Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Kerven in de wereld. Onbetaalbare jacht op bodemrijkdommen

Vanaf 31 maart publiceert DeWereldMorgen.be ‘Kerven in de wereld’, een vierdelig essay over de onbetaalbare jacht op bodemrijkdommen. De nieuwe goudkoorts die wereldwijd woedt, slaat diepe wonden. Erger, mijnbouw is een ecologische uitputtingsslag die we onmogelijk kunnen winnen. En nog meer, de sociale en economische pil ervan is onbetaalbaar. Maar, hoe moet het dan wel?
dinsdag 29 maart 2011

Alvast een kort overzicht van wat u de komende dagen mag verwachten.

1. Nieuwe goudkoorts

Auto’s, gsm’s, pc’s, tv’s… nooit is er meer geproduceerd dan in het begin van de 21ste eeuw. Nooit ook was de mondiale jacht op ijzer, coltan, koper, lood, zink, aluminium, titaan, goud, zilver, bauxiet, uranium, kobalt of nikkel zo groot. Maar deze nieuwe goudkoorts slaat vele en diepe wonden.

lees het volledige eerste deel

2. Een uitputtingsslag die we niet kunnen winnen

De mijnbouw slorpt tien procent van alle verbruikte energie op - onhoudbaar in tijden van opwarming - vergt veel gevaarlijke chemicaliën die al dan niet per ongeluk geloosd worden, is een aanslag op onze levensbelangrijke ecosystemen en op de biodiversiteit, en… zelfs al raken ertsen niet meteen uitgeput, ze zijn in elk geval eindige materie.

lees het volledige tweede deel

3. De sociale en economische pil van mijnbouw

De huidige mijnbouw is niet enkel ecologisch onhoudbaar. Ook de kosten voor mens en samenleving zijn ondraaglijk hoog. Bijna altijd is zeker wie de winnaars zijn, de mijnmultinationals. Waar ze neerstrijken, vinden we de talrijke verliezers, de meeste bewoners van de streek en zelfs vele werknemers. Zij slikken de zware sociaal-economische pil.

lees het volledige derde deel

4. Een andere mijnbouw. Een andere globalisering

De jacht op bodemrijkdommen is een ecologische uitputtingsslag, een sociaal bloedbad en een economische vloek. De makkelijkste uitweg is natuurlijk, stop ermee, volledig, nu meteen. Wel jammer natuurlijk dat dan meteen onze hele economie stil ligt, en dus het leven. Dan maar verder doen zoals we bezig zijn? Oh neen, zeker niet, de kost is onbetaalbaar. Maar wat dan?

lees het volledige vierde deel


Dit essay kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos:

DeWereldMorgen.be

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door Paul272 op woensdag 30 maart 2011

    Vermijden dat wat we al uit de grond gesleurd hebben ergens op een stort beland of door een 8-jarig Indisch meisje van dat stort verzameld wordt lijkt me een deel van de oplossing. Sluiten van de technische kringlopen en R&D om ons dagelijks leven met minder giftige onderdelen op te bouwen.

    Tegelijkertijd gaat er nog heel wat uit de grond gehaald moeten worden om dat stijgende deel van de wereldbevolking dat nog geen luxe heeft, ook aan een Iphone te helpen ... consuminderen ... en minder kinderen op de wereld zetten.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties