Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Griekse bekende onbekenden

De betoging van afgelopen woensdag zal de Griekse geschiedenis in gaan als de grootste manifestatie van de voorbije 30 jaar. De beelden die echter zullen bijblijven, zijn die van de rellen die werden veroorzaakt door een harde kern van gemaskerden.
maandag 24 oktober 2011

Rellen

Woensdag 19 oktober 2011. Er zijn ongeveer 200.000 tot 300.000 Grieken in de Atheense straten om te protesteren tegen de besparingsplannen die de regering Papandreou ter stemming heeft voorgelegd in het parlement. Het is 14 uur, het uur waarop traditioneel elke Griekse optocht wordt getorpedeerd door gemaskerd tuig gewapend met stokken, brandbommen en ander materiaal.

Tot 19 uur zullen ze op het Syntagmaplein een kat- en muisspel met de politie spelen, waarbij ze enorm veel vernieling aanrichten. Marmeren blokken worden van de gebouwen gesloopt, bushokjes worden in brand gestoken, het vuilnis dat al twee weken niet meer werd opgehaald, gaat in de vlammen op en ramen sneuvelen.

Donderdag 20 oktober 2011. De Griekse vakbonden hebben opgeroepen om het parlementsgebouw te omsingelen, waarbij de communistisch vakbond P.A.ME het voortouw heeft genomen. Bedoeling is om de parlementsleden het gevoel te geven dat ze belegerd worden.

Vroeger dan normaal komen de gemaskerden weer uit de coulissen en begint er een tafereel dat nooit eerder vertoond is. De vakbondsleden van van P.A.ME vormen een front tegen de gemaskerde hooligans om te vermijden dat die de actie weer ondermijnen en er breekt een heuse oorlog uit tussen beide groepen.

Dode te betreuren

Later op de dag bezwijkt een werkloze vakbondsleider van 53 aan een hartaanval midden op het Syntagmaplein, vermoedelijk als gevolg van het chemisch spul waarmee de politie de betogers besproeit. P.A.ME besluit om de bezetting van het parlementsgebouw stop te zetten.

De gemaskerden zijn aan het feest en alles wat op woensdag nog overeind gebleven is, wordt gesloopt. Het voorval doet enigszins denken aan de massale betoging van 5 mei 2010, toen gemaskerden een brandbom in een filiaal van Marfin Egnatia Bank gooiden, waar toen nog mensen aan het werk waren.

Drie mensen, onder wie een zwangere vrouw, werden toen bevangen door de rook en kwamen om. We zijn nooit te weten gekomen wat de uitkomst van het onderzoek was, laat staan of er arrestaties zijn gebeurd.

Relschoppers

Wat we hebben gezien, is een variatie op hetzelfde thema: een groep van hoogstens 150 gemaskerde herrieschoppers verstoort een grote betoging in Athene. In de Griekse pers worden ze de bekende onbekenden genoemd. En weer komen dezelfde vragen naar boven:

 • wie zijn deze relschoppers?
 • welke baat hebben ze bij dit soort acties?
 • waarom worden ze nooit door de politie ingerekend, het is uiteindelijk toch maar een kleine groep?
 • worden deze groepjes relschoppers gestuurd?

Wie zijn ze? Kun je zeggen dat het om anarchisten gaat, zoals deze lui zichzelf noemen? Of zijn het gewoon hooligans die er plezier in scheppen om zoveel mogelijk chaos aan te richten en zoveel mogelijk eigendom te vernielen? Het gaat in ieder geval om getrainde groepjes herrieschoppers die goed uitgerust zijn om zo veel mogelijk schade aan te richten.

Maar het is wel zo dat je na elke betoging op Griekse websites steevast foto's ziet waar relschoppers gezellig staan te keuvelen met de oproerpolitie voor ze in actie komen. Eerder dit jaar, bij de manifestaties in juni, zag je politieagenten die relschoppers in bescherming namen of hen zelfs stokken gaven.

De meerderheid van de Grieken is er van overtuigd dat de relschoppers worden gestuurd door de regerende partij, om zo een goed geregeld protest te ondermijnen. Zeker in het geval van grote betogingen is dat nodig, volgens hen, omdat de druk van de bevolking anders erg groot is. Het kan natuurlijk wel verklaren waarom de politie er inderdaad niet in slaagt om iemand te arresteren: men is er gewoon niet in geïnteresseerd.

Versplinterd

Maar afgelopen donderdag hoorden we ook theorieën van andere vakbonden dat P.A.ME de rellen in scène had gezet om op die manier alle media-aandacht op te eisen. De communistische partij KKE van haar kant, begon de extreem-linkse partij SYRIZA onder vuur te nemen en te suggereren dat die misschien achter de aanval zaten. Terwijl de extreem-rechtse partij LA.O.S de vakbond P.A.ME bedankte dat ze het parlementsgebouw beschermden.

Dit soort akkefietjes toont hoe versplinterd de Griekse maatschappij, en vooral links in Griekenland, is. Het was de bedoeling om één front te vormen tegen de barbaarse besparingsmaatregelen maar de verschillende politieke fracties beschuldigen elkaar er van om relletjes uit te lokken en van een front is natuurlijk al lang geen sprake meer.

Partijvoorzitster Aleka Papariga van de KKE heeft ondertussen wel verklaard dat haar partij fotografisch materiaal heeft overgemaakt aan de rechtbank van eerste aanleg in Athene, dat zou bewijzen dat de relschoppers direct aan de politie kunnen worden gelinkt. Een gerechtelijk onderzoek zal worden opgestart.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

23 reacties

 • door Le grand guignol op maandag 24 oktober 2011

  Iedereen die weet hoe het er op dit moment in Griekenland aan toe gaat - ik reken de auteur van dit artikel daar ook toe, hij verblijft in Griekenland, dacht ik - weet ook dat het 'agents provocateurs' zijn die de boel willen versplinteren met hun gewelddadige en goed voorbereide acties - verdeel en heers, desnoods met geweld tegen de bevolking. Bij de VRT hield men het op een eenzijdige benadering: "PAME tegen de rest", terwijl men bij die verdomde VRT goed genoeg weet hoe het er ter plaatse aan toe gaat - de auteur van dit artikel bracht immers op de eerste dag van de staking verslag uit tijdens het journaal.

  Er zijn foto's in overvloed over de acties van 'agents provocateurs' en die zijn - inderdaad - overgemaakt aan de rechtbank; Maar wil dat ook zeggen dat de Griekse justitie stappen gaat ondernemen? Ik betwijfel het - en ik ben niet de enige. Alle registers worden opengetrokken om de Griekse bevolking - met en/of zonder geweld - te verdelen, tegen elkaar op te zetten en hen onder de knoet te houden. Dat vooral PAME het moet ontgelden is, vanuit overheidsstandpunt, logisch vermits zij samen met de KKE de grootste geweldloze bedreiging vormen voor het als Zonnekoningen heersende (politieke) establishment.

  Laat u niet verdelen Grieken: "Samen sterk"!

 • door velorutionair op maandag 24 oktober 2011

  Fijn om de positie van de KKE in uw artikel te lezen. Mijn blog hieronder. Zoals ook in de resolutie van de volksvergadering van Syntagma te lezen, maat de KKE zich gehaat door de manier dat ze zich opstelt tegenover andere groepen, zoals ook donderdag in Athene: http://www.occupiedlondon.org/blog/2011/10/22/resolution-by-the-popular-assembly-of-syntagma-square-21102011/

  http://www.dewereldmorgen.be/blogs/velorutionair/2011/10/22/klassenstrijd-in-griekenland-en-elders-oproep-tot-eenheid-in-verschei Klassenstrijd in Griekenland en elders: oproep tot eenheid in verscheidenheid

  Donderdag werd in het Griekse parlement gestemd over de uitvoering van verregaande besparingen die de Griekse bevolking zwaar zullen raken. Woensdag en donderdag was er een 48-urenstaking en kwamen mensen massaal op straat om zich te verzetten tegen het besparingsplan. Tijdens deze betogingen kwam het echter tot een confrontatie tussen groepen betogers, meer precies tussen stalinisten en anarchisten. Er viel zelfs een dode.

  KKE is de sterkste communistische partij van Europa. Ze heeft een sterk leninistisch karakter in de zin dat ze zich ziet als de enige voorhoedepartij. De hele arbeidersklasse moet zich scharen achter de lijn van het centraal comité. Ook het etiket stalinistisch is niet uit de lucht gegrepen. Zoals nog op het 18e Congres (1) uitgebreid aan bod gekomen, is de Sovjetunie het model voor de arbeidersstaat in Griekenland. De KKE heeft een eigen vakbond: PAME. Hiermee zet ze zich af tegen de gele vakbonden GSEE (privé-sector) en ADEDY (publieke sector). De KKE staat vijandig tegenover andere bewegingen die zich niet achter de eigen partij scharen: trotskisten zijn verraders, indignados collaborateurs van de bourgoisstaat, anarchisten anarcho-fascistische provocateurs,... Ook staat ze vaak vijandig tegenover scherpe actievormen en revoltes die ze niet kan vatten of beheersen. Twee belangrijke momenten in de recente Griekse sociale geschiedenis, de volksopstand van 1973 en die van december 2008, werden door de KKE veroordeeld.

  De anarchistische/libertaire beweging in Griekenland is wellicht de grootste van Europa, divers en erg strijdbaar met ook niet onbelangrijke insurrectionalistische strekkingen. De revoltes van december 2008 waren een belangrijke impuls voor de beweging. Bij grote betogingen zoals die van donderdag komt het vaak tot confrontaties met politie en fascistische betogers en worden grote private en overheidsgebouwen het doelwit van acties.

  Wat is er donderdag precies gebeurd? We hernemen de feiten op basis van de informatie op de websites van Contra-Info (2) en KKE (3). Omstreeks 11u30 staat de PAME-betoging voor het Griekse parlement. De interne ordedienst staat met knuppels paraat en neemt de rol van de politie over om het parlement te beschermen tegen de acties van andere betogers. Omstreeks 14u40 komt het tot een confrontatie tussen anarchistische en andere betogers die richting parlement willen doorstoten en PAME-militanten die dit beletten. De betogers gooien stenen, flessen en zelfs molotov-cocktails naar elkaar. De politie zet traangas is. PAME-militanten helpen de politie bij de arrestatie van betogers. In de vooravond valt het nieuws dat er een dode is gevallen: een PAME-militant overleed door een hartaanval na een overdosis traangas. Om 21u30 werd in het parlement de uivoering van het besparingsplan goedgekeurd.

  Bij protesten tegen kapitaal en bourgoisstaat kwam het dus tot een onderlinge confrontatie tussen antikapitalistische krachten. Dit is een zeer spijtige zaak, zeker gezien de ernst van de besparingen, privatiseringen en dereglementeringen. Hoe kan een gemeenschappelijke strijd tegen deze aanvallen van het kapitaal op de onze klasse vorm krijgen? De stelling die ik hier naar voren wil schuiven is dat DE AANVAARDING VAN EEN DIVERSITEIT VAN BOODSCHAPPEN EN ACTIEVORMEN CRUCIAAL is.

  Het geschetste probleem leeft in sterke mate in Griekenland, maar treedt ook elders op. Vandaar dat ik het voorbeeld neem van de 7000-koppige antikapitalistische betoging van 15 oktober in Brussel in het kader van de wereldwijde oproep tot verzet naar aanleiding van de crisis veroorzaakt door het financiële kapitalisme.

  Waar in Griekenland de KKE de toegang tot het parlement blokkeerde voor andere betogers, zorgden in Brussel de indignados die vanuit Madrid afgezakt waren voor spanningen. Ook zij hebben problemen met andere boodschappen en actievormen. Zo staan ze vijandig tegenover partijen. Wanneer Comac-militanten “el pueblo unido, jamás sera vencido” zongen, reageerden Madrilenen met “el pueblo unido, avanza sin partido”. De PVDA-vlag was niet welkom op de betoging. Het Communistisch Manifest en meer dan 150 jaar socialisme dan maar de vuilbak in, op bevel van de indignados?

  Ook op het vlak van actievormen was er weinig respect. De Madrilenen verdedigen niet alleen geweldloosheid, ze veroordelen ook het gebruik van (wat zij als) geweld (beschouwen) door anderen en speelden interne ordedienst voor iedereen. Wanneer betogers erin slaagden de deur van de hoofdzetel van Dexia te forceren, blokkeerden Madrilenen de toegang en scandeerden ze “nonviolencia”. Betogers werden zelfs hardhandig verwijderd door de zelfverklaarde interne ordediensten. Een bezetting werd zo verhinderd, hoewel heel wat betogers de sociale pacificatie wilden doorbreken door een directe actie tegen de grootbank.

  Zowel in de Griekse als in andere situaties zou de klassenstrijd (of sinds occupy wall street hipper gezegd de strijd van de belangen van de 99% tegen die van de 1%), baat hebben bij wederzijds respect voor verschillen in boodschappen en actievormen. Noch het centraal comité van de KKE, noch de volksvergaderingen van indignados, noch autonome anarchistische of communistische groepen, noch andere krachten hebben de enige waarheid in pacht. Kom samen op straat, maar in verschillende blokken volgens verschillende boodschappen en verschillende actievormen én met een wederzijdse tolerantie. Concreet hadden de stalinisten het parlement niet mogen afzetten voor andere betogers. En hadden Madrileense indignados niet de hele betoging mogen proberen controleren, maar een eigen blok vormen en andere blokken met partijvlag toelaten, evenals blokken van waaruit directe acties tegen kapitaal en bourgoisstaat konden vorm krijgen.

  We hebben teveel gemeenschappelijk en de situatie is te ernstig voor onderlinge confrontaties. En we zouden ook gewoon veel verdraagzamer mogen zijn ten aanzien van verschillen op het vlak van boodschap en actievorm die reëel, onvermijdelijk en zelfs gezond zijn. Maar zelfs waar er goede redenen zouden kunnen zijn voor een confrontatie tussen bijvoorbeeld autoritaire en anti-autoritaire krachten, is een kapitalistische machtsgreep tegen onze hele klasse er niet bepaald het geschikte moment voor.

  In memoriam: Dimitris Kotzaridis, PAME-militant overleden tijdens de rellen op 20 oktober

  1: http://inter.kke.gr/News/2009news/18congres-resolution-2nd

  2: http://en.contrainfo.espiv.net/2011/10/20/greece-october-20th-constant-u...

  3: http://inter.kke.gr/News/news2011/2011-10-21-murderous-attack-info en http://www.youtube.com/user/pamehellas#p/u/0/onS3zH_7Eyk

  • door Timothy Anthonis op zaterdag 12 november 2011

   Over wat er in Griekenland gebeurd is kan en wil ik mij niet uitspreken. Een ding weet ik: noch anarchisten noch stalinisten vertegenwoordigen de symbolische 99%. De Indignados en Occupy willen expliciet de hele bevolking aanspreken. De 99% is dan ook geen hippe nieuwe naam voor de klassenstrijd, zoals deze stalinist beweert. In één moeite deze bewegingen recupereren en denigreren als 'hip', waarlijk, daarvoor moet je een stalinist zijn.

   Ik wil vooral reageren op zijn verhaal over de manifestatie van 15 oktober. Ik was daar, aan de Dexia-zetel, en blokkeerde mee de toegang. Ik stond oog in oog met gemaskerde(!) manifestanten die ten allen koste een vreedzame massa-bijeenkomst probeerden te misbruiken voor eigen gewelddadige doeleinden. Ik deed dit omdat het vreedzame karakter van deze beweging mij zeer dierbaar is en ik ten alle koste wilde vermijden dat berichten over geweld en rellen de boodschap van de actie zouden verdringen en de 99% zou vervreemden van onze beweging. De hele strategie van deze gewelddadige actievoerders vind ik afstotelijk: ze houden zich op in de anonimiteit van de massa, en verschuilen zich nog een tweede keer achter de anonimiteit van hun maskers. Eén van de symbolen van de beweging mag dan al het Anonymus-masker zijn, ik zag niet één iemand dit masker over hun gezicht dragen. Onze beweging heeft het niet erg hoog op met anonimiteit, me dunkt. Onze beweging heeft het vooral voor mondige burgers, die in alle openheid hun gedacht zeggen, getuige de volksvergaderingen. O ja, ik ben trouwens geen Madrileen, maar dat had je al begrepen.

   Het principe van de geweldloosheid is één van de fundamenten van Indignados/Occupy. Wie andere "actiemethodes" verkiest, kiest dan ook beter een ander actiemoment, me dunkt. Voor je me totalitair noemt, je bent altijd welkom op onze vreedzame volksvergaderingen om zonder masker op je mening te vertolken.

 • door Emiliano op maandag 24 oktober 2011

  Ahh, de propagandadienst van de PVDA neemt de analyse van de KKE klakkeloos over en negeert compleet het feit dat de PAME het parlement omsingelde met de rug naar het parlement, bewapend met helmen en stokken. Zo werden ze de facto de beschermers van het parlement en de burgerlijke democratie.

  • door svdl op maandag 24 oktober 2011

   Doe eerst wat echte research Emiliano, ipv na te lippen wat je ergens gelezen of gehoord hebt. Ik, vooralsnog, doe nog geen groteske publieke uitspraken over deze gebeurtenissen, zelf... eerst veel info, van verscheidene kanten... Wetende dat media erop gebrand is mij te bespelen en me in een kamp te krijgen, zodoende de verdeeldheid nog extra te "boosten", wat bij jou en anderen aardig aan het lukken is. Vol emotie en polarisering. Dat trukje van "Stalinisten" en "anarchisten" en een hele historische lading nogmaal opnieuw herkauwt met extra propaganda aan toe werkt keer op keer en is als "een rode lap op een stier". Laat je hieraan toch niet vangen. Het is steeds hetzelfde recept dat wordt geserveerd om verdeeldheid te zaaien. Ik zou zelfs niet verbaasd zijn dat diegenen die brandbommen gooien helemaal geen aanhangers waren van één of andere linkse ideologie.. Maar ik weet het niet en dat valt dus nog verder te onderzoeken. Apen komen uiteindelijk wel uit de mouw. Deze polemiek nog verder in gang houden, is echt waar de vaandeldragers van het kapitalisme in het Griekse Parlement van dromen. (Om vingers en duimen aan af te likken)

 • door velorutionair op maandag 24 oktober 2011

  + Als directe reactie op de hoofdstelling van dit artikel: het is volledig verkeerd (om zoals de KKE) te stellen dat alle militante betogers provocateurs van politie zijn. De libertair/anarchistische beweging in Griekenland is sterk gepolitiseerd (rond tal van thema's zoals de huidige aanslagen van het kapitaal op de bevolking, maar ook op het vlak van gevangenissen, antiracisme,...) en durft de daad bij het woord te voegen door directe actie te ondernemen. Als u deze beweging (zoals de KKE) provocateurs van de heersende klasse noemt, dan was Bakoenin eveneens een politie-agent. De klassenstrijd in Griekenland heeft (zoals ik in mijn blog schrijf) baat bij wat meer respect voor verschillen in boodschappen en tactieken.

 • door velorutionair op maandag 24 oktober 2011

  Ook nog dit:

  De anarchistische/libertaire beweging in Griekenland is breder gedragen dan "enkele honderden herrieschoppers". Tijdens de grote revoltes van december 2008 (die door de KKE veroordeeld werden) werd tijdens de eerste dagen indymedia.athene tot 600.000 keer per dag geraadpleegd.

  Websites in het Engels en andere talen vanuit deze Griekse indymedia-hoek zijn Occupied London en Contra-info die in mijn blogartikel verwerkt zijn.

 • door manos op maandag 24 oktober 2011

  ik heb die rellen van dichtbij gewoont en ben wel vrijwel zeker dat die bekende onbekende dikke vriendjes zijn met de griekse politie,,,, als ze zelf geen flikken zijn....

 • door nadaplus op dinsdag 25 oktober 2011

  De autonomen of (sinds de antiglobalisten) 'Black Block' bestaan al langer dan vandaag ('69 Italie) en worden keer op keer van beschuldigd van 'agents provocateurs' te zijn. Het is niet omdat een paar undercoveragenten zich maskeren dat de autonome beweging verkocht is. De rivaliteit tussen communisten en anarchisten is in Europa en vooral Griekenland altijd groot geweest en gaat terug tot de '2de Internationale' en de 'Spaanse Burgeroorlog' waar Stalin hetzelfde verhaaltje van 'provocateurs' verzon om de anarchisten (CNT) en trotskisten (POUM) te arresteren, folteren en executeren. Lees er "Saluut aan Catalonië" van G. Orwell maar eens op na!

  • door JB2 op dinsdag 25 oktober 2011

   Waarom willen 'anarchisten en andere betogers' (versus 'stalinisten', inderdaad een afgezaagd refrein) net op dat moment doorstoten tot het Syntagma wanneer PAME passeert? Waarom niet later op de dag (zoals ze blijkbaar meestal doen), of de dag erna? Het argument van respect voor de diversiteit binnen de beweging raakt kant nog wal, want je kan even goed zeggen dat 'anarchisten en andere betogers' de manier van betogen van de PAME niet respecteert door zo in te beuken op hen op dat moment. En als de indignados een betoging organiseren en anderen lopen daar in mee, dan is het logisch dat zij een eigen ordedienst voorzien en liefst willen dat hun betoging het vooropgesteld (indignado)-karakter behoud. Dat dat dan wat hovaardiger kan naar andere meelopende bewegingen toe. Daar kan je achteraf is over klappen, maar dat is voor mij echt niet de essentie van het debat of het bilan van desbetreffende aktie. Met het volgende wil ik niemand beledigen, maar de discussie over 'vrijheid van diversiteit binnen de niet genoeg bezig zijn met praktische strijd. Want een praktische strijd die een beweging doet aangroeien en die IEDEREEN betrekt (niet alleen hippe jongeren,maar ook 'onhippe jongeren', werkers, families, gepensioneerden enz), vraagt veel eenheid, persistente strijdvaardigheid, solidariteit en weinig randpolemiek.

  • door svdl op dinsdag 25 oktober 2011

   G.Orwell is in deze historische context ook geen onverdachte bron. Zijn werken zijn ook enorm gekleurd navenant zijn persoonlijke ervaringen (Hij heeft oa. veel met de POUM opgetrokken). Wat betreft de CNT en de POUM gebied de eerlijkheid te vermelden dat er een enorm verschil bestond tussen de CNT en de POUM en dat de Communisten en de CNT zelfs samen uiteindelijk de Spaanse Regering hebben gevormd (De POUM verklaarde dat ze niet in een regering als vorm - wilden stappen) Dat van "de Stalinisten" versus "de rest" i wel afgezaagde retoriek die er vooral op gebrand is verdeeldheid te zaaien onderling. Nogmaals een oproep om je hierin niet opnieuw (voor de 100ste maal in de geschiedenis) niet aan te laten vangen. "Agent provocateurs" zijn wel geod bekend. Hoe je je ook ideologisch classeert, je weet heel goed dat die er zijn en in gezet worden om elke kiem van verdeeldheid, hardnekkig en vuil uit te buiten. Ik zeg niet dat Anarchisten "Agent provocateurs" zijn. In tegendeel. Ik geloof dat de Anarchistisch ideologie trouwens ver van geweld staat. Ik vind het spijtig dat deze wel het gemakkelijkst te corrumperen zijn door bepaalde elementen die kappen over hun hoofd trekken, brandbommen gooien, communisten en anderen aanvallen om zo de polemiek opnieuw doelbewust op te starten en zodoende Anarchisme bij Communisten zwart te maken en Communisten opnieuw wederom allemaal te verbinden met "Stalin de Baarlijke Duivel"... en dan wederom de "zie-je-wel!- retoriek" te predikken AUB, laat ons hier niet meer aan vangen. Alle bewegingen, zoek "de Agent provocateurs op!" want ze zijn erop uit om uw en andere organbisaties intern te verwoesten.

 • door Ndm op dinsdag 25 oktober 2011

  Als er men een beweging wil hebben,die brede steun bij de bevolking geniet,dan denk ik dat het best is om zich ver weg te houden van vernielingen en geweld.

  Als men dit wel zou toestaan,dan mag je er wel zeker van zijn dat bepaalde media er alles zullen aan doen om dit in het lang en breed uit te smeren.

  Ik denk dat er heel goeie argumenten zijn om het huidige casinokapitalisme te hervormen. Wat is het nut van het ondermijnen van deze argumenten,door het toelaten van vernielingen,onder het mom van diversiteit ?

  De meeste filosofische strekkingen veroordelen de hebzucht van het neoliberalisme,zoals we dat de voorbije dertig jaar gekend hebben. Ofwel probeert men om een gemeenschappelijk standpunt te ontwikkelen en kan men met redelijke argumenten,hervormingen realiseren. Ofwel maakt men onderling ruzie over de vraag wie nu wel of niet gelijk heeft en smoort men automatisch elke kans op hervorming, bij voorbaat uit.

 • door Franz op dinsdag 25 oktober 2011

  "Een gerechtelijk onderzoek zal worden opgestart." Hehe, das wat de Israeli's ook altijd zeggen bij dodelijke aanvallen die hun weg in de media hebben gevonden om 2 jaar later in alle stilte te melden dat er niet genoeg bewijs was ofzo. De relschoppers zijn inderdaad agent provocateurs. Die heb je haast bij alle betogingen tegenwoordig. Bij de betogingen tegen de oorlog in Irak herinner ik mij ook een aantal personen (mogelijk ingehuurd door inlichtingendiensten) die jongeren aan het ophitsen waren om straatstenen uit te breken zodat de manifestatie zou ontsporen. Het onderlinge vingergewijs doet overigens denken aan COINTELPRO.

  • door Le grand guignol op dinsdag 25 oktober 2011

   Beste, eerlijk gezegd doet het mij daar ook aan denken. Het valt overigens maar moeilijk te begrijpen hoe mensen er alles aan doen om het bestaan van 'agents provocateurs' te blijven ontkennen - zelfs indien er foto's van bestaan. Hoe dom kan men zijn om telkens opnieuw het zonlicht te ontkennen. "Glaubensunwilligkeit"?

   • door Neal op dinsdag 25 oktober 2011

    Niemand ontkent dat er agent provocateurs zijn die betogingen willen laten ontsporen. Ze zijn er, zoals die mannen op de foto. Maar directe actievormen van een relatief grote groep jongeren daarmee gelijk stellen zoals in dit artikel wordt gedaan is onjuist.

    • door svdl op dinsdag 25 oktober 2011

     We moeten maar eens beginnen met de vragen te stellen: 3 eerste belangrijke vragen, waarop goed moet worden onderzocht: 1) Was het enkel de PAME die een ketting maakte rond het parlement? Ja? Nee? 2) Wat waren de afspraken voor de betoging? Wie zat in die afspraken in en welke representatie was daar? 3) Wat waren de initiele intenties van de ketting (door platform en/of door onderlinge organisaties) en verder: 4) Op welk moment van de betoging werd de menselijke ketting rond dat parlement gevormd? Heel belangrijk! maw. Wat waren op dat moment de objectieve omstandigheden. 5) Wat bezielde "DE" groep van stengooiers (en brandbommen) om juist op het moment dat mensen van de PAME de ketting vormden, een aanval in te zetten? 6) Wat bezielt je uberhaupt om een fysieke aanval in te zetten om medestanders in dezelfde strijd?!!!! Whatever the differences of opinion??? 7) Waarom wordt er in heel wat 'gepolariseerde' blogs enkel uiting gemaakt over het "geweld van de PAME" en dan in één zucht verbonden met Stalin, de Spaanse Burgeroorlog en de hele Historische polemiek tussen Anarchisten, Communisten en trotskisten? Wat kan hier de bedoeling van zijn? 8) Waar de "gemaskerden" Anarchisten? Waren dat werkelijk wat Anarchisten zouden benoemen als "die van ons?" I doubt it! Niet tegenstaande dat op site van de KKE jammerlijk gewag wordt gemaakt van "Anarcho-fascists" wat natuurlijk een contradictio in terminis is naar de grondideologie ervan, Nuance was hier wel wat op zijn plaats geweest. Maar ja, ook hier speelt de verdeeltheid en polarisering wederom parten, zeker in het ligt dat een PAME persoon is gedood --> Gemoederen... 9) Stel dat er een groep (hoe klein of groot ook) het parlement wil bezetten, waarom kan dat dan niet gebeuren nadat de ketting ontbonden is? Waarom MOET de confrontatie een feit zijn? Is dat niet sowiso desatreus naar de gehele beweging? naar de beeldvorming? Naar het imago van het protest? Denk eens goed na.... 10) En ja, verhoudend met de 3 eerste vragen alsook de rest: Hoe groot was die groep van personen eigenlijk die de aanval op de ketting inzetten? Let op dat ik in vraag 10 niet spreek over anarchisten of wat dan ook hé... 't gaat niet over filosofie, allusies en verdachtmakingen maar over wat allszinds zeker kan zijn: "een groep mensen", "een mensenketting", etc....

 • door Kees op dinsdag 25 oktober 2011

  Kom, dit verhaal is jullie website onwaardig. Ik dacht dat jullie aloude sectarische reflexen te boven waren gekomen en tegenwoordig anders met nieuwsvoorziening omgaan, maar zo'n bericht doet het ergste vrezen. Wie het begin van de confronatie tussen de KKE/PAMA-knokploeg en overige demonstranten wil zien, kan deze fotoserie bekijken. Het betreft echt geen zwartgekleedde anarchisten, maar mensen van het 'wij betalen niet'-blok, die verhinderd werden om het parlement te betreden. http://www.tsantiri.gr/koinonia-kinimata/dite-pos-archise-i-machi-pame-koukouloforon-fotoreportaz.html?iframe=true

  Alles lijkt erop dat de KKE de controle wil krijgen over 'de oppositie' en die dwingen tot symbolische en nutteloze massamanifestaties, in de hoop daar dan later verkiezingswinst uit te slaan. natuurlijk infiltreerdt de politie ook demonstranten en provoceert ze, dat is de aard van het beest.

  • door svdl op woensdag 26 oktober 2011

   Ik heb deze zelfde site al verschillende keren gezien (alsook andere) De foto's bewijzen absoluut niets van de beweringen die je doet. Absoluut Niets. Foto's zijn moment opnames en per definitie daarom altijd uit context getrokken entiteiten. Dat zou je moeten weten als je met bewijsmateriaal aankomt voor gebeurtenissen die gehele periodes omvatten. Om zulke periodes vast te leggen heb je heel veel foto's nodig en cronomogisch... Maar hé wacht eens even? Veel foto's na elkaar snel afgespeeld --> Dat is een filmpje ! waarempel!

   En ja de filmpjes heb ik ook gezien. En deze filmpjes geven mee een veel genuanceerder beeld. Op die filmpjes zie je de reatie van de PAME militanten pas gebeuren NADAT ze zijn aangevallen door een "groep personen" (en nogmaals zeg ik daarom niet meteenAnarchisten of ander -tisten)

   En dan verder die slotzin van "Het lijkt erop dat de KKE controle wil krijgen... en dwingen tot symbolishce en nutteloze massamanifestaties..." --> Spijkers op laag water ('van de pot gerukt')... Gemakkelijke "textbook" verordeningen uit een of ander super anti communistisch schrift dat alles ervan met de baarlijke duivel vergelijkt. Gemakkelijk, doorzichtig, zeer tendentieus en onder de gordel.

   • door Nanda R. op woensdag 26 oktober 2011

    Hallo Sam

    Emohysterie? Je zou voor minder na al die jaren dominant gedoe van communistische partijen. Het komt niet uit het niets dat veel mensen zo reageren hé. Lees de geschiedenis er nog eens op na. En ga er nu eens vanuit dat het misschien toch niet allemaal westerse propaganda geweest is. Ik zeg het je het komt niet uit het niets dat mensen op hun achterste poten gaan staan als ze zoiets zien als in Griekenland. Ik vind het erg en het maakt me boos dat jij aan de kant gaat staan van die *%£¨é"". Mensen waar ik me door geinspireerd voel waar ik liefde en bewondering voor voel hebben gecrepeert in matrelkamers en kerkers door die &é''é("' terwijl ze het supergoed bedoelden. Het is in hun geest dat ik boos ben, ja woedend ben op die verraders van de revolutie, ze hebben de revolutionaire hoop van miljoenen kapot gemaakt door hun strategische ongeduld, gebrek aan democratie en berekende strategie. 300 landbouwkollektieven platbranden en leegroven omdat het zogezegd niet strategisch is op een bepaald moment, tegen de wil van de boeren in. Loyale medestrijders executeren omdat ze niet meegaan met de lijn van Moskou. Sorry maar het zit zeer diep bij mij de boosheid en ze wordt al maar groter omdat alles gewoon onkent en verdraait wordt uit, weer een strategische belangen (de KKE niet jij).

    Ik wil alle krediet geven aan hedendaagse leninistische bewegingen maar niet als ze in hetzelfde straatje verder gaan en geen enkele kritiek verdragen!

    Toch wel vreemd dat veel van die andere bewegingen met de vinger naar de KKE wijzen. 'We will not pay', een organisatie van mensen uit alle lagen van de bevolking dan ook nog eens pacifistisch waarom zouden die liegen, ze hebben niets van doen met anarchisme of trotskyisme. De enigen die het verhaal van de KKE volgen zijn blijkbaar de KKE zelf, de PAME en geallieerde vakbondsorganisaties. Als al die andere groepen dat zeggen dan kun je toch niet meer van desinformatie of infiltratie spreken? En ookal werden ze eerst aangevallen dan is het toch nog aan de politie om de klus te klaren maar toch niet aan partijmilitanten? De politie was vlakbij... Het was op zijn mlinst onverstandig van de KKE! Stel je voor dat dat hier in Brussel zou gebeuren, dat kunnen we ons toch niet indenken? Je kunt toch niet zeggen dat het allemaal infiltranten waren?

    grts

    Nanda

  • door BrunoT op zondag 30 oktober 2011

   Sorry Kees, maar de foto's die je aanhaalt, bewijzen inderdaad niets. De foto's van de "Ik betaal niet"-beweging zijn niet op tijdens de demonstratie gemaakt, maar wel eind juni. Dat zie je alleen al aan de kledij. Het was wel wat frisjer om in korte mouwen te gaan betogen. Tijdens rellen op Syntagma was er trouwens niet 1 "Ik betaal niet" vlag te zien.

   • door Kees op woensdag 2 november 2011

    Nee, sorry, je kletst. Die foto's zijn echt van oktober, en dit moment is door veel meer verslagen beschreven, en ook op filmpjes te zien. Of je wilt of niet, de KKE-militanten hebben daar als een knokploeg opgetreden, en dat past ook in hun leninistische idee dat ze de arbeidersklasse gaan moeten leiden (en wie zich daar niet aan wil houden slaan we in elkaar). Het is niet anders en zeer triest, maar jullie zijn verplicht niet te liegen als je verslag doet. De tijden van propaganda zouden voorbij moeten zijn en je verliest ook geloofwaardigheid en lezers hierdoor. Tot voor kort heb ik vaak gelinkt, vanuit websites in Nederland, naar content op DWM, maar ik kijk nu wel eerst goed of het geen partijpropagandist is die daar wat geschreven heeft.

 • door Nanda R. op dinsdag 25 oktober 2011

  Een commentaar op de feiten vanuit anarchistische hoek:

  'We all experienced the nightmare that the Greek stalinists in co-operation with other leftist trade unionists and the cops created during the 48-hour strike in Greece on October 19 and 20 and some comrades in the anti-authoritarian milieu are badly wounded. We refer to the policing role of the KKE members: they were stationed in military formation in the area around the parliament, armed with helmets and sticks, facing the demonstrators with the riot squads behind them, preventing anyone from approaching, even asking for reporters' identities and attacking fiercely later those in the crowd who defied their cordons. As the clashes started, the riot squads came for their protection attacking people with chemicals and flash-bang grenades evacuating the area. It was revealed later that the stalinists had made an agreement with the police so as to be allowed to police the demo themselves. According to our information, similar agreements were made between the KKE and other left parties' or groupuscules' unionists so that each was alloted a special place near the parliament accepting KKE's hegemony. They later supported fully KKE in its denunciation of the 'anarcho-fascists', 'parastatals' etc, namely all those who were not part of the deal, not willing to accept it and tried to break their cordons.'

  • door Nanda R. op dinsdag 25 oktober 2011

   Excuseer, ik wist niet dat je geen grote letters mag gebruiken.

   Kan het eventueel om mijn reacties terug te plaatsen maar dan de grote letters omgezet in kleine letters?

   Bedankt!

   Vriendelijke groet

   Roderick

   PS excuseer me als mijn woorden persoonlijk aankwamen, maar de boosheid komt van diep, ik heb alle bereidheid om aan te nemen dat het niet correct is wat ik schrijf maar ik wil het wel tot op het bod aangaan en onderzoeken... Dus aub weerleg mijn woorden met concrete gegevens

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties