Roland Désiré Aba'a was sinds 14 juli in hongerstaking om het vertrek van de Franse troepen in Gabon te eisen (foto: GabonActu.com)
Nieuws, Wereld, Afrika, Economie, Politiek, Corruptie, Hongerstaking, Françafrique, Frankrijk, NGO's, Schuldenlast, Civiele samenleving, Olie-industrie, Ivoorkust, Militaire samenwerking, Opération Licorne, Gabon, President Nicolas Sarkozy, Ali Bongo, Omar Bongo, Franse troepen, Libreville, François Fillon, Roland Désiré Aba'a, Houtexploitatie, Conseil économique et social (CES) -

“Gabon door Frankrijk geconfisqueerd!” Hongerstaker in ziekenhuis opgenomen

In de nacht van maandag op dinsdag werd de Gabonese hongerstaker Roland Désiré Aba'a tegen zijn wil naar een ziekenhuis in de hoofdstad Libreville overgebracht. De autoriteiten vrezen voor zijn leven. De politieke opposant was sinds 14 juli in hongerstaking tegen de Franse militaire aanwezigheid in zijn land. Hij wil dat Gabon breekt met de neokoloniale banden.

donderdag 28 juli 2011 17:50
Spread the love

Roland Désiré Aba’a (42) is niet zomaar een bevlogen activist. Hij is als ingenieur en ontwikkelingsexpert lid van de Conseil économique et social (CES), een raadgevend orgaan dat de Gabonese overheid moet adviseren over het economisch en sociaal beleid.

Gabon is een klein land aan de olierijke Golf van Guinee en onderhoudt bijzonder hechte banden met oud-kolonisator Frankrijk.

Van vader naar zoon Bongo

Tot juni 2009 zwaaide Omar Bongo er de presidentiële scepter. Na de dood van de oude dictator is de macht – via weinig transparante verkiezingen – overgegaan in handen van diens zoon, Ali Bongo, die wel meer openheid beloofde, maar vooral het strakke beleid van zijn vader voortzet ten gunste van vooral Franse multinationale bedrijven uit de oliesector en de houtexploitatie.

In Gabon is ook al jarenlang een detachement van 900 Franse soldaten gelegerd in het kader van de militaire en politieke samenwerking tussen beide landen, de zogenoemde en fel omstreden Françafrique. Franse militairen uit Gabon zijn al meermaals gewapenderhand tussengekomen in diverse Afrikaanse conflictgebieden.

Toen begin april 2011 de burgeroorlog in Ivoorkust zijn ontknoping naderde, zijn Franse paracommando’s van het 6de infanteriebataljon van de marinebasis Charles de Gaulle in Gabon de al aanwezige troepen van de Opération Licorne en de VN komen versterken om samen met de troepen van de verkozen president Ouattara ex-president Laurent Gbagbo te arresteren in zijn bunker in Abidjan waarin hij zich had verschanst.

Opmerkelijke protestactie in Gabonese driekleur

Op 14 juli, niet toevallig de Franse nationale feestdag, was Roland Désiré Aba’a met zijn opmerkelijke protestactie begonnen op het centrale plein, de Place de l’Indépendance, in Libreville. Getooid met een sjerp in de Gabonese driekleur groen-geel-blauw had hij zichzelf vastgeketend aan een vlaggenmast naast het monument voor de Gabonese gesneuvelden van de twee wereldoorlogen.

Hij zou zijn hongerstaking op het plein volhouden tot de Franse troepen Gabon hebben verlaten, de lopende militaire akkoorden met Parijs zijn opgezegd en de schuldenlast van bijna 2,5 miljard dollar tegenover Frankrijk kwijtgescholden, liet hij weten aan journalisten.

“Als ik door het verlies van mijn leven ertoe kan bijdragen dat de wereld eindelijk gaat beseffen dat Gabon eigenlijk geconfisqueerd is door Frankrijk, dan zal ik met plezier afdalen in mijn graf. Ik ben bereid mijn leven te geven voor de échte bevrijding van mijn vaderland”, had hij pathetisch verklaard in een interview dat vorige week verscheen in de Gabonese pers.

Premier Fillon komt samenwerking bestendigen

Tijdens het weekend van 16 en 17 juli bracht bovendien de Franse premier François Fillon een officieel bezoek aan Gabon. Dit bezoek paste onder meer in de poging van president Nicolas Sarkozy om de militaire samenwerkingsakkoorden tussen Frankrijk en zijn ex-kolonies op een ‘moderne’ leest te schoeien.

De meeste akkoorden zijn al enkele tientallen jaren oud en bevatten allerlei geheime clausules, die steeds meer wrevel opwekken bij oppositiepartijen in Afrikaanse landen die de Franse bemoeienissen in vraag stellen.

Om daaraan tegemoet te komen, besliste Sarkozy dat de nieuw onderhandelde akkoorden in “alle transparantie en met wederzijds respect” zouden worden afgesloten. Fillon maakt daarom een rondreis om de Afrikaanse bondgenoten van de goede bedoelingen van Parijs te overtuigen.

“Onze gemeenschappelijke veiligheidsbelangen”

Fillon verklaarde in Libreville dat Frankrijk zijn militaire aanwezigheid in Gabon nog gaat versterken. “Gabon is een essentiële schakel in de verdediging van de Atlantische façade van Afrika. Met volle overtuiging zal Frankrijk zijn Afrikaanse bondgenoten bijstaan om onze gemeenschappelijke veiligheidsbelangen te verdedigen”, zei de Franse premier in een toespraak in aanwezigheid van president Ali Bongo.

Volgens de Franse media was het bezoek van Fillon meteen ook goed voor twee lucratieve contracten voor Franse bedrijven: in totaal goed voor ruim 71 miljoen euro. ETDE (Bouygues) gaat een hoogspanningslijn bouwen in het noorden van Gabon en Lignafrica investeert in tropische plantages.

Eerder had Aba’a al veel kritiek geuit op het enorme overwicht van Franse bedrijven in de sleutelsectoren van de economie. “Zestig procent van alle olie-exploitatie is in handen van Franse firma’s en nagenoeg de hele houtindustrie en mijnexploitatie”, verklaarde hij.

Open brief NGO’s: stop steun aan dictatuur

Het bezoek van Fillon was voor Roland Désiré Aba’a en zijn medestanders de gedroomde gelegenheid om zijn actie nog meer kracht bij te zetten. Dertien Gabonese NGO’s en vakbondscentrales hadden in een open brief aan Fillon gevraagd dat “Frankrijk – dat de rechten van de mens sinds 1789 hoog in het vaandel voert – onmiddellijk zou stoppen met het ondersteunen van de dictatuur in Gabon”.

Bij de ondertekenaars van de open brief was onder meer Marc Ona, een leidende figuur binnen de kleine civiele maatschappij van Gabon, en winnaar van de Prix Goldman voor milieubescherming in 2009.

Ook de algemeen-secretarissen van de vakbonden van leerkrachten en overheidspersoneel hadden de brief ondertekend. De regering reageerde furieus op de brief. Volgens een regeringswoordvoerder was het feit dat de brief kon worden gepubliceerd in de lokale media “het beste bewijs dat Gabon helemaal geen dictatuur is”.

“De Franse politieke klasse is door kortzichtig eigenbelang totaal verblind voor de rechtvaardige verzuchtingen van de Afrikaanse volkeren. Meer dan vijftig jaar na zijn onafhankelijkheid is Gabon nog altijd ondergedompeld in diepe droefheid vanwege de heersende corruptie van de politieke elite rond de familie-Bongo, die de enorme rijkdommen van het land niet gebruikt voor de algemene ontwikkeling, maar in nauwe samenwerking met Frankrijk, de verspilling op grote schaal organiseert”, luidde de scherpe kritiek van de NGO’s in de open brief.

Zij eisen dat de samenwerkingsakkoorden met Frankrijk worden opgeschort en opnieuw onderhandeld op basis van de reële belangen van de Gabonese bevolking. 

Oproerpolitie maakt einde aan hongerstaking

Eerst leek het erop dat de autoriteiten zijn eenmansactie compleet zouden negeren. Maar maandagavond 25 juli, toen een kleine samenscholing van sympathisanten op het plein de gemoederen hoog deed oplopen, greep de oproerpolitie in. De overheid vreesde dat de gezondheidstoestand van Aba’a snel achteruit zou gaan en wilde van hem geen martelaar maken.

Zijn familie had er bij de autoriteiten op aangedrongen dat hij zou worden verzorgd vooraleer de hongerstaking onomkeerbare gezondheidsproblemen zou veroorzaken. Zijn familie wilde echter van geen gedwongen voeding weten.

Daarom probeerde de politie hem ervan te overtuigen zijn hongerstaking vrijwillig op te geven. Maar daar wilde Aba’a niet van weten. Daarop werd hij onder dwang losgemaakt en onder politie-escorte naar het Jeanne-Ebori-ziekenhuis van Libreville gebracht waar hij kunstmatig werd gevoed. Via zijn woordvoerder, Francis Jean-Jacques Evouna, liet hij weten dat hij zich als een ‘gevangene van de regering’ in het ziekenhuis beschouwt.

Activisten opgepakt

Getuigen op het plein verklaarden dat de oproerpolitie veel geweld gebruikte om te verhinderen dat medestanders van Aba’a zouden tussenkomen. Alle spandoeken met de eisen van Aba’a werden verscheurd en een vijftiental activisten opgepakt. Die werden in de loop van dinsdagmorgen weer vrijgelaten.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken ontkende evenwel dat er arrestaties waren verricht, maar gaf wel toe dat actievoerders geprobeerd hadden zich tegen het gedwongen einde van de hongerstaking te verzetten.

take down
the paywall
steun ons nu!