Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Cannabis, middel tegen obesitas?

Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat kemp, de niet-hallucinogene variant van cannabis, een stof bevat die in staat is om een verslaving aan vetten tegen te gaan.
vrijdag 29 juli 2011

Het lijkt wel alsof kemp, de niet-hallucinogene cannabis, zowat voor alles goed bevonden wordt alleen maar omdat het cannabis is, vanuit een soort heiligverklaring.

Maar wetenschappelijk onderzoek toont dagelijks nieuwe bevindingen over de interessante toepassingen van de THC-vrije variant van de Cannabis sativa.

Medisch gezien blijkt kemp ook veel interessanter dan THC-houdende cannabis. Kemp bevat veel cannabidiol, een niet-hallucinogene en niet-toxische variant van THC.

Die cannabidiol heeft positieve effecten in de behandeling van onder andere ontstekingen, spierspasmen, misselijkheid, angstigheid, depressie, kanker, ziekte van Alzheimer, ziekte van Jacob-Kreuzfeld en huidziekten.

Tijdens het ontwikkelen van een quiz om mensen te informeren over de toepassingen van kemp, moest Wervel zelfs op zoek naar de kwalen die kemp niet verhelpt. Dat zou bijvoorbeeld gelden voor winderigheid, slechte adem en obesitas.

Welnu, dat laatste zullen we moeten herzien. Recent onderzoek aan de University of California-Irvine wijst immers uit dat het overvloedig eten van vet voedsel te maken heeft met endocannabinoïden: lichaamseigen stoffen verwant aan THC.

De onderzoekers konden aantonen dat het proeven van vetrijke voeding de darm aanzet tot de aanmaak van deze stoffen. Ze zorgen voor een goed gevoel en extra appetijt. Zo komt er een vicieuze cirkel op gang en ontstaat een verslaving aan vette voeding op basis van hetzelfde biologische mechanisme achter de de verslaving aan cannabis.

De dag van vandaag verschijnt kemp opnieuw openlijk en legaal in het veld. Vorig jaar werd 150 ha in België aangeplant. Deze teelt bevat geen THC, maar cannabidiol, dat de werking van THC of endocannabinoïden juist tegengaat, volgens Antonio Waldo Zuardi van de universiteit van São Paulo in Brazilië.

Zal kemp ons morgen van onze verslaving aan vetten af helpen?

Patrick De Ceuster

Patrick De Ceuster is medewerker bij Wervel vzw.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Peter Lunk op vrijdag 29 juli 2011

  THC is ook geen tocische stof. Wel is het een psychoactieve stof.

  Canabidiol is geen 'variant van THC ! Canabidiol is een van de cannabinoiden (CBD's) die ook in hebnnep/kemp voorkomen.

  groet, Peter Lunk http://www.coffeeshopnews.nl

  • door Le grand guignol op vrijdag 29 juli 2011

   Cannabiol is THC, namelijk: delta9-tetrahydro-cannabiol. Kemp staat voor 'industriële hennep' - i.e. 'Cannabis sativa subsp. sativa' - en bevat relatief weinig delta9-tetrahydro-cannabiol, waardoor het niet bedwelmend is. Inderdaad een psychoactieve stof, echter vermits elke molecule afhankelijk van de opgenomen hoeveelheid leidt tot intoxicatie - een teveel aan H2O (water), NaCl (keukenzout),... is eveneens dodelijk - is het strikt genomen ook een toxische stof. Daarenboven beschikt kemp over een enorme vezelsterkte die zich goed leent tot gebruik voor heel wat toepassingen: bvb. papier, isolatie, textiel, voeding, geneesmiddelen,.... Maar 'last but not least' heeft kemp een hoog rendement ('t groeit ontzettend snel en is niet arbeidsintensief) en heeft een grote CO2-opname. Het beschikt bijgevolg over die ecologische kwaliteiten die ons mogelijk vanaf vandaag en in de toekomst zullen helpen om 'het hoofd boven water - of 'in de wolken' - te houden'.

  • door De Ceuster Patrick op maandag 1 augustus 2011

   Beste Peter, Toxicologisch is THC inderdaad niet toxisch. Wettelijk is het dat in België spijtig genoeg wel. 't Is maar hoe je 't bekijkt...

 • door TREES DEMOLIE op donderdag 18 augustus 2011

  hoe kan je legaal aan cannabidiol geraken?Kan je de werking van cannabidiol via kemp op een makelijke manier verkrijgen? Zonder dat je een labo nodig hebt?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties