Nieuws, Wereld -

De middenklasse in Irak vernietigd en wat daar aan te doen

In de afgelopen acht jaar werden in Irak honderden academici vermoord. Zij waren geen toevallige slachtoffers van het heersende geweld in het land, maar doelwit van een gerichte en systematische campagne om de Iraakse staat te vernietigen, zeggen onderzoekers. In Gent komen specialisten uit de hele wereld bijéén om zich te buigen over die humanitaire catastrofe.

donderdag 10 maart 2011 01:11
Spread the love

MENARG (Middle East and North African Research Group) van de UGent, het BRussells Tribunal en tal van andere organisaties haalden het kruim van Irak-specialisten naar de Aula in Gent. Drie dagen lang hebben ze het over de “minst bekende humanitaire crisis” (in de woorden van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties António Guterres).

Het cijfermateriaal is onthutsend. Het Brussells Tribunal verzamelde 449 dossiers over vermoorde academici. Het aantal leraars in Bagdad daalde met 80 procent. In de twee jaar na de start van de oorlog in Irak werd 84 procent van de hogeronderwijsinstellingen geplunderd, vernield of in brand gestoken. Meer dan 335 studenten en personeelsleden kwamen om of raakten zwaar gewond door bomaanslagen op de Universiteit Al Mustansiriya in Bagdad. Ongeveer 40 procent van de Iraakse middenklasse vluchtte het land uit.

Volgens de onderzoekers is de vernietiging van het academische leven in Irak geen neveneffect van de oorlog. “Dat is de officiële theorie van de Iraakse regering. De academische wereld werd net als de rest van Irak slachtoffer van het etnisch en sektair geweld na de oorlog. Ons onderzoek leert ons dat de academici als groep een doelwit van geweld zijn”, zegt Pedro Rojo die verschillende boeken schreef over Irak.

Wie zat of zit er dan achter dat geweld? Pedro Rojo: “Enerzijds zijn dat milities die bij de regering horen. Zij willen het onderwijssysteem vernietigen. Daarnaast is er ook de (Israëlische veiligheidsdienst, nvdr) Mossad die wetenschappers viseerde die een hand hadden of kunnen hebben in de productie van massavernietigingswapens.”

Waarom?

Maar waarom wil iemand het onderwijssysteem vernietigen van een land? Volgens de Amerikaanse professor Raymond Baker ging het om ‘state ending’. Het doel van de oorlog was de vernietiging van de Iraakse staat. De moorden op academici zijn een onderdeel van de oorlogsstrategie.

Ex-humanitair coördinator van de VN in Irak Hans von Sponeck ziet die poging om de Iraakse staat te vernietigen al eerder beginnen. “Het begon al in 1990 met de sancties nadat Irak Koeweit was binnengevallen. Het olie-voor-voedselprogramma had adequaat kunnen zijn, maar het mocht niet. De VN werd gewoon misbruikt als een instrument om Irak te vernietigen. Ze hadden op zijn minst het lager onderwijs kunnen sparen, maar ook dat mocht niet. Toen had ik door dat ze het oude Irak wilden kapot maken om een nieuw Irak te creëren”, zegt von Sponeck die in 2000 ontslag nam.

De onderzoekers willen in Gent niet alleen aanklagen, maar ook oplossingen zoeken. “We hebben een netwerk van Iraakse en Europese onderzoekers nodig die via grondig onderzoek de situatie in Irak in kaart kunnen brengen”, zegt Pedro Rojo. “Het volstaat niet om te zeggen dat er nu democratie is in Irak en dat we het land kunnen heropbouwen. De moordenaars zwaaien nog altijd de plak. De straffeloosheid is het probleem.”

Ook von Sponeck pleit voor objectief en eerlijk onderzoek. “Niet-ideologisch en zonder verborgen agenda. Zo kunnen andere mensen de Iraakse zaak beter verdedigen. Op dit moment komen overal in de Arabische wereld jonge mensen op straat. Een ideaal moment om hen die objectieve informatie te geven”, zegt von Sponeck.

De Arabische opstanden stemmen hoopvol. De Iraakse schrijfster Haifa Zangana heeft zelfs hoop voor haar geboorteland. “De voorbije twee maanden waren er voortdurend betogingen. Zelfs in streken waar nooit eerder betoogd werd zoals in de Koerdische provincies. De mensen komen op straat met een regenboog van eisen. Maar de repressie is genadeloos. Er werden al 31 betogers gedood. En in de Westerse media is er een totale blackout. Alsof er geen bezetting meer is en de democratie opnieuw bloeit in Irak.”

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!