Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Overstroomde Missouri bedreigt kerncentrale

De overstroming van de Missouri, een zijrivier van de Mississippi, bedreigt de Fort Calhoun kerncentrale in Nebraska. Momenteel is de kerncentrale een met zandzakken omgeven eiland in het vloedwater. En er wordt verwacht dat het water nog met anderhalve meter zal stijgen.
zaterdag 18 juni 2011

De Fort Calhoun kerncentrale in Omaha, Nebraska, is momenteel volledig omgeven door het vloedwater van de Missouri. De bezorgdheid omtrent de veiligheid van de centrale die gelegen is in de uiterwaarden van de rivier (gebied tussen dijk en rivieroever) neemt toe.

Vorig jaar werd nog vastgesteld dat de centrale onvoldoende beschermd is tegen overstromingen. Momenteel is de centrale een met zandzakken omgeven eiland. Het water van de Missouri staat momenteel al een halve meter boven het overstromingspeil. Er wordt verwacht dat het nog anderhalve meter zal stijgen.

Toezichthouders van de overheid en ambtenaren van de Omaha Public Power District (OPPD) benadrukken dat er geen gevaar dreigt en hebben de laagste alarmfase afgekondigd. Volgens een woordvoerder van de OPPD is er geen radioactiviteit gelekt en verwacht men ook niet dat dit zal gebeuren.

Omdat men het luchtruim boven de centrale heeft afgesloten en er zich een brand in de centrale heeft voorgedaan die tijdelijk een koelpomp uitschakelde, verspreiden zich allerlei onrustwekkende geruchten.

Het luchtruim zou echter afgesloten zijn als reactie op de overstroming. En woordvoerders van het bedrijf verklaarden dat de gebruikte splijtstof nooit in gevaar is geweest tijdens de korte stroomonderbreking.

Hoewel het water van de Missouri blijft stijgen, houdt de overheid vast aan haar verklaring dat alles veilig is. De centrale is sinds 9 april volledig stilgelegd (koude shutdown). Dit zal zo blijven tot al het vloedwater zich heeft teruggetrokken. Men verwacht niet dat dit spoedig zal gebeuren.

Bronnen: AP, care2.com

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Piet De bisschop op zondag 19 juni 2011

  Bij dit bericht horen toch een paar vragen. Bijvoorbeeld aarom in de reguliere media daar niet of weinig wordt over bericht? En wat de risico's zijn van kerncentrales in geval van overstromingen?

  • door Eddie G. op zondag 19 juni 2011
  • door Maaike M op zondag 19 juni 2011

   Als er niets aan de hand is zul je er niet over lezen, logisch toch?

   • door jdk op zondag 19 juni 2011

    zo logisch vind ik dat niet, niets aan de hand is toch totaal niet aan de orde?.... de overstroming vormt een bedreiging voor de kerncentrale... of laat we het eens anders stellen... de kerncentrale bedreigd de overstroming. Moet het pas in de media komen wanneer het zich in het slechtste geval zou ontpoppen tot een volgende levensvernietigende ramp? De meerderheid denkt nog altijd dat kerncentrales de veiligste, minst vervuilende en goedkoopste energievorm is. Elke omstandigheid die deze valse veronderstelling tegenspreekt moet aandacht krijgen. Zowel Japan als Tsjernobyl probeerden trouwens de harde feiten zoveel mogelijk te verdoezelen tov de media dus dat 'niet lezen = niets aan de hand' is voor mij hetzelfde als 'handen voor de ogen=alles is weg'

 • door Marijke B op maandag 20 juni 2011

  En daar hoor je dan ook niks van dat er een tritium-lek was enkele dagen geleden in de kerncentrale van Gentilly-2 (Quebec)... http://www.radio-canada.ca/regions/mauricie/2011/06/17/005-fuite-tritium-gentilly-2.shtml

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties