Verslag, Nieuws, Europa, Economie, België -

“Europese bevolking pikt besparingen niet langer”

De vakbonden hebben in Brussel betoogd en actie gevoerd tegen de competitiviteitsplannen die op de tekentafel liggen van de Europese top. Het ACV trok met 8000 militanten naar het Atomium. Het ABVV betoogde met 15 tot 20.000 militanten richting Wetstraat. In hun boodschap waren de twee vakbonden wel eensgezind. Zij vrezen dat het competitiviteitspact zal leiden tot sociale afbraak in Europa.

donderdag 24 maart 2011 16:13
Spread the love

Op de Europese Lentetop in Brussel bespreken de regeringsleiders en staatshoofden een reeks maatregelen om de competitiviteit op te drijven in Europa en om het economisch bestuur meer één te maken.

Volgens de vakbonden is het de bedoeling om het Duitse model van loonmatiging en flexibilisering overal in Europa op te leggen. “Onder het mom van economic governance worden de blauwdrukken getekend voor een ongeziene afbraak van wat we hebben opgebouwd, van wat we het Europese sociale model noemen”, zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.

“Wij hebben net nog gestaakt en actie gevoerd tegen de veel te krappe loonnorm van 0,3 procent en nu wil Europa dat soort loonmatiging gewoon opleggen”, zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Veel betogingen

De vakbonden raakten het niet eens over een gezamenlijke actie en voerden daarom elk apart actie in Brussel. De socialistische vakbond ABVV begon er al heel vroeg aan met betogingen van op vier plaatsen: Meiser, Montgomery, het Zuidstation en het Noordstation. De betogers passeerden langs de hoofdzetels van Electrabel, de Nationale Bank en werkgeversorganisatie Business Europe die “de Europese plannen nu al in de praktijk brengen”.

De verschillende betogingen kwamen uiteindelijk samen in de Wetstraat waar nog enkele toespraken volgden.

De christelijke vakbond ACV koos voor een actie aan de voet van het Atomium. Meer dan 8000 militanten luisterden er naar een lange reeks getuigenissen en toespraken over Europa.

Agnes Jongerius, voorzitter van de Nederlandse vakbond FNV pendelde tussen de twee acties en hield op elk podium een toespraak. “Lonen zijn ons terrein. Aan de onderhandelingstafel van de sociale partners is er geen ruimte voor anderen. Premier Rutte moet zich daar niet mee moeien, laat staan de Europese Commissie”, zegt Jongerius.

Volgens François Chérèque van de Franse vakbond CFDT bedreigt dit Pact voor de euro zelfs de rol van de vakbonden. “Dit Pact maakt een kruis over collectieve onderhandelingen en wil paal en perk stellen aan de rol van de sociale partners in de loonvorming”, aldus Chérèque.

Nu al onrust

Joël Decaillon van de Europese vakbondskoepel EVV ziet nu al overal in Europa sociale onrust opduiken. “Kijk naar de uitslag van de verkiezingen in Ierland of het ontslag van de Portugese regering gisteren. De Europese bevolking pikt dit niet langer”, zegt Decaillon.

Europa is vaak ver van ons bed of hoog boven ons hoofd, maar de maatregelen die uit dit Pact voor de euro kunnen vloeien zijn bijzonder concreet. “Het zijn maatregelen die al veel langer een doorn in ons oog zijn. Europa wil de ongeoorloofde beperkingen in de distributiesector aanpakken. Dat is Europese codetaal voor een aanval op de avond- en zondagsluitingen”, zegt Ferre Wyckmans van de christelijke bediendebond LBC-NVK.

Volgens Marc De Wilde van ACV-Metea voelen de vakbonden nu al de gevolgen van het Duitse model. “De Belgische werkgevers richten al een hele tijd hun kompas op Duitsland.”

De eenmaking van het economisch beleid in Europa stopt niet bij deze Lentetop. Ook de vakbonden weten dat ze voor een lange strijd staan. Op 9 april is er een betoging van het Europees Vakverbond in Boedapest. “We gaan samen met het Europees Vakverbond en delegaties uit de andere lidstaten in het verzet tegen het rechtse Europa. We kunnen niet anders dan dat op straat te doen, want we worden niet uitgenodigd op die toppen, waar men beslist over onze toekomst en over het beleid dat voor Europa wordt uitgestippeld”, zegt Eddy Van Lancker van het ABVV.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!