Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Wereldvakbond eist actie tegen gevaarlijke kinderarbeid

BRUSSEL — Meer dan de helft van alle kinderarbeid ter wereld gebeurt in gevaarlijke omstandigheden. Volgens de internationale arbeidsorganisatie ILO raakt elke minuut ergens ter wereld een kind gewond of getraumatiseerd, of wordt het ziek, door kinderarbeid.
zondag 12 juni 2011

Vorig jaar nog waarschuwde het rapport van de ILO dat de inspanningen tegen kindarbeid afnamen. De doelstelling is om de ergste vormen van kinderarbeid tegen 2016 af te schaffen, maar de ILO vreest dat de economische crisis die roet in het eten gooit.

Het totaal aantal kinderen tussen 5 en 17 jaar oud dat moet werken is weliswaar gedaald, maar dat categorie 15 tot 17- jarigen vertoont een groei van 20 procent.

"Hoewel er vooruitgang geboekt is in de afgelopen tien jaar, is het aantal kinderen dat wereldwijd moet werken nog steeds hoog", zegt ILO-baas Juan Somavia. "Kinderarbeid is een duidelijke aanklacht aan het adres van het huidige groeimodel. We moeten dringend iets doen aan werk dat de veiligheid of gezondheid van kinderen in gevaar brengt."

In het nieuwe rapport roept de ILO landen op om een lijst op te stellen van gevaarlijk werk, zoals vereist is onder de ILO-conventie over kinderarbeid. 173 van de 183 lidstaten van de ILO hebben de conventie over gevaarlijke kinderarbeid ondertekend.

Extra kwetsbaar

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor gevaren, zegt de ILO, omdat hun lichaam en geest nog tot ver in hun tienerjaren ontwikkelen. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat onder kinderen meer gewonden en doden vallen dan onder volwassenen, en dat veel kinderen lange werkdagen moeten draaien, waardoor het risico gevoelig toeneemt.

In Azië is het aantal kinderen dat in gevaarlijke omstandigheden moet werken het grootst, althans in absolute cijfers. In Afrika ten zuiden van de Sahara is het aantal kinderen dat gevaarlijk werk doet procentueel gezien het grootst.

Uit het onderzoek blijkt echter dat het probleem zich niet beperkt tot de ontwikkelingslanden. Ook de jeugd in Europa en de Verenigde Staten wordt blootgesteld aan gevaren op de werkvloer.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Boudewijn De Graeve op dinsdag 14 juni 2011

    Om coherent te zijn wordt van de vakbonden verwacht de naam van de producten van kinderarbeid, en van producenten, importeurs en distributeurs bekend te maken. De bevolking motiveren die niet te kopen, de werknemers van de betreffende bedrijven te weigeren die te behandelen, en ertoe bijdragen om die import wettelijk te doen verbieden.

  • door Huysmans A. op dinsdag 14 juni 2011

    Kinderarbeid is een verschrikkelijk feit. Dat de Wereldvakbond daar tegen optreedt is een goede zaak, al lijkt dit probleem eerder 'regionaal' (India ed). Ik verwacht van de W., laat ons zeggen 'een taak van wereldbelang'. Het zal morgen nog niet lukken, maar ik hoop dat de W. zich in stilte aan het voorbereiden is op de strijd tegen het globale neo-liberalisme dat de politieke regeringen gewoon in de tang heeft en doet uitvoeren wat ZIJ beslissen (Obama incluis !). Dat is niet zómaar een taak voor die W., het komt mij voor dat alleen zij (de W.) IN STAAT IS om daar tegen te reageren. Er bestaat geen andere wereldomvattende organisatie die daarvoor in aanmerking komt. En de W. heeft een wapen waarmee zij die neo-liberale macht aankan : een wereldstaking. Dan treft men de feitelijke wereldheersers op hun enige zwakke plek : hun porte-monnaie ! Het zal wellicht niet voor morgen zijn, maar voorbereiden kan altijd.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties