about
Toon menu

Che Guevara en het socialisme van de 21ste eeuw

14 juni zou Che Guevara, de meest bekende revolutionair ooit, 83 zijn geworden. Iedereen kent hem als een onvermoeibare beroepsrevolutionair. Maar dat deze Argentijnse arts ook een belangrijk denker was, o.a. op het vlak van de economische theorie, dat is minder bekend. Recent verscheen daarover een vlot leesbaar boekje in het Nederlands. Een korte introductie.
dinsdag 14 juni 2011

Wij kennen Ernesto Guevara (1928-1967) vooral als de koppige idealist, de guerrillero, de strijder tegen onrecht. Maar, en dat is minder geweten, Che was ook een groot en origineel denker. Toen hij samen met Fidel en Raúl Castro en tachtig anderen met de Granma koers zette naar de Sierra Maestra, was hij het meest belezen van het legertje jonge rebellen, de meest beslagen marxist.

Zijn studiehonger was onstilbaar, zelfs in de omstandigheden van de guerrilla. Toen andere strijdmakkers uitgeput gingen slapen na een loodzware dag, zat hij nog vaak in het maanlicht theoretische werken te lezen tot in de vroege uurtjes. In verband met deze periode zijn vooral zijn geschriften over guerrilla-oorlogvoering baanbrekend geweest.

Na de overwinning was hij één van de belangrijkste architecten van de nieuwe uit te bouwen socialistische economie. Hij deed heel wat grondig en theoretisch studiewerk en ging daarbij in debat met toenmalige marxistische topeconomen. [1] Het is niet direct de Che die we gewoon zijn van op T-shirts en andere prularia.

Ernesto Guevara herinterpreteerde Marx op een verfrissende wijze vanuit de traditie en strijdervaringen van Latijns-Amerika en wees daarbij op het belang van het bewustzijn, de ethiek en de cultuur voor de uitbouw van het socialisme. Hij schuwde het debat niet en gaf - als marxist - een scherpe kritische analyse van het ‘reëel bestaand socialisme’ en dat op een moment dat Cuba sterk was aangewezen op de Sovjet-Unie voor militaire en economische steun.

Hij rebelleerde tegen het gevaar van de bureaucratie en sluipende kapitalistische elementen in de economie. Hij pleitte voor een sterke en bewuste betrokkenheid van de arbeider in het productieproces en opteerde voor een echte en effectieve basisdemocratie, onder leiding van een integere en strijdvaardige voorhoede.

Dat was, gezien de kwetsbare positie van Cuba, meer dan gedurfd, maar vooral ook visionair zoals een kleine veertig jaar later zou blijken.

Carlos Tablada vat in dit boekje de kernelementen samen van dit geniale denken. Hij laat zien hoe actueel Che’s ideeën en waarden nog steeds zijn en levert daarmee meteen bouwstenen voor het socialisme van de eenentwintigste eeuw.

Deze publicatie is een vervolg op zijn bestseller Het Economische denken van Che, dat in meer dan tien talen is vertaald. Het nieuw boekje is o.a. gebaseerd op tot nog toe niet gepubliceerde teksten van Guevara. Er zijn inderdaad nog heel wat ongekende en ongepubliceerde teksten van Che. Het laatste woord over deze Argentijnse arts is nog lang niet gezegd.

Het boekje is een prima inleiding in het denken van Che Guevara en is ook een bijdrage tot de discussie over het socialisme van de 21ste eeuw. Een aanrader!

Meer info:

Carlos Tablada, Het marxisme van Che en het socialisme van de XXIste eeuw, Brussel 2009, 84 p.

[1] Zie daarover het boek Guevara E., e.a., El gran debate sobre la economía en Cuba 1963-1964. Ernesto Che Guevara, Havanna 2004.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

9 reacties

 • door Richard op dinsdag 14 juni 2011

  Ik vraag me af wat dewereldmorgen nu wilt bereiken met dit artikel? Als we ooit serieus willen worden genomen door het grote publiek, zouden we beter komaf maken met het zalig verklaren van Ché en Fidel.

  Mijn helden zijn Keynes, Beveridge, Attlee, PH Spaak, Achilles Van Acker, Camille Huysmans, Jean Jaurès, etc. ... . Deze personen ontbeerden misschien een sexy imago, maar ze hebben veel meer gedaan voor de sociaal democratie dan een Ernesto Guevara (die in deze tijd zou worden afgeschilderd als een beroepsterrorist).

  • door Marc Vandepitte op dinsdag 14 juni 2011

   Het is waar, in de main stream media krijg je alleen een negatief beeld (terrorist, massamoordenaar) van deze Argentijnse arts. Een eerlijk en op feiten berust beeld zal je er niet vinden. Censuur heet zoiets. Dat is ooit wel anders geweest. Tot voor tien jaar geleden was de beeldvorming van Ernesto Guevara nog enigszins evenwichtig en sympathiek. Maar met een toenemende greep van de eindredactie op de massamedia is dat helemaal verdwenen. Dat geldt uiteraard ook voor alle berichtgeving. Merkwaardig daarbij is dat de journalisten in kwestie geen enkel vorm van grondige studie hebben gedaan over deze man – daar hebben ze overigens geen tijd voor - , laat staan dat ze zijn geschriften gelezen hebben.

   De laatste vijftig jaar is de figuur van Che Guevara uitgegroeid tot een zeer sterk symbool, een icoon van de linkerzijde. Hij belichaamt het protest tegen het establishment, strijd tegen uitbuiting en verdrukking. Hij staat symbool voor revolutie, voor het onvermoeibaar streven naar een rechtvaardiger maatschappij. In de jaren negentig werden zowat alle linkse sterren van het firmament gehaald, die van Che bleef schijnen. Het bekende blad Time gaf hem een plaats in de top honderd van meest invloedrijke figuren van de twintigste eeuw.

   Uiteraard wil het establishment zo’n icoon kraken. De ultieme poging om het imago van Che te breken is de beschuldiging van massamoord. Wat zijn de feiten? Na de revolutionaire overwinning in 1959 werd in Cuba een volkstribunaal gehouden. Oorlogsmisdadigers en criminelen van de dictatuur werden er berecht volgens de principes van Neurenberg. Tijdens die dictatuur kwamen ongeveer 20.000 mensen om het leven en een veelvoud daarvan werd gefolterd of gekwetst. Che was voorzitter van de beroepscommissie van dit tribunaal. Als je Che beschuldigt van massamoord, dan geldt dit net zo goed voor de rechters van Neurenberg of van het naoorlogs België. Dat zou nochtans in ons hoofd niet opkomen, bij Che blijkbaar wel. Nog dit, in tegenstelling tot in onze landen na de Tweede Wereldoorlog – gekend als ‘de repressie’ - werden in 1959 in Cuba geen mensen standrechterlijk geëxecuteerd of vermoord.

  • door scepticus op dinsdag 14 juni 2011

   Richard, als De Wereld Morgen ooit serieus wil genomen worden door het grote publiek, dan moet de berichtgeving trekken op die van Het Laatste Nieuws. Als het erover gaat om mainstream te worden, dan hoeft De Wereld Morgen niet voor mij.

   De mainstream media is volledig in de handen van de commercie. 90 % van de berichten wordt overgenomen van persagentschappen. De mainstream in Vlaanderen dat is momenteel NVA, VB , VLD en CD&V. In je lijstje van "personaliteiten" zie ik o.a. Spaak. Zeer rechtse en pro - imperialistische politicus. Het bestaat: politici die uit de sociaal - democratie komen en vooral het anticommunisme en de belangen van de multinationals dienen.

 • door Max 13 op dinsdag 14 juni 2011
  • door Max 13 op dinsdag 14 juni 2011

   Che Guevara is een van de meest controversiële en iconische figuren in de recente geschiedenis en is nog steeds een held voor velen.Zijn portret werd bij demonstraties overal ter wereld meegedragen.Che's legende is blijven groeien sinds zijn dood in 1967, en de revolutionaire, anti-imperialistische idealen waarvoor hij leefde en stierf zijn nog steeds aantrekkelijk voor een nieuwe generatie van 21ste-eeuwse mannen en vrouwen.Hij is de oprechte revolutionair die vocht voor de gelijkheid en vrijheid van iedereen.'Wees realistisch, eis het onmogelijke', was zijn credo. Nadat hij in 1953 was afgestudeerd bereisde hij geheel Zuid-Amerika. Hij zag de mensen werken voor een hongerloon, hij zag kinderen doodgaan als gevolg van ziekten die gemakkelijk te bestrijden waren, maar waarvoor geen medicijnen gekocht konden worden. Het plan om dit werelddeel te bevrijden van het imperialisme kreeg in die tijd vaste vorm.Hij wilde de wereld verbeteren, Cuba in een proletarisch paradijs veranderen, onrecht en uitbuiting uitbannen, een altruïstische Nieuwe Mens creëren en een einde maken aan het imperialisme van de Verenigde Staten.http://szrzlj3.blogspot.com/2011/04/nelson-mandela-death-che-guevara.html

   • door Richard op dinsdag 14 juni 2011

    Ik dacht dat links draaide om de afkeer van economisch en religieus dogma? Dat betekent toch dat we moeten oppassen om zelf niet te verzeilen in dogma's? Is dat niet dezelfde fout die Marx maakte? HIj beschreef nauwkeurig de mechanismen van het kapitalisme en zijn impact op de working class, maar qua oplossing kwam hij niet veel verder dan een soort seculiere (Hegeliaans) theologie.

    Niemand ontkent dat Ché nobele intenties had, maar vergeet niet dat ook Lenin, Trotski en zelfs Stalin nobele intenties hadden. Alleen spijtig dat hun dogmatisch geloof in communisme zoveel mensenlevens heeft gekost. Is het niet beter als we eens geen zwart/wit beeld van Ché ophangen?

 • door gaia op woensdag 15 juni 2011

  Evolutie is groeien, in bewustzijn en daarnaar handelen hier en nu. Groetjes Gaia

 • door Marc Vandepitte op woensdag 15 juni 2011
 • door Jerry de vuist op woensdag 15 juni 2011

  Bedankt voor deze info. Ik heb "Het Economische denken van Che" gelezen. Het uitgeblust kapitalistish systeem, die de gewone mensen gebruikt als moderne slaven, kan er een puntje aan zuigen. Ik ben een gnostisch christen, in het verleden vervolgd door de katholieken. De gnostische christenen dragen vrijheid van denken en naastenliefde hoog in hun vaandel. Ik ben een fan van "de nieuwe mens van Che, eigenlijk een practisch prototype van een gnostisch christen. Weinig mensen weten wat deze nieuwe mens inhoudt. Met deze nieuwe mens zou de wereld er anders uitzien, vredevoller, meer respect voor de medemens en de natuur, enz. Ik zal dit nieuwe boekje zeker aanschaffen en lezen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties