Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Onverantwoorde uitspraken Bekaert-topman

Via de pers (Knack) liet Bekaert-topman Bert De Graeve weten dat hij niet uitsluit dat Bekaert ooit uit België vertrekt. Dit omdat, volgens hem, industriële productie op grote schaal niet meer leefbaar is.
woensdag 11 mei 2011

 Eind 2009 gaf diezelfde Bert De Graeve in een Canvas-interview de volgende boodschap mee: ‘De industrie is de echte bron van welvaart voor een land, maar als je de begrotingsmaatregelen ziet, kun je je afvragen of de industrie nog gewenst is in dit land.’

Als het zijn bedoeling is om met de huidige verklaring weer de kat de bel aan te binden, dan delen we dezelfde bezorgdheid. Niet voor niets voeren wij al verscheidene jaren de campagne ‘Investeren in industrie = investeren in welvaart’. Dat neemt echter niet weg dat het getuigt van een criminele onverantwoordelijkheid om botweg dergelijke verklaringen te doen in de media.

Dit is enerzijds een slag in het gezicht van de huidige Bekaert werknemers in Zwevegem en Aalter want zij moeten in deze onzekerheid verder leven. Anderzijds is de verklaring van De Graeve ook schofferend ten aanzien van de Vlaamse samenleving die Bekaert groot heeft gemaakt. Want na de sluiting van Opel Antwerpen geeft de topman van Bekaert nu ook aan potentiële investeerders de boodschap: Vergeet Vlaanderen.

Dus ja, ABVV-Metaal vraagt een industriële politiek van onze regeringen van lopende en andere zaken.
Dus ja, we vragen dat zij ingrijpen op de hoge energieprijzen.
Dus ja, we vragen dat de Vlaamse regering een doorgedreven beleid voert inzake ‘Ontwikkeling en Innovatie’ (de 65 miljoen extra waarover de Vlaamse regering onlangs besliste is een stap in de goede richting).

ABVV-Metaal pikt het niet dat men, na alles wat bij Bekaert is gebeurd, zo lichtzinnig omspringt en zelfs solt met de toekomst van onze welvaart en van de Bekaert-werknemers. De werknemers van Zwevegem en Aalter zijn de sluitingen bij Hemiksem en Lanklaar nog lang niet vergeten. Voor Bert De Graeve is zo’n interview misschien een intellectuele oefening, voor de arbeiders is het een angstige realiteit.

We eisen dan ook op korte termijn hierover een onderhoud met Bert De Graeve. Want er is wel degelijk nog industriële productie mogelijk in Vlaanderen en ook in Bekaert Zwevegem en Aalter. De goede arbeidskrachten zijn aanwezig in Vlaanderen, nu nog de politieke en industriële wil.

Georges De Batselier, John Debrouwere en Marc Staelens

Georges De Batselier is ondervoorzitter ABVV-Metaal, verantwoordelijk voor Bekaert; John Debrouwere is verantwoordelijke voor Bekaert in Zwevegem en Marc Staelens is verantwoordelijke voor Bekaert Aalter.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Jan Van Beneden op donderdag 12 mei 2011

  Die arme multinationals, die door in België te blijven geen adequate bonussen meer kunnen betalen zijn een gevaar voor ons sociaal welzijn. En gezien de betaalde lonen, zolang ze positief zijn, een gevaar zijn voor de concurrentiekracht zal vroeg of laat de staat moeten inspringen. Zo snel mogelijk weg ermee.

 • door De Witte Bernard op donderdag 12 mei 2011

  Ik ben opgegroeid in 'Bekaertville', ik heb die firma zien uitgroeien tot een zeer welvarend bedrijf, met hoge lonen en veel sociale voordelen. Het was toen nog een familiebedrijf, stevig in Vlaanderen verankerd, al was het ook al een multinational. Maar in de jaren 70 werd de PVBA omgevormd tot NV, die wat later op de beurs genoteerd werd. Van dan af is de neergang voor de Vlaamse afdelingen - voor de aandeelhouders is winst het hoogste doel, en in de ontwikkelingslanden valt natuurlijk veel meer te verdienen. Van meer dan 7000 werknemers in Zwevegem alleen zijn er nu zowat 30 jaar later nog een goeie 1000 gebleven, en grote delen van de fabriek staan leeg. Dat is de logica van het kapitaal - en nu wordt gedreigd met volledige sluiting van alle nog overgebleven afdelingen. Uw fabriek is niet dood, maar leeft verder in andere landen....

  • door Mohamed B. op donderdag 12 mei 2011

   Heb de sluiting van Bekaert meegemaakt, de directie van Bekaert kun je niets verwijten dat ze deze uitspraken doen. Het zijn de verdedigers van het "Kapitalistisch Systeem". ABVV-Metaal zal eerder in eigen boezem moeten kijken, want zij zijn het die de krachtmeting kunnen aangaan met de directie. Eerst en vooral zullen de leden en dus de arbeiders is wat meer zeggenschap moeten "afdwingen" want het krijgen zullen we niet. De top van ABVV-Metaal zit rustig vanuit haar archaïsche zetel straffe taal de wereld in te sturen, terwijl de sector- secretarissen tijdens een sluiting of herstructurering hun enige doel, de arbeiders "opium" toedienen . Nee, syndicalisme is haar betekenis aan het verliezen zelfs verkracht als ik de mobiliseringskracht van de laatste jaren evalueer. Tot slot wil ik meegeven dat ik het geloof in een goed werkend syndicaat niet kwijt ben, maar dan zullen de leden toch is wakker moeten worden. Want wij werknemers hoeven eigenlijk niets te vrezen zolang het "dèmos krateo" of vrij vertaald de kracht van het volk in de meerderheid blijft.

 • door dzirzinsky op zaterdag 14 mei 2011

  De Graeve is, zoals de meeste CEO's, een omhooggevallen overbetaalde kleptokraat die van chantage zijn handelsmerk maakt. Nog nooit heeft de man verantwoordelijkheid opgenomen. Het is altijd een ander zijn schuld: de vakbonden, de lonen, de fiscaliteit en noem maar op. Kritisch naar zichzelf kijken kan de man niet...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties