India kijkt niet om naar slachtoffers van dodelijk pesticide
Nieuws, Wereld -

India kijkt niet om naar slachtoffers van dodelijk pesticide

KASARGOD — Twee Indiase deelstaten waar in de voorbije decennia duchtig werd gesproeid met het giftige pesticide endosulfan, pleiten voor een nationaal verbod. Intussen blijven de duizenden slachtoffers van de chemische verdelger in de kou staan.

dinsdag 26 april 2011 16:14
Spread the love

De negenjarige Ajith uit het dorp Badiyadukka, in de zuidelijke deelstaat Kerala, kan niet zonder zijn moeder naar het toilet gaan. Zijn botten zijn misvormd en hij is volledig immobiel. In Periyan, een ander dorp van Kerala, wacht een vrouw op een vergoeding van de regering voor haar dochter Anjana, die werd geboren met een uitwendige blaas. “Ik moet voortdurend in haar buurt zijn waardoor ik geen werk vind”, getuigt ze.

Het wereldwijde verbod op endosulfan komt ter sprake op de vijfde conferentie van de landen van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen (ook wel POP-verdrag genoemd), die deze week plaatsvindt in Genève.

De regioregering van Kerala eist dat haar centrale evenknie een nationaal verbod op endosulfan uitvaardigt, iets wat 81 andere landen al hebben gedaan. Kerala wacht ook op 86 miljoen dollar (59 miljoen euro) aan compensatie van de Indiase regering om de slachtoffers te vergoeden, zoals de Nationale Mensenrechtencommissie dat eind 2010 heeft aanbevolen.

Geboorteafwijkingen

Het bedrag volstaat echter niet, oordelen activisten. “De slachtoffers krijgen geen degelijke verzorging”, verklaart een van hen, Kummel Radhakrishnan uit Hosdurg. “Veel getroffen families verloren hun kostwinner.”

De vergiftiging met endosulfan begon in de jaren tachtig toen het staatsbedrijf Plantation Corporation of Kerala (PCK) driemaal per jaar ongeveer 5000 hectare heuvels en valleien vanuit de lucht besproeide. In het gebied waar cashewnoten worden geteeld, ligt ook een tiental dorpen. De pesticiden van PCK maakten minstens negenduizend slachtoffers in het district Kasargod, aldus de koepelorganisatie Actiecomité tegen Endosulfan. Duizend slachtoffers stierven, 4800 zijn bedlegerig.

De regering van Kerala erkent dat 486 mensen die aan het pesticide werden blootgesteld, omkwamen en stelt dat ongeveer 3000 mensen lijden onder de gevolgen van endosulfan. Kerala en de naburige deelstaat Karnataka hebben endosulfan al verboden, maar fabrikanten blijven de chemische stof onder andere namen op de markt brengen. PCK zelf gebruikt het pesticide niet langer. De twee deelstaten ijveren nu voor een nationaal verbod om te verhinderen dat het goedkope en populaire product zijn weg naar andere deelstaten vindt. Maar een lobby onder leiding van de nationale minister van Landbouw, Sharad Pawar, staat op de rem.

De vergiftiging met endosulfan in Kasargod heeft tot ernstige geboorteafwijkingen geleid. Verscheidene jonge moeders kozen meermaals voor abortus omdat ze niet het risico wilden lopen een misvormd kind ter wereld te brengen. In Kasargod vind je jonge mensen die er uitzien als kinderen, en kinderen die lijken op grootouders met dwerggroei.

Honingbijen

Maar liefst zestien studies hebben de gevolgen van endosulfan in India beschreven. Een studie van de Indian Council for Agricultural Research in New Delhi ziet de populatie honingbijen achteruitgaan in Kerala als gevolg van het pesticide. Bijen spelen een belangrijke rol in de bestuiving van planten met bloemen. Kardemom, koffie, cashewnoten en bepaalde groenten worden allemaal geteeld in Kasargod.

Volgens A. Achuthan, een wetenschapper die de impact van endosulfan rond dorpen in Kasargod bestudeerde, zijn het water en de bodem in de dorpen ernstig besmet.

Met zoveel wetenschappelijk bewijsmateriaal tegen endosulfan willen ngo’s in Kasargod gerechtelijke stappen ondernemen. “We willen compensatie voor de slachtoffers van deze menselijke tragedie en de criminele vervolging van de verantwoordelijken, of ze nu uit de bedrijfswereld of de centrale regering komen”, zegt Masood Bovikkanam van het Actiecomité tegen de Besproeiing met Endosulfan.

– – – – – – – –
Auteur: K. S. Harikrishnan

take down
the paywall
steun ons nu!