Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Griekenland maakt zich op voor een week van stakingen

De zware besparingsmaatregelen van de Griekse regering beginnen zwaar op de bevolking te wegen. De voorbije weken staakte het openbaar vervoer al een paar keer, en het vuilnis wordt ook al twee weken niet meer opgehaald. De regering lijkt op een confrontatie met de vakbonden af te steven en de aangekondigde 24-urenstaking van 19 oktober wordt een 48-urenstaking.
dinsdag 18 oktober 2011

Deze week bereiken de vakbondsacties een hoogtepunt. Heel wat openbare gebouwen worden bezet gehouden door boze ambtenaren, die officieel niet staken, maar wel iedereen verhinderen om te werken. Ze dreigen nu niet betaald te worden, want in de praktijk komt hun actie natuurlijk wel neer op een staking.

Opwarmingsoefeningen

Verder zijn vandaag de zeelieden aan een 48-urenstaking begonnen: dat betekent dat er geen ferrieverkeer is. Ook de rechtbanken werken niet: de advocaten, rechters en openbare aanklagers staken. Belastingen worden er ook niet geïnd: de ambtenaren van het ministerie van Financiën hebben het werk neergelegd, en de belastingsdiensten houden rollende 48-urenstakingen.

En dit zijn allemaal maar opwarmingsoefeningen, want op 19 oktober gaat het openbare leven in Griekenland voor twee dagen volledig plat. De luchtverkeersleiders staken dit keer mee, dus er is geen vluchtverkeer van en naar Griekenland op woensdag en donderdag. De taxi's rijden ook niet, en zelfs de typische Griekse kiosken zullen op woensdag gesloten blijven!

De overkoepelende vakbond van de openbare sector ADEDY en de overkoepelende vakbond van de privésector GSEE zullen woensdag gezamenlijk opstappen naar het Syntagmaplein. Zoals steeds zal de vakbond PAME (Arbeidersstrijdfront) een aparte optocht houden. Vermoedelijk zal het openbaar vervoer wel rijden, om actievoerders naar het centrum van Athene te brengen.

De actie zal zeker goed worden opgevolgd in de openbare sector, maar in de privésector merk je daar, zoals gewoonlijk, nauwelijks wat van. De Grieken proberen de eindjes aan elkaar te knopen en weinigen hebben de luxe om twee dagen na elkaar te staken en dus zo inkomen te derven. Binnen de openbare sector ligt dat anders: daar zorgen vakbondsafgevaardigden er wel voor dat niemand aan het werk gaat.

Waarom legt zo wat heel Griekenland het werk neer? De besparingsmaatregelen beginnen nu de openbare sector te raken. De Griekse regering brengt eindelijk het middellange termijnprogramma waarvoor eind juni is gestemd, in de praktijk. Deze week wordt een eengemaakte salarisschaal ingevoerd in de openbare sector. Iedere ambtenaar zal worden betaald op basis van zijn diploma, studies en jaren ervaring.

De vele extraatjes die door de jaren heen verworven zijn, vaak door vakbondsacties, zoals een bonus om op tijd op het werk te verschijnen, worden afgeschaft. Heel wat mensen zullen flink op hun loon moeten inleveren, sommigen tot zelfs 40 procent. De vuilnismannen zien zo bijvoorbeeld hun nettoloon van 900 euro terugvallen op 650 euro.

Arbeidsreserve

Bovendien worden voor het eind van dit jaar ook zowat 30.000 ambtenaren in een zogenaamde arbeidsreserve gestopt. Dat betekent dat ze gedurende een jaar niet zullen werken en 60 procent van hun basisloon zullen krijgen. Als er na dat jaar geen werk meer is voor hen, worden ze ontslagen. Niet verwonderlijk dus dat deze arbeidsreserve door de vakbonden als "het voorgeborgte van het ontslag" wordt gekenmerkt.

Volgens de Griekse grondwet kun je geen ambtenaren ontslaan, maar als de positie voor deze ambtenaren niet meer bestaat, kunnen ze wel de laan worden uitgestuurd. En dat is wat er nu precies gebeurt. Heel wat posities worden overbodig gemaakt. Dat zijn ze vaak ook wel, want de voorbije decennia hebben politici organisaties en postjes gecreëerd om hun stemmers aan een baantje te helpen.

Collectieve Arbeidsovereenkomsten

En op donderdag wordt het afschaffen van de de collectieve arbeidsovereenkomsten per bedrijfstak gestemd. Vanaf dan kan elk bedrijf zijn eigen arbeidsovereenkomst opstellen, met eigen loonschalen, op voorwaarde dat 3/5 van de werknemers daar mee instemt.

Eenvoudig gezegd, als de directie stelt dat iedereen 20 procent op zijn loon moet inleveren, of anders zal hij mensen moeten ontslagen, dan zal 3/5 van de werknemers zeker geneigd zijn om daar mee akkoord te gaan. Je mag tegenwoordig al blij zijn als je werk hebt in Griekenland. Werkloosheidsvergoeding is geen alternatief: je krijgt hier, met een beetje geluk, gedurende één jaar rond de 450 euro/maand en dan is het afgelopen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door svdl op dinsdag 18 oktober 2011

  Om nu reeds de tering-nering (be-)lijders voor te zijn in "hun oppervlakkig gezwam" en het "met spek schieten" over Griekenland", wil ik hier nog graag wat extra info (ter herhaling) meegeven, die er werkelijk toe doet en ter kadering van de huidige ontwikkeling in Griekenland:

  1. Het BBP van Griekenland is van '90 tot 2007 vervijfvoudigd. 2. De winstcijfers van Griekse bedrijven zijn X28! gegaan in deze periode. Inderdaad! 3. In vol crisisjaar 2009 boeketen de beursgenoteerde bedrijven van Griekenland bijna 12 Miljard Euro winst 4. Het bezit van grote banken is toegenomen van 275 Miljard Euro in 2004 naar 579 Miljard Euro in 2009. 5. Daarentegover bleef het gemiddelde loon in deze periode steken op slechts 60% van het gemmidelde loon in Europa. 6. Dit terwijlde productiviteit steeg tot 93,5% van het gemiddelde van de Eurozone. 7. Venootschapsbelasting daalde van 19,9% naar 15,9% 8. de fiscale fraude van de 6000 Grootse bedrijven steeg tot 15 Miljard Euro 9. Het aandeel van lonen van de werkende mensen in het bnp is het laagste van de gehele EU: namelijk 36,3%. Dit terwijl brutowinsten van bedrijven 53% van het bnp 10. Griekenland heeft de Grootse handelsvloot ter wereld: 16% van het werled aandeel: Logisch aangezien deze rederijen TOTALE fiscale onschendbaarheid genieten, maw de fiscus kan de rekeningen van deze bedrijven niet eens controleren. Het volstaat al dat een reder verklaart dat een persoon een dele van het kapitaal van zijn bedrijf bezit om volledige onschendbaarheid te genieten. 11. Rijke grieken zetten hun geld veilig weg in Belastingsparadijzen: geschat word tdat er zo al minstens 560 MILJARD Euro (!!!) naar het buitenlans is overgebracht. (Handlesblatt, Düseldorf) En omeven te kaderen: in 2010 was het Griekse BNP om en bij de 230 Miljard Euro. 12. De Griekse staat heeft dan wel een schuld van 350 Miljard Euro, maar het Griekse kapitaal van de rijksten te Griekenland dat belegd is in Zwitserse banken wordt nu al reeds geschat op bijna 600 Miljard Euro.

  En nu voor de Die Hard 'spekschietende' critacasters van Griekenland:

  13. Het zogenaamde overaanbod van ambtenaren in Griekenland: Ik noem het "laster en eerroof" en platte leugens in de media: Het totaal aantalbedienden in de openbare sectoren bedraagt momenteel 770 000 personen. Dit vertegenwoordigt 11,4% van alle werknemers in Griekenland. Hierbij komt Griekenland dus slechts op de 13de plaats in de EU wat betrfet overheidsaandeel in werknemers. Ver achter Zweden (30%), Denemarken (29%), Frankrijk (21,2%), GB (17,8%). En ter vergelijking: Ierland (11%), Nederland (10,7%) en tenslotte Duitsland (10,2%)

  14. En dan het groffe, beschaamtelijke haast racistische verwijte "de luie Griek": Oeso cijfers 2008: Jaarljiks werkt een Griek gemmiddeld 2120 Uur. Dat is 690 Uur meer dan de gemiddelde Duitser, 467 uur meer dan de Gemiddelde Brit en 365 Uur meer dan het Europees gemiddelde. Het gemiddeld aantal betaalde vakantiedagen in Griekenland bedraagt 23. Wat minder is dan in de het merendeel van de rest van de lande van de EU. Inclusief GB (28 dagen) en Duitsland (30 dagen)

  15. Lonen? Gemiddelde loon = slechts 1000 Euro Privé en 1300 Overheidsector. (wat 73% is van het gemiddelde van de Eurozone) Minimumloon slechts 590 Euro.( wat 51% is van het gemiddelde minimumloon van de Eurozone) Pensioenen slechts 55% van het gemiddelde cvan de Eurozone en 25% van de bevolking leeft vandaag onder de armoede grens. 2,2 Miljoen Grieken verdient minder dan 6500 Euro per jaar. 450000 Griekse kinderen (23,3%) leven in arme gezinnen

  16. Het is de EU zelf geweest die Griekenland in ruil voor toedreding en dus de geweldige oportuniteiten voor Griekse grootkapitalisten, al de economische eisen en voorwaarden heeft opgelegd, waardoor het nu geruineerd wordt. Ter glorie van Types als oa. Spiros Latis (een goede vriend van -waarempel- Barosso) met een geschat vermogen van 3,41 Miljard Euro...

  De puzzel moet nu toch wel samen te stellen zijn, niet?

 • door BrunoT op dinsdag 18 oktober 2011

  Nummers die we zeker in het achterhoofd kunnen houden, @svdl. Maar wie zegt dat er 770.000 ambtenaren werken in Griekenland? De overheid weet het zelf niet? Vorig jaar moesten ze zelfs een inventaris opstellen en alle ambtenaren werd gevraagd om zich te melden. Bleek dat heel wat overeleden ambtenaren nog werden betaald. In ieder geval werken er in de "brede openbare sector" (waarbij dus ook elektriciteitsmaatschappij, spoorwegen en andere overheidsbedrijven worden geteld) meer dan 1 miljoen werknemers.

  Die inderdaad ongeveer 1300 euro verdienen, zonder allerlei bonussen die ze door de jaren heen hebben weten te sprokkelen. Er zijn ambtenaren die tot 5000 euro per maand verdienen en daar niets voor hoeven te doen.

  O ja, en Latsis is natuurlijk ook vriend aan huis bij de Bush-familie....

 • door Le grand guignol op dinsdag 18 oktober 2011

  Het afschaffen van de de collectieve arbeidsovereenkomsten per bedrijfstak, zorgt ervoor dat werkgevers de werknemers tegen elkaar (kunnen) gaan uitspelen en met elkaar (kunnen) gaan laten concurreren. Zoals je zegt creëren werkgevers op die manier sociale druk onder de werknemers om akkoord te gaan met onmenselijke en stringente maatregelen, waardoor mijns inziens de basis gelegd wordt voor een burgeroorlog: "bellum omnium contra omnes".

 • door PeterMiedema op woensdag 19 oktober 2011

  Nutteloze actie, dat staken van de Grieken. Een keiharde eis voor de Europese leningen zijn hervormingen en bezuinigingen. Hoe sneu het ook is, het moet. Maar als ze dit hadden gelezen was het niet nodig geweest: http://wp.me/p1zDUu-z3

  • door svdl op donderdag 20 oktober 2011

   Misschien even toch wat diepgang opzoeken? Om uw perspectief wat te verbreden herhaal ik puntje 11 en 12 van de eerste post op deze thread. Dat zou normaal toch aan het nadenken moeten zetten waarom "Grieken staken"... (en anders moet je alle puntjes maar eens doorlezen)

   quote: 11. Rijke grieken zetten hun geld veilig weg in Belastingsparadijzen: geschat word tdat er zo al minstens 560 MILJARD Euro (!!!) naar het buitenland is overgebracht. (Handlesblatt, Düseldorf) En om even te kaderen: in 2010 was het Griekse BNP om en bij de 230 Miljard Euro. 12. De Griekse staat heeft dan wel een schuld van 350 Miljard Euro, maar het Griekse kapitaal van de rijksten te Griekenland dat belegd is in Zwitserse banken wordt nu al reeds geschat op bijna 600 Miljard Euro.

   "Ze" is dus al een valselijk begrip. Al gehoord van "the 99% vs. the 1%"? Ook in Griekenland is dit DE realiteit.

   En "of het iets uihaalt"... wel we zullen zien. Het is niet omdat er daar in een Grieks parlemenent, van-het-volk-afgesneden parlementariers wat snode plannen smeden om door de Grieken hun strot te rammen, dat het dan ook wel meteen "het eind van de geschiedenis is"... Van het moment dat het Grieks parlement bezet ZOU worden... zouden jou ogen toch al stilletjes mogen opengaan, niet?

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties