Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Q&A over de Palestijnse staat

Wat valt er zoal te weten over de Palestijnse staat? Brigitte Herremans, medewerkster Midden-Oosten van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, helpt ons verder.
vrijdag 8 juli 2011

1. Wat willen de Palestijnen?

De Palestijnen willen een onafhankelijke en soevereine staat binnen de grenzen van vóór 1967: de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Reeds in 1974 bevestigde de Algemene Vergadering van de VN het Palestijnse recht op zelfbeschikking.

In 1988 riep de PLO, de koepel van de Palestijnse politieke partijen, de Palestijnse staat uit. Die onafhankelijkheidsverklaring lag aan de basis van de vredesgesprekken die in 1991 startten met als principe: ‘land voor vrede’. Israël zou zich terugtrekken uit de gebieden die het sinds 1967 bezet (conform onder meer resolutie 242 van de VN-Veiligheidsraad) en de Palestijnen zouden Israël erkennen.

Dat gebeurde tijdens het Oslo-vredesproces in 1993. Israël zette echter de nederzettingenbouw voort, wat onder meer leidde tot de verdrievoudiging van het aantal kolonisten (ongeveer 500.000) op de Westoever en in Oost-Jeruzalem. Twintig jaar onderhandelen leverden de Palestijnen geen eigen staat op.

2. Wat zal de Palestijnse Autoriteit in de VN ondernemen?

De Palestijnse Autoriteit (PA) besliste in het voorjaar van 2011 om niet louter te vertrouwen op onderhandelingen met Israël onder leiding van de Verenigde Staten.

De VS stelden in februari 2011 in de Veiligheidsraad immers hun veto tegen een resolutie over de nederzettingen. Palestijnse leiders zoals president Abbas en premier Fayyad stelden een nieuwe diplomatieke strategie op, gericht op de multilaterale arena.

Het plan is, het officiële lidmaatschap bij de VN vragen, mogelijk reeds tijdens de Algemene Vergadering van de VN in september. De PLO (die de Palestijnen internationaal vertegenwoordigt) heeft er nu slechts de status van waarnemer.

Ook willen de Palestijnse leiders een zo groot mogelijk aantal landen overtuigen om de onafhankelijkheid van de Palestijnse staat binnen de grenzen van vóór 1967 te erkennen. Een honderdtal landen (vooral in Latijns-Amerika, Azië en Afrika) erkende de Palestijnse staat reeds op bilaterale basis in 1988. Als reactie op het nieuwe Palestijnse initiatief volgden meer staten (vooral uit Latijns-Amerika) in 2010 en 2011.

3. Zal dit iets veranderen voor de Palestijnen?

De toelating en officiële erkenning van een Palestijnse staat binnen de VN, de belangrijkste supranationale instelling en bron van internationaal recht, kan een grote impact hebben. Het probleem is dat de Veiligheidsraad zijn advies moet geven over het lidmaatschap alvorens de Algemene Vergadering zich hierover buigt.

Hoogstwaarschijnlijk zullen de VS hun veto tegen het Palestijnse lidmaatschap stellen. Bovendien erkennen staten elkaar op bilaterale basis, en gebeurt dit niet in de Algemene Vergadering.

De Palestijnen erkennen dat ze vooral een symbolische daad willen stellen, gedreven uit wanhoop over het wegkwijnen van de tweestatenoplossing.

Toch stellen ze dat dit hun recht is, zoals de internationale gemeenschap reeds bevestigde, en ze hiervoor geen toestemming nodig hebben, net zoals Israël die evenmin nodig had voor zijn onafhankelijkheidsverklaring in 1948.

Bovendien hopen ze dat het initiatief politieke gevolgen zal hebben, waardoor ze gemakkelijker juridische acties tegen Israël kunnen ondernemen.

Op het terrein zal het weinig veranderen, omdat de bezetting voortgaat en Israël de oprichting van een soevereine staat blokkeert.

4. Hoe is de reactie van de internationale gemeenschap?

Israël is tegen het initiatief, dat het als unilateraal bestempelt, en lanceerde er een lobbycampagne tegen. Minister van Buitenlandse Zaken Lieberman dreigde ermee de akkoorden met de Palestijnse Aurtoriteit te beëindigen als ze naar de VN gaat.

Israël probeert diezelfde landen te overtuigen, de Palestijnse staat niet te erkennen. Het wil zich niet terugtrekken tot wat het ‘onverdedigbare’ grenzen noemt.

Ook de VS en enkele Europese landen zoals Duitsland en Italië kantten zich publiekelijk tegen het initiatief. President Obama waarschuwde in zijn speech in mei dat ‘symbolische acties om Israël binnen de VN te isoleren niet zullen leiden tot een onafhankelijke staat.’

Sommige Europese landen, zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, lijken dan weer positief tegenover het plan te staan, maar zijn ook ambigu. Ze stellen dat hun beslissing zal afhangen van de resolutie die de Palestijnen zullen indienen.

Aangenomen wordt dat de EU zal proberen om de formulering van die resolutie te beïnvloeden en de Palestijnen te overtuigen om de onderhandelingen te hervatten.

Brigitte Herremans

Brigitte Herremans is medewerkster Midden-Oosten bij Broederlijk Delen-Pax en Christi Vlaanderen.


Meer informatie

Uitwisseling van brieven tussen Yasser Arafat en Yitshaq Rabin in 1993 - http://www.mideastweb.org/osloletters.htm

Erkenning van de Palestijnse staat door Algemene Vergadering van VN, res. 3236 
http://domino.un.org/UNISPAL.NSF/0/025974039acfb171852560de00548bbe

Analyse Palestijnse academicus Rashid Khalidi ‘On the possible recognition of the Palestinian state’
http://www.jadaliyya.com/pages/index/2002/on-the-possible-recognition-of-a-palestinian-state

Positie van Israël ‘Dangers of premature recognition of a Palestinian state’
http://www.mfa.gov.il/MFA/About+the+Ministry/Behind+the+Headlines/The+Dangers+of+Premature+Recognition+of+a+Palestinian+State-15-Jun-2011.htm

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

8 reacties

 • door Likoed Nederland op zaterdag 9 juli 2011

  Het doel van Hamas - dat de meerderheid van de stemmen kreeg bij de laatst gehouden verkiezingen - is het uitroeien van de Joden. Dat staat in haar Handvest en dat herhaalt ze in de moskeeen en op de televisie.

  • door LVE op zaterdag 9 juli 2011

   Nergens in het artikel vind ik het woord Hamas terug. Nergens. We krijgen toch hetzelfde artikel? Een beetje een vreemde hersenkronkel dat je probeert de discussie naar Hamas te trekken. Enfin, dat is uw gewoonte, maar dat lijkt me echt wel ziekelijk, mijn beste ... Het gaat over de erkenning van een Palestijnse staat. Niets meer, niet minder. U moet lezen wat er staat en niet voortdurend haat zaaien, zelfs al staat dat in de Talmut.

   • door Likoed Nederland op maandag 11 juli 2011

    Het is logisch, maar we zullen het voor u uitleggen: er moet geen Palestijnse staat komen waarvan het bestuur voor het uitroeien van de Joden is.

    • door LVE op maandag 11 juli 2011

     Brave man, dan moet je misschien toch eerst afwachten wat er in de oprichtingsacte van de Palestijnse zal staan. Er zijn vredelievende Palestijnen en er zijn er die kiezen voor geweld. Er zijn vredelievende joden en er zijn er die kiezen voor geweld. Het verzet van de Palestijnen is een gevolg van de bezetting van Palestijnse gebieden. Israbepalen zelfs wie daar binnen mag en wie niet. Zij

    • door LVE op maandag 11 juli 2011

     Brave man, dan moet je misschien toch eerst afwachten wat er in de oprichtingsacte van de Palestijnse zal staan. Er zijn vredelievende Palestijnen en er zijn er die kiezen voor geweld. Er zijn vredelievende joden en er zijn er die kiezen voor geweld. Overigens ... het verzet van de Palestijnen is een gevolg van de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. Israël bepaalt zelfs wie daar binnen mag en wie niet, zoals de Duitsers tijdens WOII bepaalden wie waar mocht gaan en staan. En ja, dat was natuurlijk voor 'de veiligheid'...

  • door Johan op maandag 11 juli 2011

   Likoed,

   Zoals de geschiedenis inderdaad aangeeft, ging Israel gewoon verder met hun nederzettingspolitiek, ondanks het akkoord. Dit was al in 1993, volgens mij vóórdat Hamas de democratische verkiezingen won ... Misschien net ómdat Israel het verdrag met de PLO schond dat de Palestijnen geen geloof meer hadden in de PLO maar wel meer in een meer extremistische partij. Kijk tenslotte wat er hier in Vlaanderen gebeurt : door de lakse houding van vele Vlaamse partijen t.o.v. de Vlaamse standpunten wint een extremistische partij de parlementsverkiezingen. Ineens heeft Israel geen problemen om met een extremistische partij te onderhandelen zodat hun partijprogramma tov het Palestina-dilemma volledig wordt omgedraaid ...

   • door Likoed Nederland op maandag 11 juli 2011

    U loopt nogal achter, er worden al een jaar of 8 geen nieuwe nederzettingen meer gebouwd.

    • door LVE op maandag 11 juli 2011

     Die leugen heb je vroeger nogal aangehaald. En die is toen weerlegt door Dietrich Muylaert.

     (begin citaat) * "De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak heeft ingestemd met de bouw van bijna driehonderd nieuwe woningen in de nederzetting Beitar Ilit op de Westelijke Jordaanoever. Barak besloot bij afwezigheid van de in de Verenigde Staten verblijvende premier Benjamin Netanyahu ook tot de bouw van een bejaardentehuis en een winkelcentrum in de nederzetting Efrat." (BNR, 22-5-11) * "The ministerial committee for settlements had decided to build several hundred units at Gush Etzion, Maale Adumim, Ariel and Kyriat Sefer, a statement from the office of the Prime Minister, Benjamin Netanyahu, said." (Sydney Morning Herald, 14-3-11) * "The Jerusalem District Planning and Building Committee on Monday published details of a programme that allows 978 housing units to be built in Har Homa, an illegal Jewish settlement south of the city centre. An additional 320 units are planned for Ramot, which also lies beyond the Green Line that virtually separates the eastern and western part of Jerusalem. The move was announced as Benyamin Netanyahu, the Israeli prime minister, visits the United States, where he met with Joe Biden, the US vice president, to discuss the peace process." (al-Jazeera, 9-11-10) * "Israel provokes Palestinians and US by going ahead with new settlements" (The Guardian, 15-10-10) * "Israel Approves Wave Of New Settlements " (myFOX Boston, 13-3-11) * "Israeli Authority Approves Building New Settlement Units" (WAFA, 22-5-11) * ... En naast nederzettingen nog wegen (voorbehouden voor Israëli's), militaire gebieden, zogezegd beschermde natuurreservaten (voorbehouden voor Israëli's),... Dit zijn dan enkele van de recentste berichten hierover. (einde citaat)

     Zie: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/06/17/amerikaans-congres-bedreigt-palestina-met-sancties#comment-17454

     Je kunt je vergissen, maar als je zulke leugens blijft verspreiden, nadat ze weerlegt zijn, ben je echt wel heel kwaadwillig.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties