Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Vredesactie werkt mee aan geweldloze actietraining in Venezuela

Geweldloos actievoeren in Venezuela is niet evident: het land is sterk gepolariseerd tussen de voor- en tegenstanders van de flamboyante president Hugo Chavez en politiek protest wordt er al snel gecriminaliseerd. Op vraag van een Venezolaanse mensenrechtenbeweging gingen trainers van War Resisters' International naar Caracas om er training te geven over geweldloosheid en strategie.
vrijdag 2 september 2011

Ook Vredesactie, de Vlaamse tak van de WRI, maakte deel uit van de trainersploeg die in mei 2011 in Caracas aan de slag ging.

Onafhankelijke groepen krijgen het in Venezuela steeds moeilijker om te werken. De Venezolaanse samenleving is de afgelopen jaren hoe langer hoe meer gepolariseerd: of je bent vóór de regering van Hugo Chavez, of je bent er tégen.

De ruimte voor nuances wordt steeds kleiner. Het regime werkt die polarisering zelf heel actief in de hand. Sociaal en politiek protest worden gecriminaliseerd.

Oorlogsmentaliteit en grootste wapenimporteur

De regering stimuleert voortdurend een oorlogsmentaliteit: het Venezuela van Hugo Chavez moet zich niet alleen wapenen tegen eventuele buitenlandse (lees: Amerikaanse) militaire inmenging - Venezuela is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste wapenimporteurs in Latijns-Amerika volgens cijfers van het gerenommeerde vredesonderzoeksinstituut SIPRI in Stockholm.

Ook de binnenlandse oppositie moet worden bekampt. De regering traint burgermilities en bewapent hen. Op de televisie roept Chavez gewapende burgermilities op om het land te verdedigen.

De International Crisis Group waarschuwde afgelopen maand augustus nog dat Chavez daarmee de voedingsbodem voor politiek geweld creëert in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar.

De sterk gepolariseerde context en de criminalisering van sociaal protest zorgt ervoor dat mensen naar extremere actievormen stappen, vaak zonder te kijken naar alle mogelijke actievormen die beschikbaar zijn en zonder veel reflectie over de campagne en de te volgen strategie.

Vredesactie in Venezuela

Een onafhankelijke Venezolaanse mensenrechtenorganisatie die onder andere rond politieke rechten en het recht op protest werkt, nodigde trainers van War Resisters' International (WRI), het internationale pacifistische netwerk van vredesorganisaties waar Vredesactie bij aangesloten is, uit om een uitgebreide vorming op te zetten.

De WRI vroeg ook een staflid van Vredesactie mee naar Caracas. Vredesactie heeft tenslotte veel ervaring met training van geweldloze acties van burgerlijke ongehoorzaamheid. Denk maar aan de Bomspotting-acties tegen de aanwezigheid van kernwapens in Kleine Brogel.

De WRI-trainers zetten een programma op rond de diversiteit aan actievormen, geweldloosheid, campagne en strategie.

Waarom bewust kiezen voor een geweldloze strategie? Hoe zet je een campagnestrategie op? Welke rol is daarin weggelegd voor geweldloze actie? Rond die vragen gingen de deelnemers twee dagen aan de slag.

Vijfendertig mensen, actief in studentengroepen, vakbonden, vrouwenbewegingen, libertaire actiegroepen, mensenrechtenorganisaties en holebigroepen, namen aan de vormingsdagen in Caracas deel.

"We namen eerst de tijd om verschillende groepen beter te leren kennen en een idee te krijgen van de politieke en sociale context in Venezuela. Je kan immers niet zomaar de ideeën en methodieken die wij in Europa gebruiken klakkeloos overplaatsen naar een andere context. Je moet rekening houden met het sociaal-politieke kader waarin groepen werken, hun eigen doelstellingen en specifieke manier van organiseren", licht An, een staflid van Vredesactie, toe.

Polarisering overstijgen

"Van groot belang was dat we de tegenstelling voor-tegen Chavez wisten te overstijgen. Deelnemers konden focussen op hun eigen doelstellingen, zonder zich voor of tegen het regime uit te spreken. Op die manier was er ruimte voor nuance en diepgang. Bovendien was de training ook een gelegenheid voor groepen om elkaar beter te leren kennen en netwerken op te bouwen", zegt An van Vredesactie.

Internationale samenwerkingen als deze met WRI en partners in Venezuela geven trainers van Vredesactie de kans om hun expertise op vlak van geweldloze campagnes en ervaring met actietraining geven, verder te ontwikkelen.

Roel Stynen

Roel Stynen is stafmedewerker van Vredesactie vzw.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

18 reacties

 • door luk vandenhoeck op vrijdag 2 september 2011

  reclame voor de contrarevolutie in venezuela? ja wadde

  • door Patrick Hens op zaterdag 3 september 2011

   Het lijkt er inderdaad op.

 • door Donaat op vrijdag 2 september 2011

  Polarisering overstijgen... het lijkt de auteur van dit artikel alvast niet te lukken! Er wordt enkel gerept over Hugo Chaveze en welke "oorlogsmentaliteit" hij wel "stimuleert". Waar waren de International Crisis Group, War Resisters International of Vredesactie toen de VS succesvol een staatsgreep pleegde in Venezuela door een aantal PR-bedrijven in te huren om een "volksopstand" uit te lokken door manipulatie van TV-beelden en het opruien van de bevolking tegen Chavez? Vervolgens lanceerde de legerleiding succesvol een machtsgreep en nog geen 24u later feliciteerde George Bush de nieuwe dictatuur. Dit was echter zonder de volksmassa's gerekend die massaal op straat kwamen en hun leider terug op zijn troon plaatsten. Tot vandaag is nog meer dan 90% van de Venezolaanse media uitgesproken anti-Chavez aangezien deze de oligarchische pro-Amerikaanse rijkelui en elites toebehoort. De staatsgreep in geuren en kleuren is trouwens te zien in de documentaire "The Revolution Will Not Be Televised" van Kim Bartley and Donnacha Ó Briain. Bovengenoemde NGO's laten zich liever lenen tot de criminalisering van een democratisch verkozen leider zodat militair ingrijpen à la Libië wat vlotter verteerbaar zal zijn en we hierbij geen wroeging zouden krijgen. Nog het meest frapant is dat je bij War Resisters International al heel diep moet gaan graven om wat over Libië terug te vinden terwijl de website er feitelijk bol zou van moeten staan. Daarmee steunt het stilzwijgende de agressieve verovering van het land om haar grondstoffen en geografische ligging. Exact hetzelfde voor de International Crisis Group. Deze NGO's zijn hun naam onwaardig en maken duidelijk dat het merendeel van NGO's eigeniljk niets anders zijn dan Westerse instrumenten om regeringen te sturen lees: te ondermijnen.

  • door svdl op zaterdag 3 september 2011

   Ik sluit me volledig aan bij Donaat. Dit artikel is er wel een hele slag naast.

  • door Patrick Hens op zaterdag 3 september 2011

   Groot gelijk, Donaat. Vredesacties zou zich moeten schamen

  • door Bas Matthynssens op zondag 4 september 2011

   "Nog het meest frapant is dat je bij War Resisters International al heel diep moet gaan graven om wat over Libië terug te vinden terwijl de website er feitelijk bol zou van moeten staan. Daarmee steunt het stilzwijgende de agressieve verovering van het land om haar grondstoffen en geografische ligging".

   In België is vredesactie een van de (weinige) groepen die zich bezighoudt met het leveren van een duidelijke kritiek op de interventie in Libië. (zie website vredesactie en ook verslagen van verschillende acties en standpunten op de website van de wereld morgen afkomstig van vredesactie).

   Interessant om zien dat ook in de reacties hieronder elke vorm van kritiek op Chavez onmiddellijk als heulen met de vijand wordt beschouwd. In mijn ogen zou een serieus links beleid net moeten bestaan uit stevige kritiek op elke vorm van macht . Door ervoor te zorgen dat kritiek onmiddellijk wordt beschouwd als onderdeel van een imperialistische strategie doe je niet anders dan wat deze imperialistische machten ook graag doen: werkelijke oppositie stigmatiseren als extremistische waanzin.

   "Dit was echter zonder de volksmassa's gerekend die massaal op straat kwamen en hun leider terug op zijn troon plaatsten". Ben ik de enige die dit op zijn minst een griezelige formulering vindt? De leider op zijn troon, hopelijk is het zo erg niet gesteld in Venezuela.

   De opmerking hieronder over pseudo-anarchisten is in het zelfde bedje ziek. Ik dacht altijd dat anarchisten net stonden voor het bekritiseren van macht en mensen in machtspositie, ook wanneer deze democratisch verkozen linkse potentaten zijn.

   Het zou net hypocriet zijn om bijvoorbeeld enkel het Amerikaanse beleid te veroordelen, maar dan niks zeggen over andere politici in deze wereld omdat ze zichzelf als links bestempelen en we hen dus maar onvoorwaardelijk moeten steunen in hun strijd tegen voornoemd beleid.

   Tenslotte: Het artikel toont dat ook mensen en groepen die eerder pro-chavez zijn een kans krijgen om een training te volgen.

   • door De macht komt uit de loop van een geweer op zondag 4 september 2011

    [title]Hallo Bas "Interessant om[/title]Hallo Bas

    "Interessant om zien dat ook in de reacties hieronder elke vorm van kritiek op Chavez onmiddellijk als heulen met de vijand wordt beschouwd."

    Er is een verschil tussen "elke kritiek" en het herverpakken van de leugens en halve waarheden die ons elke dag ingedreund worden door de grote media groepen. Je commentaar ademt diezelfde sfeer van insinuatie en verdachtmaking door woorden de verdraaien.

    "De opmerking hieronder over pseudo-anarchisten is in het zelfde bedje ziek. Ik dacht altijd dat anarchisten net stonden voor het bekritiseren van macht en mensen in machtspositie, ook wanneer deze democratisch verkozen linkse potentaten zijn."

    Het gaat hem voor mij niet enkel over het maken van geniale kritieken. Het eindresultaat is dat anarchisten nooit een significante rol hebben gespeeld in de transformatie van de maatschappij. Hun grootste succes, de mislukte Spaanse revolutie. Je kan nu de vinger wijzen naar de communisten maar dat veranderd het globaal plaatje niet. Ik heb alle respect voor anarchisten die hun steentje bijdragen aan sociale bewegingen maar heb ernstige twijfels als die "kritische" anarchisten de tonen van imperialistische propaganda echoën en daarmee die belangen behartigen.

  • door Vredesactie op dinsdag 6 september 2011
 • door De macht komt uit de loop van een geweer op zaterdag 3 september 2011

  http://www.wri-irg.org/search/node/colombia: 10 resultaten http://www.wri-irg.org/search/node/venezuela: 200 resultaten

  De beschuldigingen aan het adres van Venezuela ivm militarisering zonder Colombia en de Amerikaanse activiteit daar te belichten zijn op zijn minst dubbelzinnig. De rol van de bewapening van Colombia en terreur door de verenigde staten zowel met wapens, "intelligence", dollars en dekking op het internationaal toneel wordt met geen woord gerept.

  De tendentieuze toon en het opzettelijk verdoezelen van de redenen van de militaire aankopen verraden de oneerlijke bedoelingen van de auteur.

  "Ook de binnenlandse oppositie moet worden bekampt. De regering traint burgermilities en bewapent hen. Op de televisie roept Chavez gewapende burgermilities op om het land te verdedigen." Venezuela bouwt zijn defensie op geïnspireerd op Cubaanse successen. Ze bewezen dat ze zich konden verzetten tegen een Amerikaanse invasie door het volk de bewapenen tijdens de aanval op de "Bay of Pigs". http://www.archivesolidaire.org/scripts/print.phtml?section=&object_id=4671&action=Print. Tot de dag vandaag blijken de volksmilities in Cuba een efficiënt afschrikmiddel tegen Amerikaanse invasie. De burgermilities zijn bedoelt om het volk de macht te geven zich te verzetten in het geval van invasie of bezetting niet "om de oppositie te bekampen". Er is trouwens geen enkel geval gekend waarbij de wapens werden gebruikt tegen politieke tegenstanders. Dit is pure verdachtmaking.

  WRI en zijn broederorganisatie El Liberatio zijn pseudo-anarchisten die zich met een links klinkende retoriek inzetten tegen diegene die een alternatief uitbouwen tegenover de Amerikaanse wereldorde. Ze kijken daarbij op geen leugens meer of minder: http://libcom.org/news/el-libertario-why-there-popular-protest-venezuela-21032010

  Hun informatie bulkt van leugens zoals de dalende (!!) levensstandaard, het "verval" in de gezondheidszorg, enz. Allerlei zaken die totaal in tegenstrijd zijn met gegevens van de UN.

 • door Patrick Hens op zaterdag 3 september 2011

  Ik snap trouwens niet dat Dewereldmorgen dit publiceert. Ik wou donateur worden, maar heb die plannen toch nog maar even opgeborgen.

 • door Erik Demeester op zaterdag 3 september 2011

  op www.handsoffvenezuela.org en www.vonk.org/venezuela

 • door Lode Vanoost op zondag 4 september 2011

  Ik ben het niet eens met de kritiek dat deze organisatie mee zou heulen met het anti-Chavez kamp in Venezuela. Ik merk echter een verontrustende naïviteit in haar houding. Dat is ook problematisch. WRI is blijkbaar niet goed geïnformeerd over de Venezolaanse realiteit, zowel historisch als actueel. Dat is zeer jammer, want geweldloze actietraining is waardevol.

  Bovendien gaat de organisatie voorbij aan het feit dat Chavez meerdere malen is verkozen bij verkiezingen die door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) en het Carter Centrum (van de voormalige Amerikaanse president) als fair, correct en transparant werden beoordeeld.

  Ik raad WRI aan zich voortaan beter te informeren en flaters zoals dit artikel in de toekomst te voorkomen.

 • door Frankie op zondag 4 september 2011

  De meeste reacties hier zijn een prachtig voorbeeld van hetgeen de schrijver van het artikel bedoelt! Zo lang een dictatuur maar anti-Westers is is deze boven iedere kritiek verheven.

  • door svdl op maandag 5 september 2011

   Hmmm, Ik denk dat je een andere boodschap geeft dan je eigenlijk verwoordt. Je zegt eigenlijk "Venezuela is een dictatuur". Ik raad je aan je eerst te informeren: (het aantal verkiezingen in korte tijd is immens!) http://en.wikipedia.org/wiki/National_Assembly_of_Venezuela http://en.wikipedia.org/wiki/Politics_of_Venezuela

   Nu maak ik even een filosofische bedenking: Tja, Democratie is ook zo iets als de dictatuur van "de meerderheid" tov "de minderheid"... pfff, maar van zulke woordspielerei verdenk ik je nu ook niet.

 • door patrickhens op maandag 5 september 2011

  Een antwoord van Handen Af van Venezuela op dit artikel vindt u hier: http://www.handsoffvenezuela.org/een_boodschap_van_handen_af_van_venezuela_aan_vredesactie.htm

 • door Helene P op dinsdag 6 september 2011

  Ik vind beide artikels zeer bedenkelijk. Je gaat niet elders opposities trainen. En nog wel à la Kleine Brogel, dat klinkt als een belgenmop! Noch vanuit je wollige Ikea zetel in democratisch België polarisatie en 'revolutie' op een ander werelddeel preken. Als je zo wit/zwart engel/duivel over Chavez en Latijns Amerika denkt, bereid je dan maar vlug voor op enkele desillusies. Analyse: nul. Agitprop: 20 op 20. (of eigenlijk ook niet, want bij denkende mensen suist dit verhaal vér het doel voorbij). Het zal jullie jeugdig enthousiasme wel zijn en daar heb ik op zich niets tegen. Behalve dat té hoge verwachtingen en té roze illusies, met name omtrent andere landen en 'revoluties', dat enthousiasme vrij vlug de nek om plegen te draaien en dan blijft er meestal niet veel meer over.

  • door Helene P op dinsdag 6 september 2011

   Sorry, dit was een reactie op het artikel van 'handen af van Venezuela'.

  • door Vredesactie op dinsdag 6 september 2011

   Beste Helene,

   "Je gaat niet elders opposities trainen." De organisator van de training is een onafhankelijke mensenrechtenorganisatie. De deelnemende groepen waren, zoals in het artikel staat, vrouwengroepen, holebi-organisaties, studenten, vakbonden,... Op uitdrukkelijke vraag van de groepen zelf ging de training over 'hoe geweldloze campagnes opzetten' om strategisch en doordacht aan hun eigen doelstellingen als studenten, vrouwen, holebi's,... te werken. Het ging dus niet over "zijn we voor of tegen Chavez" of "hoe oppositie voeren tegen Chavez."

   Overigens staat er nergens in het artikel een link naar de trainingen die we organiseren ter voorbereiding op onze acties in Kleine Brogel. Dat trainers geweldloos actievoeren hun programma aanpassen aan de concrete vragen en verwachtingen van de deelnemers (en niet ónze "hoge verwachtingen") en de context waarin die werken is vanzelfsprekend. Wat dat betreft zijn we overigens heel bescheiden zijn in wat we voor andere groepen kunnen betekenen. Zij maken hun eigen campagne, niet wij.

   Tenslotte heeft het artikel helemaal niet de pretentie om de politieke situatie in Venezuela te analyseren, wel om te schetsen welke rol training rond geweldloos campagne opzetten kan betekenen. Daarbij hebben we kort aangegeven waarom precies de groepen die deelnamen de nood aan vorming daarrond voelen. Dat de ruimte voor geweldloos protest in Venezuela vandaag klein is, en dat de polarisatie samenwerking tussen groepen bemoeilijkt, is hun analyse, niet de onze.

   Roel

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties