Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Waarom de Grieken laten stikken, ook ons zuur kan opbreken

De megalening van 110 miljard euro aan Griekenland blijkt niet te volstaan. De bijbehorende saneringen versmachten de Griekse economie waardoor het land nu opnieuw 60 miljard euro nodig heeft om 2013 te halen. De Europese leiders dwingen Griekenland nu om stukken land en strand te verkopen. Economen vrezen dat het weinig soelaas zal brengen.
dinsdag 17 mei 2011

Volgens de Europese Commissie stijgt de schuldenberg van Griekenland volgend jaar tot 375 miljard euro of 166 procent van het bruto nationaal product. Precies een jaar geleden leenden de eurozone en het IMF Griekenland 110 miljard euro. Een enorm bedrag, maar het blijkt onvoldoende.

Om 2012 en 2013 door te komen zou Griekenland nog eens 60 miljard euro nodig hebben. De eurolanden staan niet te springen om dat bedrag op te hoesten. “De enige oplossing is meer hervormingen, meer besparingen en meer privatiseringen”, zei de Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager.

Nochtans zijn veel economen het er over eens dat het net die harde saneringen zijn die de Griekse economie kopje onder duwen. Ook dit jaar zou de economie met 4 procent krimpen. De productie van cement kelderde met 60 procent sinds 2006.

Werkloosheid verdubbeld

Verwacht wordt dat er tegen het eind van het jaar een kwart miljoen jobs verdwenen zullen zijn in de privésector. De werkloosheid verdubbelde tot bijna 15 procent. Eén op vijf Grieken leeft in armoede. In Athene nam het aantal daklozen op korte tijd met een kwart toe. Een gaarkeuken in Athene die 10 jaar geleden kookte voor 100 mensen per dag, krijgt nu 3500 mensen over de vloer op zoek naar een gratis maaltijd en tweedehandskledij.

Meer werklozen betekent meer kosten en minder inkomsten voor de overheid en minder consumenten voor Griekse bedrijven die nog meer in moeilijkheden komen en dus nog meer mensen moeten ontslaan. Het is een infernale spiraal met als resultaat nog meer schuld en een nog uitzichtlozer situatie.

De eurolanden draaien de duimschroeven aan. Griekenland moet heel snel een groot deel van het patrimonium privatiseren om een deel van de schulden terug te betalen. Vorige maand werd al een verlanglijstje opgesteld. De verkoop van het overheidsaandeel in de spoorwegen, nutsbedrijven, de defensie-industrie en de Postbank, van honderden havens en regionale luchthavens, van stukken strand en land, hotels en casino's zou 50 miljard moeten opbrengen.

Hekken rond stranden

“Dat ze een paar eilanden verkopen.” Een jaar geleden was dat nog de cynische kreet van een paar dolgedraaide Duitse parlementsleden. Vandaag ligt het als een optie op tafel. “Griekenland is één van de beste kavels ter wereld”, zegt het hoofd van de afdeling onroerend goed van de National Bank of Greece, de grootste commerciële bank die een belangrijke rol zal gaan spelen bij de landprivatiseringen in NRC Handelsblad.

De Grieken dreigen dus nog meer hekken te zien verschijnen rond hun stranden. Als ze willen zonnen en zwemmen zullen ze moeten betalen of inchecken in één van de resorts die de stranden opkochten.

Nederland en Finland suggereerden zelfs om een team van internationale en Griekse experts aan te stellen die het privatiseringsprogramma in goede banen zouden moeten leiden. 38 jaar na het einde van het kolonelsregime zou de democratie weer even in de koelkast worden gezet.

Ondertussen begint het wel door te dringen dat zelfs de totale uitverkoop van alle Griekse kroonjuwelen niet genoeg is om de schuldenput te dempen. Er moet dus iets gebeuren. Maar over wat er precies moet gebeuren, bestaat er grote onenigheid aan de top van de Europese Unie.

Eufemismes voor schuldkwijtschelding

Jean-Claude Juncker die aan het hoofd staat van de eurogroep had het maandag voor het eerst over een "zachte herstructurering" van de schulden. Juncker gebruikte nog een ander eufemisme: 'reprofiling' van de schulden.

'Reprofiling' zou betekenen dat de Grieken meer tijd krijgen om hun schulden terug te betalen. Een alternatief is dat er een tijd geen interest meer zou betaald worden op de schulden. Een deel van de schulden kwijtschelden blijft absoluut taboe.

Zowat 70 procent van de Griekse overheidspapieren – goed voor 215 miljard euro - is in handen van Europese en Amerikaanse banken en de Europese Centrale Bank. Dexia heeft bijvoorbeeld 3,5 miljard euro Griekse obligaties in portefeuille. Een herstructurering van die schulden – en zelfs een uitstel van betaling – kan die banken pijn doen. Vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank reageerden al meteen dat zelfs een zachte herstructurering geen optie is. De enige oplossing die dan rest is Griekenland nog meer te laten bloeden.

Ook de Belgische minister van Financiën Didier Reynders en zijn Franse collega Christine Lagarde verzetten zich tegen een herstructurering of een 'reprofiling'. Een beslissing over nieuwe hulp of de uitbetaling van een nieuwe schijf van 12 miljard euro van het huidige pakket komt er pas tijdens de volgende vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone op 20 juni.

Eurozone kapseist

Welke optie de leiders van de Europese Unie ook kiezen, de Amerikaanse Nobelprijswinnaar voor economie Paul Krugman is pessimistisch. “Het programma voor Griekenland werkt niet. Er moet minstens een schuldherschikking komen die de schuldenlast verlicht liever dan gewoon wat te rekken in de tijd. Hoe langer dit probleem aansleept, hoe minder hoop ik heb dat Griekenland in de eurozone kan blijven, zelfs als het dat wil”, schreef hij op zijn blog.

Zijn collega-econoom Mark Weisbrot die aan het hoofd staat van het Center for Economic and Policy Research in Washington vindt zelfs dat Griekenland de euro vaarwel moet zeggen als de Europese leiders niet milder worden. Weisbrot verwijst naar Argentinië. Tien jaar geleden ging dat land doorheen één van de diepste recessies ooit. De peso was vastgeklikt aan de dollar, een gelijkaardige situatie met Griekenland en de euro.

Eind 2001 besloot Argentinië om de dollar los te laten en de schulden niet terug te betalen. Het land ging als het ware bankroet. De economie kromp nog één kwartaal om daarna de volgende zes jaar met 63 procent te stijgen. Na drie jaar was de diepe crisis al verteerd. Het IMF voorspelt dat het nog minstens 8 jaar duurt vooraleer de Griekse economie terug op het niveau zit van vlak voor de crisis.

Over de gevolgen van een uitstap uit de euro zijn economen het niet eens. Krugman vreest een lange periode van chaos. Belangrijker misschien is dat het mogelijk ook het einde van de eurozone en het begin van een nieuwe financiële crisis zou inluiden.

“Verantwoordelijke leiders in Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje zouden net dat dreigement moeten gebruiken om de Europese leiders te dwingen hen te helpen in plaats van hen te straffen”, schrijft Weisbrot.

De Europese Unie beschikt inderdaad over genoeg middelen om de Grieken, de Ieren en de Portugezen uit de nood te helpen, door een deel van de schulden kwijt te schelden en door te investeren in de toekomst.

Maar voorlopig worden de waarschuwingen van een Nobelprijswinnaar economie in de wind geslagen. De Europese leiders houden strikt vast aan de lijn die ze sinds de crisis volgen: te allen prijze moet vermeden worden dat de Europese banken bloeden. Dat de toekomst van de Europese Unie daardoor zeer onzeker wordt, lijkt voorlopig niet door te dringen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

24 reacties

 • door Ineke van der Maat op woensdag 18 mei 2011

  "38 jaar na het einde van het kolonelsregime zou de democratie weer even in de koelkast worden gezet" Misschien is het zelfs zo dat de huidige overheersing door buitenlandse financiële instanties wel erg lijkt op het door o.a. de VS gesteunde kolonelsregime. Toen waren het de Amerikanen die via omwegen Grieks belastinggeld naar de verkiezingscampagne van n.b. Richard Nixon hebben gesluisd. Over een voorbeeld van corruptief gedrag gesproken.

  En verder is er nog een overeenkomst: Mikis Theodorakis. Ja hij, 85 jaar oud heeft in december een onafhankelijke politieke beweging "Spitha" (vonk) opgericht tegen wat hij weer ziet als overheersing van Griekenland door vreemde machten. De beweging is er vooral opgericht een eigen weg uit de crisis te vinden.

  Ook 3 boeken van Mikis uit de kolonelstijd zijn weer opnieuw uitgegeven onder dezelfde titel als in 1971/1974 "TO CHREOS"(schuld), aangevuld met recentere analyses. De redes van Mikis en andere Spitha-leden waaronder vooraanstaanden Griekse economen en profesoren in het Griekse staatsrecht trekken overal overvolle zalen. Sommige daarvan staan ook in youtube.

  Wie denkt dat Griekenland makkelijk te verkopen is, zal zich toch eerst eens uitgebreid met de rol van de machtige en rijke Grieks orthodoxe kerk die ook tegen de bezuinigingen is en grondwettelijk van belasting is vrijgesteld, het ontbreken van een compleet kadaster zodat de eigenaar niet bekend is, de rol van de vakbonden in bedrijven, de monumentstatus van eilanden waarop o.a. concentratiekampen waren tijdens de burgeroorlog 1946-1949 en het kolonelsregime 1967-1974, moeten verdiepen. En Kreta is zo en zo gedeeltelijk boven de wet verheven wegens zijn reputatie als vrijheidsstaat. Daaom heerst daar al jaren gedeeltelijke wetteloosheid.

  Ook is het Griekse volk nog meer van slag geraakt sinds in de afgelopen 4 weken een aantal grote Griekse persoonlijkheden zijn overleden waaronder de grondlegger van het moderne Griekse theater, maar hier beter bekend als de tekstdichter van de Mauthausenliederen, Iakovos Kampanellis.

  • door Aggathopos op woensdag 18 mei 2011

   Ik kan het niet beter verwoorden, beste Ineke.

   De officiële cijfers van Griekenland zeggen niks, want niks is wat het lijkt. Er gaat zo immens veel meer zwart dan wit geld om in dit land. De witte economie is proportioneel haast onbestaande. De vakbonden - ALLE vakbonden, want zij zijn institutioneel - zijn nog geen klein beetje corrupt en krijgen mijns inziens bonussen voor elke stakingsdag (het kan bijna niet anders), want de enige reden om te staken lijkt wel om lonen uit te sparen. Politieke druk wordt er namelijk allang niet meer mee uitgevoerd...

   Het zou zo simpel zijn het geld te halen waar het zit, namelijk bij de 4-5 miljardairsfamilies die dit land runnen en hun politieke vazallen. En op lager niveau bij de grootverdieners die olijk in de premiepotten van de EU graaien of onbelastbare inkomens aangeven terwijl ze een veelvoud binnenrijven.

   Maar nee, de bediendenen, ambtenaren en gepensioneerden moeten bloeden, in mindere mate ook de kleine zelfstandigen. Burgers moeten bij hun belastingen zelfs duizenden euro's (ongeveer 30% v/h aangegeven inkomen) aan reçuutjes allerhande kunnen voorleggen of ze verliezen hun belastingvrije schaal. De fiscus ligt alleen wakker van het aangegeven geld dat in Griekenland circuleert. Elke officiële euro wordt tot in het absurde gecontroleerd en opnieuw gecontroleerd.

   En dan stuit je meteen op het grootste probleem. De rest gebeurt alleen op bestelling: na verklikking. En wie politieke vrienden heeft, is untouchable. Dat geldt natuurlijk ook voor de rest van de wereld, maar hier is het wel erg extreem...

   Ik was in België en ben nu hier in Griekenland freelance zelfstandige, zodat ik kan vergelijken. De staat gaat ervanuit dat je knoeit (en gelijk heeft ze). Dus kan je erg weinig aftrekken van je inkomsten, tenzij facturen die tot je domein behoren. De laatse jaren is de druk op zelfstandigen toegenomen door meer actieve controle op bonnetjes en de verplichte aangifte ervan door burgers (zie boven), zodat het niet anders kan dan dat er een veelvoud aan geld in de staatskas terechtkomt, maar da's een marginaal gegeven binnen het hele schuldenverhaal, want... wie met het buitenland werkt, wordt volledig met rust gelaten.

   Europa en het IMF zijn blijkbaar zeer tevreden met de cosmetische maar daarom niet minder pijnlijke operaties van 'Giorgaki' ('de kleine Papandreou') en het bewijst dat ook zij geen interesse hebben in de onaangegeven en witgewassen miljarden van de miljardairs. Het moet dan ook een reden zijn voor de bevolking om massaal te protesteren. Maar dat kunnen ze niet. De media houden hen dom, hun portefeuille en kleine schulden maken hen zwak.

   En de oppositie? Compleet corrupt. En de mensen die wel een antwoord hebben. Compleet versplinterd en onderling met elkaar in de clinch.

   Niet echt een opbeurende gedachte...

   Toch even tussen haakjes vermelden dat Mikis Theodorakis in zijn leven meer van politiek kamp gewisseld is dan Bert Anciaux en Jean-Marie Dedecker samen. Van extreme communist (zijn ballingschapshuis staat ongeveer 5 kilometer van hier) tot rechtse nationalist en alles ertussenin. De Grieken vereren zijn oude muziek en voor de rest luisteren ze niet meer naar hem omdat hij politiek behoorlijk verbrand is.

   Dit is het manifest van Spitha in het Engels: http://theodorakisfriends.wordpress.com/2011/04/06/spitha-manifesto-of-december-1st-2010-english/ Lees en huiver bij zoveel inhoudsloos nationalistisch gewauwel.

   Groet vanop Ikaria, waar de crisis gelukkig niet het dagdagelijkse leven bepaalt.

   Wim

 • door Kaatje Tuppel op woensdag 18 mei 2011

  Griekenland, is dat niet dat land waar via Google Earth ontdekt werd dat er - naast de 324 officieel aangegeven - nog 17.000 andere (dus zwarte) zwembaden in de omgeving van Athene bestonden? En dat enkel maar rond Athene! Griekenland, is dat niet dat land waar chauffeurs zonder verpinken de slagbomen van de tolhuisjes op de autostrades omhoog duwen, zodat ze zonder tol te betalen de weg op kunnen? Griekenland, is dat niet dat land waar in 2009 gemiddeld en per inwoner (!) 1355 euro smeergeld betaald werd in de publieke sector, voor zaken als bouwvergunningen, rijbewijzen of het afkopen van belastingaanslagen, plus dan nog eens gemiddeld 1671 euro aan smeergeld in de private sector (voor dingen als artsen, advocaten en financiële diensten)? Griekenland, is dat niet dat land waar ze zelfs een speciaal woord ("fakelakia") bedacht hebben voor allerlei corruptietoestanden? Griekenland, is dat niet dat land waar een groot deel van de bevolking ambtenaar is, nooit ontslagen kan worden, 14 maanden salaris per jaar krijgt en vroeg met pensioen gaat? Griekenland, is dat niet dat land waar de meeste grote bedrijven hun hoofdkantoor op Cyprus staan hebben, waardoor ze maar 10% belasting hoeven te betalen? Griekenland, is dat niet dat land waar de grootste grondbezitter - namelijk de Kerk - vrijgesteld is van belastingen? Griekenland, is dat niet dat land waar de zwarte economie op minstens 30% van het Bruto Nationaal Product geschat wordt?

  • door christophe op woensdag 18 mei 2011

   Goed dat er nog amateurs zijn die het beter weten dan economen als Krugman. Spijtig dat er geen nobelprijs bestaat voor anonieme commentaarschrijvers.

   Wel spijtig dat uw cijfers zo slordig en misleidend zijn. Zo wordt er niet 1355 euro smeergeld per inwoner betaald. Wel is het zo dat uit een opiniepeiling blijkt dat 7,2 % van de gezinnen te maken kreeg met corruptie en dat ze in totaal 1492 euro smeergeld betaalden per gezin. http://en.transparency.gr/download.aspx?file=/Uploads/File/Survey_2010_Short%20Presentation%20EN.pdf

   In België bestaan er ook nogal wat woorden voor zwartwerk en corruptie. Bedenk een spreekwoord met de woorden eerste steen en zonde.

   Veel Griekse werknemers (ook ambtenaren) verloren tot 30 procent van hun inkomen door de crisis die zij niet veroorzaakt hebben.

   In België betaalt de doorsnee-kmo 21 procent belastingen, de anderen 12 à 15 procent en de hele groten helemaal niets. De cijfers stonden vorig jaar nog in Trends.

   België staat in de OESO-ranglijst van zwarte economieën op de vijfde plaats net na Griekenland.

   U slaagt er met uw foute cijfers bovendien ook niet in om de stelling in het artikel te weerleggen: de harde saneringen wurgen de economie en maken de situatie alleen maar erger (meer schuld en daardoor nog meer saneringen nodig, etc).

  • door Aggathopos op woensdag 18 mei 2011

   U klinkt zoals de populistische journalisten die hier elke avond de tv-schermen vervuilen en 'De Grieken' tegen elkaar opjutten. Zulke lijstjes kunnen over elk land worden opgesteld. Of loopt alles zo lekker in België en Nederland? Denk 's goed na en u vindt ongetwijfeld voor bijna elk aspect van uw lijstje een tegenvoorbeeld in de Lage Landen. Vervang zwembad door koterij, vervang tolhuisje door tanken zonder te betalen, vervang smeergeld door 50% loonsbelasting terwijl grote bedrijven zoals Electrabel haast niks betalen, vervang Cyprus door Luxemburg of de Antillen...

  • door Ineke van der Maat op woensdag 18 mei 2011

   n de oostenrijkse krant "Standard" stond midden april een aardig stukje over de onmogelijkheid te bezuinigen vanwege de macht van de Grieks orthodoxe kerk. Hier is een stukje eruit:

   Athos, die Republik der Mönche auf Khalkidi, ist dabei in finanziellen Dingen eine erdverbundene Gemeinschaft: Ein Immobilien-Skandal, bei dem eines der größten Athos-Klöster dem Staat einen See verkaufte, brachte Papandreous konservativen Vorgänger Costas Simitis in Bedrängnis. Das "Luftgeschäft" führte zu Ermittlungen gegen Ex-Minister. Mehr als 250 Immobilien in Tourismuszonen hatte das Kloster Vatopedi im Tausch für den See in Nordgriechenland erhalten. Der Besitzanspruch der Mönche war wacklig - eine 1000 Jahre alte Übereignung durch byzantinische Kaiser. Einen Teil der neuen Immobilien stieß Abt Efraim mit Gewinn ab. Das Geld brauchen sie für den Erhalt ihrer alten Klöster, schreiben die Athos-Mönche nun im Brief an Papandreou. Denn seit dem Vatopedi-Skandal sei die Unterstützung aus Brüssel blockiert.

   Zehn der elf Millionen Griechen gehören der orthodoxen Kirche an, dem größten Landbesitzer mit Hotels, Geschäften, Restaurants und Immobilien. An der National Bank of Greece hält die Kirche einen Anteil von 150 Mio. Euro. Auf 20 Millionen belief sich das Einkommen im Jahr 2008, zitierte die Zeitung Katherimini aus einem kircheninternen Bericht, davon 12,7 Mio. aus Vermietung. Der Gewinn: sieben Mio. Euro.

   Het hele artikel is te lezen: http://derstandard.at/1302745433080/Steuern-Athos-Moenche-geisseln-den-Sparkurs-in-Athen

   Waarom weten politici en economen dit niet???????? Is dit te wijten aan het feit dat de EU geen drie benen heeft, maar een nl. de economische en de culturele en plitieke er geamputeerd bij hinken?

  • door Max 13 op woensdag 22 juni 2011

   We hebben Griekenland in 2000 gevraagd of ze mee wilden doen en dat geeft verplichtingen. We wisten dat het mis zou gaan. Als je iemand bij de club haalt, moet je ze in eerste instantie helpen.Al in het voorjaar van 2010 werd in het geval van Griekenland echter duidelijk dat de monetaire unie niet in stand zou kunnen blijven. Om het faillissement van een staat tegen te houden, dat grote verliezen zou betekenen voor banken en verzekeringen in de niet door faillissement bedreigde landen, kregen eerst Griekenland, later ook Ierland en heel waarschijnlijk binnenkort ook Portugal, enorme kredieten van de eurolanden. Deze hulpbetalingen geven de crediteurlanden echter niet voor niets.De rente daarvan, die moet worden opgebracht door de ontvangende landen, is minstens twee procent hoger dan de rente, die de donorlanden zelf daarvoor op de kapitaalmarkt moeten betalen. Naast deze hogere rente worden de debiteurlanden bovendien met een gigantisch bezuinigingsprogramma opgezadeld. Hierdoor zakken ze nog verder weg in de economische crisis.Leve het imperialisme!   En Griekenland is niet het enige EU-zorgenkindje. Portugal, Spanje, Ierland, Italië,Hongarije,maar ook Belgie……

 • door leop op woensdag 18 mei 2011

  De belastingbetaler heeft de banken rechtgehouden ,dus de banken zijn van het volk. Ook van de Grieken. Er was voor zover ik me herinner een tijd dat sparen bij een bank de welvaart en het welzijn diende. Sparen is echter een middel geworden (van de banken ) om criminele super winsten te genereren. Niet moeilijk dat ze zelf misdadigers worden en zonder blikken of blozen heel der volkeren in de ellende storten. De Europese politiekers in hun kielzog die jammerend achterna hinken om ook hun kruimeltjes mee te pikken. Hoe zoe het komen dat de mensen elkaar beginnen te viseren als de grote dieven voortdurend uit het visier worden gehouden. Nationaliseer of cooperatief spaarbeheer en geldbezit. Maar dat zal dan wel vanuit de jaren stillekes zijn toen de vertrouwde ASLK nog aan dienstverlening deed onder de vorm van ALGEMENE SPAAR en lijfrentekas?

 • door Lieve Pepermans op woensdag 18 mei 2011

  Land verkopen aan de Chinezen of de Russen? Naar het mij toelijkt, is daar nog dergelijk geld te vinden terwijl de kernatoomboten liggen te roesten op de Berendzee en Tsjernobyl dringend een nieuw betonnen omhulsel nodig heeft. De invasie van Europa lijkt me dan ook echt begonnen. Vanuit welk waarden- en normenpatroon?

 • door Willem Plugge op woensdag 18 mei 2011

  Eigendom;

  Dubieus

 • door raf verbeke op woensdag 18 mei 2011

  Wie echt politieke steun wil geven aan het optreden van EU-IMF voor de europese grootbanken die hun risico's afwentelen op het Griekse volk en de burgers in Europa kan de klacht steunen die 4 burgers indienden bij het Grondwettelijk Hof voor de Belgische staatdsgarantie van 15 miljard aan het euro monetair fonds dat met het IMF de Grieken het mes op de keel zet. Deze bijdrage is onwettelijk en wordt gesteund door alle partijen die het blijkbaar grondig eens zijn om in onze naam de risico's die de bankiers namen te garanderen, maar het al maanden oneens zijn over de Belgische staatsfinanciën. Al deze financiële operaties zijn tegen alle wetten en verdragen die ons de afgelopen 25 jaar zijn opgelepeld. Daarom zal het EU-Verdrag gewijzigd moeten worden om de wet aan te passen aan de praktijk. Overal in Europa klinkt de roep om een volksraadpleging over gijzeling van het Griekse e.a. volk ten voordele van de bankiers. Zie: http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/belgie/raf-verbeke-financiele-krachten-regeren-over-ons-land/article-1194964760085.htm en www.onzezeg.be

  • door jan peeters op dinsdag 24 mei 2011

   Zwartwerk zal er wel overal zijn, in het ene land al meer dan in het andere. Dit levert op termijn ook een bijdrage aan de staatsfinancien, doordat dit geld in omloop komt en ermee gekonsumeerd wordt, wat dan btw, taksen en arbeid opleverd. Het echte probleem is echter het onevenwicht tussen inkomsten en uitgaven van de staat. Men moet boven alles het evenwicht behouden. Als men 100 euro ontvangt kan geen 110 euro uitgeven. Of men moet geld lenen. Geld lenen kost ook geld, zoals mevrouw Leemans ons vertelt in haar reklamespotjes. Wie veel bij mevrouw Leemans gaat lenen, (of bij het IMF, of andere grote banken) is niet goed bezig. Zo iemand kan gemakkelijk in financiele problemen verzeilen. Vraag dat maar aan de mensen die nu schuldbemiddeling moeten inschakelen om uit hun put te klefferen. De Grieken weten er nu ook stilaan alles van, maar beseffen het nog niet volledig. Maar het zal zeer doen. Centen verbrassen en boven de stand leven duurt niet lang voor de weerslag komt. Hopelijk hebben onze politici meer visie en brengen ze de staatsschuld terug tot een aanvaardbaar peil, hetzij door belastingen, bezuinigingen of een kombinatie van de twee. Wee ons indien ze dit niet doen.

   • door svdl op dinsdag 24 mei 2011

    Best Jan Peeters, Het is al verchillende keren op verschillende manieren gezegd in replieken op uw commentaren (in cijfers en/of vanuit verschillende aspecten en gezichtspunten), maar precies doe je alsof je het niet hoort of leest. "De Grieken" zoals jij fulmineert, bestaan niet. Er is inderdaad een bepaald soort Grieken dat inderdaad boven hun stand heeft geleefd, en bij uitbreiding niet Alleen Grieken maar een bepaald soort Europeanen: De Allerijksten, de industrielen, de grootaandeelhouders. En als we het over Grieken hebben die 'boven hun stand geleefd hebben' dat is het dat kleine deel van de bevolking, die kleine elite van Griekse miljardairs die door allerhande "liberaliseringen" nog rijker zijn geworden op KOST VAN (lees heel goed!) de Griekse belastingbetaler, de overheid of maw de algemen Griekse bevolking en maatschappij. Het zijn dus niet DE grieken die boven huns stand hebben geleefd, maar een heel klein, doch schatrijk deel dat stelselmatig als het ware de schatkist meer en meer hebben geplunderd. Je moet dus heel goed beseffen over wie je het hebt als je zegt 'boven de stand leven'... Natuurlijk zal je of kan je wel zeggen "nonsens" of gewoon diepblauw ontkennen (zo van 'ik geloof het niet' en dan ogen en oren sluiten), maar dan eindig ik met de titel van het artikel: "Wat baten kaars en bril, als den uil niet zienen wil?" zucht...

    • door jan peeters op donderdag 26 mei 2011

     Beste svdl, Ik herhaal hier nog eens dat de Grieken hun regering in alle vrijheid zelf kiezen. Als die regering een hoop schuld opstapelt, komt onvermijdelijk de weerbots. Dit heeft weinig te maken met rijken of armen, zowel bij rijken of armen moet de tering naar de nering gezet worden. Als onze regering schuld ophoopt hebben we bij verkiezingen de mogelijkheid om deze weg te stemmen en een regering te kiezen die het evenwicht wel weet te bewaren. Zoals u beweert is een heel kleine klasse van superrijken verantwoordelijk. Nochtans is de stem van een arme Griek zoveel waard als de stem van een rijke Griek. Als de overgrote meerderheid van arme Grieken zouden stemmen voor meer verantwoordelijke politici zou het er heel anders uitzien. Dat is de realiteit.

    • door Gerard Devolder op woensdag 29 juni 2011

     Beste svdl, goed geantwoord op Jan Peeters lage denken. Hij blijkt er inderdaad van overtuigd te zijn dat de simpele werkmens de belastingen ontduikt en de staatskas leegzuigt. De geschiedenis bevestigt dat het altijd de rijken zijn die de kas leegzuigen. Zo is dat ook nu opnieuw in Europa. Daarom zou ik zeggen: "Wat baat den uil den bril als de kaars toch niet branden wil".

 • door stef de vlaming op vrijdag 10 juni 2011

  Ijsland was failliet, trok zich terug uit verdragen met het IMF e.d.. Argentinie idem. Zij varen daar nu wel bij. Waarom kan Griekenland dat ook niet doen?

 • door Max 13 op woensdag 22 juni 2011

  Het valt me nog mee dat nog niemand heeft opgemerkt dat Bilderberg vorig jaar in Griekenland werd gehouden. Zo de tering, dan hebben ze wel heel veel drankjes en hoeren gepakt op het Griekse belastinggeld. We hebben een Staatsschuld van bijna 400 miljard met een rente van 11 miljard een een jaarlijks Rijksbegrotingstekort van 32 miljard en dat is stijgende. Dat kan helemaal niet voortbestaan, alleen is er geen enkele politicus die daar de ultieme consequenties uit durft te trekken in alle eerlijkheid.Er is ook geen DNB of ECB die Nederland in het keurslijf van een gezonde begrotingsdiscipline dwingt. Integendeel: Alle EU-landen, waaronder ook Nederland, worden sinds de bankencrisis steeds Griekser qua begrotingsdiscipline en de DNB en ECB stimuleren en faciliteren dat tegen hun eigen regels in, terwijl hun taak is om dat te voorkomen.Politici in Europa staan voor een fundamentele keuze: kiezen we voor een harde euro en een sterke economie of kiezen we voor euroscepsis en nationalisme?

 • door Roos Mavrikou-Zevenhuizen op zondag 2 oktober 2011

  Ik zit met tranen in mijn ogen te lezen wat men over mijn sinds 4 jaar nieuwe thuisland schrijft. Omdat ik op een eiland woon zijn de onrusten hier minder erg, maar de bezuiginsmaatregelen hetzelfde. IK heb twee jonge kinderen van 3 jaar en 7 maanden met mijn Griekse (hardwerkende, belastingbetalende!!!!) man en wij kunnen nu amper ons hoofd boven water houden. Dit, net als de meesten van de Griekse bevolking. Onze vrienden zitten allemaal in hetzelfde schuitje en dit zijn net als mijn man heel hardwerkende, eerlijke (!) mensen. Hoop houden wordt bijna onmogelijk gemaakt. Het is nu al vreselijk en wordt met de dag onleefbaarder. De toekomst van onze onschuldige kinderen (want dat mag ik toch wel zeggen van kinderen) is uitzichtloos, maar ook zij moeten opdraaien voor alles. Voor sommigen in de grote steden,die inmiddels al alles zijn verloren, door gebrek aan een goed sociaal vangnet op straat zijn beland ,een reden om het leven niet meer te zien zitten. Het zelfmoordpercentage is gestegen met 40% in 2011. Er worden hele kwetsende en helaas ook populistische dingen geroepen van mensen die denken DE Griek te kennen. Helaas. Goddank bestaan er ook mensen als Christophe Callewaert en Wim de Weerd die beter weten en inzien hoe het hier nu echt aan toe gaat. Hoe erg de Griekse bevolking moet boeten voor fouten die oa voorgaande Griekse regeringen hebben gemaakt en rijken die zich heel lang hebben kunnen verrijken. Hoe het Griekse volk wordt opgeofferd om de Euro te redden. Het woord hulpplan is voor mij niet op zijn plaats meer. Maar, laat de Grieken maar bloeden hoor, als we maar een zondebok hebben toch?! Dit laatste voor oa Kaatje Tuppel

 • door Roos Mavrikou-Zevenhuizen op zondag 2 oktober 2011

  Ik zit met tranen in mijn ogen te lezen wat men over mijn sinds 4 jaar nieuwe thuisland schrijft. Omdat ik op een eiland woon zijn de onrusten hier minder erg, maar de bezuiginsmaatregelen hetzelfde. IK heb twee jonge kinderen van 3 jaar en 7 maanden met mijn Griekse (hardwerkende, belastingbetalende!!!!) man en wij kunnen nu amper ons hoofd boven water houden. Dit, net als de meesten van de Griekse bevolking. Onze vrienden zitten allemaal in hetzelfde schuitje en dit zijn net als mijn man heel hardwerkende, eerlijke (!) mensen. Hoop houden wordt bijna onmogelijk gemaakt. Het is nu al vreselijk en wordt met de dag onleefbaarder. De toekomst van onze onschuldige kinderen (want dat mag ik toch wel zeggen van kinderen) is uitzichtloos, maar ook zij moeten opdraaien voor alles. Voor sommigen in de grote steden,die inmiddels al alles zijn verloren, door gebrek aan een goed sociaal vangnet op straat zijn beland ,een reden om het leven niet meer te zien zitten. Het zelfmoordpercentage is gestegen met 40% in 2011. Er worden hele kwetsende en helaas ook populistische dingen geroepen van mensen die denken DE Griek te kennen. Helaas. Goddank bestaan er ook mensen als Christophe Callewaert en Wim de Weerd die beter weten en inzien hoe het hier nu echt aan toe gaat. Hoe erg de Griekse bevolking moet boeten voor fouten die oa voorgaande Griekse regeringen hebben gemaakt en rijken die zich heel lang hebben kunnen verrijken. Hoe het Griekse volk wordt opgeofferd om de Euro te redden. Het woord hulpplan is voor mij niet op zijn plaats meer. Maar, laat de Grieken maar bloeden hoor, als we maar een zondebok hebben toch?! Dit laatste voor oa Kaatje Tuppel

  • door Wim De Weerdt op dinsdag 4 oktober 2011

   Beste Roos, Het loopt inderdaad helemaal uit de hand, hoewel ook wij hier op Ikaria gelukkig nog kunnen leven van onze tuintjes en beesten, zelfgestookte drank en goed gezelschap. Op dit eigenste moment worden zowat alle diensten (telefoon, postkantoor, sociale kas, havenpolitie...) hier in Evdilos gesloten. Voor diensten zoals de post moeten we nu naar de hoofdplaats (1 uur rijden), voor andere naar Samos (3 boten per week, 2 uur onderweg plus hotel wegens geen onmiddelijke retour), of erger nog, naar arrondissementshoofdstad Lesbos (1 boot per week, 10 uur onderweg, enkele dagen op hotel). De schoolbussen zijn afgeschaft, terwijl scholen worden gesloten, en zo kan ik nog wel even doorgaan...

   Blijf echter weerbaar. Laat je geen depressie aanpraten door de traditionele media, want dat is het masterplan. Maak er ondanks alles elke dag weer het beste van, een beetje back to basics als het ware. En betaal die verdomde crisisbelastingen niet! Dat ze het geld gaan halen waar het zit.

   Veel goede moed toegewenst. Wim P.S. Is het leger bij jullie ook zo actief?

   • door Roos Mavrikou-Zevenhuizen op donderdag 3 november 2011

    Bedankt Wim voor jouw reactie van 4 oktober. Ik lees het nu pas. Hier merken wij niets van meer legeractiviteit. Daar is het eiland ook denk ik te klein voor. Verder leven ook wij van onze moestuin, kippen en mijn zwager heeft geiten. Dat is het voordeel wat wij hebben op mensen in de hoofdstad. De rest is even dramatisch. Hetgeen wat mij echter naast de onmacht het meeste raakt is het gebrek aan nuance en inzicht als het gaat om Griekenland en het Griekse volk. Om dit alles aan te kunnen en te verwerken, heb ik een boek geschreven. Het heet 'Een 'vreemde' kijk op Griekenland'. Als je wilt kun je het bekijken op www.mijnbestseller.nl (of www.mijnbestseller.nl/roosmarijn). Ik hoop hiermee een aantal misverstanden recht te trekken en ook de kant van de bevolking te belichten. Jullie ook sterkte daar. Met vriendelijke groet, Roosmarijn

    • door yvonne isa. op woensdag 30 mei 2012

     Hoi Roos ,waarschijnelijk denk wie was dat ook alweer,maar goed ik ben de moeder van kaia scharifah en Jamal.De reden dat ik iets van jouw ging lezen via de flair kwam door onze vrindin Wil Petiet,die vertelde dat jij iedere week een stukje schreeft in het blad flair ,ik zie haar regelmatig bij de albert hein ,ik vond het heel leuk om te lezen hoe het met je ging, goh wat knap van je zeg dat je zo gegroeit bent in het leven het is een hard leventje maar jullie komen erwel in ieder geval merk ik dat je heel erg gelukkig bent met je griekse man en je kindjes mooie meiden zeg en wat een mooie man heb jij, zo leuk om iedere week wat van je te lezen .Bij ons gaat het ook wel goed Rokaia woont nog steeds in Mallorca al bijna 19 jaar woont ze daar heeft ook haar ups en downs gekend maar komt er elke keer weer sterker uit Kaia wn felix hebben 1 dochtertje van 5 jaar naemi en zijn pas een kapsalon begonnen want felix is een bekende kapper in mallorca sinds maart is kai bij felix gaan werken vanwege de drukte en ze gaat een curces volgen in het vak en leert de rest van haar man .Op treden doet ze niet meer zo vaak maar 1 keer in de week gaat ze wel naar de studio het is een soort van hobby uitlaatklep geworden ,Sharifah woont nog in Rotterdam en is sinds verleden jaar getrouwt en heeft 9 maart een zoontje erbij gekregen en heeft al een dochter van 11 jaar ze werk bij bij Malaysche ambassade ,en woont precies naast me in een beneden huis in de volmarynstraat dat is een zijstraat vd binnenweg dus ik pas op de kinderen als hun aan het werk zijn ,Jamal die woont in malaysia maar op het ogenblik is hij hier want die gaat in juli in ned trouwen met zijn ex, de moeder van zijn zoontje die 10 jaar is ze gaan samen terug naar malaysia jamal doet daar projecten van inport en export hij reist veel naar china en zo leeft hij daar redelijk goed van ,ik dacht bij mezelf ik vertel je wat over ons leven misschien vindt je dat wel leuk om te lezen verder worden we allemaal ouder ozir mijn man is al weer 66 jaar ik ben 55 en we hebben bij elkaar 5 kleinkinderen als jamal gaat trouwen zijn we weer voor een keertje gezellig bij elkaar ,je ouders kom ik niet zo vaak tegen een hele enkele keer ik heb een keertje je moeder gezien ,misschien zitten ze nu bij jouw doet ze maar de groeten ,nou roos ik hoop dat je veel succes krijgt in de dingen die je doet maar ik ben nu al fan van je hoop gauw wat terug te horen van je .Vele groetjes van Yvonne Isa.

    • door yvonne isa. op woensdag 30 mei 2012

     Hoi Roos ,waarschijnelijk denk wie was dat ook alweer,maar goed ik ben de moeder van kaia scharifah en Jamal.De reden dat ik iets van jouw ging lezen via de flair kwam door onze vrindin Wil Petiet,die vertelde dat jij iedere week een stukje schreeft in het blad flair ,ik zie haar regelmatig bij de albert hein ,ik vond het heel leuk om te lezen hoe het met je ging, goh wat knap van je zeg dat je zo gegroeit bent in het leven het is een hard leventje maar jullie komen erwel in ieder geval merk ik dat je heel erg gelukkig bent met je griekse man en je kindjes mooie meiden zeg en wat een mooie man heb jij, zo leuk om iedere week wat van je te lezen .Bij ons gaat het ook wel goed Rokaia woont nog steeds in Mallorca al bijna 19 jaar woont ze daar heeft ook haar ups en downs gekend maar komt er elke keer weer sterker uit Kaia wn felix hebben 1 dochtertje van 5 jaar naemi en zijn pas een kapsalon begonnen want felix is een bekende kapper in mallorca sinds maart is kai bij felix gaan werken vanwege de drukte en ze gaat een curces volgen in het vak en leert de rest van haar man .Op treden doet ze niet meer zo vaak maar 1 keer in de week gaat ze wel naar de studio het is een soort van hobby uitlaatklep geworden ,Sharifah woont nog in Rotterdam en is sinds verleden jaar getrouwt en heeft 9 maart een zoontje erbij gekregen en heeft al een dochter van 11 jaar ze werk bij bij Malaysche ambassade ,en woont precies naast me in een beneden huis in de volmarynstraat dat is een zijstraat vd binnenweg dus ik pas op de kinderen als hun aan het werk zijn ,Jamal die woont in malaysia maar op het ogenblik is hij hier want die gaat in juli in ned trouwen met zijn ex, de moeder van zijn zoontje die 10 jaar is ze gaan samen terug naar malaysia jamal doet daar projecten van inport en export hij reist veel naar china en zo leeft hij daar redelijk goed van ,ik dacht bij mezelf ik vertel je wat over ons leven misschien vindt je dat wel leuk om te lezen verder worden we allemaal ouder ozir mijn man is al weer 66 jaar ik ben 55 en we hebben bij elkaar 5 kleinkinderen als jamal gaat trouwen zijn we weer voor een keertje gezellig bij elkaar ,je ouders kom ik niet zo vaak tegen een hele enkele keer ik heb een keertje je moeder gezien ,misschien zitten ze nu bij jouw doet ze maar de groeten ,nou roos ik hoop dat je veel succes krijgt in de dingen die je doet maar ik ben nu al fan van je hoop gauw wat terug te horen van je .Vele groetjes van Yvonne Isa.

 • door sabbas op woensdag 23 november 2011

  Najaar 2010 werd gezegd dat het begrotingstekort over 2010 zou uitkomen op <9%. Uiteindelijk werd het ~10,7%. Dit najaar is gezegd dat het tekort over 2011 gaat uitkomen op ~9%.... Er wordt dus niet effectief gesaneerd.

  Dat blijkt ook als je kijkt naar de privatiseringen. Daar is nauwelijks enige vordering mee gemaakt. Bijv. Telecommunicatie moest van de EU al begin jaren 90 worden geprivatiseerd (is in NL ook gedaan). In Griekenland heeft men nu pas slechts 10% van Hellenic Telecom geprivatiseerd, terwijl Deutsche Telekom graag de andere 90% ook had willen kopen (goed voor €8miljard)... Alsof de regering vindt dat ze geen geld nodig hebben, de EU betaalt toch wel...

  Effectief saneren gaat in Griekenland pas gebeuren als er echt geen geld meer is en noodgedwongen ambtenaren niet meer kunnen worden betaald (dus >50% verlaging zoals in Argentinië,e.d.), enz. Dan zal er ook worden geprivatiseerd, overbodige ambtenaren worden ontslagen, schulden worden afgewaardeerd (stoppen betalen rente), enz.. Net zoals in Argentinië. Immers waar niet is verliest ook de keizer zijn recht...

  Dan zal Griekenland er ook binnen een paar jaar weer bovenop komen, net zoals Argentinië en IJsland.

  Het huidige beleid met voortdurend nieuw geld lenen brengt Griekenland alleen maar meer schulden, stelt effectief saneren uit, en verlengt en verergert de crisis.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties