about
Toon menu

Warmere oceanen produceren gevaarlijke bacteriën

De opwarming van de oceanen stimuleert de verspreiding van gevaarlijke bacteriën, die onder meer via vis en schelpdieren in aanraking komen met de mens. Een grootschalige Europese studie waarschuwt voor miljoenen euro's aan kosten voor de volksgezondheid.
woensdag 14 september 2011

De onheilspellende boodschap is afkomstig van het Onderzoekscentrum voor Klimaatverandering en Europese Marine Ecosystemen (Clamer), een samenwerking tussen zeventien Europese onderzoeksinstituten. Het is het resultaat van een synthese van meer dan honderd onderzoeksprojecten sinds 1998.

"De besmetting met ziektekiemen door menselijke consumptie van zeevruchten en, in minder mate, door blootstelling aan zeewater tijdens het beroep of recreatie, kunnen voor miljoenen euro's gezondheidskosten veroorzaken", stelt Clamer in een paper die vandaag (14 september) werd voorgesteld op een congres in Brussel.

Zo ontdekte een team van onderzoekers uit Italië, Duitsland, de VS en Groot-Brittannië dat warm water de groei van zogenaamde Vibrio-bacterieën stimuleert. Vibrio is een van de meest gevaarlijke bacteriestammen, die onder meer gastro-enteritis en cholera kan veroorzaken. Andere bacteriën en microalgen kunnen voedselvergiftiging bij de mens veroorzaken of het ecosysteem ernstig ontwrichten door de schade die ze toebrengen aan vissen of schelpdieren.

"We hebben overtuigend en verontrustend wetenschappelijk bewijs verzameld", zegt Carlo Heip van Clamer. "We moeten daar veel beter over communiceren dan we tot nu toe gedaan hebben. We moeten ons goed bewust zijn van de gevaren die verbonden zijn aan wat in essentie een ongecontroleerd experiment is met de marine ecosystemen."

De studie van het Clamer beperkte zich tot de Europese zeeën, maar de auteurs van het onderzoek nemen aan dat dezelfde tendens ook elders ter wereld een feit is.

Waaier aan problemen

Het Clamer-onderzoek somt naast de proliferatie van bacteriën een aantal andere gevolgen van de klimaatverandering voor de zeeën op: een stijgende zeespiegel, kusterosie, smeltende ijskappen, meer en hevigere stormen, wijzigingen in de zeestromingen en verzuring.

De stijging van de zeespiegel alleen al, zegt het rapport, bedreigt tot drieduizend miljard euro aan eigendommen in Europa die op minder dan een halve kilometer van de kust liggen. Maar liefst 35 procent van het Europese bruto binnenlands product wordt gegenereerd op minder dan 50 kilometer van de kust.

- - - - - - - -
Auteur: Joren Gettemans

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

4 reacties

 • door jan peeters op woensdag 14 september 2011

  Nog "even" en we krijgen opnieuw een ijstijd. Dan is het gedaan met Vibrio-bakteriën en menselijke overbevolking. Dan krijgen we weer dalende zeespiegels en grote ijskappen, met gletsjers tot in West -Europa. Dan daalt in Belgie de zomertemperatuur tot 0 graden en tot -40 in de winter. Dat is gedurende de meest afgelopen perioden zo geweest en het zal ook overwegend zo zijn de komende miljoenen jaren. Deze warme periode is slechts een korte uitzondering op de regel. Geniet ervan in plaats van te mekkeren.

  • door Gerd op woensdag 14 september 2011

   De huidige broeikasgasconcentratie in de dampkring is reeds zo hoog dat een mogelijk volgende ijstijd honderdduizend jaar verdaagd is. Dat is het goede nieuws.

   Het minder goede is dat - met wat we er nog gaan bijpompen - menselijk en veel ander leven in deze veranderde atmosfeer ten laatste in de volgende eeuw onmogelijk wordt.

 • door Lieve Pepermans op donderdag 15 september 2011

  We zullen overlevers zijn, lang voor we dat zelf beseffen. Haidar El Ali, milieuactivist en beschermer van het leven in de oceanen in Senegal

 • door the dominator op donderdag 15 september 2011

  zo als steeds moeten we het eerst voelen en dan na tijd onze hersens gebruiken ipv eerst te denken en dan te ondernemen ......tja daar zit nu het foutje in onze maatschappij "eerst zien zei de blinde ....maar loopt tegen de boom...."

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties