Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Voormalig kopstuk Al Qaeda in Libische militaire raad

Wist je dat de nummer één van de militaire raad in Tripoli niemand minder is dan een voormalig kopstuk van de Libische tak van Al Qaeda?
donderdag 8 september 2011

De nummer één van de militaire raad in Tripoli is niemand minder dan Abdelhakim Belhadj, een voormalig kopstuk van de Libische tak van Al Qaeda: de Libyan Islamic Fighting Group (LIFG). Deze organisatie stond op de lijst van verboden terroristische organisaties. De man onderhield o.a. nauwe contacten met Al-Qaeda strijders in Irak en meer in het bijzonder met Abu Musab al-Zarqawi, een ander kopstuk van Al-Qaeda, afkomstig uit Jordanië.

In 2004 werd Abdelhakim Belhadj in Bangkok opgepakt door VS-troepen en overgebracht naar Libië, waar hij werd opgesloten. In 2010 werd hij in het kader van een amnestiewet samen met tweehonderd andere islamisten vrijgelaten. Hij speelde de afgelopen weken en maanden een vooraanstaande rol in de verovering van Tripoli. Hij had twee- tot drieduizend man onder zijn bevel. Hij heeft nu de militaire controle over de hoofdstad van Libië en heeft dankzij de speciale grondtroepen van Groot-Brittannië en Frankrijk, en de luchtsteun van de Navo Tripoli kunnen innemen. Een curieuze oorlog, die war on terror.[1]

Volgens The Economist lijken de islamisten nu de overhand te hebben verkregen in Libië. Ze krijgen daarbij veel steun van Qatar, het land van Al Jazeera, dat in het verleden vele miljarden dollars had geïnvesteerd in Libië en ook een sleutelrol speelde in de militaire operaties. Het golfstaatje zou in Libië in de komende jaren dezelfde rol kunnen spelen als Pakistan in Afghanistan de afgelopen jaren. Dat belooft.[2]

Britse militaire trekken uit de militaire operatie in Libië dezelfde lessen als Obama en pleiten voor een soort ‘light’ versie. Bij de klassieke militaire interventies werden ‘eigen’ grondtroepen massaal ingezet. Libië toont dat het ook anders kan. De grondoorlog moet uitbesteed worden aan lokale troepen of bevriende legers uit de regio. Speciale eigen eenheden kunnen dan tot een minimum beperkt worden en zelfs verborgen gehouden worden voor de publieke opinie. Volgens de Britse militairen moet de NAVO zich in het vervolg meer toeleggen op het trainen van de lokale of bevriende legers.[3]

Bronnen

[1] Salama H., ‘From Holy warrior to hero of a revolution: Abdelhakim Belhadj’, 25 augustus 2011, http://www.asharq-e.com/news.asp?section=1&id=26357; http://www.reporteconfidencial.info/noticia/28234/los-rebeldes-ponen-al-mando-de-tripoli-a-un-ex-jefe-de-al-qaida/; 31 augustus 2011; Financial Times, 6 september 2011, p. 5; Financial Times, 5 september 2011, p. 1 en 3.
[2] ‘The Islamists seem to have the upper hand, enjoying the patronage of Qatar, the boiling-rich little Gulf emirate that hosts Yusuf Qaradawi, an influential mentor of the global Muslim Brotherhood, and Al Jazeera, the satellite-television channel that shapes perceptions across the Arab world. Qatar, some surmise, could yet play the part in nurturing Islamists in Libya that Pakistan played in Afghanistan.’ The Economist, 3 september 2011, p. 32.
[3] ‘But we need to think harder about our capacity to train proxy fighters on the ground at speed. After the wars in Iraq and Afghanistan, western states will be reluctant to commit their own troops to a ground campaign for years to come. There needs to be more focus in Nato nations on the need to have training teams at high readiness that can turn a proxy army into an effective fighting force.’ Blitz J., ‘Defence: Lessons from Libya’, Financial Times, 31 augustus 2011, p. 7. Voor de lessen die Obama trok klik hierIn deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

12 reacties

 • door Pascal op donderdag 8 september 2011

  Nog vreemder is dat de Libya Islamic Fighting Group (LIFG) tot 21 juni nog als terreurorganisatiie stond aangegeven op de lijst van terreurorganisaties van de VN. Vanaf 21 juni is de lijst niet meer raadpleegbaar op de VN-website (hoe toevallig). Misschien dat er wat geschoven moet worden met terreurorganisaties die niet meer of nu wel de westerse belangen dienen. Met dank aan Ban Ki Moon. http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=26255

 • door Le grand guignol op donderdag 8 september 2011

  In een uitzending van Ter Zake, namelijk: Ter Zake Extra dd. 20 maart 2011 (20u-21u), versprak Minister van Defensie De Crem zich met betrekking tot de aanwezigheid van Special Forces (SF) in Libië. Volgens De Crem waren deze SF "reeds enkele weken actief op Libisch grondgebied" - i.e. voor de afkondiging van NAVO Resolutie 1970 én 1973.

  De Belgische Minister van Landsverdediging heeft bijgevolg openlijk toegegeven weet te hebben van de aanwezigheid van grondtroepen in Libië. Een soevereine staat binnenvallen zonder toestemming en resolutie van de NAVO valt onder het schenden van het Internationaal Recht (cf. Knoops, G. J.) en vermits er ontzettend veel burgerslachtoffers gevallen zijn eveneens onder misdaden tegen de menselijkheid.

  Voor alle duidelijkheid, zeg ik geenszins dat De Crem de mensenrechten heeft geschonden, dan wel dat deze geschonden werden door schurkenstaten als de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De verantwoordelijken dienen gestraft!

  Daarnaast ben ik - samen met de VN - van mening dat propaganda bijdraagt tot een schending van de mensenrechten. Vermits de 'reguliere (Westerse) media' bewust - zie het voorbeeld van Ter Zake Extra - bijgedragen hebben tot het verspreiden van propaganda, hebben deze - ook de VRT, i.e. Eén en Canvas - bijgedragen tot het schenden van de mensenrechten: ook zij dienen hiervoor gestraft! Met geld van de belastingbetaler diezelfde belastingbetaler belazeren: schandalig - eigenlijk schieten woorden te kort.

  Voor het indienen van een klacht moeten we niet ver gaan. Het NAVO-hoofdkwartier is gevestigd in Brussel en valt bijgevolg onder de rechtspraak alsmede bevoegdheid van de Belgische justitie.

  • door wagner op vrijdag 9 september 2011

   [title]@ le grand guignol Het is[/title]@ le grand guignol

   Het is niet te vaten , de westerse media die fungeert als woordvoerders van Al-Qaida en de Nato als hun luchtmacht. Een zoveelste alliantie van de embedded Mainstream Media-CIA-Al-Qaida en waneer hun huwelijk weer eens op de klippen loopt kunnen de gewone moslims weer scheef bekeken worden en ter verantwoording worden geroepen voor dit uit de hand gelopen grap. De journalistiek heeft zich geprostitueert aan de aandeelhouders van de media en gedragen zich als hersenloze papegaaien die de Nato oorlogsmisdaden goed praten en zijn per definitie medeschuldig aan misleiding.

   Wat voor zin heeft het om ons voortdurend voor het nazisme te waarschuwen, als voor onze neus de zelfde praktijken zich aan het ontwikkelen zijn. De Nato landen zullen nooit verantwoording moeten afleggen, oorlogsmisdaden worden immers alleen door zwakke derde wereld landen gepleegd en nooit door de elite van onze westerse landen.

   • door Le grand guignol op vrijdag 9 september 2011

    Met betrekking tot de gang van zaken tijdens en in mindere mate voor het Interbellum ga ik af op persoonlijke indrukken uit documentatiemateriaal (boeken, docu, muziek,...) en aan de hand van het beeld dat ik daaromtrent heb lijken zich, inderdaad, analoge processen te ontwikkelen of alleszins 'op te borrelen'.

    Echter, het grootste probleem situeert zich naar mijn mening in de eigengereide attitude van (hedendaagse) politici - mogelijk in de (huidige) politieke cultuur, al dan niet, als een gevolg van het 'new public management' met als enige morele maatstaf (amoreel) cijfermateriaal omtrent 'efficiëntie' en 'effectiviteit' - om een reeks beginselen uit het internationaal (straf)recht naar believen alsook te pas en onpas te veranderen, met de voeten te treden, selectief te negeren,... Naar mijn mening heeft dat maar weinig van doen met het internationaal recht an sich, dan wel met het gebrek aan politieke, morele verantwoordelijkheid en/of een (persoonlijk) weigeren om dergelijke verantwoordelijkheid - alsnog - op te nemen. Terwijl die betrokkenen - al te gemakkelijk - anderen met de vinger wijzen, op anderen hun verantwoordelijkheidszin beroep doen en/of anderen op het gebrek aan responsabiliteit afrekenen. In wezen maakt het geen verschil over wie het gaat - 'elite', 'kansarmen',... - want uiteindelijk zijn we allemaal mensen en heeft het hoofdzakelijk te maken met respect én rechtvaardigheid t.o.v. elkaar. Dat klinkt misschien 'wollig en oubollig', maar 'k ben liever een 'moraalridder' dan een 'Renaissance Paus'.

 • door frank willems op vrijdag 9 september 2011

  Ik denk dat het eindelijk tijd is Khadafi in eer te herstellen. Het moet nu wel duidelijk zijn dat de hele hetze tegen hem van in het begin op leugens gebaseerd is. Er is in Libië nooit een volksopstand geweest, alleen een door het Westen grotendeels georchestreerde rebellie die dank zij Westerse bommen en geheime elitetroepen aan de macht gebracht is. Progressief Europa heeft zich als koorknapen bij de neus laten nemen of zelfs meegezongen in het propagandakoor. Libië was het meest welvarende land van Afrika, met het beste sociale systeem. Dank zij Khadafi. De man heeft zich altijd tegen de Westerse hegemonie in Afrika en het Midden-Oosten verzet. Op dit ogenblijk vecht hij in moeilijke omstandigheden verder voor de onafhankelijkheid van zijn land. Men mag er van uitgaan dat een meerderheid van de Libiers hem steunt in dat verzet en de zaak voor het Westen en de rebellen nog lang niet definitief gewonnen is.

 • door Peter Calluy op vrijdag 9 september 2011

  Ja, wij wisten dat met aan de zekerheid grenzende waarschijnlijkheid.

  Triest, heel triest.

  En nu wachten op de verkiezingsuitslag in Egypte. Afspraak in December ?

  Groeten Peter.

 • door Jan Vandendriessche op vrijdag 9 september 2011

  Schitterend, Marc, die hufters ontmaskeren.... goed zo. Ik word er niet goed van é dat die media zo gemanipuleerd worden. Godver...

 • door Manu op vrijdag 9 september 2011

  Deze aanval en schending van de soevereiniteit van Libië is nochtans mee goedgekeurd door SPA en GROEN!!!!

  • door Oscar.o op vrijdag 9 september 2011

   Ja, heb me ook al afgevraagd hoe dat in zijn werk is gegaan in het parlement; één keer gestemd en praktisch unaniem? Worden de belgische parlementsleden ergens gebrieft, is er een "iets" dat de neuzen in dezelfde richting dwingt als het om oorlog gaat?

  • door Oscar.o op vrijdag 9 september 2011

   Ja, heb me ook al afgevraagd hoe dat in zijn werk is gegaan in het parlement; één keer gestemd en praktisch unaniem? Worden de belgische parlementsleden ergens gebrieft, is er een "iets" dat de neuzen in dezelfde richting dwingt als het om oorlog gaat?

  • door Oscar.o op vrijdag 9 september 2011

   Ja, heb me ook al afgevraagd hoe dat in zijn werk is gegaan in het parlement; één keer gestemd en praktisch unaniem? Worden de belgische parlementsleden ergens gebrieft, is er een "iets" dat de neuzen in dezelfde richting dwingt als het om oorlog gaat?

 • door dan op zondag 11 september 2011

  Net zoals Khadaffi deed wordt hier de vogelschrik van het moslimfundamentalisme en Al Qaeda bovengehaald.... net nu alle analisten die de situatie in de Jasmijnlanden opvolgen zich af vragen hoe het toch komt dat jongeren in een paar maanden meer realiseren dan waar Al Qaeda in de Magreb al 2 dennia voor ijvert... In elk van die landen is Al Qaeda bijna volstrekt irrelevant gebleken, zo ook in Lybië... De hoogste schatting van de invloed van moslimfundamentalisten binnen de Nationale Overgangsraad die ik ooit zag gaf hen 1/5... En dan nog: de verkiezingen staan voor de deur en iedereen moet dan als een politieke partij vanaf zero herbeginnen. Dit vormt een enorme uitdaging voor de LIFG, zo ook naar hun eigen zeggen! De LIFG zegt zelf dat zij in essentie opgeleid werden tot guerrillero's en theologen maar niet tot politici die binnen een competitieve democratie hun weg moeten vinden. Voor zover ik het kon nagaan heeft iedereen in Lybië afstand genomen van Al Qaeda en is het verwonderlijk hoe hun discours onder druk van de democratische bevrijdingsstrijd zich meer en meer in democratische zin aangepast heeft... Onze vriend Abdelhakim Belhadj hier is geen lid van de Nationale Overgangsraad en z'n rechtlijnigheid kan alleen maar bewonderd worden: voor zijn idealen heeft hij het opgenomen tegen chornologisch vrijwel de ganse wereld... Dit is net iets anders dan in omgekeerde orde van leer te trekken tegen de zondebokken die Khadaffi chronologisch aanduidde; de gedrogeerden, Al Qaeda en ten slotte de Nato...

  De Lybië pagina van de BBC bv. heeft enkele achtergrondartikelen over deze moslimfundamentalisten....

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties