Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

2010 was recordjaar voor Vlaamse wapenexport naar Arabische wereld

Vlaanderen voerde vorig jaar voor 30,6 miljoen euro aan wapentuig uit naar het Midden-Oosten. Dat is drie keer meer dan het jaar daarvoor. Het gaat onder meer om (onderdelen van) militaire voertuigen aan Bahrein en Saoedi-Arabië. Dat laatste land stuurde onlangs 'Vlaamse' pantserwagens naar Bahrein om er de regering te helpen het protest te onderdrukken.
woensdag 30 maart 2011

Het was weer een goed jaar voor de Vlaamse wapenexport. Ondanks (of misschien wel net dankzij) de economische crisis steeg de uitvoer van Vlaamse wapens met 13,5 procent. Op vijf jaar tijd is de export zelfs verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van het Vlaams Vredesinstituut.

De drie belangrijkste militaire exportproducten zijn visualisatieschermen, militaire elektronica en (onderdelen van) militaire voertuigen. Die laatste zijn in trek bij enkele repressieve regimes in de Arabische wereld zoals Bahrein en Saoedi-Arabië.

Onlangs kwam nog aan het licht dat Saoedi-Arabië Vlaamse pantservoertuigen naar Bahrein stuurde om er de regering te helpen het democratische protest neer te slaan. Die voertuigen werden geassembleerd in Hooglede en werden geleverd aan Groot-Brittannië. Daar werden er wapens gemonteerd op de voertuigen waarna ze naar Saoedi-Arabië werden geëxporteerd.

De vergunning uit 2007 werd eerst geweigerd door toenmalig Vlaams minister Fientje Moerman (Open VLD), maar haar opvolgster Patricia Ceysens (eveneens Open VLD) keurde de vergunning in beroep wel goed.

Maar dus ook vorig jaar, luttele maanden voor het begin van de Arabische democratische lente, werden er nog uitvoervergunningen uitgereikt aan dictatoriale regimes in Egypte, Saoedi-Arabië, Bahrein en Oman.

De stijging van de wapenuitvoer naar de regio is geen louter Vlaams fenomeen. In 2009 voerde de Europese Unie voor 9,6 miljard wapens uit naar het Midden-Oosten. Saudi-Arabië is de grootste importeur van Europese wapens (5 miljard euro).

De Vlaamse regering besliste pas onlangs om alle licenties naar zeven landen uit de regio op te schorten.

Volgens het Vlaams Vredesinstituut wijst dit alles opnieuw op het belang van het criterium 'eindgebruik'. Door de aard van het militair materiaal dat Vlaanderen uitvoert (hoogtechnologische onderdelen), is vaak niet duidelijk wie de eindgebruiker wordt. Een buitenlands bedrijf dat de onderdelen integreert in groter wapentuig kan dat opnieuw uitvoeren naar een ander land.

"Bij de bespreking van een nieuw Vlaams decreet inzake wapenhandel zal duidelijk worden in hoeverre Vlaanderen wil weten waar zijn militair materieel uiteindelijk terecht komt", zegt Nelly Maes, voorzitter van het Vlaams Vredesinstituut.

Amerikaans spionagemateriaal voor Khaddafi

In de VS publiceerde de NGO OpenNet Initiative een rapport over de hulp die Amerikaanse bedrijven aan Arabische dictators boden om het internet te censureren. Bedrijven als McAfee, Websebsce en Palo Alto Networks leveren die regimes de software om bepaalde sites te blokkeren.

Internetactivist Timothy Karr ontdekte dat een bedrijf uit Californië - Narus of Sunnyvale, een bedrijf in handen van Boeing - spionagesoftware verkocht aan Libië en Egypte waarmee online- en gsmcommunicatie kan worden afgeluisterd.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

8 reacties

 • door velorutionair op woensdag 30 maart 2011

  Enkel Barco? Of ook andere bedrijven?

 • door Geert Puype op woensdag 30 maart 2011

  De Vlaamse export naar het Midden Oosten bedraagt 0,3 % van de totale Europese export. Erg veel is dat toch niet. Nog een vraag : zitten dit Hoogleedse voertuigen in die 30,6 miljoen euro ?

  • door christophe op woensdag 30 maart 2011

   @Neal Er is ook nog Mol-Hooglede, producent van onderdelen van pantserwagens.

   @Geert De exportvergunning voor die Hoogleedse voertuigen die nu helpen het protest in Bahrein onder controle te krijgen, dateert van 2008. Het ging toen om 200 voertuigen. Het rapport geeft niet meer details maar aangezien er opnieuw exportvergunningen zijn voor onderdelen van voertuigen voor Bahrein en Saoedi-Arabië kunnen we veronderstellen dat het om een nieuwe bestelling gaat in 2010.

   • door christophe op woensdag 30 maart 2011

    Hoeveel procent van de totale Europese uitvoer het is maakt weinig uit. Feit is dat men nu roept: "we hebben geen andere keuze in Libië". De voorbije jaren was er wel keuze en toen heeft men (o.m. het Waals gewest) er voor gekozen om een toen nog bevriende dictator te bevoorraden met wapentuig. Ook vorig jaar nog vertrokken er wapens naar Arabische dictaturen, wapens die nu ingezet worden tegen de eigen bevolking.

    Hoezo 'we hebben geen andere keuze'?

    • door Geert Puype op donderdag 31 maart 2011

     Je krijgt soms de indruk, als je vredesorganisaties hoort, dat Vlaanderen/België een van de grootste wapenexporteurs ter wereld is. Met mijn verwijzing naar die 0,3 % heb ik dat alleen even in een juister internationaal perspectief willen plaatsen. Een overheid maakt natuurlijk altijd keuzes en we zouden inderdaad kunnen kiezen om in het geheel geen wapens te exporteren naar bvb landen buiten de NATO ( dat zijn uiteindelijk bondgenoten). Maar als je beslist om te exporteren naar andere landen, wordt het moeilijk om te zeggen : jij wel en jij (waarmee we ook diplomatieke en economische banden hebben) niet. België heeft altijd diplomatieke betrekkingen met Libiê gehad (zelfs jarenlang de Amerikaanse belangen waargenomen toen die er geen ambassadeur hadden) en Libië was ook met geen enkel land officieel in oorlog. Er waren dan m.i. ook geen politieke redenen om niet te leveren (wel morele maar dat is m.i. toch van een andere categorie). Dit gezegd zijnde, sta ik ook met open mond te kijken naar de snelheid en het gemak waarmee de westerse mogendheden nu tussenkomen in Libië en dat eigenlijk zonder een echt mandaat. Ik vind dat men de Uno-resolutie wel zeer vrij interpreteert. Ook vind ik het merkwaardig dat partijen als SPa en Groen nu wel achter de interventie staan maar in 1991, toen Irak Koeweit binnenviel en annexeerde, tegen een miltaire actie waren om Irak (ontegensprekelijk de agressor op dat moment) te verdrijven.

 • door Lucas Catherine op donderdag 31 maart 2011

  Interessant artikel, maar is het door de actualiteit dat enkel de Arabische landen worden behandeld, en niet Israël, dat toch ook in het Midden-Oosten ligt? In het oorspronkelijke rapport wordt Israël 46 maal geciteerd en wordt het in 14 pagina's vermeld.

  • door christophe op donderdag 31 maart 2011

   De auteurs van het rapport plaatsen Israël in een apart hoofdstuk en dus niet in het hoofdstuk 'Midden-Oosten'.

   "In 2010 werden vier vergunningen, met een gezamenlijke waarde van 672.870 euro, uitgereikt voor de export van militair materieel naar Israël", zo staat er te lezen. Vlaanderen mag volgens de eigen regels enkel uitvoeren naar Israël als de eindgebruiker niet Israël zelf is. Er mag enkel geleverd worden aan de Israëlische wapenindustrie als de eindproducten zelf opnieuw worden uitgevoerd en dus niet bij de Israëlische defensie terechtkomen.

 • door Le grand guignol op donderdag 31 maart 2011

  "België heeft altijd diplomatieke betrekkingen met Libiê gehad (zelfs jarenlang de Amerikaanse belangen waargenomen toen die er geen ambassadeur hadden) en Libië was ook met geen enkel land officieel in oorlog. Er waren dan m.i. ook geen politieke redenen om niet te leveren (wel morele maar dat is m.i. toch van een andere categorie)" [sic]

  U verwart politieke met economische redenen. Dat de economische wetenschap en praktijk allergisch is voor morele argumenten, daar kunnen velen onder ons vandaag over meepraten. Tot overmaat van ramp blijkt ook de politiek alsmaar meer allergisch te zijn voor een ethisch perspectief. Men noemt dat: 'Corporate Economic Governance' en tracht daarmee een beleid van 'Profit over people' te legitimeren.

  Indien politiek en moraliteit twee verschillende categorieën (blijven) vormen, vrees ik dat men binnen afzienbare tijd - zonder verpinken - mensen met de trein gaat deporteren omdat het zogenaamd 'efficiënt en effectief' is c.q. de bevolking 'flexibel' overal mee om moet leren gaan. Een a-morele politieke elite hoeft bijgevolg niet verontwaardigd te zijn wanneer de bevolking hardnekkige aanvallen begint te vertonen van morele dementie.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties