Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Onderweg naar Steenrock tot invalide geslagen door de politie

Zaterdag werd een man in Zaventem afgeranseld door de politie toen hij onderweg was naar een muziekfestival tegen de gesloten centra. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis waar hij een spoedoperatie onderging.
dinsdag 10 mei 2011

Op zaterdag 7 mei 201 omstreeks 15 uur is een busje met een groep jongeren op weg naar Steenrock, een muziekfestival tegenover het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Bijna aangekomen, worden ze tegengehouden door de politie voor een identiteitscontrole.   

De twee politie-agenten zijn nederlandstalig, de jongeren franstalig. Ze geven aan de agenten niet te begrijpen. Dit was voldoende voor een agent om zijn wapenstok uit te halen. Er volgt een zeer gewelddadige slag in het aangezicht van Riccardo, gevolgd door een reeks slagen in het gezicht en op het lichaam.

Gilles zag alles gebeuren: "Het was verschrikkelijk gewelddadig. Ik dacht dat de eerste slag hem zou doden of zijn gezicht verbrijzelen! Ik dacht dat hij hem de schedel zou breken, hij bleef maar slaan. Het bloed spoot. En niettemin was Riccardo op geen enkel ogenblik bedreigend. Integendeel, hij vroeg om genade! Daarna, toen hij onder het bloed op de grond lag, hebben de politieagenten hem niet de minste zorg verstrekt! Integendeel, de agent die hem geslagen had, ging bovenop hem zitten om hem te boeien. Riccardo huilde van de pijn, en de politieagent schreeuwde hem toe dat hij moest zwijgen, terwijl hij hem net een stuk lip, of wang had losgescheurd die langs zijn kaak bengelde. Het was verschrikkelijk!"

De andere politie-agent die erbij stond, heeft op geen enkel moment geprobeerd om zijn collega tegen te houden. Toen versterkingen aankwamen, vond de politie het voldoende om de identiteit van de jongeren te controleren en de getuigenverklaring van Gilles op te nemen.

Na lang wachten werd de jongeman met een ambulance naar het St.-Luc-ziekenhuis in Sint-Pieters-Woluwe gebracht. Op de spoedopname kreeg het slachtoffer 20 hechtingen vooraleer de scanner aan het licht bracht dat zijn kaak op verschillende plaatsen is gebroken en dat hij verschillende tanden was verloren. Hij werd onmiddellijk geopereerd.

Riccardo ligt nog steeds in het ziekenhuis. Hij kan niet meer normaal eten en praten en zal nog maanden moeten rusten en een revalidatie ondergaan.

De betrokkenen en zijn familie zullen klacht neerleggen, ondersteund door talrijke getuigenissen, zowel van vrienden als van omstaanders. Ook de Ligue des Droits de l'Homme reageert met verbijstering op deze gebeurtenissen.

De woordvoerdster van de lokale politie van Zaventem, Wendy Biesmans, reageerde inmiddels: "Bij een identiteitscontrole heeft een agent inderdaad geweld moeten gebruiken. Het proces-verbaal is overgemaakt aan het parket en intern is een onderzoek geopend."

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

8 reacties

 • door Anja Hermans op maandag 9 mei 2011

  Hier schieten woorden te kort voor,wat bezield sommige agenten om dit te doen?""Bij een identiteitscontrole heeft een agent inderdaad geweld moeten gebruiken" Hoezo moeten? het geweld dat een agent volgens de wet op het politieambt "mag" gebruiken moet in evenredigheid zijn naar het geweld dat naar de agent wordt gebruikt.Als het niet verstaan van een agent een aanleiding of 'excuus' is om iemand compleet in de prak te slaan????? Hopelijk eindigt dit niet in de zoveelste doofpotoperatie.Onbegrijpelijk.

  • door Frédéric Castiau op maandag 9 mei 2011

   Klacht indienen en die man daarmee bijstaan, Please. Ooit moet men ergens het racisme in Vlaandren gaan stoppen, liever nu dan straks!

 • door Damhert op woensdag 11 mei 2011

  Steenrock 7 mai 2011 : violences policières contre un festivalier ! http://youtu.be/ziSpIh5Sb70

 • door Damhert op woensdag 11 mei 2011

  Steenrock 7 mai 2011 : violences policières contre un festivalier ! http://youtu.be/ziSpIh5Sb70

  • door velorutionair op woensdag 11 mei 2011

   We gaan het vrijdag ondertitelen en publiceren.

 • door Guido Vereecke op woensdag 11 mei 2011

  Mijnheer de Hoofdcommissaris Van Thienen,

  Naar aanleiding van het HOOGST CRIMINEEL gedrag van één uwer politieagenten, het MEDEPLICHTIG gedrag van zijn ter plaatse aanwezige collega door geen hulp te bieden aan een mens in nood conform het Burgelijk Wetboek; wetboek waarschijnlijk nog in uw herinnering aanwezig n.a.v. uw gevolgde opleiding, toegang verschaffende tot uw ambt van commissaris van politie; mijn verzoek tot u gericht, om in naam van Jan en Mie Modaal, aan het Zaventemse gemeentebestuur extra vormingsbudget te vragen teneinde a) de nodige zelfbeheersingscursussen te kunnen organiseren voor uw agenten (met uzelf inbegrepen). Dit buiten het kader van de klassieke politievormingsorganen; b) bedoelde cursussen op gezette tijden te doen herhalen volgens een vooraf vastgelegde planning; c) aansluitende individuele cursussen te doen organiseren, met de bedoeling per politieagent te peilen naar zijn/haar reeds behaald beheersingsniveau; d) op basis van deze resultaten, equipes samen te stellen, waarmee een voldoende hoog beheersingsevenwicht wordt bereikt tijdens het uitvoeren van de politieopdrachten.

  In naam van Jan en Mie Modaal, druk ik mijn hoop uit dat bedoelde politieagent met zijn HOOGST CRIMINEEL gedrag de zwaarst mogelijk straf mag bekomen. Gevolgd door een zware straf voor zijn collega met MEDEPLICHTIG gedrag.

  Ik hoop u met deze bijdrage, die de mening van Jan en Mie Modaal vertegenwoordigt, van dienst te zijn geweest. Aarzel niet mij te contacteren, mocht dit kunnen leiden tot een nieuwe positieve bijdrage voor de Lokale Politie Zaventem.

  Gegroet,

  Guido Vereecke Laureaat van de Arbeid van België

 • door Patrick De Buck op donderdag 12 mei 2011

  Drie geweldplegingen staan hier centraal ! De eerste op Ricardo die ik een spoedig herstel toewens. De tweede op diegenen die achter de prikkeldraad zitten van het gesloten centrum. Deze mensen zijn hun land ontvlucht omdat zij geen toekomst hebben en met 300 euro per jaar niet kunnen overleven, geen medicatie kunnen betalen want dat geld hebben ze niet, geen goed onderwijs dat geld hebben ze niet, geen muskietennet dat geld hebben ze niet, geen verzorging bij ziekte want dat geld hebben ze niet, geen boeken kopen of kranten kopen, dit geld hebben ze niet, geen ontspanning of terrasjes alleen proberen in leven te blijven en eten in de pot te krijgen voor een dag ! Dit is misdaad tegen de menselijkheid. En als goede mensen goede lieden goede jongeren zich dan keren tegen de "misdaad tegen de menselijkheid" worden ze in elkaar geslagen zo lees ik op barbaarse wijze.

  Wel dit is een schande zoals we vanuit Afrikaada een andere schande en derde geweld bestrijden waar ik jongeren voor oproep er samen iets aan te doen want dit mogen we niet onverschillig laten doorgaan ! En het zijn deze mensen die zaterdag 7 mei 2011 op hun speciale muzikale wijze getoond hebben niet onverschillig te zijn aan het lot van medemensen die achter de tralies zitten. Daarvoor mijn waardering en felicitaties ! Wil je de derde schande aanpakken mag ik je dan uitnodigen te kijken op onze website ?

  https://sites.google.com/site/afrikaadacentraleu/

  Vriendelijke groeten en Ricardo men kan je wel in elkaar slaan maar je komt er hopelijk bovenop en zo zal je met nog meer energie en kracht iets veranderen aan deze wereld !

  Patrick De Buck

 • door roger de bruyn op zaterdag 14 mei 2011

  Doet me terugdenken aan 5, 6 jaar geleden. Ik rijd naar huis na mijn werk, afgesproken dat ik daarna door zou rijden om mijn vrouw te vervoegen. stop ik voor mijn deur en sta even dubbel geparkeerd .Ik wil snel nog iets halen en terug door rijden... Ook is er een tramhalte voor mijn deur waarop ik kan zien of er een tram komt, tegenovergestelde richting zijn werken zodat echte hinder onmogelijk is.

  Zowel de voordeur als onze binnendeur staan open. ik begrijp dit niet, kijk even rond en ga naar mijn auto. Ik zet mij er in en bel naar mijn vrouw.

  ineens wordt er geclaxoneerd: achter mij staat een politieauto en een agent doet teken dat ik moet vertrekken (er is geen hinder, geen tram in aantocht!) Ik ben bezorgd en wil mijn telefoon afmaken. Een politie agent stapt uit en zegt dat ik een boet krijg voor telefoneren achter het stuur. Ik rijd op de hoek op het voetpad daar ik verder wil uitzoeken wat er thuis gebeurt is .Ik meld aan de agent dat er een probleem is thuis!! De agent zegt smalend dat ik nu een tweede boete heb foutparkeren en dat ik best mijn papieren toon. Ik start terug mijn auto en parkeer hem, de agenten wachten mij op maar ik stap naar mijn huis om te gaan kijken of ik iets over het hoofd gezien heb (de deur stond nog steeds open). De agenten eisen nu mijn papieren en grijpen mij vast, één duwt mij tegen een huisgevel en geeft een kniestoot. ik begin brand te roepen maar ik zie enkel opgeschrikte mensen die snel verder gaan.Ze laten me dan wel los.

  Helemaal de kluts kwijt, spreek ik antwoord apparaat van mijn vrouw in en vertrek terug met de auto. een paar straten verder zie ik de politie auto weer met iemand in discussie. Ik rijd naar een politiebureau in de buurt en wil klacht neerleggen. aan de balie wordt met ongeloof naar mijn verhaal geluisterd. ik heb de nummerplaat en de naam van één van de agenten, er wordt mij gezegd dat ze niet van dit bureau zijn. terwijl ik zit te wachten, komen de twee in het bureau binnen, kijken naar mij en gaan ergens binnen. Mijn wachten duurt ineens anderhalf uur langer: degene die me ondervraagt tikt alles netjes in en zegt uiteindelijk dat ik het best zo laat wegens: mogelijke PV voor 2 verkeersinbreuken en smaad en agressie tegen de politie... Ik zeg dat ik eerst maar eens naar de dokter voor vaststelling ga: er wordt kneuzingen aan de rib en schrammen op rug, buik en handen vastgesteld

  Bij voorlegging in politiebureau met de vraag dit in PV te vermelden wordt ik aangeraden door een "vriendelijke" agent de klacht te laten vallen: enkel de verkeersbreuk zou me aangewreven worden. Hij stelt dat de twee een zeer bezwarende PV opgesteld hebben tegen mij en dat ik er als verliezer zou uitkomen.....

  Mijn verbijstering is gebleven: ik onthoud dat ik nooit meer een politieagent moet vertrouwen en dat wanneer ik problemen heb geen inzet van een agent moet verwachten... Ik nuanceer dat vele agenten natuurlijk zo niet zijn maar blijkbaar zitten er toch veel rotte appeltje die denken dat ze voor God kunnen spelen als ze een uniformpje hebben.

  bij veel verhalen zoals dit moet ik daar aan terugdenken en wordt ik misselijk van het rascisme, willekeur en agressie uit verveling (leek me toen) Ik wens je genoeg steun om dit aan te vechten Ricardo en van harte beterschap.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties