is tot oudere gewoontekiezers, hoger opgeleide, stedelijke bohémienyuppies met niet veel meer dan praat over solidariteit en multiculturalisme, en, wat de groenen betreft, nog een stuk of wat paters/nonnen en tuinkabouters.

     • door Le grand guignol op maandag 31 oktober 2011

      Voor u is het socialisme duidelijk dood en mogelijk bewijst u dat door geloof te hechten aan uw persoonlijke PR-voorbeeld der 'propaganda Abteilung': 'Herr Goebbels'. Mij niet gelaten hoor, u bevestigt de inhoud van mijn vorige reactie.

      Mijn reactie afdoen als hysterisch vind ik, op mijn beurt, demagogisch. Temeer omdat u niet over een degelijke argumentatie, of het daarvoor nodige vermogen, lijkt te beschikken om mijn bevindingen te ontkrachten. Over haatgevoelens blijkt u daarentegen wel te beschikken. Nog even en u zal ze hoogstwaarschijnlijk niet meer onder controle kunnen houden. Blijven proberen!

      • door Makara op dinsdag 1 november 2011

       Ik zal u een ander passen filmcitaat geven, één uit de Vlaamse prent 'De pyramide' (begin jaren '80). 'Mijnheer Nichels', de directeur van een postorderbedrijf tegen de antiheld van de film als die hem in elkaar wil slaan nadat beslag is gelegd op zijn inboedel omdat zijn vrouw (uiteraard) op krediet tonnen rommel bij het postorderbedrijf kocht: 'Pfff, en maar geld uitgeven. En maar de grote jan uithangen. Pochen met dingen die ge niet kunt betalen. En dan, als het onvermijdelijk verkeerd loopt, is het janken. En smeken. En de schuld op iedereen steken in plaats van eerst eens naar zichzelf te kijken!'

       • door Richard op dinsdag 1 november 2011

        Totdat ze in uw pensioen/gezondheidszorg/onderwijs van uw kinderen (schrappen wat niet past) zitten te snijden... . Of als uw werkgever komt vragen om 40% van uw loon in te leveren, meer overuren te kloppen (onbetaald uiteraard), vakantie en ziektedagen op te geven, stopzetten van uw hospitalisatieverzekering/groepsverzekering en uw pensioenplan. Betwijfel of u dit als een mak lammetje zult slikken.

        Het is natuurlijk makkelijk om te lachen met de Grieken: dat zijn toch allemaal relschoppende, ouzo zuipende, werkschuwe fetavreters? Ons hardwerkende Vlaming zal dit nooit overkomen, wij houden onze staatshuishouding in orde (als we nu ook eens van die dekselse Walen konden afgeraken). Totdat de traders hier ook komen eisen om onze broeksriem (nog harder) aan te spannen (ah ja, want zij kunnen grof geld verdienden aan sociale afbraak). Maar hoe kan dat nou? Wij zijn toch harde werkers? Tis de schuld van die luie Walen. Verwacht niet van onze politici en hun Voka vriendjes om ons te komen redden: zij zien deze financiële crisis (veroorzaakt door de banken) als een uitgelezen kans om de sociale afbraak in een stroomversnelling te brengen.

        P.S.: er is helemaal geen begrotingscrisis of schuldencrisis. De keren dat wij in de afgelopen 70j een begroting in evenwicht hebben gehad zijn op één hand te tellen. De schuldencrisis is veroorzaakt door het redden van de banken, toenemende werkloosheid (veroorzaakt door de crisis) en de bijgevolg gestegen uitkeringen. De Belgische staatsschuld is al veel hoger geweest maar toen kraaide daar geen haan naar. En midden in een recessie besparen betekent de doodsteek voor enig economisch herstel. Spijtig dat de overgrote meerderheid van de Vlamingen geloofd in de neoliberale propaganda die in de pers wordt verspreid.

       • door svdl op dinsdag 1 november 2011

        Hola makker, even wakker worden. Wie leeft er boven zijn stand beste vriend? onder andere de banken beste vriend! Ja hoor, wie komt er aankloppen bedelen voor uw en mijn belastingsgeld? Excuseer belastinggeld dat nog geint moet worden voor redding? Juist ja, banken. Vergis u niet Makara, vergis u niet.

        Maar er zijn er inderdaad die sinds 2009 nog rijker zijn geworden dan ooit!! En met rijk bedoel ik dan het gewicht van een aantal families tov het fgewicht van een kleine staat. http://www.guardian.co.uk/business/2011/jun/22/worlds-wealthiest-people-now-richer-than-before-the-credit-crunch

        Kwestie van u gedachten wat in een perspectief te zetten dat wat dichter bij de werkeljike verhoudingen legt.

        • door Makara op woensdag 2 november 2011

         Hebben jullie eigenlijk de moeite gedaan om mijn oorspronkelijke commentaar onder de titel 'Ja, maar dat zal niet gaan ...' te lézen, of draaien jullie enkel op emo? Blijkbaar. Want het is toch overduidelijk tegen wie mijn haat in de eerste plaats gericht is? Wat ik wél zeg is, dat 1) links geen alternatief meer is (en door zijn bekaktheid zelfs één van de oorzaken van verrechtsing geworden is), 2) dat de dingen niet gaan veranderen met wollige jamborees maar door zware turbulentie waarbij de parasitaire 'elites' echt bàng worden, en 3) dat de mensen die zich nu nog laten inpakken door de spindoctors en de reclamejongens samen met die 'elites' hun ondergang in de hand werken. Toch niet moeilijk?

   • door jacquet yves op maandag 31 oktober 2011

    Natuurlijk zijn de meesten onder ons mede schuldig aan de crisis heb je al ooit eens geprobeerd iemand van het gedacht af te brengen geen wagen te kopen of minder te consumeren je wordt niet gelyncht.Degenen die denken dat een ander systeem mogelijk is dromen momenteel zonder ernstige,harde en moeilijke inspanningen verandert er niets of ja misschien toch alles op is.Dan ok.dan zal men alles in bloed drenken en wraak nemen op de één of de ander.Neen maatschappelijke verandering bestaat niet alleen uit gaan betogen en sleep-ins te organiseren alles draait rond alternatieven ontwikkelen,overtuigen en ook uit lobbyen en een krachtig neen zeggen tegen een systeem werkt ook goed.Maar heb je in Belgie al iets gezien iedereen wacht en hoopt dat het betert godbetert.

    • door J. Blommaert op dinsdag 1 november 2011

     Goed citaat Makara, volledig toepasselijk op de banken! Zwaar boven hun stand geleefd, geleend alsof het niet op kon, met dat geleend geld zwaar gaan gokken en ... ja, dan is het wat fout gelopen. Boedel aanslaan, zeg ik, en wel meteen. Eigen schuld dikke bult. Ik betaal hun schulden niet. Volledig, maar dan ook volléééédig akkoord!!

     • door Jef_van_ginder op dinsdag 1 november 2011

      volledige legertop afgezet in Griekenland! Zou het kunnen dat Papandreou een staatsgreep vreest? (daar hebben ze in Griekenland al wat slechte ervaring mee...)

     • door Makara op woensdag 2 november 2011

      ... ook op de banken. Maar je schijnt te vergeten dat het waardenpatroon van de bankierz en de yups ook geinternaliseerd is in andere lagen van de samenleving inclusief de onderklassen.

 • door D. Debrayeer op woensdag 2 november 2011

  Tuf eens rond in Griekenland en je zal vlug beseffen dat de Grieken zelfs na een volledige schuldkwijtschelding binnen 5 jaar weer even ver zullen staan als nu. De beschikbare middelen zijn daar immers gereserveerd voor een minderheid en de rest kan stikken en vooral inleveren, de natte droom van rechts.

  • door Richard op woensdag 2 november 2011

   Tjah, de media hier doen nogal lacherig over de Griekse corruptie, maar vergeten al te makkelijk dat er hier in het 'strenge' noord westen evenveel corruptie is: Affaire Betancourt, KB-Lux, moord op André Cools, Dehaene en zijn postjes, etc... . Maar bljkbaar moeten de Grieken continu zwartgemaakt worden.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties