Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

België onder Turkse druk

MO* ontdekte dat recente WikiLeaks-documenten de moeizame samenwerking blootleggen tussen België en Turkije op het vlak van terrorismebestrijding. De WikiLeaks-documenten beschrijven hoe de Turkse autoriteiten sterk aandringen op een hardere aanpak van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK in België.
maandag 19 september 2011

In dat verband probeerde het Belgische gerecht al meermaals om het Koerdische televisiestation Roj Tv aan banden te leggen, totnogtoe tevergeefs. "Vandaag is de relatie tussen België en Turkije  sterk verbeterd", reageert Buitenlandse Zaken.

De strijd tegen het terrorisme is al enkele jaren een Belgische en internationale prioriteit. Een belangrijk onderdeel van deze campagne spitst zich, althans in België, toe op de PKK. De Koerdische Arbeiderspartij streeft gewapenderhand naar een onafhankelijk Koerdistan en staat sinds 2002 op de lijst met terreurorganisaties van de Europese Unie.

Het is in deze context dat Roj Tv, een Koerdische televisiezender uit Denderleeuw, deel wordt van het verhaal. De zender is al jaren een doorn is in het oog van het Belgische gerecht dat de Koerden verdenkt van financiële steun aan de PKK, onder meer via witwaspraktijken.

Het is dan ook een publiek geheim dat de Belgische autoriteiten Roj Tv liever kwijt zijn dan rijk. Daarvoor werkt ons land samen met Turkije dat sterk aandringt op een harde aanpak tegenover alles wat van ver of dichtbij iets te maken kan hebben met de PKK. Het Turkse standpunt hoeft niet te verbazen aangezien Ankara al decennialang in een hevig conflict verwikkeld is met de Koerdische onafhankelijkheidsstrijders.

Vorige maand nog nam het geweld opnieuw sterk toe, vooral in het noorden van Irak. De Turkse autoriteiten laten weinig mogelijkheden onbenut op internationale fora om andere landen, waaronder België, te wijzen op het gevaar van de PKK.

WikiLeaks publiceert nu een aantal documenten die deze bevindingen illustreren. Het gaat over verslagen van bijeenkomsten tussen Amerikaanse, Belgische en Turkse ambtenaren en politici, opgesteld door de Amerikaanse ambassades in Brussel en Ankara. Ze documenteren de verstoorde diplomatieke relaties en de moeizame bilaterale samenwerking die sinds 2006 op het getouw werd gezet.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Koen Calliauw op dinsdag 20 september 2011

    Terwijl de PKK in België achtervolgd wordt, blijven de Turkse fascisten van de Grijze Wolven buiten schot. Nochtans verklaarde de Staatsveiligheid hen tot een gevaar voor de samenleving. Ze infiltreerden in democratische partijen zoals sp-a, CD&V en eertijds zelfs in Groen! Ze hebben contacten met extreem rechts in het VB.

    Het Antwerpse gemeenteraadslid Ergün Top (CD&V) is sympathisant en wellicht lid van de Grijze Wolven. Hij kwam in het nieuws met een verzonnen drugs affaire op Antwerpen-Zuid rond zijn Koerdische buren. DeWereldMorgen.be wees daar op, de media zwijgen. Lees :

    www.dewereldmorgen.be/blog/koen-calliauw/2011/09/11/grijze-wolf-erg-n-top-krijgt-klappen-bis

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties