Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Dagen zonder vlees’ moet vleeseters bewust maken

Veertig dagen geen of minder vlees en vis eten tijdens de vastenperiode. Dat is de insteek van de campagne ‘Dagen zonder vlees’, een initiatief van de 22-jarige studente fotografie Alexia Leysen. ‘Dagen zonder vlees’ is een bewustwordingscampagne voor vleeseters, al nemen ook veel vegetariërs deel.
vrijdag 11 maart 2011

Alexia Leysen is zelf geen vegetariër, maar probeert al enkele jaren haar eigen vleesconsumptie te beperken. Dit jaar wilde ze haar directe omgeving aansporen om mee te doen. Een berichtje op Facebook groeide uit tot een grote campagne. Intussen telt de Facebookgroep al meer dan twaalfduizend leden en verschillende BV’s scharen zich achter het initiatief.

“Iedereen kan naar eigen vermogen meewerken”, vertelt Alexia Leysen. “Ik houd de drempel bewust laag om zoveel mogelijk mensen te betrekken in de actie. Via mijn website probeer ik de vooroordelen en onwetendheid rond vegetarisme uit de wereld te helpen. Ik reik ook vegetarische recepten aan.”

Voor vleeseters

Dagen zonder vlees is geen betoog voor volledig vegetarisme, maar een actie door en voor vleeseters. Veel berichtjes op de Facebookpagina komen echter van mensen die al vegetariër zijn. Maar overtuigt de actie ook verstokte vleeseters?

“Velen willen het toch proberen. Ik denk ook dat ze het steeds langer zullen volhouden. Alle begin is moeilijk. Maar sinds ik twee jaar geleden mijn vleesconsumptie begon te minderen, eet ik almaar minder vlees en ga ik er bewuster mee om”, reageert Leysen.

Via een telsysteem duiden ingeschreven deelnemers aan hoeveel dagen ze geen vlees eten. Op basis daarvan wordt berekend hoe ze samen de vleesconsumptie inperken. Maar de grote aandacht op Facebook is geen indicator voor het uiteindelijke resultaat van de campagne.

“Voor mij is de campagne nu al gelukt, ik heb mijn boodschap kunnen overbrengen”, vindt Leysen.

Donderdag Veggiedag

Alexia Leysen is niet de eerste die met haar campagne het vleesverbruik in ons land wil verminderen. Donderdag Veggiedag is een initiatief van de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA). Gent deed in 2009 als eerste stad mee aan de campagne, Hasselt en Mechelen volgden. Intussen wordt de actie ook in het buitenland overgenomen.

“Onze campagne richt zich op iedereen”, vertelt communicatiemedewerker van EVA Nena Baeyens. “In samenwerking met de steden promoten we elke donderdag vegetarische maaltijden. Ook heel wat scholen doen mee. In Gent kan meer dan negentig procent van de kinderen elke donderdag vegetarisch eten op school. Ook bedrijven als Belgacom en Ikea nemen deel.”

© 2011 - Stampmedia/Xios - Liesbeth Merckx

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Albino rode ogen konijn op zaterdag 12 maart 2011

  maar ik ben niet zo naief dat ik niet zou begrijpen dat normale mensen dat niet lusten. Mijn vriendin Koetje Boe eet ook graag gras maar verstaat niet dat mensen dat niet willen, zij is dan ook een vegetarisch RUND !

 • door Hélène P op zaterdag 12 maart 2011

  Word maar werkloos of gepensioneerd, lijd maar onder de 'economische crisis' die ons van boven - door de vleesveelvraten - wordt opgelegd, en je hoeft je niet meer in te spannen voor zulke luxe campagnes...

  • door Manu op zaterdag 12 maart 2011

   Een goede campagne, maar men zou ook de aandacht moeten vestigen op het dierenwelzijn. Niet alleen minder vlees eten telt, maar ook het feit dat het dier (achter het vlees) een 'dierwaardig' leven heeft kunnen leiden, vooraleer geslacht te worden (verdoofd en zonder stress). Als de consument bereid is om wat meer te betalen voor een stukje vlees, kan dit het welzijn van de dieren enkel ten goede komen.

 • door rdc op zaterdag 12 maart 2011

  En nu maar hopen dat de dochter van VBO-baas Leysen ook op andere terreinen wat milieuvriendelijk gaat leven (en haar vader daar ook van overtuigt)

 • door L.V. op maandag 14 maart 2011

  "‘Dagen zonder vlees’ is een bewustwordingscampagne voor vleeseters, al nemen ook veel vegetariërs deel"

  Dus de vegetariërs gaan op hun vleesverbruik letten? XD prachtig.

  Voor de rest puik inititatief, alhoewel ik het jammer vindt dat men dit aan de vasten koppelt. Men zou dit juist moeten inburgeren, 1X per week geen vlees eten, ongeacht het seizoen of religieus sprookje, voor de moment zou dat een gigantische impact hebben, en een pracht van een beginpunt zijn.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties