Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Begrip voor Strauss-Kahn: en het kamermeisje dan?

Een kamermeisje aanranden is een verzetje, onderdeel van een grote Franse traditie, een soort compensatie voor stress, is een beetje uit balans zijn. En als het dat niet is, is het vast een complot. De commentaren over de zaak-DSK zeiden vooral veel over onszelf en onze kijk op macht en misbruik.
donderdag 19 mei 2011

“Er is meer criminaliteit in gemeenten met hoge werkloosheid.” Een professor uit Leuven had het in de donkere weken voor kerstmis durven opperen in een studie. Hij kreeg meteen de rechtse kerk over zich heen, deze keer aangevoerd door N-VA-parlementslid Siegfried Bracke.

De professor was een mislukte journalist, had klei in de ogen, versluierde de werkelijkheid, verschoonde criminelen, behoorde tot de progressieve elite. Lees dan toch Dalrymple, zo gooide Bracke er nog achteraan.

Verbaasd zal de professor de voorbije dagen de kranten gelezen hebben, want nu kan het plots wel: sociaal-economische of psychologische verschoningsgronden vinden voor crimineel gedrag. Een snelle bloemlezing.

“Het is een traditie die ver teruggaat in de tijd. Onze koningen hadden eeuwen geleden al minnaressen. Daar hadden ze recht op aan het hof, vonden ze. Uit die tijd komt ook de notie dat de hogere rangen in Frankrijk, de nobelen, niet alleen de grond bezaten die ze hadden, maar ook de mensen die erop woonden.” (een seksuoloog in De Standaard)

“Dit is eerder een fenomeen van mannen in topfuncties die sterk uit balans zijn, die het contact met zichzelf zijn kwijtgespeeld, die het innerlijke evenwicht tussen hun masculiene en feminiene zijde niet hebben gerealiseerd.” (een opiniemaker in De Standaard)

“Toplui zijn zeer vaak meer dan gemiddeld op seks belust en hanteren daarbij ook een vrijere moraal.” (nog meer seksuologen, maar deze keer in De Morgen)

“Zeker wie zich altijd erg moet beheersen, zeer precies en rationeel moet zijn en veel verantwoordelijkheden torst, vooral op momenten van verhoogde spanning nog minder weerstand kan bieden aan zijn sterke seksuele behoeften. Die uitspattingen zijn een soort compensatie voor de professionele stress.” (een relatietherapeut in De Morgen)

“Zijn ondertussen legendarische voorliefde voor het vrouwelijke geslacht past in een grote Franse traditie.” (een schrijver in De Morgen)

“Macht is altijd al een absoluut afrodisiacum geweest. Bovendien werken toppolitici continu op het scherp van de snee en hebben ze nood aan een verzetje.” (diezelfde schrijver ook in De Morgen) 

Een kamermeisje aanranden is een verzetje, onderdeel van een grote Franse traditie, een soort compensatie voor stress, is een beetje uit balans zijn.

Het moet wel een complot zijn

Het uitleggen en goedpraten van het gedrag van de IMF-baas was één deel van het verhaal. Het andere deel bestond uit het opdissen van complottheorieën. Strauss-Kahn, één van de machtigste mannen ter wereld was er ingeluisd. Dit was een poging van Sarkozy en zijn entourage om een concurrent uit te schakelen. Of het kamermeisje deed dit om een schadevergoeding in de wacht te slepen.

Franse media merkten zelfs schamper op dat ze er niet eens zo aantrekkelijk uitzag. De Franse sterfilosoof Bernard-Henri Lévy – een intieme vriend van Strauss-Kahn – vond het nodig te betwijfelen dat een kamermeisje helemaal alleen een suite binnenkomt.

Zelfs onverdachte progressieven deden er aan mee. “Dat hotelincident blijft een bijzonder vreemd verhaal”, schreef het ACV op een blog van op het EVV-congres in Athene.

Zouden die believers van een complot tegen Strauss-Kahn beseffen dat ze precies dezelfde muur van onbegrip en minimalisering optrekken waar slachtoffers van seksueel geweld altijd tegen aanbotsen?

Het enige juiste juridische en morele standpunt tegenover de zaak-Strauss-Kahn is niet het opsommen van alle mogelijke complotten, maar het respecteren van de rechtsgang en het gegeven dat Strauss-Kahn onschuldig is tot het tegendeel bewezen is.

Ook kamermeisjes zijn mensen

En mag er ook wat mededogen zijn voor het slachtoffer. “Deze vrouw, die een 3000 dollar-suite schoonmaakte, is een menselijk wezen. Zij verdient ons medeleven terwijl de globale commentatoren gissen hoe het nu verder moet met het IMF zonder die Franse rockster aan het hoofd”, schrijft Tiffany Williams die dagelijks werkt met uitgebuite en misbruikte huiswerksters. 

De complottheorieën en vergoelijkende commentaren zijn een symptoom, meent Tiffany Williams. “Het is een symptoom van de manier waarop kamermeisjes behandeld worden in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Zij zijn dienaren en daarom – voor hotelgasten en de mensen die het zich kunnen veroorloven om hun huizen te laten poetsen – nauwelijks menselijk.”

Dominique Strauss-Kahn wordt niet verdacht van een kwajongensstreek. De feiten waarvoor hij vrijdag opnieuw voor de rechter verschijnt zijn zeer ernstig. De vergoelijkende manier waarop daarmee wordt omgesprongen, zegt helaas veel over onze kijk op machisme en onze fascinatie voor macht. Voor slachtoffers van seksueel geweld is dat geen opbeurend nieuws.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

38 reacties

 • door Le petit guignol op donderdag 19 mei 2011

  moet nu werkelijk alles op deze site worden gelinkt aan de N-VA?

 • door Adrien Verlee op donderdag 19 mei 2011

  Proficiat voor dit artikel.

  Mij frappeerde dat de 'goedpraters' ook oog hadden voor het vernederende van de situatie. Dat is dan de 'elite'? Wat doen zij dan miljoenen mensen niet aan met hun politiek beleid? Is dat geen vernedering? En wat met het( preventief) optreden tegen mensen die hun lot in handen willen nemen of het fundamenteel recht van democratie willen toepassen/beleven? Wie met een revolver in de hand een miljoen ontvreemd wordt terecht opgepakt. Wie het legaal doet, is een held. - Om het plastisch uit te drukken. En die 'elite' wil lessen geven?

 • door Stefan V B op donderdag 19 mei 2011

  We mogen er natuurlijk ook niet hypocriet over doen. Het verheerlijken of het erotiseren van macht is zo oud als heel de geschiedenis van elke wezenlijk bestaan, het bevat zelfs een biologische oorsprong en drogreden. Vrouwen kijken in het algemeen op naar mannen met een hogere positie en hopen er zelfs gebruik van te kunnen maken om de veiligheid van eventueel gezamenlijk gemaakte kinderen een minimale garantie tot overleven en een stabielere of betere opvoeding te kunnen bieden. Alfa wezens zijn nu eenmaal meer begeert dan wezens die minder succesvol in het leven zijn...buiten dat om zijn er dan weer figuren die zichzelf tot alfa wezens bekronen en misbruik van de situatie te maken...zo ver zelfs dat men denkt om anderen te mogen bezitten en gebruiken(lees misbruiken). Heel het IMF maakt zich trouwens schuldig aan misbruik van mensen, waarvan zij denken dat deze hun financiële slaven zijn...voor mij staat dat gelijk met verkrachting maar dan op een wettelijk gereguleerde wijze...

 • door Pieter A. op donderdag 19 mei 2011

  Het hangt er maar vanaf welk media je persoon bereikt. Op de radio en internetkranten wordt bijna uitsluitend geïnsinueerd dat DSK schuldig is. Ik neem aan dat de auteur van dit artikel vooral het net en De Morgen heeft nagevlooid naar meningen die hetgeen algemeen wordt verteld in de media onderuit haalt. Uit dit artikel zou ik haast moeten onthouden dat de media in het algemeen hem als onschuldig bestempelen maar het tegendeel is echter waar. Gisteren hoorde ik iemand overigens nog zeggen dat DSK nu vast en zeker AIDS moet hebben want de vrouw zou HIV hebben en deed felatio bij DSK. Begrijpe wie begrijpe kan maar deze man leest dan ook HLN, de zusterkrant van het al even "kwalitatieve" De Morgen. Onschuldig tot de schuld bewezen is, of je nu helemaal bovenaan of helemaal beneden de sociale ladder staat.

  • door christophe op donderdag 19 mei 2011

   Uit een peiling blijkt dat slechts 32 procent van de Fransen geloven dat DSK geen slachtoffer is van een complot. Lees ook de citaten nog eens: ze komen uit DS en DM.

   • door Pieter A. op donderdag 19 mei 2011

    Ik had je citaten reeds gelezen maar wat bewijzen deze? Ben je schuldig aan iets omdat je voldoet aan een bepaald patroon, in dit geval niet kleur of seksuele voorkeur maar een bepaalde positie? Zelfs al lijken je geciteerde opiniemakers en seksuologen zo'n misdaad te "vergoedelijken". Waren de opiniemakers van de Standaard of De Morgen of de seksuologen dan aanwezig in de hotelkamer toen het gebeurde? De vraag is of er dwang was of niet. Verkrachting of (betaalde) seks met instemming. De vraag in dit gegeven is niet of hij er maar op los kan verkrachten omdat hij een hoge positie bekleedt. Blijkbaar zijn er heel veel getuigen die zich nog allemaal moeten melden bij de politie. DSK (overigens een jood) heeft de Franse nationaliteit en gezien zijn hoge functie als één van de machtigste personen op aarde zien ze dit liever behouden blijven. Logisch dan ook dat een aantal Fransen (aan de linkerzijde dan nog) liever zullen blijven geloven in zijn onschuld los van wat zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. Maar chauvinistisch Frankrijk is de wereld of België niet en een peiling waar je je kan afvragen welke representativiteit deze biedt is dat ook nog minder van tel in België.

 • door Tom V. op donderdag 19 mei 2011

  Prachtig artikel! Zowat het meest zinnige dat ik over deze zaak gelezen heb. Gisteren was er nog zo'n sterk staaltje op Ter Zake over de 'grote Franse traditie' van het overspel. Het brutaal willen verkrachten kwam zo op gelijke hoogte met overspel, alsof het om hetzelfde ging. Onbegrijpelijk gewoon. En inderdaad, iedereen kent de naam DSK, maar wie kent de naam van het slachtoffer? Misschien ligt daar mede de verklaring voor de vergoelijkende praat, DSK kent men, het slachtoffer is een nog steeds zo goed als anoniem kamermeisje, hij is een Fransman - een buurman zeg maar - zij blijkt een naamloze immigrante te zijn uit Guinee, een Afrikaanse nog, godbetert. Alles was dus aanwezig om ook het latent racisme te laten opspelen. Misplaatste commentaren en wansmakelijk chauvinisme zijn het gevolg.

 • door froels op donderdag 19 mei 2011

  "De feiten waarvoor hij vrijdag opnieuw voor de rechter verschijnt zijn zeer ernstig". Schrijft Christophe. Ai ai ai, erin geluisd door de media. Lees eens dat ander artikel over het IMF, van Francine Mestrum: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/05/16/dominique-strauss-kahn-bon-d-barras

  • door christophe op donderdag 19 mei 2011

   De beschuldigingen zijn ernstig. Zijn ze waar? Dat zal moeten blijken.

   Maar het feit dat Strauss-Kahn veel vijanden had of eindelijk het IMF in een andere richting wist te duwen, zorgt er niet voor dat de beschuldigingen automatisch niet waar zijn (confer Houtart).

   • door dan op donderdag 19 mei 2011

    In een zekere reactie op het artikel van F. Mestrum merkt een zekere Karel terecht op:

    "Wel zijn er voldoende redenen om te twijfelen aan de objectiviteit van de inbeschuldigingstelling." Wélke? Dit artikel bevat veel verdachtmakingen, maar niets concreets. .Beantwoorden Door Francine Mestrum, 16.05.2011 - 15:54 DSK Concrete redenen: voldoende tegenstanders; vergelijking met andere hoge pieten; Gevolg: gerede twijfel - niets meer - zoals zovele anderen.

    En dit wordt beaamd door Hélène P....

    Arm links, straks richten de complottheorieën hier evenveel schade aan als in de Democratische Republiek Kongo! .

    • door froels op donderdag 19 mei 2011

     Het bericht van de Amerikaanse politie (of openbare aanklager) meldde dat de kamermeid onverwachts binnenkwam in de kamer, terwijl DSK in zijn bloten stond. Dat vind ik dus curieus. Hotelpersoneel heeft natuurlijk een sleutel, maar gaan die dan zomaar overal binnen? Curieus is ook de ongelofelijke efficiëntie van de New Yorkse recherche om meteen te weten in welk vliegtuig DSK zat en daar terplaatse te zijn. Ik herinner me andere exploten van de Amerikaanse politiediensten, zoals het plotse vertrek van alle Saoedi's op 9/11, terwijl het luchtruim gesloten was. Dat was natuurlijk in opdracht van het hoogste regeringsniveau.

  • door Herman Luyckx op vrijdag 20 mei 2011

   Ik ben ook geneigd om eerder het artikel van Christophe te onderschrijven - voor 200% zelfs - dan dat van Francine Mestrum. In Frankrijk gelooft zowat iedereen dat DSK onschuldig is. Onvoorspelbaar hoe zo'n zak wegkomt in dat land, hoe de media daar zo 'n bedenkelijk individu trouw blijven als een belaagde held! Het gaat hier trouwens niet om overspel (de grote Franse traditie...) maar om verkrachting en de zoveelste handtastelijkheden door een haast onschendbare vrouwengek ten opzichte van een machteloze vrouw. Vermoeden van onschuld, allemaal goed en wel in gewone criminele dossiers, maar ik vind dat er een algemene wet zou moeten bestaan die slachtoffers van verkrachting die de moed hebben om klacht neer te leggen - zeker als de dader een man (of vrouw) is met veel aanzien en macht (financieel en/of politiek) - het voordeel van de twijfel moeten hebben, tot grondig onderzoek duidelijk maakt dat ze ongelijk hebben. Waarom twijfelt niemand daaraan als het gaat om kindermisbruik door priesters of bisschoppen, maar moet plots de dader in bescherming worden genomen als het om een geldmagnaat, een Fransman of een (zogenaamde) socialist gaat?

 • door Francine Mestrum op vrijdag 20 mei 2011

  Eens te meer sta ik versteld van de moeilijkheid die sommigen hebben om te lezen wat er staat ... Wie spreekt er over, 'automatisch goed praten ', sexueel geweld verdedigen ...??? Nogmaals: wat er in de intitimiteit van een slaapkamer of hotelkamer gebeurt zullen we nooit weten. Dat is het grote probleem, in alle omstandigheden, en voor iedereen, om over dergelijke feiten te oordelen. 'Poging tot aanranding': zijn deze feiten ernstig? Jawel, maar het blijft een poging, niet? Het is geen verkrachting. Moeten dergelijke daders gestraft worden? Zeer zeker. Met twintig jaar gevangenisstraf??? Kom nou, de halve mannelijke wereld zou opgesloten zitten in zo'n geval. Beste mannen, in formeer eens bij jullie vrouwen en vriendinnen om te horen wie nog NIET is geconfronteerd met opdringerige mannen, met mannen die geprobeerd hebben 'je aan te randen'. Zit hier daarom een groot komplot achter? Misschien niet, misschien wel. DSK is geen onschuldig man, wellicht heeft men van dit feit gebruik gemaakt om hem te nekken. Om er meteen 'sequestration' van te maken, omdat hij (misschien) de sleutel even heeft omgedraaid ...

  Nog twee opmerkingen: Van Gheluwe, Houtart, Julian Assange, DSK ... de feiten zijn telkens wel heel anders, bij de een is er (veelvuldig) verkrachting, bij de ander niet. Er is geen enkel reden om anders te oordelen over linkse dan over rechtse mensen. Julian Assange heeft, volgens de regels van de Zweedse wetgeving, wel degelijk verkracht. En zijn er geen goede redenen om te twijfelen aan de objectiviteit van zijn inbeschuldigingsstelling? Twee: we moeten stoppen met die lessen in moraliteit. Ieder mens heeft zijn donkere kantjes, niemand is 100 % goed of slecht. Ieder mens zit complex in elkaar en zal sommige feiten niet perfect in overeenstemming kunnen brengen met zijn/haar openbaar leven of politieke overtuigingen. En ook nog dit: politiek gaat niet over sex, wel over ideologie. Laat ons het IMF en DSK op die basis beoordelen. Het is daarmee dat veel mensen het blijkbaar moeilijk hebben.

  • door Herman Luyckx op vrijdag 20 mei 2011

   Wat is de minimale definitie om te kunnen spreken van verkrachting? Is het verplichten tot orale seks geen verkrachting? Blijf toch niet beweren dat de beschuldigingen tegen DSK vaag zijn.

 • door TC op vrijdag 20 mei 2011

  Over de grond van dit artikel ben ik het eens: het lijkt er immers sterk op dat DSK over de schreef is gegaan. Of anderen daar nu aanwijsbaar belang bij hebben, of niet... Maar zijn alle verklaringen die hier als voorbeeld worden herhaald allemaal zo 'vergoelijkend'? Eén van de (psychanalytische) verklaringen is bvb. dat het zou gaan om een 'acte manqué', een misstap waarmee DSK zichzelf keldert, omdat hij niet meer weet hoe met (zijn) macht om te gaan... En ja, dat zegt meer over de wereld en de 'topfuncties' van vandaag, dan over de man die een kamermeisje als zijn ding beschouwt. Psychanalyse is in deze geen fascinatie voor de macht, maar wel een eerbare poging om te ontleden hoe macht corrumpeert.

  • door Manu op vrijdag 20 mei 2011

   Eén zaak klopt alvast niet: een kamermeisje gaat NOOIT binnen in een hotelkamer als de gast(en) er aanwezig zijn. Als een kamermeisje per toeval een hotelgast op de kamer treft, dan zal ze de kamer NIET binnen gaan en zich verontschuldigen.

   Het lijkt er eerder op dat het kamermeisje wel wist dat er een grote vis logeerde op die kamer en dat ze gewoon iets in scene heeft gezet om geld los te krijgen, maar dat de haar zaakje eigenlijk fel uit de hand is gelopen. Het feit dat ze onmiddellijk haar broer (die het spel gewoon meespeeelt) zou hebben opgebeld en het verhaal in geuren en kleuren aan de wereld opdist, wijst ergens toch op opgezet spel van het meisje zelf (los van alle complottheorieën). Ook een hoge Piet als Albert van Monaco heeft kinderen bij vrouwen (waaronder een Afrikaanse) die hij bezwangerd heeft en die nu van hem levenslang een royale vergoeding ontvangen. Strauss-Kahn heeft hier geen enkel verweer, éénieder kan nu maar om het even wat beweren en bewust onware verhalen de wereld insturen. NIETS is echter bewezen.

   • door Herman Luyckx op vrijdag 20 mei 2011

    Wat hebben de buitenechtelijke kinderen van de prins van Monaco (of die van Albert II van België en ander hoge pieten) te maken met de beschuldigingen van de nog naamloze hotelbediende uit Washington (die zich terecht afschermt tegen paparazzi en de rest van het roddeljournaille) en die van de Franse schrijfster Tristane Banon tegen DSK? Losse zeden in hoge kringen (en elders) kunnen afgunst opwekken bij het grote publiek, en zijn het levenselixir van de roddelpers, maar hier gaat het om verkrachting en machtsmisbruik door iemand van wie je ideologisch mag verwachten dat hij het opneemt voor de machtelozen en de vernederden. De socialistische internationale zou zich moeten distanciëren van deze vrouwvijandige potentaat.

    • door Manu op vrijdag 20 mei 2011

     Nog eens: het is uiterst ongebruikelijk dat een kamermeisje een hotelkamer binnengaat als de gast er aanwezig is. Het is trouwens de regel in alle hotels overal ter wereld dat kamermeisjes enkel de kamer binnenkomen om schoon te maken als de gasten er NIET zijn. Of de gasten al dan niet in de kamer zijn, kan door de kamermeisjes worden gecontroleerd en ze weten ook wie er logeert.

     • door Manu op vrijdag 20 mei 2011

      Herman, was jij getuige van de 'verkrachting'? Jij spreekt een beschuldiging uit voorleer er een proces is gevoerd en er geen enkel bewijs is geleverd. Het gedrag van het kamermeisje lijkt me niet pluis. Je gaat niet zomaar de hotelkamer van een gast binnen, of suggereer jij dat SDK haar zou binnen gesleurd hebben. Dan zou ze toch geroepen hebben en waren anderen gealarmeerd.

      • door christophe op vrijdag 20 mei 2011

       Dus de politie van New York en de Grand Jury die zijn allemaal betrokken in een complot tegen DSK? Want ze hebben niet door dat de feiten niet kunnen kloppen?

 • door Francine Mestrum op vrijdag 20 mei 2011

  Herman: verkrachting is penetratie. 'Verplichten tot orale seks' : hoe weet je dat? Was je er bij? Manu: volledig eens, nooit heb ik het meegemaakt dat kamermeisjes ongevraagd binnen komen. En verder: gelooft er iemand dat seksueel misbruik een monopolie is van hogere klassen??? In wat voor wereld leven jullie toch? En tenslotte dat kamermeisje: als er een poging was tot aanranding, dan heeft ze tenminste de moed gehad om dat aan te klagen. Proficiat. En verder maakt ze nu gewoon deel uit van dat enorme wereldwijde reserveleger van vrouwen die zijn verkracht, aangerand, mishandeld, vernederd. Als al die vrouwen nu met een trauma door het leven zouden moeten gaan, dan zou de wereld er wel anders uitzien. Gelukkig komen de meeste vrouwen die agressie na enige tijd wel te boven.

 • door Francine Mestrum op vrijdag 20 mei 2011

  Christophe, Begrijp je het niet of wil je het niet begrijpen? Wat is een 'komplot'? Weet je niet hoe het er aan toe gaat als men iemand wil 'beschadigen', vooral als de persoon in kwestie niet helemaal zuiver is? Niemand spreekt van een 'groot komplot', alleen in jou geest schijn dat te bestaan.

 • door Annemie50 op vrijdag 20 mei 2011

  Sinds mijn tienerjaren ben ik een linkse feministe. Verkrachting (of een variant daarvan) van dan ook nog een"ondergeschikte" is een laffe misdaad. Maar op dit ogenblik zijn er maar twee mensen, die echt de waarheid kennen. Mijn probleem met verkrachting is dat men daar nooit interesse voor heeft en dat bv. maar 5% van de daders veroordeeld worden, dit ondanks het feit dat er maar heel weinig vrouwen en meisjes klacht indienen. Voor het probleem van verkrachting in het algemeen, mocht er wel eens meer interesse zijn ! Het is helemaal geen marginaal gebeuren.

  Maar toch vind ik de mogelijkheid van een complot niet uitgesloten. Door Sarkozy, dat hoeft geen uitleg. Maar ook van Amerikaanse zijde. Ze wilden DSK weghebben omdat hij ietwat afweek van de ultra-liberale koers. Als men een boek leest als dat van Chomsky "Hoop en vooruitzichten", dan weet men dat rechts Amerika tot de grootste misdaden in staat zijn als men hen een haar in de weg legt. Het kan ook een samenwerking zijn van de twee geïnteresseerden.

  Het kan ook tout court een verkrachting of iets soortgelijks zijn.. Wij leven in een samenleving, waar mannen vrouwen nog altijd overheersen op allerlei soort terreinen. Verkrachting is in de eerste plaats een "machtsmisdaad" Een interessant boek daarover is "Le Viol" de Susan Brownmiller, al dateert dat al wel een beetje. Zolang klasse en sexe onze maatschappij opdelen zal het leven van de meeste vrouwen overheerst worden door angst en zal een vrouw nooit vrij zijn.

  In alle gevallen schuld of onschuld zal het onbekende meisje een slachtoffer zijn.

  • door Elias op vrijdag 20 mei 2011

   Van het altijd bruisende globarlresearch.ca (een artikel over DSK, IMF en Sarkozy):

   De vader van de openbare aanklager Cyrus Vance had als naaste medewerker Frank G. Wisner die (le hasard fait bien les choses)... de tweede man van de schoonmoeder van Sarkozy is.

   :-)

   We weten natuurlijk nog altijd niet wat er in die kamer is gebeurd... :-D. Zoals terecht boven opgemerkt zijn er maar twee mensen die het weten.

   • door christophe op vrijdag 20 mei 2011

    Frank G. Wisner diende onder (vader) Cyrus Vance I van 1976 tot 1978. Hij is ook niet de tweede man van de schoonmoeder, maar van één van de twee stiefmoeders van Sarkozy. De tweede vrouw van Sarko's vader dus, die het gezin verliet en naar de VS verhuisde toen Sarko 4 jaar was.

   • door Manu op vrijdag 20 mei 2011

    Een tweede element dat tégen de versie van het kamermeisje pleit is het feit dat het kamermeisje geen vaginaal of ander onderzoek heeft ondergaan door een wetsdokter na de aanklacht van (poging) tot verkrachting, een procedure die normaal altijd plaatsvindt.

    Ik geloof niet in een complottheorie, eerder in een uit de hand gelopen gelopen poging vanwege het meisje om geld los te weken. Het meisje heeft niet gegild, geen kabaal gemaakt, toch maar een natuurlijke reactie bij een poging tot verkrachting. Ook verwittigde ze de directie van het hotel niet onmiddellijk, wat erop kan wijzen dat ze haar boekje te buiten is gegaan door de deontologische hotelcode te overtreden (hotelpersoneel komt niet ongevraagd een hotelkamer binnnen als de gasten er nog aanwezig zijn).

   • door Herman Luyckx op vrijdag 20 mei 2011

    slechts twee mensen die de waarheid kennen, lees ik hier: één oneindig machtige geldmagnaat, die na zijn ontslag bij IMF zelfs nog een pensioentje van 223.000 euro per jaar zal trekken, en één getraumatiseerde machteloze vrouw die als alleenstaande moeder en eenvoudige bediende zeer kwetsbaar is voor omkoping... Je mag drie keer raden wie het gelijk naar zijn kant zal halen.

  • door Herman Luyckx op vrijdag 20 mei 2011

   DSK die afweek van de ultraliberale koers? Laat me niet lachen. Hij is alleen in naam socialist (en was ooit minister in een PS-regering, vanwege zijn kennis van de economie en zijn relaties in hoge kringen), maar niets aan zijn hele persoon - en zijn houding tegenover andere mensen - heeft iets met het socialisme - de ontvoogdingsstrijd van de machteloze lagere klassen - te maken. Gelukkig zal hij nooit president van Frankrijk worden. Misschien kan de Franse PS zich nu eindelijk verlossen van dergelijke salonfiguren.

 • door De Witte Bernard op vrijdag 20 mei 2011

  Iemand verkrachten is natuurlijk een miisdaad waartegen streng moet opgetreden worden, zonder 'aanschijns des persoons'. Maar miljoenen mensen in de armoede drijven door hun inkomens te doen dalen en hen zware lasten op te leggen, die ten goede komen aan een aantal superrijken, dat is blijkbaar nog altijd geen misdaad. Hopelijk komt ooit de tijd dat 'Strauss-Kahns' terecht zullen staan voor misdaden tegen de mensheid, want daar komt het op neer.

 • door Max 13 op vrijdag 20 mei 2011

  Complot? Van wie? Sarkozy? IMF? Bankiers? Waarom zou een man zoals hij zijn carriere in gevaar brengen ? Strauss-Kahn  is een succesvol politicus, topman bij het Internationaal Monetair Fonds en kanshebber voor het presidentschap van Frankrijk. Dominique Strauss-Kahn is volgens veel Franse politicologen de enige socialist die Sarkozy kan verslaan bij de komende presidentsverkiezingen.In de peilingen liep hij beduidend voor op zijn rivaal Sarkozy. Vandaar de geruchten dat medewerkers van de president alles doen om hem zwart te maken. Bijvoorbeeld door te wijzen op de luxe levensstijl van 'bling-bling-socialist' Strauss-Kahn. Zo verschenen de laatste weken in de media voortdurend foto's van hem in een Porsche. Het is al te toevallig dat: -Hij is helemaal niet gehaast naar het vliegtuig gevlucht dat was allang geboekt.Hij is gaan eten voor hij naar de luchthaven ging. - DSK wordt opgepakt vlak voor een belangrijke vergadering van het IMF, nl. over Griekenland en mogelijk ook andere Euro-probleemlanden.Spelen hier hogere machten? Machten die er belang bij hebben dat Griekenland niet wordt gered van het faillissement? Diverse Europeanen willen verhinderen dat DSK sinterklaas speelt voor Griekenland, Ierland en Portugal. Zoals elders gelezen, lijkt het twijfelachtig dat de schoonmaak in dergelijk luxe hotel niet in team wordt uitgevoerd en zeker dergelijke suites (met hall, living, vergader ruimte, etc..). Naar mijn ervaring in keten hotels zal men doorgaans een duo de gang en de kamers zien afhandelen.Kan het kamermeisje de aanranding uitgelokt hebben en werd ze ervoor betaald door zijn politieke tegenstanders? De Fransen hebben een goede traditie in politieke intriges.Het blijft toch vreemd dat iemand die genoeg geld heeft om zich een hele harem van call-girls te permiteren zo'n een dom en onnodig risico zou nemen om een kamermeisje aan te randen.Volgens mij probeerde ze gewoon geld los te krijgen door een seksschandaal te creëren.Hij heeft ook wel punten die vreemd zijn: welke meid gaat er poetsen in een hotelkamer als de gast nog aanwezig is, DSK is niet zwaar beschadigd/ bekrast door de vrouw die zelf zegt zich flink verdedigd te hebben, hij kan een escort girl gemakkelijk betalen, hoe kon zo snel DSK tegengehouden worden terwijl vrouwen meestal tergend langzaam geloofd worden met hun verhaal.Strauss-Kahn zou voor de rechtbank hebben gezegd dat hij het kamermeisje niet heeft verkracht maar dat hij seks met instemming met haar had.Dat mag!!! DSK is bekend als rokkenjager,maar,dat mag ook! -DSK wordt voorgespiegeld als een echte crimineel, met handboeien en al - alsof hij weg zou lopen.Waar zijn die Amerikanen nu met hun eeuwig onschuldig tot het tegendeel bewezen is? -De Franse website LePost.fr weet dat de eerste persoon die het nieuws van de arrestatie wist te tweeten een activist van de UMP van Nicolas Sarkozy is en dat die dat deed vooraleer de arrestatie een feit was. Het ''mooie'' van de schijn tegen hebben is dat voordat het proces plaats gevonden heeft de verdachte al tot dader is gebombardeerd. Bovendien: als alleen de beschuldiging van een vrouw voldoende is en geen getuigen of bewijzen van de misdaad vereist zijn, wat een koud kunstje is het dan om iemand achter de tralies te krijgen! Deze zaak zit heel complex in elkaar en het is naïef om te denken dat deze zaak los staat van een simpel feit.Mensen zijn in het algemeen goed van vertrouwen en geloven als wat hen wordt voorgekouwd.

 • door An Van Raemdonck op vrijdag 20 mei 2011

  Bedankt voor dit artikel ! De vergoelijkende manier waarop er in onze pers wordt over geschreven en gesproken is ronduit degoutant . "Seksschandaal", "sekshonger", "seksaffaire", .. ???? Aanranding - verkrachting zijn hier de enige juiste woorden ! (natuurlijk in de beschrijving van een aanklacht , en niet van bewezen feiten) .

  • door Manu op vrijdag 20 mei 2011

   An, was jij getuige van de verkrachting?

   • door Herman Luyckx op vrijdag 20 mei 2011

    Zo komen alle verkrachters ervan af: geen getuigen, dus de agressor gaat vrijuit en het slachtoffer zit met een jarenlang trauma. Gelukkig zijn er nog politiemensen - ook in de VS - die ervaring hebben met dat soort geile mannetjes. DNA-sporen en grondig onderzoek van de plek van het delict zullen opheldering brengen - als men erin slaagt de machtige drukkingsmiddelen van DSK te neutraliseren.

   • door An Van Raemdonck op zaterdag 21 mei 2011

    Neen , ik was toen in Gent. :) Maar de aanklacht luidt wel als dusdanig. Ik doelde op de terminologie die gebruikt wordt om over de aangeklaagde feiten te spreken, ik spreek mij niet uit over die feiten zelf.

  • door TC op zaterdag 21 mei 2011

   Als 'aanranding' of 'verkrachting' de enige juiste woorden zijn, dan moeten we het natuurlijk houden bij die aanklacht en de beelden die erbij horen - DSK geboeid voor de rechter. Beelden die natùùrlijk niets zeggen... Men moet er immers vanuit gaan dat niets al is bewezen van wat in de aanklacht staat. Gelooft iemand nog dat de waarheid in deze ook maar enigszins -zonder schrammetje- kan worden achterhaald?

 • door Jerry de vuist op vrijdag 20 mei 2011

  Een rijke luis is vreemd... Een vriend van me was DJ en ik vergeet nooit wat hij me vertelde over feestjes, die hij met zijn muziek opvrolijkte: "Hoe rijker hoe vuiler en beestachtiger hun uitspattingen.". In mijn kenniskring zitten rijke mensen. Ze hebben geen aandacht voor armoede, spreken enkel over zichzelf, iemand lager op de sociale ladder is een gebruiksvoorwerp, enz. Een kamermeisje klopt aan. De hotelgast zegt: "binnen". Het kamermeisje komt binnen. Sommige gasten ontvangen je nog liggend in bed, anderen naakt, enz. Dus alle mogelijkheden liggen bij wijze van spreken "open". Deze info komt uit mijn interview met een ex-kamermeisje. Gelukkig zijn er ook rijke mensen met een goede inborst. De air en flair van DSK straalt echter andere taal uit. Zijn schuld of onschuld laat ik in het midden.

 • door Annemie50 op zondag 22 mei 2011

  Ik heb ondertussen heel wat gelezen over DSK. Of het nu om Frankrijk gaat of over Tunesië en de rest van de Wereld, de man heeft zoveel politiek-economische misdaden tegen de mensheid gepleegd met zoveel schade voor het volk in al die landen dat ze hem voor mijn part gerust dertig jaar "onschuldig" mogen opsluiten.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties