Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Hoe duurzaam is de revolutie van Noels?

In de weekendeditie van De Morgen wordt Geert Noels van Econopolis ruim aan het woord gelaten. Aan kritische vragen heeft journalist Emmanuel Vanbrussel blijkbaar niet gedacht. Er zijn nochtans redenen genoeg om die aan de ‘topeconoom’ te stellen.
maandag 25 april 2011

Geen adellijke titels voor het economisch oorlogskabinet

Nu predikt Noels dus ‘de duurzaamheidsrevolutie’. Dat is eens iets anders natuurlijk. Hij zegt zich bevrijd te voelen sinds hij ‘de Brusselse haute finance vaarwel zei’. Noels is Antwerpenaar, maar dat doet waarschijnlijk weinig ter zake. Twee jaar geleden trok hij de deur van het beurshuis Petercam achter zich dicht en hij begon met Econopolis. Daar blijkt hij bezig te zijn met de vermogens van een 25-tal families, 1000 particulieren en organisaties en een 20-tal institutionele beleggers. Ze bezitten nu ook een banklicentie. Weinig nieuws onder de zon dus.

In het artikel krijgt Noels de gelegenheid om zichzelf uitgebreid te bewieroken: gewerkt bij de Vlaamse werkgeversorganisatie VEV … zet zich in voor de federale regering … wielerfanaat … bestuurder bij de Koninklijke Stichting … geen pilaarbijter maar ‘open voor andere meningen’ … en een econoom ‘die erg sociale standpunten kan innemen’. Hij aast niet op een adellijke titel …

Naar een simplistisch verbond?

Over die sociale standpunten zegt Noels ‘nochtans ben ik zeer kritisch voor de vakbonden, omdat ik vind dat ze niet meer naar de langetermijnoplossingen zoeken voor hun leden’. Dat liedje hebben we natuurlijk al vaker gehoord. Wat verder pakt hij de ambtenaren zeer zwaar aan.

Noels heeft het ook over de mislukte overnamepoging op ABN Amro en de kapitaalverhogingen van Fortis. Hij stelt ‘dat het daar fout gelopen is’. Helaas liet hij de tempore non suspecto aan zich voorbijgaan om met dit verhaal te komen.

Wat verderop laat hij zijn licht schijnen over de politieke toestand. Hij zou ons blijkbaar graag het ‘Zwitserland van de eurozone’ zien worden, maar ‘zoals we bezig zijn worden we eerder een tweede Griekenland’.

Noels heeft zich al eerder over de politieke situatie in ons land uitgesproken. Toen hij nog hoofdeconoom van Petercam was (eind 2008) pleitte hij zelfs voor een ‘Economic War Cabinet’. Een economisch oorlogskabinet dus en daarvoor hebt je erg slimme mensen nodig natuurlijk… en wie is er toevallig erg slim? Voka en Unizo waren in de wolken … Ik zag ze daar al zitten in de atoomschuilkelder van Boudewijn onder het Warandepark. De ontmanteling van de sociale zekerheid zou er meteen beslist kunnen worden.

De Morgen laat het weer afweten

Maar bij Petercam ging alles toen niet even vlot. Het komt wel eens vaker voor dat speculatieve beleggers, die ingaan op risicovolle aanbiedingen, in het zand bijten. Er loopt een eis voor schadevergoeding wegens slechte beleggingen tegen Petercam. De rechtbank in Amsterdam onderzoekt de aantijgingen en hoort momenteel getuigen om na te kijken of er voldoende grond is voor een dagvaarding. Bij de getuigen ook Geert Noels, de ex-hoofdeconoom van Petercam. Het Brusselse beurshuis wordt onzorgvuldigheid verweten, waardoor 2,4 miljoen euro in rook opging aan een mislukte ‘durfkapitaal’-investering in schepen (New Paragon Investments). Niets daarover in het interview van De Morgen.

Petercam werd ook vervolgd door het personeel van de winkelketen Inno. In februari veroordeelde de Brusselse rechtbank van koophandel het beurshuis tot het betalen van een schadevergoeding wegens nalatigheid bij het beheer van het pensioenfonds van Inno. Ook hierover had de journalist best enkele interessante vragen mogen stellen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

 • door Le grand guignol op dinsdag 26 april 2011

  Voor de 'reguliere media' is journalistiek een specifieke vorm van marketing, niet meer en ook niet minder. De journalisten in kwestie hebben hun kritische pen alsmede hun potje vitriool aan de wilgen gehangen, ze hebben hun ziel - hun beroepsernst en -ethiek - verkocht aan de 'duivel(s) van het management'. Een lucratieve strategie waar men eveneens in andere disciplines (vb. academici - de gekende 'experts & consultants') alsmaar vaker voor door de knieën gaat. "Les nouveaux Fausts sont (les) arrivés!"

 • door froels op dinsdag 26 april 2011

  "Dokter Noels, hoe gezond is de Belgische economie?" A: Zeer ongezond. Over tien, twintig jaar zal de volgende generatie opgezadeld zitten met alle problemen (...) Dat is geen duurzaam beleid. er zijn pensioenbeloften gedaan aan een aantal beroepscategorieën die gewoonweg niet betaalbaar zijn". Vraag: "U bedoelt de ambtenarenpensioenen? Noels: Bijvoorbeeld. Dat is iets wat men tien jaar geleden had moeten bijsturen, maar men is er gewoon mee verdergegaan. Op bepaald moment worden de gepensioneerde ambtenaren zo'n grote groep, dat ze elke verandering kunnen blokkeren". Vraag: "Er is veel tijd verloren". Noels: Ja. Dus heel interessant, zo'n interview. De aap komt uit de mouw, zeggen we maar. De pensioenen zijn te hoog; bereidt u voor om te dokken, teneinde de private vermogens op te krikken. Het weerspiegelt een bepaalde ideologie, over waar de rijkdom naar toe moet, volgens Noels dus. Alleen verpakt hij dat meestal in pseudo-wetenschappelijk cliché's, die liefst herhaald worden door journalisten allerhande. Nog ter herinnering: ik vond vorig jaar van Noels geen enkele internationale wetenschappelijke publicatie van A1 niveau.

  • door Le grand guignol op dinsdag 26 april 2011

   Ook bij Itinera zijn de wetenschappelijke publicaties dun gezaaid. Blijkbaar nemen ze hun corebusiness wel heel serieus in zo'n denktank. Publicaties? Mijn gedacht!

 • door Niels op dinsdag 26 april 2011

  vanwaar toch die drang om vragen te zoeken die niet door een journalist gesteld zijn? Moet een journalist zijn gesprekspartner altijd de grond inboren? Vreemd volkje hier...

 • door Philippe Desmet op woensdag 27 april 2011

  Interessante vragen in De Morgen? Wishfull thinking Danny.

 • door Wilfried op donderdag 28 april 2011

  Econopolis van topeconoom Noels "adviseren " geen gewone werknemers of uitkeringsgerechtigden. Die categorie moet nog beseffen dat de econopolissen van deze wereld hen nodig hebben om aan "topecomie" te doen. Delta Lloyd hadden tenminste de guts om het hardop te zeggen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties