Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Karel De Gucht over vrede of recht

Eurocommissaris voor Handel, Karel De Gucht (Open VLD), kreeg van 'De Morgen' tijdens het paasweekend ruimte om uitvoerig het verscheurende dilemma te bespreken: vrede handhaven of oorlog voeren voor meer recht? Hij kiest uiteindelijk voor het tweede. Oorlog dus; voorlopig, dat hopen we dan maar.
dinsdag 26 april 2011

Maar gaat het militair ingrijpen van de VS en de NAVO (Afghanistan, Libië) wel over het handhaven van het internationaal recht?

Of zijn het zovele varianten van het Project for a New American Century, dat neocons (onder wie Cheney, Rumsfelt, Wolfovitz, Zoellick), publiceerden na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, maar wel voor 9/11?

In dat project werd de strategie uitgestippeld hoe de VS de alleenheerser over de wereld kan worden door diverse lokale oorlogen te voeren tendienste van Wall Street en het Pentagon.

Na Tony Blair zijn nu ook de huidige Britse premier David Cameron en de Franse president Nicolas Sarkozy op die trein gesprongen.

Waar deze strategie naartoe leidt

De resultaten van deze langetermijnvisie zijn reeds zichtbaar: enkele nationale staten die vroeger een eigen beleid voerden, zijn vernietigd en vervangen door chaotische jungles waar westerse bedrijven naar believen uit kunnen putten, en waar de Amerikaanse militaire aanwezigheid wordt bestendigd. Joegoslavië bestaat niet meer; Afghanistan, Irak, Pakistan, Libië, Syrië ... evolueren in gelijkaardige richting.

Zopas bleek uit WikiLeaks-documenten dat de VS sinds 2006 zes miljoen dollar schonk aan een zender van gevluchte Syrische opposanten; dit gebeurde onder Bush, maar ook door Obama. 

De Afghaanse feministe Malalai Joya zegt dat de CIA overal het islamitisch fundamentalisme ondersteunt. (http://www.rawa.org/temp/runews/2011/04/10/malalai-joya-us-is-the-god-father-of-islamic-fundamentalism-in-the-region.html )

Zo blijft het voorwendsel om in te grijpen voortduren. Joya trad ook op samen met Noam Chomsky: http://www.rawa.org/temp/runews/2011/03/27/malalai-joya-noam-chomsky-denounce-us-occupation-of-afghanistan.html 

Congo en Ivoorkust passen in het rijtje.

Wie wordt daar beter van?

Wanneer hun bevolking daar beter van wordt? Voor de meeste mensen gaat het slechter, een minderheid profiteert. Daar zitten onder meer de wapenproducenten en wapenhandelaars bij.

Tot deze strategie behoort ook de mediatieke diabolisering van andere 'regimes', waarvoor de beste reclamebureaus worden ingehuurd en die worden overgenomen door de meeste bladen en zenders. Plaatselijke stromannen moeten een democratisch tintje geven aan de gedesintegreerde staten.

Recht: voor wie?

Is internationaal recht de doelstelling? Hallo Guantanamo? http://www.nytimes.com/2011/04/26/opinion/26tue1.html?_r=1&hp

Hallo geheime gevangenissen van de Joint Special Operations Command (http://www.rawa.org/temp/runews/2011/04/08/us-military-holds-terror-suspects-in-secret-jails-for-weeks-without-charge.html )

Hallo Gaza, Jeruzalem, Westelijke Jordaanoever?

Dat internationaal recht de doelstelling zou zijn van al deze oorlogen, zou pas geloofwaardig worden indien de Palestijnen, ook deze in de diaspora, van dit recht zouden genieten.

Daar zijn ze vandaag steeds verder van verwijderd. Wanneer brengt Karel De Gucht ook de Israëlische generaals en ministers voor het Internationaal Strafhof? Zullen we, in afwachting, een no-flyzone instellen boven de Israëlische vliegvelden om de bevolking van Gaza te beschermen?

Frank Roels

Frank Roels is emeritus hoogleraar aan de UGent.

NB: Een kortere versie van deze opinietekst werd door De Morgen niet opgenomen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

  • door Le grand guignol op dinsdag 26 april 2011

    Dat een ingekorte versie van de opinietekst niet werd opgenomen in 'De Morgen' maakt eens te meer duidelijk dat de 'reguliere media' (doorgaans) slechts één kant van de medaille belichten. Wanneer men het 'Propaganda Model' (cfr. Herman & Chomsky, ook Klaehn heeft hieromtrent meermaals gepubliceerd) toepast op 'Westerse' media, komt men tot de conclusie dat de verschafte informatie steeds in de kaart speelt van 'the corporate elite'. Deze krijgen bijvoorbeeld te pas en onpas een 'free podium' om - vrij van enige kritiek - hun ding te doen. Daarnaast laten 'de media' kritische duiding voor wat het is en geven ze onvoldoende de gelegenheid aan 'dissidente' stemmen om (van) zich te laten horen.

  • door Vanglabeke Noël op dinsdag 26 april 2011

    Ben via lezer en kleine aandeelhouder van De Morgen in de jaren 80 en gewone lezer in begin jaren 90 al lang afgehaakt wat De Morgen betreft . Noem de krant altijd De Morgen zaliger . Blader soms de zaterdag op cafè in deze krant , gisteren ook even en las in flarden het interview met de gucht. Heb ze redelijk snel weg gelegd om mijn paasmaandag niet te vergallen .Ik heb een soort afkeer gekregen van deze krant en zijn inhoud..Dat oude sossen die krant nog lezen zoals Koen Calliauw (in een reactie op Rood van Eric Debruyne) zegt kan er bij mij echt niet in . De tijd van Paul Goosens ,Dirk Vandenbogaert ,Jo Bucher ,Walter Debock en Paul Vanlerberghe is al 20 jaar voorbij .Kon na doorbladering enkel het artikel van Douglas Dekoninck over De Bende van Nijvel en het interview met Alec Agnew over zijn Hard-rock band lezen zonder mij te moeten ergeren aan het rechtse karakter van de krant ..

  • door Loge-istieker op woensdag 27 april 2011

    en we zien slechts het lage ampèrage lampje der "Verlichting" . Gelukkig dat Kareltje op stelten staat of we hadden helemaal niks gezien.....

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties