Nieuws, Wereld, Bolivia, Recensie, Marxisme, Socialisme, Cuba, Argentinië, Che Guevara, Guerrillastrijd, Carlos Tablada -

Che Guevara en het socialisme van de 21ste eeuw

14 juni zou Che Guevara, de meest bekende revolutionair ooit, 83 zijn geworden. Iedereen kent hem als een onvermoeibare beroepsrevolutionair. Maar dat deze Argentijnse arts ook een belangrijk denker was, o.a. op het vlak van de economische theorie, dat is minder bekend. Recent verscheen daarover een vlot leesbaar boekje in het Nederlands. Een korte introductie.

dinsdag 14 juni 2011 13:05
Spread the love

Wij kennen Ernesto Guevara (1928-1967) vooral als de koppige idealist, de guerrillero, de strijder tegen onrecht. Maar, en dat is minder geweten, Che was ook een groot en origineel denker. Toen hij samen met Fidel en Raúl Castro en tachtig anderen met de Granma koers zette naar de Sierra Maestra, was hij het meest belezen van het legertje jonge rebellen, de meest beslagen marxist.

Zijn studiehonger was onstilbaar, zelfs in de omstandigheden van de guerrilla. Toen andere strijdmakkers uitgeput gingen slapen na een loodzware dag, zat hij nog vaak in het maanlicht theoretische werken te lezen tot in de vroege uurtjes. In verband met deze periode zijn vooral zijn geschriften over guerrilla-oorlogvoering baanbrekend geweest.

Na de overwinning was hij één van de belangrijkste architecten van de nieuwe uit te bouwen socialistische economie. Hij deed heel wat grondig en theoretisch studiewerk en ging daarbij in debat met toenmalige marxistische topeconomen. [1] Het is niet direct de Che die we gewoon zijn van op T-shirts en andere prularia.

Ernesto Guevara herinterpreteerde Marx op een verfrissende wijze vanuit de traditie en strijdervaringen van Latijns-Amerika en wees daarbij op het belang van het bewustzijn, de ethiek en de cultuur voor de uitbouw van het socialisme. Hij schuwde het debat niet en gaf – als marxist – een scherpe kritische analyse van het ‘reëel bestaand socialisme’ en dat op een moment dat Cuba sterk was aangewezen op de Sovjet-Unie voor militaire en economische steun.

Hij rebelleerde tegen het gevaar van de bureaucratie en sluipende kapitalistische elementen in de economie. Hij pleitte voor een sterke en bewuste betrokkenheid van de arbeider in het productieproces en opteerde voor een echte en effectieve basisdemocratie, onder leiding van een integere en strijdvaardige voorhoede.

Dat was, gezien de kwetsbare positie van Cuba, meer dan gedurfd, maar vooral ook visionair zoals een kleine veertig jaar later zou blijken.

Carlos Tablada vat in dit boekje de kernelementen samen van dit geniale denken. Hij laat zien hoe actueel Che’s ideeën en waarden nog steeds zijn en levert daarmee meteen bouwstenen voor het socialisme van de eenentwintigste eeuw.

Deze publicatie is een vervolg op zijn bestseller Het Economische denken van Che, dat in meer dan tien talen is vertaald. Het nieuw boekje is o.a. gebaseerd op tot nog toe niet gepubliceerde teksten van Guevara. Er zijn inderdaad nog heel wat ongekende en ongepubliceerde teksten van Che. Het laatste woord over deze Argentijnse arts is nog lang niet gezegd.

Het boekje is een prima inleiding in het denken van Che Guevara en is ook een bijdrage tot de discussie over het socialisme van de 21ste eeuw. Een aanrader!

Meer info:

Carlos Tablada, Het marxisme van Che en het socialisme van de XXIste eeuw, Brussel 2009, 84 p.

[1] Zie daarover het boek Guevara E., e.a., El gran debate sobre la economía en Cuba 1963-1964. Ernesto Che Guevara, Havanna 2004.

take down
the paywall
steun ons nu!