Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Er gebeuren ook goede dingen in de VS - gezondheidszorg

De gouverneur van de staat Vermont keurde net een wet goed voor de oprichting van een systeem van openbare ziekteverzekering. Vermont is daarmee de eerste en enige staat van de Verenigde Staten die deze keuze maakt. Daarmee gaat de staat radicaal in tegen de rest van het land.
woensdag 1 juni 2011

Vermont was een Franse kolonie wat je o.a. merkt aan de naam van de staat ('groene berg'). Het is ook de enige staat die een onafhankelijke federale senator heeft sinds 2007. Bernie Sanders is de eerste senator in de VS ooit die zich openlijk socialist noemt. Daarvoor was hij jarenlang onafhankelijk lid van het Congres.

Deze staat is ongeveer 4/5 van de oppervlakte van België en heeft 600.000 inwoners. In de lijst van gezondste staten van de unie staat het al jaren ongeslagen aan de top. 

De wet wordt pas van kracht in 2017. De gezondheidshervorming van Obama heeft immers verboden dat staten voor openbare gezondheidszorg zouden kiezen tot 2014. Daarna duurt het nog drie jaar om de wet uit te voeren.

De privégezondheidsbedrijven (wat een contradictie) schreeuwen moord en brand en zullen alles in het werk stellen om dit voorbeeld in de grond te boren. 

Weerbarstig kiesgedrag

Vermont haalt echter kracht uit zijn weerbarstig kiesgedrag, dat volledig haaks staat op het tweepartijen systeem van de rest van het land.

De sociale voorzieningen, onderwijs, gezondheidszorg zijn er nu al de beste van het land. Uiteraard wordt dat door de massamedia doodgezwegen.

De relatief kleine schaal van de staat helpt ook wel. Het is er inderdaad veel gemakkelijker om de kiezers te mobiliseren. 

In ieder geval spreekt Vermont radicaal de clichés tegen die onze media over de VS spuien. Er zijn wel degelijk Amerikanen die de zaken anders willen aanpakken, ook in de andere staten. Hopelijk halen zij uit het voorbeeld van Vermont de moed om door te gaan met hun strijd.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Thierry Peire op vrijdag 2 maart 2012

    Lijkt me een fantastische gebeurtenis. En toch is het echt .

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties