Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Indignados heroveren massaal de Puerta del Sol

Na de ontruiming van Puerta del Sol in Madrid kreeg de Spaanse politie de onmogelijke opdracht het plein af te grendelen. Dit leidde tot een uitputtingsslag met de actievoerders. De 2de grootste politievakbond is ontevreden en klaagt de bemoeienissen van de regering met het politiewerk aan. In dezelfde nota betuigt de vakbond ook zijn solidariteit met de ‘indignados’.
vrijdag 5 augustus 2011

Ontruiming van Puerta del Sol en Paseo del Prado

Nog voor zonsopgang viel de politie op dinsdag 2 augustus gelijktijdig de Puerta del Sol en de Paseo del Prado binnen. De actievoerders werden in hun slaap verrast en administratief aangehouden.

De reinigingsdienst van Madrid vernietigde de hele infrastructuur van de bezetters en laadde alles op de vuilniskar. Met een bulldozer werden veldkeukens, infirmerie, kunstwerkplaats en verblijven neergehaald – zelfs een fiets werd mee op de vuilniswagen gegooid. Velen zagen hun privébezittingen vernietigd. Vandalisme op grote schaal door de overheid.

Alhoewel de politie tijdens de vernielingen waar het kon, verhinderde dat er gefilmd werd of foto's werden genomen, is ze toch niet geheel geslaagd in haar opzet. De verontwaardiging in heel Spanje is groot.

Puerta del Sol is een symbool dat op een brede sympathie kan rekenen onder de bevolking en overal braken er dan ook spontane protesten uit.

Als de 'indignados' al wat ingeslapen waren dan heeft de ontruiming van Puerta del Sol ervoor gezorgd dat iedereen weer klaar wakker is. Het geluid van overvliegende politiehelikopters en politiesirenes doet de rest.

Puerta del Sol potdicht

Alle toegangen naar Puerta del Sol, zelfs de metroingangen werden afgesloten door de politie om te verhinderen dat het plein terug ingenomen zou worden. Dit is de uitdrukkelijke opdracht van de Spaanse regering. De politie staat met traangas, in 3 rijen klaar om de massa uiteen te drijven.

En alhoewel de 'indignados' met duizenden terugkeren in de straten rond het plein, en in feite gemakkelijk het plein opnieuw hadden kunnen innemen met geweld, kiezen ze voor de vreedzame aanpak.

Ze roepen alleen maar tergend “Cada vez, Somos más” ("Elke keer zijn we met meer") en blijven dan uitdagend voor de neus van de politie staan. 

De Spaanse politici slagen er telkens weer in de verontwaardiging opnieuw aan te wakkeren. Naast de werkloosheid van 21 procent, 46 procent bij de Spaanse jongeren, is ook de woningnood na de vastgoedcrisis groot in Spanje.

Toch vond de overheid het nodig een 32 jaar oude compound van zigeuners aan de Puerta de Hierro op een gelijkaardige barbaarse manier te ontruimen waardoor opnieuw een protestactie op gang kwam.

Alhoewel de betogers kwaad zijn, blijft elke agressie uit. Het is alsof ze aan de polititie willen duidelijk maken: wij zijn niet als jullie, wij zijn beschaafd, wij zijn geen barbaren die alles kapot maken.

De betogers steken wuivend hun handen omhoog en roepen: “Dit zijn onze wapens”. De actievoerders laten gekleurde ballonnen op en roepen “kom bij ons, jullie hebben ook een hypotheek”. 

Ook de politie is het beu

Voor de politie is dit echt een uitputtingsslag geworden. Ze moeten voortdurend in touw zijn en velen hebben nauwelijks drie uur slaap gehad tussen twee shiften. Daags na de ontruiming verspreidt het  Syndicato Unificado de Policia, de tweede grootste politievakbond in Spanje, een document waarin ze protesteert tegen de directieven van de regering bij de ontruiming van Puerta del Sol.

Op het einde van het document betoont de politievakbond expliciet zijn solidariteit met de 'indignados' in de volgende bewoordingen: 
"Wij verklaren ons solidair met de ware 'indignados', want hun protesten zijn terecht. We vragen ook om begrip voor ons soms ondankbaar werk, en vragen dat ze hun kritiek richten op degenen die werkelijk verantwoordelijk zijn, de politici.”

Toch loopt de spanning op in Madrid. Donderdagavond 4 augustus kwam het toch tot een confrontatie voor het ministerie van Binnnenlandse Zaken toen de politie een massa van 5.000 mensen uiteendreef. Er vielen enkele gewonden. Intussen zijn ook verschillende groepen 'indignados' vertrokken voor een mars op Brussel.

Bronnen

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

9 reacties

 • door danielverhoeven op zaterdag 6 augustus 2011

  Vrijdagavond rond 20h zijn 16..500 Madrileense burgers terug de straten opgegaan om te betogen. Rond 22h hebben ze de Puerta del Sol terug vreedzaaam ingenomen. Zie http://madrid.tomalaplaza.net/2011/08/05/los-ciudadanos-vuelven-a-abrazar-sol/

 • door Joost Meeuwisse op zaterdag 6 augustus 2011

  Zij verdienen steun van heel Europa. Geen isme heeft ooit gewerkt en het heilige kapitalisme dus ook niet. Het systeem heeft geen respect voor mens, dier en onze aardbol. Het is een nihilistische ideologie van het steeds maar meer , die ons beschouwt ,als werkslaaf en consumerend vee. Wij zijn in Nederland al geoormerkt met een persoonsnummer, die onze vorige calvinistisch regering onder de heer Balkenende eufemistisch het burgerservice nummer. Jij krijgt dit nummer bij geboorte. Wij slapen nog in Holland. Gelukkig zijn er in Spanje nog mensen, die het geloof in politici en de staat hebben opgegeven. Ga zo door!

 • door velorutionair op zaterdag 6 augustus 2011

  Twee bedenkingen bij de houding van de Spaanse Indignados:

  1. Geweldloosheid van verzet is een mogelijke houding, maar de manier waarop de Spaanse Indignados geweld afkeuren gaat erg ver. Zo zouden ze een betoger die een symbolische gewelddadige daad stelt zoals een steen gooien naar de politie aangeven. Wat een verschil met de Griekse Indignados of met de straatprotesten van mei '68. Over verzet en geweld zijn recent twee interessante stukken gepubliceerd op deze website: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/07/28/sociale-strijd-gedegradeerd-tot-een-feestelijk-evenementenbureau en http://www.dewereldmorgen.be/blog/eric-goeman/2011/08/05/de-angst-van-save-our-science-voor-het-geweld-van-het-field-liberation-m

  2. De Spaanse politie gebruikt geweld tegen de Indignados. Dat hoeft niet te verbazen: de politie is een autoritair en gewelddadig repressie-apparaat dat de bestaande orde verdedigt. Politie-agenten zijn rechts of extreem-rechts georiënteerd. Wanneer ze geweld kunnen gebruiken (en ze doen dat straffeloos), doen ze dat meestal met plezier. De politievakbond probeert de terechte kritiek op de politie hier te pareren door de verantwoordelijkheid door te schuiven naar de overheid. Flauw en nog flauwer dat men hier zo gemakkelijk intrapt.

  • door danielverhoeven op zondag 7 augustus 2011

   Beste Neal,

   Ik ben voor geweldloos/geweld-arm verzet tot zolang dit tot de mogelijkheden behoort. Ik heb meer vertrouwen in volgehouden massaal verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid dan in gewelddadige acties. Zie ook mijn commentaren onder de artikels waar je naar verwijst.

   Ik wil dit geenszins tot een dogma verheffen - zo vond ik het geweld van de sans-papiers die 127bis in brand staken in februari dit jaar wel gerechtvaardigd. Voor hen is er geen andere uitweg meer. Raar is dat de meesten die nu het geweld verdedigen, toen niet de verdediging opnamen van de sans-papiers. Patatten zijn interessanter :-( blijkbaar dan mensen.

   Ik ga vol voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Voor de sociologische onderbouwing daarvan verwijs ik naar Gene Sharp. Zie om te beginnen http://en.wikipedia.org/wiki/Gene_Sharp

   Mijn geweldloze opstelling is voor een groot deel gebaseerd op een persoonlijke ervaring in de jaren zeventig van vorige eeuw

   In een staking op Volvo Cars tegen afdankingen in 1978 -waar ik toen werkte en een van de stakingleiders was - heb ik ooit zelf geweld aangegaan. Ik gooide een ei opgevuld met rode verf naar de politie die met geweld ons piket opzij had gezet. Het was een wilde staking. Daarna vlogen natuurlijk verschillende verf-eieren naar de politie... Het lijkt onozel, een ei met verf, wat besmeurde uniforms maar achteraf is het geweld wel verder geëscaleerd. Op een bepaald moment begonnen de arbeiders zelfs met elkaar te vechten. Toen heb ik besloten: nooit meer geweld, tenzij het niet anders kan.

   Wat je zegt over de Spaanse indignados kunnen wij hier niet controleren wel weet ik dat de acties daar altijd op een heel democratische manier worden voorbereid op ad hoc volksvergaderingen. Er worden telkens protocols afgesproken. Als de meerderheid op zo'n volksvergadering beslist dat er niet met stenen gegooid wordt dan vind ik dat iedereen zich daar moet aan houden.

   Maar al te dikwijls in het verleden waren het provocateurs van de politie zelf die tot geweld aanzetten. Dit was zo bij de top in Turijn waar toen ook de eerste dode viel tijdens een antiglobalistische actie.

   Als je geen discipline oplegt in gezamenlijke acties kunnen die acties als dekmantel dienen voor om het even wie of wat. Door zich te verbergen in de massa gaan sommige agitatoren niet alleen in tegen de wil van de massa, ze ontnemen hen ook de kracht van de eenheid van het verzet. Mensen haken af. De media zijn dan maar al te blij om die vrijbuiters in de verf te zetten en kunnen zo verder massaal protest afdoen als rellen van boelzoekers. Nog meer mensen jaken af.

   Wat zich allemaal op het en rond het Syntagmaplein in Athene heeft afgespeeld weet ik niet, ik lees spijtig genoeg geen Grieks. Wel weet ik dat ze ook het systeem van volksvergaderingen gebruiken net als in Spanje (zie http://www.peoplesassemblies.org/2011/07/beyond-party-politics-towards-direct-democratic-engagement/). Feit is dat na de ontruiming van het Syntagmaplein er slechts 500 mensen terugkeerden om het plein terug te bezetten, in Madrid waren er dat 16,500, maar ik wil daar geen conclusies uittrekken.

   Vergelijkingen tussen de protesten in Griekenland en Spanje vind ik echt irrelevant. Ik denk dat de situatie in Griekenland verder verrot dan in Spanje. De Griekse premier proclameerde dat hij de tanks in de straten zou moeten sturen om de banken te beschermen als het parlement zijn soberheidsplan niet goedkeurde. Het laatste vernisje democratie is echt weg als men dreigt met een dictatuur. De politie is duidelijk gewelddadiger, gebruikt volop traangas, wat nog niet gebruikt was aan de Puerta del Sol... En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan met verschillen aan te duiden... maar in de grond willen de indignados hetzelfde in de 2 landen.

   Laten we de indignados die van overal naar Brussel komen in September en Oktober zo goed mogelijk opvangen, dat is nu ons eerste werk. En zorgen dat er ook hier volksvergaderingen doorgaan en zinvolle acties plaats hebben. De mensen van Griekenland, Spanje, Italië etc samenbrengen, dat is wat hier moet gebeuren. Onze meertaligheid is daarbij een troef. Laten we hierover verder praten met al onze indignado vrienden uit alle landen, met hen, niet over hen, niet over hun hoofden heen.

   Vriendelijke groeten, Daniël

   • door velorutionair op zondag 7 augustus 2011

    Beste Daniël,

    Alle respect voor geweldloze actie en ik denk dat in veel gevallen geweldloze actie op zijn plaats is, zeker als daar een zekere ruimte voor bestaat. Een goed voorbeeld zijn de acties van Vredesactie tegen NAVO en Kleine Brogel. Maar ik vind niet dat dit gewelddadige actie moet uitsluiten. Alles hangt van de situatie af.

    Een zekere diversiteit van tactieken moet kunnen bestaan, zeker wanneer geweld tegen personen een hoge mate van symboliek heeft zoals het gooien van verf of stenen naar de politie. En soms is het ook enige mogelijke tactiek. Zo bijvoorbeeld de vernietigingsacties onlangs van bewaakte ggo-proefvelden in Duitsland. Daar moest de bewaker bedreigd worden met geweld om de actie te kunnen doen slagen.

    Het uittrekken van patatten of het in brand steken van een gebouw zoals een gesloten centrum is geen geweld tegen personen. Hier stelt de vraag zich dus wat geweld is. Alleszins vindt ik het beide zeer goede acties. In de gegeven situaties was vernietiging van bezittingen zonder geweld tegen personen een goede tactiek.

    Over je vergelijking tussen Wetteren en Steenokkerzeel: ook in Wetteren gaat in de eerste instantie over mensen. Ggo-aardappelen veroorzaken grootschalig structureel geweld tegen mensen.

    Tenslotte nog het punt over de politie. Ik vind het toch misplaatst om de misleiding van de politievakbond (de organisatie die de belangen van de agenten die geweld gebruiken tegen de Indignados verdedigt) als titel te nemen. Door de populariteit van de Indignados werd de politie gedwongen tot zo'n defensieve reactie. Maar ondertussen blijven ze wel hun werk doen en zelfs de wetten waaraan ze gebonden zijn overtreden.

    Bedankt ook voor het vertellen van jouw ervaringen. En ja, we gaan die mensen goed ontvangen. En ik hoop dat ze wat strijdvaardig zullen zijn.

    • door danielverhoeven op zondag 7 augustus 2011

     Beste Neal,

     Ik wou aanvankelijk niet meer reageren omdat blijkt dat we elkaar begrijpen - en de eer komt toe aan de jeugd en die ben ik al lang kwijt - maar toen stootte ik terug op die posting van Oscar, hij gaat over provocaties van politie-infiltranten bij de Spaanse Indignados. Het gaat niet over vermoedens, het bewijsmateriaal (fotos, videos) spreekt voor zich. zie http://www.dewereldmorgen.be/blog/spaanserevolutie/2011/06/18/politie-infiltratie-gecensureerd-door-youtube Dit wou ik toch nog meegeven.

     En oh ja, ik heb de titel veranderd :-)

     Vriendelijke groeten, Daniël

     • door velorutionair op zondag 7 augustus 2011

      Stenengooiers (en andere vormen van rel schoppen) zijn inderdaad vaak provocateurs, zowel in Spanje als in Griekenland als elders. Vanuit het standpunt van de betogers is het ook vaak verstandiger om het niet te doen dan om het wel te doen. En toch vind ik dat het zijn waarde heeft en dat het door anderen kan geapprecieerd worden als een diversiteit van tactieken: "we zouden het zelf niet doen en vinden het niet slim, maar begrijpen waarom ze het doen". Trouwens, het nieuws van de dag: rellen in Londen die doen denken aan die van Parijs in 2005.

      Wat betreft de titel: sorry voor de kritiek. Neem wat ik zeg niet altijd te zwaar. Ik voer graag de discussie, maar vriendschappelijk, zeker onder (min of meer :p) gelijkgezinden ;-)

     • door velorutionair op zondag 7 augustus 2011

      Stenengooiers (en andere vormen van rel schoppen) zijn inderdaad vaak provocateurs, zowel in Spanje als in Griekenland als elders. Vanuit het standpunt van de betogers is het ook vaak verstandiger om het niet te doen dan om het wel te doen. En toch vind ik dat het zijn waarde heeft en dat het door anderen kan geapprecieerd worden als een diversiteit van tactieken: "we zouden het zelf niet doen en vinden het niet slim, maar begrijpen waarom ze het doen". Trouwens, het nieuws van de dag: rellen in Londen die doen denken aan die van Parijs in 2005.

      Wat betreft de titel: sorry voor de kritiek. Neem wat ik zeg niet altijd te zwaar. Ik voer graag de discussie, maar vriendschappelijk, zeker onder (min of meer :p) gelijkgezinden ;-)

 • door danielverhoeven op maandag 22 augustus 2011

  URL's Pleinbezetting Gent toegevoegd

  Site: Pleinbezetting - Gent http://niepleuen.wordpress.com/ Facebook: Pleinbezetting - Gent http://www.facebook.com/groups/acampadagent/

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties