Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Ontslag werkneemster met hoofddoek door Hema flagrante discriminatie

Het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) vindt het ontslag van de werkneemster met hoofddoek door Hema discriminatie. Het is een kaakslag dat net op de 100ste verjaardag van de internationale Vrouwendag blijkt dat het dragen van een hoofddoek tot ontslag kan leiden. De overheid moet paal en perk stellen aan dergelijke discriminaties.
dinsdag 8 maart 2011

Over het functioneren van de betreffende werkneemster waren geen klachten. Een aantal klanten had wel geklaagd over de hoofddoek. Nochtans worden werknemers normaliter afgerekend op hun functioneren en niet op hoe ze eruit zien. Het bedrijf Hema volgt de discriminerende houding van de klanten in plaats van een duidelijke signaal te geven dat discriminatie niet kan.

De medewerkster werd tewerkgesteld via een interimbedrijf. Ook het betrokken interimkantoor Randstad gaat ons inziens in de fout door zich neer te leggen bij de nieuwe discriminerende criteria die het bedrijf hanteert. Dat is trouwens niet voor het eerst. De interimsector maakte vroeger al een slechte beurt toen aan het licht kwam dat ze selectief kandidaten zonder vreemde naam op sollicitatie sturen als bedrijven daarom verzoeken.

Het is een taak van de overheid om paal en perk te stellen aan deze discriminaties. Dat is evenwel niet zo evident als je intussen zelf niet altijd het goede voorbeeld geeft en in een aantal steden een hoofddoekenverbod voor loketfuncties invoert.

Het Vrouwen Overleg Komitee betreurt dat net op de 100ste verjaardag van de internationale Vrouwendag nog maar eens blijkt hoe moeilijk onze samenleving het heeft om de keuzevrijheid van vrouwen te respecteren. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

19 reacties

 • door tessa vermeiren op dinsdag 8 maart 2011

  Iedereen kan via www.hema.be zich beklagen hierover. Het is niet simpel om een reactie naar de klantendienst te sturen, het is even zoeken. Maar het kan, doen dus!

  • door adamm hilarius meersmens op dinsdag 8 maart 2011

   bij 'verantwoord ondernemen' vind ik het alvast niet.

 • door eva op dinsdag 8 maart 2011
 • door Van Raemdonck Jean-Pierre op dinsdag 8 maart 2011

  Hema past zich aan , aan onze gewoonten , hetgeen van vele islamieten niet kan gezegd worden! VOK heeft het over de keuzevrijheid van vrouwen , maar wie kan bewijzen dat die hoofddoek altijd 'n vrije keuze is van vrouwen? VOK doe a.u.b. uw oogkleppen af , kijk verder dan uw neus lang is , en ga eens luisteren wat er in de moskee verteld word over vrouwen! Nog even , en jullie dochters lopen allemaal rond in 'n burka. Dat zal dan ook wel hun eigen keuze zijn zeker?

  • door VanglabekeNoël op dinsdag 8 maart 2011

   Gezien uw zeer negatieve reactie zou het mij verwonderen meneer Van Raemdonck dat u al gesprekken in een moskee afgeluisterd hebt . Ik trouwens ook niet, als ongelovige trek ik mij geen godsdienst aan, alhoewel ik kan begrijpen dat een aantal mensen daar een houvast aan hebben . U maakt zich verder onsterfelijk belachelijk met uw opmerking dat iedere vrouw haar dochter straks met een burka rondloopt .Een hoofdoek waarbij de haren bedekt zijn is geen burka en wordt ook vaak door orthodox- joodse vrouwen gedragen en mijn grootmoeder + verschillende tantes van mij droegen vroeger ook altijd een hoofddoek. So what's the problem. Vind het spijtig dat die vrouw omwille van een bagatel haar werk verliest dor een laffe directie .

   • door Sophie Vanonckelen op dinsdag 8 maart 2011

    Jammer van de verzuurde reactie van dhr. Van Raemdonck. Of de hoofddoek nu een vrije keuze is van de draagster in kwestie of niet, maakt in deze zaak niets uit. Of heeft Hema soms een emancipatorische functie in onze maatschappij? Ook het argument dat men bij sommige bedrijven en diensten een uniform moet dragen,houdt geen steek. Deze vrouw werkte immers, mét hoofddoek, reeds voor Hema (d.w.z. dat er bij haar aanwerving geen sprake was van een kledingcode die de hoofddoek verbood). Over haar werk waren geen klachten,maar enkele klanten stoorden zich aan haar hoofddoek. Misschien ook dhr.Van Raemdonck? Hierdoor hebben we er weer een werkloze moslima bij. Dat komt dhr. Van Raemdonck waarschijnlijk prima uit,want mensen die dit soort discours hanteren, gaan er vaak vanuit dat moslims naast vrouwenhaters ook werkschuw profitariaat zijn.

    Laat de moslima's hun eigen emancipatiestrijd voeren, zowel hier als in pakweg de Arabische wereld. En laat ons hen alle kansen geven om deze strijd te voeren: goed onderwijs, waardig werk, maar ook de vrijheid om hun geloof te beleven op een manier die zij opportuun achten.

    En meneer Van Raemdonck, het Vlaanderen waarvan u droomt, heeft nooit bestaan en zal ook nooit bestaan. Ook niet wanneer vrouwen hun hoofddoek zouden afnemen.

 • door Donald Duck op dinsdag 8 maart 2011

  Wat een onzin weer over die hoofddoek.. als je vroeger in het leger ging mocht je geen lang haar hebben noch een lange baard, bij de post moest je een uniform dragen. Als de Hema geen hoofddoek wil is dat hun goed recht. Die zogezegde moraalridders brengen de vrije keuze van de vrouw in gevaar. Hoezeer ik het ook wil, mag ik ook niet het ganse jaar met mijn masker en kostuum van prins carnaval rondlopen...

  • door svdl op woensdag 9 maart 2011

   ...maar Donald Duck moet wel eens een broek aantrekken vooraleer buiten te komen. En als Donald Duck zich verder stoort aan een hoofdoek dan is dat in de eerste plaats een probleem voor Donald om te verwerken. En als het Donald te erg wordt (zelfs obsessief, slapenloze nachten, dromen van Burka's en Minaretten, van horden Islamieten die de vlaamse leeuw aanranden) dan zou Donald kunnen overwegen eens in therapie te gaan, nee? ...is maar een gedacht hé... Groetjes aan Mickey en Pluto

  • door Anneliesje op donderdag 10 maart 2011

   Wat voor belachelijke vergelijking doe je? Een hoofddoek wordt wel gedragen voor de religie! Weet je wat het probleem is van zulke mensen.... De hoofddoek = Islam en dit schrikt hun af!!!! Puur uit onwetendheid en onverdraagzaamheid!

  • door wysiwygie op woensdag 9 maart 2011

   Blijkbaar is het enkel de "klagende klant" die koning is.

   Het gaat mijn petje te boven dat je je als klant kan storen aan het uiterlijk van een winkelbediende in een winkel waar je die dag, week, ... een kwartier hebt vertoeft. Als het zicht u niet aanstaat kijk dan weg hé.

   Maar bij deze, en omdat het blijkbaar zo effectief is, de opstelling van de kassa's in de Hema mag wel eens wat beter en hun oppervlakte wat groter. Hopelijk geven ze er even vlug gevolg aan.

 • door Kris B op woensdag 9 maart 2011

  gelieve er in het gevolg rekening mee te houden dat ik niet bediend wens te worden door: mensen kleiner dan 1m70, mensen groter dan 1m85, mensen met ros haar, mensen met gekleurd haar dat uitgegroeid is, mensen die niet in god geloven maar toch denken dat er "iets" is, mensen met van die bolle navels, mensen met een nasale stem, mensen die zinnen beginnen met "ik heb zoiets van...", mensen met een riem breder dan 4 cm, en uiteraard, negers, joden en makakken. Bij voorbaat dank.

  • door Anneliesje op donderdag 10 maart 2011

   Hahahahhahahaha, je hebt groot gelijk ;-)))) Zo zie je weer hoe een belachelijke reden ze opgeven voor haar ontslag!

   Ik weet al één ding zeker!!! IK KOM NOOIT MEER IN DE HEMA, er zijn genoeg andere winkels die niet discriminerend zijn...

 • door Bala de Lumey op woensdag 9 maart 2011
 • door L.V. op woensdag 9 maart 2011

  Gelieve de feiten te gebruiken en niet de propaganda. Er is helemaal geen ontslag gebeurd. Dit is een interimcontract dat niet verlengd werd! HEMA noch Randstad moet daar een reden voor opgeven, dat ze zo eerlijk zijn om dat wel te doen, des te beter.

  Ik ben ook niet akkoord met de reden, maar ik vrees wel dat HEMA er een juiste inschatting van maakt, In NL kan dit voorlopig nog wel, in VL doen ze er moeilijk over, het is ook niet de taak van een winkel om hier sociale omwentelingen te veroorzaken als zelfs de eigen politiek het niet kan.

  dus HEMA heeft geen arbeidsregels verbrroken (in deze zaak toch) want het gaat hier over het niet verlengen van een contract, heeft geen discriminatiewetgeving verbroken, want het contract is gewoon ten einde gelopen.

  Dat het dubbelzinnig is op etisch vlak, akkoord, maar dat wil niet zeggen dat men dit erger mag voorstellen dan het is, er is geen ontslag geweest.

  Wat nog schrijnender is dan de situatie zelf is dat de meest correcte weergave over deze zaak door VT4 werd geleverd...

  • door christophe op woensdag 9 maart 2011

   Een contract niet verlengen van een hard- en goed werkende uitzendkracht is voor die werknemer hetzelfde als ontslaan worden.

   • door L.V. op woensdag 9 maart 2011

    Als je als werknemer een contract bepaalde duur, een vervangingscontract of een interimcontract tekent, heb je toch wel gelezen, hoop ik, waneer en hoe die contracten ten einde lopen? Want in dit geval is het ten einde gelopen zoals het tegen de werknemer gezegd is.

    Dit contract is niet stopgezet. elke verbintenis die met de werknemer werd afgesloten is nagekomen. Ik ben ook geen fan van de interim-cultuur, maar het mag wel eerlijk blijven. Dit is geen ontslag, ook niet voor de werknemer. Die weet toch dat dit 'slechts' een interim contract was en hoe kwetsbaar dergelijke zaken zijn?

  • door dwars bekeken op donderdag 10 maart 2011

   in vlaanderen doen "ze" er moeilijk over: wie zijn "ze"?

 • door jan de hema op zondag 13 maart 2011

  belachelijk dat ze zo'n dramaqueen alsnog een baan aanbieden zulk soort ben je liever kwijt dan rijk er word bij zoveel mensen hun contract niet verlengd en een baas,mag de regels bepalen niet zeuren!! of kijk anders of er een Hema in Marocco is !!

 • door lvdp op dinsdag 6 maart 2012

  proces tegen Hema met als thema het godsdienstig symbool : de hoofddoek / sluier / boerka (erg , erger , ergst) Het probleem dat tegen het hoofd stoot is niet het religieus symbool als dusdanig . Wat is de betekenis van dit symbool daar draait het om !!! De discussie moet hierom gesteld worden : kan een symbool dat de onderdrukking van de vrouw als sociaal maatschappelijk aanvaard worden in de openbare dienst verlening zoals winkels , loketten enzov . In de koran staat duidelijk de betekenis van dit symbool en wordt graag aangewend door de moslimman om zijn status te bestendigen De betekenis is hierin dat de vrouw zich moet bedekken omwille van de man . Dit is ook een dankbaar middel om de uithuwelijkingen te vergemakkelijken , iets wat hier ongestraft al decennia doorgaat wat onbegrijpelijk is in een democratie. Als je als man in een ruimte komt en een moslimvrouw doet haar sluier aan dan krijg je als democraat het gevoel dat deze vrouw in onze maatschappij je niet vertrouwd en dat kan toch de bedoeling niet zijn in de 21é eeuw .Dit wantrouwen geeft een discriminatie gevoel !!!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties