Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

De Israëli's stelen, branden en vernielen waterbronnen

Op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem breken Israëli's Palestijnse woningen af, branden ze boomgaarden en velden plat en vernielen ze waterbronnen en reservoirs. Dit staat in het recente rapport (27/9) van drie VN-rapporteurs, onder wie onze landgenoot Olivier De Schutter. De Palestijnen moeten zelf betalen voor het afbreken van hun huis, en een boete wegens 'illegaal bouwen'.
donderdag 29 september 2011

De cijfers gelden voor de periode begin 2011 tot augustus 2011. Zowat 1.500 Palestijnen werden gedwongen verjaagd, zonder compensaties. Sommige families woonden hier sedert decennia. 140 woningen werden vernield en 79 velden of kwekerijen. De vernietiging van 12 drinkwaterbronnen en 20 reservoirs treffen tienduizenden Palestijnen. Het aantal verjaagde personen is hoger dan over het hele jaar 2010. Herders worden afgesneden van water voor hun kudden. Er zijn plaatsen waar bijna wekelijks brand wordt gesticht door Joodse kolonisten, terwijl de Israëlische politie en leger toekijken.

De drie VN-rapporteurs - Raquel Rolnik, Catarina de Albuquerque en Olivier De Schutter - laten er geen twijfel over bestaan dat het gaat om criminele daden van 'de Israëlische autoriteiten', die het humanitaire recht en de mensenrechten schenden (Article 54 of the 1977 Additional Protocol to the Geneva Conventions of 12 August 1949, relating to the Protection of Victims of International Armed Conflicts (Protocol I). 'Deze acties moeten onmiddellijk stoppen'. Het Israëlisch leger is één van de daders, maar ook joodse kolonisten. Criminele daden tegen Palestijnen en Palestijnse eigendommen gepleegd door Israëlische kolonisten ('settlers'), moeten vervolgd worden aan de hand van een onafhankelijke, onpartijdige, doelmatige en tijdige procedure.

Ethnische zuivering

Wat de Israëlische historicus Ilan Pappé in 2006 omschreef als de Ethnic cleansing of Palestine, gaat dus sedert jaren onverminderd verder. Het doel - dat Israëlische politici reeds vroeger uitspraken - is het verdrijven, wegpesten, uithongeren, gevangen zetten, en desnoods vermoorden van de Palestijnse bevolking (elke week worden er wel een paar doodgeschoten, nu ook vanuit onbemande drones - zoals op 18/8 een jongen van 12 in Gaza; en minstens tienduizend zitten in Israëlische gevangenissen, waaronder vrouwen, politieke leiders en verkozen parlementsleden). Dat is de voorwaarde die premier Nethanyahu en Tel-Aviv stellen aan de 'vredesonderhandelingen': dat zuivering, diefstal en branden ongestraft mogen voortgaan, terwijl tot in het oneindige gepalaverd wordt in Genève of Washington. Als het nog een tijdje doorgaat, blijft voor de Palestijnse staat geen grondgebied meer over, of alleen wat woestijn en rotsen, ingesloten tussen kolonies en wegen 'for Jews only'.

Alle vergelijkingen gaan mank

Wat kunnen we hiertegen ondernemen? Waarmee kan het lot van de Palestijnen vergeleken worden, en hoe wordt daartegen opgetreden? Ik heb de Tweede Wereldoorlog meegemaakt, en ik kom in de verleiding het gedrag van de Duitse militairen te vergelijken met het optreden vandaag van het IDF (Israeli Defense Forces, nvdr) tegen de Palestijnen. Weliswaar heeft Israël geen gaskamers.

Ik weet dat deze vergelijking sommigen zou schokken, zoals ik geschokt ben door de feiten over de Israëlische onmenselijkheid. En alle vergelijkingen gaan mank. Neen, Tel-Aviv organiseert geen holocaust. Een meer eigentijdse vergelijking: Libië is half plat gebombardeerd 'om de bevolking te beschermen'. Het kan meer dan een jaar duren voor de olieproductie weer normaal is, zeggen de autoriteiten (en die olieproductie is natuurlijk een prioriteit - we spreken niet over ziekenhuizen, scholen, universiteiten, woningen,...).

Moeten we, in navolging van het geval Libië, voorstellen om Tel-Aviv te bombarderen, of Haifa (waar vroegere vrienden van mij wonen), of de kerncentrales en atoombomreserves? Toen de VS tijdens de Vietnamoorlog de hoofdstad Hanoi bombardeerde, heb ik ook geschreven: moeten we nu New York bombarderen? Het is natuurlijk een symbolische, maar wel een morele vraag.

Veel eenvoudiger èn doelmatiger zou het zijn als in de EU enkele landen een geheime diplomatieke mail zouden sturen naar hun Israëlische ambassadeurs, met de mededeling dat vanaf volgende week alle kapitaalsoverdrachten naar  Israël zullen geblokkeerd worden. Dat kan, met één toets van de moderne IT. Het is al toegepast voor andere landen.

Israëlische blokkade van Gaza onwettig

Een vijfkoppig panel van VN-rapporteurs heeft op 13 september de toestand in Gaza onderzocht vanuit wettelijk standpunt. Ze zeggen dat de "collectieve bestraffing" van de bevolking "een flagrante overtreding is van de internationale rechten van de mens en van het humanitair recht". Ook het Internationale Rode Kruis had de blokkade al onwettig genoemd. 

Ofschoon we al wisten dat de levensvoorwaarden voor de bewoners van Gaza ‘ondraaglijk’ zijn (woord van Obama in zijn mooie speech in Caïro – hoe lang is dat geleden…), doet de lezing van dit verslag mij onpasselijk worden. Zo is meer dan 9/10 van het drinkwater in Gaza vervuild, doordat Israël de nodige materialen en energie voor het zuiveringsstation tegenhoudt. De enige ondergrondse waterreserve van Gaza is in gevaar. Leden van het VN panel zijn o.m. Richard Falk, María Magdalena Sepúlveda Carmona, Catarina de Albuquerque, Anand Grover en Olivier De Schutter.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/un-independent-panel-rules-israel-blockade-of-gaza-illegal-1.384267

PS: het rapport over de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem is nog niet doorgedrongen tot onze kwaliteitskranten. The New York Times, Haaretz, De Morgen, De Standaard: nooit van gehoord (29/9).

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

13 reacties

 • door jan peeters op vrijdag 30 september 2011

  Hoe vergaat het de Palestijnen in andere landen rond Israel? Daar wordt weinig over gesproken. Alhoewel hun positie in die landen erbarmelijk is. Maar afgeven op Israel is mode op de Wereld Morgen. Frank Roels is hierbij een voortrekker. Israel moet verdwijnen. Een Joods landje mag niet bestaan. Alleen Islamitische landen hebben bestaansrecht. Ook al hebben die 99 % van het midden Oosten in hun bezit. Joden en Kristenen hebben het er moeilijk, worden gediskrimineerd en ontvluchten massaal vele van deze landen. Desondanks is 1 % Joods thuisland tussen 99 % Arabisch thuisland in het midden oosten al teveel voor Frank Roels. Gaza moet vrij wapens kunnen invoeren en afvuren op Israel. Geld voor sociale projekten in Gaza is er niet, maar dure raketten afschieten is dagelijkse kost....

  • door RC op vrijdag 30 september 2011

   Mijn beste Jan Peeters,

   In de mate de zionistische meerderheid, die het in Israël voor het zeggen heeft, blijft kiezen voor de aanpak van het Oude Testament, de Palestijnen in eigen land als tweederangsburgers en als een soort van Untermenschen blijft beschouwen, in de mate de Palestijnse vluchtelingen buiten gehouden blijven worden én in de mate via kolonisatie steeds meer strategische delen van de westelijke Jordaanoever van de Palestijnen gestolen worden, in die mate wordt een leefbare Palestijnse staat naast Israël steeds minder een politiek haalbare kaart voor de Palestijnen en voor de Arabieren in de 99 % van het midden Oosten. Het is dus een enorme strategische blunder van de zionisten om de pogingen van de Palestijnen om internationale erkenning te krijgen voor hun eigen staat te saboteren en echte gesprekken daarover steeds maar weer te torpederen en in de praktijk een politiek te voeren die de haalbaarheid van die oplossing aan het reduceren is tot nihil. In plaats van veiligheid kopen ze steeds meer avontuur met die politiek. Het gevolg gaat zijn dat op termijn het draagvlak voor de erkenning van dat agressieve, oorlogszuchtige, eigengereide etc. "Joodse 1 % thuislandje" van U gaat afkalven en dat vroeg of laat dat landje in het beste geval zal moeten omgevormd worden tot een democratische rechtsstaat voor Palestijnen én Joden met meer dan waarschijnlijk een Palestijnse meerderheid. In het slechtste geval verdwijnt het van de kaart en worden de zionisten de zee in gedreven. Als Vlaming die net zoals heel wat volksgenoten wellicht vast van plan is om tot de laatste druppel bloed te vechten voor het behoud van elke m² grond rond Brussel, zou U toch enigszins moeten begrijpen dat het die Palestijnen ondertussen na al die vernederingen erg hoog zit en dat een twee staten oplossing met wat er hen rest aan Palestijnse gronden eigenlijk steeds minder mensen onder hen bekoort. Wij gaan het van de kaart vegen van het Israël, zoals het nu eruit ziet en werkt, wellicht niet meer meemaken, maar het zionisme als beweging is wellicht nog niet bepaald toe aan de laatste plaag van Israël. Ze hebben nu eenmaal de ijzeren wet van de demografie tegen en zijn veel te afhankelijk van de hulp van de VS en Europa. En hoe belachelijk het schermen met de historische rechten op die gebieden eigenlijk is, gaat , zodra het tij keert, al helemaal duidelijk worden !

  • door Piet De bisschop op vrijdag 30 september 2011

   Ook gelezen, beste ? 'Israël gaat 1.100 nieuwe woningen bouwen voor Joodse kolonisten in Oost Jeruzalem'. Een bericht van een paar dagen geleden. Gelezen op VRT (kan je toch niet verwijten antisemitisch of pro Palestijns te zijn). Hillary vindt het contraproductief, en Ashton is diep ontgoocheld. En zo gaat dat al decennialang...

  • door Vanglabeke Noël op vrijdag 30 september 2011

   Een Joods landje ????,niet overdrijven he meneer Piet Jansens of Jan Peeters . Dat Joods landje is met het allebruutste geweld gestolen geweest van de Palestijnen terwijl de wereld een ooçgje dicht kneep ;Dat Joodse landje is een atoomstaat,en militair veruitweg de sterkste macht in de regio . En niet vergeten zowel machtige broer de VS en de EU staan pal achter dat zogenaamd arme landje .De zionisten die de dienst uitmaken in dat arme landje hebben een ideologie die uiterste verwerpbaar is. Palestijnen zijn voor hen een soort ongedierte die men naar hartelust mag uitmoorden .De miserie van de Palestijnen is begonnen na het eerste zionistische congres in 1896,lang voordat er van een holocaust sprake was . .En de zionisten waren verre van vies om akkoorden met de nazi's af te sluiten .

   • door Johan op vrijdag 30 september 2011

    Wat een intellectuele armoede!

  • door Hollandse op woensdag 12 oktober 2011

   Ik heb nergens artikel het woord moslim of islam gelezen. Het gaat hier om mensen!!!! Mensen die dezelfde levensbehoeften hebben als jij en ik. In het artikel wordt dan ook gesproken over mensenrechten. Hoe kan het zijn dat het geloof bij betrokken wordt? Hoe kan het zijn dat er zulke mensen als jij en de zionisten bestaan? Hoe kan het woordje zuivering nog geaccepteerd en toegelaten worden? Want zolang dit er is, is de wereld verdoemd!! En jij al helemaal..

 • door Spectator op zaterdag 1 oktober 2011

  de almacht van de steenrijke filosemietische-pro-Zionistische lobby in de USA, Europa, Australie en Z-Amerika is wel erg naief , cfr de fratsen van bronstige DSK....

 • door Guido Joris op zondag 2 oktober 2011

  dewereldmorgen.be wenst geen artikels van mensen die niet anti-Israël te publiceren vandaar dat ik ook geen zin heb om Israëlhaters als Roels van antwoord te dienen. Weet iemand hoe zijn voorouders zich tijdens de WOII gedragen hebben of hijzelf want het lijkt aan de herhaling te zien niet van de jongste Je mag het mij altijd laten weten Deze reactie is ten persoonlijke titel. Guido Joris

  • door MM op zondag 2 oktober 2011

   Beste heer Joris,

   Over intellectuele armoede gesproken...Het lijkt alsmaar moeilijker voor Israel-apologeten als uzelf om stevige argumenten en feiten te berde te brengen om de onmenselijke, koloniale, militaristische en ronduit racistische politiek van de staat Israel te verdedigen. Als 'alternatief' probeert men dan maar de boodschapper te discrediteren zoals u dit nu mooi illustreert ten aanzien van de heer Roels. De pro-Israel figuren en de Hasbarah hebben voldoende propagandaruimte in de reguliere pers of hebben bovendien voldoende morele en actieve steun in de hoogste regionen van de Westerse politiek. Laten we maar kijken naar de reactie van de EU en de VS op het VN-lidmaatschap van de Palestijnse rompstaat of hoe men graag de andere kant uitkijkt als Israel voor de zoveelste keer een bloedbad aanricht in de bezette gebieden. En de link met de Jodenvervolging om de Zionistische politiek boven elke kritiek te verheffen begint echt wel afgezaagd te worden. Israel en zijn verdedigers zouden echt wel de laatsten mogen zijn om het lijden van de Joodse (en andere) slachtoffers van het Nazisme op zich te laten afstralen. Remember de Haarva akkoorden? Remember het in eerste instantie samenheulen van de revisionistische Zionisten met de Nazi's?

  • door froels op zondag 2 oktober 2011

   Waarde Joris: hoe blind kan u toch zijn voor de feiten; u betwist ze zelfs niet! IK heb die vreselijke zaken over de Israêli's niet geschreven, het zijn mensen die terplaatse een rapport hebben opgesteld. U weet toch ook dat er joodse vredesbewegingen zijn, die gelijkaardige informatie en veroordelingen uitspreken, elke week, sedert jaren? Kijk eens naar: http://theonlydemocracy.org/2011/09/another-round-of-israeli-military-vandalism-at-umm-al-kheir/ http://theonlydemocracy.org/2011/08/freedom-theatre-attacked-again/ http://www.btselem.org/settler_violence http://www.btselem.org/settler_violence/dual_legal_system www.machsomwatch.org In 2007 reeds prof Richard Falk: http://www.transnational.org/Area_MiddleEast/2007/Falk_PalestineGenocide.html Wat nu betreft uw verdachtmakingen tegen mijn persoon en familie: daar schiet u een fameuze kemel. Mijn vader was tijdens WOII in de Weerstand, werd gedeporteerd naar concentratiekampen, kon ontsnappen en werd later uitgenodigd door de Israëlische overheden wegens verdiensten jegens de joden. Ikzelf was in Israël voor de oorlog van 1967, en werkte er enkele weken in een kibboets. Indien u de moeite had genomen mijn publicaties te bekijken, zou u gezien hebben dat ik jarenlang heb samengewerkt met Israëlische collegas. En u noemt mij een Israëlhater. Ik hoop dat u hierover nadenkt en ophoudt met schelden.

  • door svdl op maandag 3 oktober 2011

   Ongepast en laag onder de gordel naar Frank Roels toe! Als u verder zoveel problemen het met De Wereld Morgen, waarom bent u hier dan nog soms aanwezig? Het lijkt mij een vorm van Intellectueel massochisme te zijn voor u, ...of bent gehard en geënt op confrontatie?

 • door janpeter van wisselen op woensdag 5 oktober 2011

  dat mensen dit kunnen goed keuren? zijn jullie blind?????

 • door Constatatie op donderdag 10 november 2011

  Er zit toch geen varkensvlees in of een combinatie van vlees en zuivel !

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties